Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
Kuidas siis tomatite eest hoolitseda??
 
lilleke 19. juuli 2007, kl 12.59
Ämm kastab taimede maha panekust peale kord päevas, kuuma ilmaga kohe palju.Lehti tõmbab ka kuis ujumal juhatab, uksed aknad valla vastavalt vajadusele...ma siis panin oma turult ostetud 10 taime ka maha. Nii hoolitsen, näpistan lehti ära, alt puhta paljad, aga rohkem ämm ei lubanud ära võtta lehti. Kobarad küljes, mõned õied hakkavad veel tulema.Kuigi nad suht poolpaljad ja teistele harjumatu vaadata, tahaks ma veel igalt taimelt paar suuremat lehte ära tõmmata. Kobarad on väiksemad ja mõned tomatid hiilgelsuured vaid. Aga kasvuhoonesse istutasin alles 7. juuni. Olen midagi valesti teinud? Ei ole ka punased veel....aga näha et esimese korra kohta elus on mul siiski lootust suht suurel hulgal tomateid saada.
 
? 19. juuli 2007, kl 13.32
aga miks sa nad nii vara nii paljaks lehtedest koorid?Raamatu järgi alustatakse alumiste lehtede eemaldamist,kui esimesd viljad hakkavad värvuma.Korraga mitte rohkem kui 1-2 lehte kord nädalas.Tomatil kujuneb saak kobarast allpool paikneva 2-3 lehe arvel.Ladvast mõõtes ei tohi allesjäävate lehtede tsoon jääda lühemaks kui 1 meeter.Ja lehti ei tõmmata ära,vaid näpistatakse.
 
jaa 19. juuli 2007, kl 14.59
kasvud näpistatakse, lehed võid kääridega maha lõigata. mina lõikan ka kõrgemalt kui esimese kobara kõrguselt lehti, suuremad ja lihavamad just lõikangi ära, et taim võimalikult palju päikest saaks. ja kui latv hakkab lakke jõudma, siis lõikan ladva ka maha, et taim ei kurnaks end taevasse-kasvamisega ära, vaid ikka tomateid kasvataks.

ja saan juba teist nädalat punaseid tomateid oma kasvuhoonest, kuigi kilekasvuhoone ja taimed maha pandud mai lõpus.
 
taimetark 19. juuli 2007, kl 15.02
kasta korraga korralikult läbi,arvesta 1kannu täis vett 3-4 taimele ja kasta õhtu poole,siis ei aura suurem osa vett ära.mina kastan oma tomateid korra nädalas ja korralikult.kärbin ka lehti,aga jätan ühe lehe enne alumist kobarat.kui leht on ikka väga suur,siis murran pool lehte lihtsalt ära.
 
teine 19. juuli 2007, kl 16.16
vett 1 kannutäis 3-4 taimele vähe, üks taim ja üks kannutäis.
 
pool-aednik 19. juuli 2007, kl 17.23
Kastmine oleneb, mis pinnasest ja kui varjulises või päikesepaiselises paigas tomatid kasvavad. Loomulikult ka ilmast oleneb kõvasti.

Mul tomatid kasvavad ajalehega vooderdatud õhulises palssmasskastis (nn.leivakastis), ühes kastis 3-4 taime ja päikespaistelise ilmaga kastan 2-3 tunni tagant, või vähemalt vaatan üle. Tegemist turbaga, millele parajate mõõtudega kile peale lõigatud ja taimede kohal on ümmargused augad.

Vahete-vahel on hea, kui aluspinnas kuivab ära, kuid päris tuhk-kuivaks ei või minna, siis on ju taimed kohe longus ja see mõjub hiljem saagile saatuslikult. Kui ikka pinnas väga kuivanud, siis tõepoolest tuleb väga kõvasti kasta.
Liiga märg pinnas jällegi võib kiirendada lehemädaniku teket.

Ise arvan, et kord nädalas kastmist on ikka liiga vähe, kuid kõik oleneb pinnasest. Pista sõrm vahte-vahel maa sisse, siis hakkad ise seda tunnetama.

Soovitav on ikka päeval kogu aeg kõik augud ja uksed lahti hoida, vähimgi niiskus tomati kasvuhoones on halb näitaja.

Lehtedest: alumise kobara alla on soovitav 2 lehte jätta.
 
Ing 19. juuli 2007, kl 17.24
kuskil keegi hiljaaegu kirjutas, et tomatitaim tahab päevas 4 liitrit vett saada
 
hii 19. juuli 2007, kl 17.50
no ega siis aeg veel nii hiline ei ole, et puuduvate punaste tomatite pärast paanitseda tasub. Nii tomatite suurus kui ka valmimise aeg sõltub ka sordist. Ja lehti ei kisuta lihtsat niisama hea pärast ära, vaid kärbitakse kasve ja võetakse padrikut vähemaks. Nii, et rahu, ainult rahu.
 
kk 20. juuli 2007, kl 17.09
Tomat ei taha tõmbetuult
 
Liigne kuumus 21. juuli 2007, kl 22.03
pärsib ka tomatite kasvu, parim on kusagil 23.
 
taimetark 22. juuli 2007, kl 11.01
mul kasvuhoones pidevalt tõmbetuul-uks ja otsaaken päev läbi lahti,muidu hirmus palav ning tomatid ilusad punased.
 
... 22. juuli 2007, kl 18.58
Õitsemise ajal peab kasvuhoone olema KUIV, pigem jahedam ja olgu päeval enne tuul, kui liiga palav ja niiske.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!