Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
viirpuu
 
pupi 20. juuli 2007, kl 14.31
Istutasin endale kevadel viirpuu heki. Pidavat olema hea ja ilus. Eeliseks veel see, et okastega ning koduloomad ei poe läbi. Kellel on kogemusi viirpuuga, palun kommenteeriga, mis on selle heki head ja vead. kui tihti lõikate, kas peaks juba prageu tagasi lõikama? Kas ajab palju juuri?
 
Alma 20. juuli 2007, kl 15.17
Kui mõtled juurevõsusid, siis neid ta ei aja.
Viirpuuheki miinuseks on see, et kipub alt laasuma. Pügama peab 2 x suve jooksul ja nii, et hekk jääks alt veidi laiem, et alumised oksad valgust saaksid.
 
Merike 20. juuli 2007, kl 15.19
Mul on 5 aastat ja ilus tõesti. Endal hundikoera suurune koer.Ei teda ega ka kasse see hekk küll kinni ei pea. Pügan 3x aastas, sest ei taha et väga kõrgeks kasvaks. Ma istutasin suht hõredalt - ühelt realt ja 60cm tagant. Praeguseks tihe küll ja laiemat ei tahakski. Minu mäletamist mööda pidigi kohe esimesel aastal taimed tagasi lõikama, et tihedam tuleks.
 
tädike 20. juuli 2007, kl 16.37
Kas ikka peab neid põõsa taimi ostma.Kas ise ei saaks neid paljundada?Noh võtan kevadel oksakesed ja pistan mulda.Kas tulevad juured alla?
 
rohenäpp 20. juuli 2007, kl 17.07
Paljundatakse seemnest ja idaneb väga visalt.Aega võtab 4-5 aastat. Kui osta taimed, siis selle ajaga saab juba ilusat hekki nautida.
 
lee 20. juuli 2007, kl 21.19
tõeliselt rõve- kui pügada, siis ainult masinaga. Kui käsitsi, siis peab raudüü seljas olema. Igal aastal mädaneb sõrmest aga mõni okkatükk välja, kuna kätte lähevad need lihtsalt, aga välja võttes murdub ots ära ja kätte ei saa... ühel aastal astus koer okka jalga, lonkas 2 nädalat.
Siis veel, mõni oks kukub kõrvalasuvasse lillepeenrasse ja sealt otsekui ootab võimalust, millal rohijale kätte hakata.
Aga kui tahta objektiivne olla, siis on hekk muidugi tihe ja vähenõudlik.
 
nii ja naa 23. juuli 2007, kl 14.03
kui ostsid tagasilõigatud taimed, siis võiksid neid nüüd teistkordselt veidi lõigata. Järgmisel suvel tuleb aga kindlasti 2-3 korda hekilõikuriga lõigata. Mina proovisin esialgu käsitsi, aga see on siis tohutult raske töö, sest oksad puituvad ning tulemus ei tule nagunii selline nagu soovid. Muidugi võid ka vabakujulit hekki kasvatada (et üldse ei lõika), aga viirpuud kasvavad siis väga laiaks ning võtavad palju ruumi aiast ära. Olen sellist näinud, päris kena oli.
Kindlasti, kui lõikad, siis selliselt, et alumised oksad jäävad pikemad, muidu läheb alt raagu. Küljelt vaadatuna peaks hekk olema A-kujuline, ülevalt peenem, alt laiem.
 
Plena 24. juuli 2007, kl 09.06
Aga millal on siis õige aeg pügada?Igas kuus korra?
 
nii ja naa 24. juuli 2007, kl 14.12
Pügamise vajaduse näed pealevaatamisega ära - kui oksad palju kasvanud ja hoiavad eraldi, siis on vaja lõigata. Mina lõikasin oma 5aastast hekki sel aastal esimest korda varakevadel kui veel lehti ei olnud. Siis nägi hästi valestikasvanud oksi ning sai neid korrigeerida. Seda lõikust tegin väikeste kääridega. Suve alguses, kui lehed olid juba peal ning taimed olid 20 cm kõrgusesse ja külgedele kasvanud, lõikasin teist korda, siis juba hekilõikuriga. Andsin hekile jälle hekikuju. Sellel nädalal lõikan kolmandat ja ühtlasi viimast korda, sest jälle on hekk oma 30 cm kõrgusesse visanud ja see kõrgus on juba liiast.

Lõikamine oleneb tõesti aastast. Eelmisel aastal näiteks pidin lõikama vaid 2 korda - varakevadine ja juulikuine lõikus. Kõik oleneb tõesti ilmast, kui on ikka sooja ja vihma, siis viirpuu viskab kasvada, kui on põuane suvi, siis kasvab vähem.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!