Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
kibuvits või pargiroos?
 
algaja kärner 25. juuli 2007, kl 18.26
Tallinna haljastuses kasutatakse hekina hästi armsat põõsakest,tumeroosade õitega, meenutab kibuvitsa. Mis see tegelikult on, ei tea, aga väga meeldib ja seda just seetõttu, et õitseb kaua ja nähtavasti väga kapriisne ka pole. Üks niisugune hekike asub Tammsaare tee pikenduse ja Pärnu mnt. ristis viadukti kurvi serval. Kas keegi tark oskaks öelda, mis hekk see tegelikut on? Tahaks maakoju ka roosihekki, aga sellist, mis väga hoolt ja aega ei nõua. Nimelt oskustest ja ajast jääb veel vajaka... :)
 
***** 25. juuli 2007, kl 19.47
see on kurdlehine kibuvits
 
algaja kärner 25. juuli 2007, kl 21.10
Aitäh, lähen otsima istikuid
 
jamaika 26. juuli 2007, kl 22.05
kuskohast saab neid istikuid?
 
lilleke 26. juuli 2007, kl 22.57
Põltsamaal suur roosiaed ja väga lai valik roose!
 
ra 27. juuli 2007, kl 16.01
Mina olen kogu aeg mõelnud linnaaeda kibuvitsahekki rajada, aga ei ole leidnud infi kui tihedaks ja laiaks ta siis õieti läheb? Istutusjuhendis on taimede vaheks märgitud 50 cm. Aga kui kaugele aiast (võrgust siis) peaks istutama, et ta end väga naabrite aeda ei paisutaks? Ja kui raske tema hooldamine on? Juurevõsusid annab vist mehiselt..
Tartus olen mõnes kohas näinud, aga kuidagi nirakad on, alt tühjad ja..
 
Helga 27. juuli 2007, kl 17.56
Alt tühjad - seda asja saab tagasilõikamisega parandada, et ajaks uusi võsusid, ainult et liiga pimedas kohas võib raske olla hekki alt tihedana hoida. Kurdlehisest kibuvitsast on aretatud ka rida sorte, mis on samuti väga vastupidavad ja vähenõudlikud, neil on ka täidisõisi. Kurdlehine ise - tema kõrgus oleneb tugevalt pinnasest ja valgustingimustest. Meil maal on ta 2 m kõrge, rammus muld, aga liivarannas roomab mööda maad madalana. Võrkaiast võiks kuskil 1 m kaugusele istutada, sest kui on omajuurne kibuvits, siis ta ajab võsusid ja laiub hoogsalt - kas naaber on üldse nõus sellega? Kui sealt kõrvalt vabalt niita saab, siis ei ole see tegelikult probleem (aga inimesed ei viitsi sageli naabri võsusid niita). Hooldamisel on ainus raskus vanade okste väljalõikamine - need on ju nii okkalised. Muud midagi. Üldiselt harva haiguseid ja kahjureid on neil kibuvitstel, väga lihtsad ja lollikindlad.
 
k 31. juuli 2007, kl 14.20
Mina pakun välja sellise nipi, et kibuvitsahekki või ka üksikut taime murus tasuks piirata mõnest sobivast materjalist piirdega, mis tuleb mulda suruda või kaevata, mis hoidab ära taime liigse levimise aias. Seda sama nippi kasutan ka oma aias piparmündi leviku piiramiseks.
MIs puudutab roosihekke, siis seda soovitan rajada just pargiroosidest. Need on sama vastupidavad kui kibuvitsa sordid ja väga ilusa lehe ja õiega. Juurevõsusid nad ka ei aja.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!