Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
kurk
 
Raili 06. august 2007, kl 08.54
Mul sel aastal kasvuhoones on kurkide vartel mädanik ja ka kurgid mädanevad varte otsas.Sel aastal mõtlesin,et saan palju kurke,sest ühtegi tühja õit ei ole,kõigil kurgid otsas ja nüüd hoopis mädanik sees.Kas on veel kellelgil kurgi vartel mädanik ja mida olete ette võtnud?
 
soovitusi 06. august 2007, kl 10.48
tuuluta kasvuhoonet
korja kõik mädased ära ja vii ära
vähenda lehtede ja võrsete hulka st harvenda
 
kurgikasvataja 06. august 2007, kl 18.04
eelmisel kirjutajal on lühidalt kõik oluline öeldud.

kurk peab saama valgust ja õhku. Sinul arvatavasti on kurgid liiga tihedalt (tihedaks) kasvanud ning nüüd hallitama läinud.

Tuleb väga korralikult harvendada. Taimede vahe peaks olema 55-65 cm. Umbes rinna kõrguseni tuleb kõik kõrvalvõsud ära võtta ja siis rinna kõrguselt võib kasvama jätta iga teise-kolmanda võrse.

Kui väga hunnikusse kasvanud, siis võtta lehti julgelt vähemaks. Kasvusid veda allapoole rippuma. Tee nii, et taim saaks korralikult valgust (ka alla poole). Peale ropsimist võib taim üsna trööstitu paista, kuid ta läheb mõne ajapärast jälle puhevaks ja kasvatab korralikke õisi ning väikestest kurgi algetest kasvab kurke, mitte need ei lähe hallitama. Hallitama need lähevad niiskusest ja pimedas olemisest.

Ja loomulikult, tuulutamine-tuultamine ja veel kord tuulutamine. Kõrged temperatuurid kasvuhoones ei ole üldsegi kasulikud. Hommikul päikesetõusuga uksed-tuuletusaugud lahti, õhtul külma tulekul kinni. Ka pilves ilmaga peavad taimed tuulutust saama, sest siis kasvuhooneniiskuses kõige suurem oht hallitusele ja mädanikele.

Milline see mädanik vartel on: kas selline, kui oleks varrel sültjas moodustis ja lisaks tekkivad sinna veel mustad pisikesed seenekesed, just kui roti pabulad?

See on üks vastikumaid mädanikke, ka kurgid mädanevad samamoodi. Selle vastu üldiselt aitab pritsimine, aga kes seda kodus niiväga tahab teha.

Nii, et esialgu võta kõva harvendus ette, eelkõige siis eemalda vanad krõpsuvad lehed ja siis lehed, mille äärtesse kõvasti hallitust moodustunud. Kui on kõrvalkasvusid liigselt kasvama jäänud, siis võta neid korralikult vähemaks. Tähtis on saada õhku ja valgust ning et taimed saaksid kuivaks.

Kui on küsimusi, küsi julgesti. Ehk tulen mõne aja pärast siit jällegi läbi.
 
Raili 07. august 2007, kl 08.03
Aitäh vastamast!Tuulutamist nad saavad,kogu aeg aknad,uksed lahti.Olen jätnud isegi ööseks lahti ja valgust on kah..Ma olen ju aastaid kasvatanud kurke,kuid niisugust haigust pole olnud.Kurgi vartel on jah sültjas moodustis,kuid seenekesi ei ole näinud.Algul on sültjas moodustis ja seejärel hakkab vars kuivama.Sel aastal on uus sort "Melodi",väga palju kurke otsas,ühtegi isasõit ei ole.Ka tomatid on samas kasvuhoones,nendel ei ole siiani midagi viga.Kahju kohe.Eile viskasin jälle viis kurgivart välja.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!