Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
Pihlakas täpiline
 
Piret 06. august 2007, kl 20.11
Algas eelmisel suvel. Sel aastal on enamus lehed roostetäpilised ja alumised küljed lehtedel on kaetud selliste näsajate täppidega, oleks nagu väikesed juurekesed all. Kas keegi teab millega on tegu? Kuidas saab tõrjuda, millega?
 
Katrin 15. august 2007, kl 13.07
Hariliku pihlaka lehtedel võib sageli näha roostekarva laike ning alaküljel näsakesi - see on väga levinud haigus, mida tekitab roosteliste seltsi kuuluv pisiseen Gymnosporangium cornutum. Esimesed kirjalikud teated sellest seenest Eestis pärinevad 1859. aastast H.A. Dietrichilt. Hiljem on teda leitud peaaegu kõikjalt, kus pihlakaid vähegi kasvab, kuid määral, mis ei tekita taimele olulist kahju.

Roosteliste seente arengutsükkel on keeruline, sest nende eri tüüpi eosed arenevad sageli eri peremeestaimedel. Ka pihlaka-näsarooste tekitaja läbib oma arengutsükli peremehi (pihlakas ja kadakas) vahetades.

Pihlaka lehtede alumisel küljel (vahel ka viljadel) arenevad ereoran'zi värvi karikakujulised kevised (vt. fotol). Lehtede pealmisel küljel on samal kohal kollased, hiljem pruunikad laigud. Kevised ehk etsiidid (läbimõõt 3-10 mm) on nähtavad palja silmaga, kuid eriti kaunid luubiga vaadates. Sattudes kadakale, nakatavad kevistest vabanevad eosed teda. Kadaka okstel ja okastel arenevad ümarad gallid ehk pahad, kust pärast talvist puhkeperioodi - järgmisel kevadel vihmaste ilmadega vabanevad eosed. Need ei jätka arengut kadakal, vaid nakatavad tuulest kantuna taas pihlakaid.

Hortes-est anti nõu ja soovitati pritsida preparaadiga "Topas".

Ilusat suve jätku!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!