Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
nägus lilleklump keset muru
 
k 10. august 2007, kl 09.27
Teen aias kõik ise nii kui oskan ammutades teadmisi ajakirjadest aga ühe asjaga jään tugevalt kimpu,see on nimelt lilleklump.Olen proovinud nii ja naa aga tulemus ei rahulda mind üldse.Omaarust peks kõik kena välja tulema aga kui taimedel on õitseaeg käes -tulemus pole see mida lootsin.Taimed mis peaksid kirjade kohaselt oolem madalad on millegipärast pikad.Ja kui oleksid vaid pikad nad on erikõrgused!Pilt on rikutud.Häda on selles,et see lille klump peab olema vaadeldav nii teepoolsest osast kui ka maja poolt.Olen päris hädas.Korra mõtlesin,et tõmban kõik lilled välja ja külvan muru,aga kahju kuidagi on,sest armastan väga lilli.Olen mõelnud pöörduda asjatundja poole,aga kes nii väikest asja ikka ette tahab võtta ja nii on see jäänudki.
 
fosse 10. august 2007, kl 09.30
Aga räägi siis, mis lilli kasutasid ja millise skeemi järgi külvasid/istutasid. Siis ehk oskab midagi kosta.
 
kay 10. august 2007, kl 09.45
mul seesama asi käes - eri kõrguses lillede sobitamine ühele (või mitmele) suuremale klumbile. mõtlen minna botaanikaaeda malli võtma; samuti on hästi ilus rahvusraamatukogu ees olev haljasala. ajakirjadest peaks ju ka häid ideid saama taimede paigutamiseks.
 
k 10. august 2007, kl 09.52
Tegelikult olen proovinud midagi panna paberile aga ,aga kui läheb istutamiseks,siis on ikka midagi ees,nimelt istutuskonteinerid tulbi või nartsissi sibulatega.Olen küll püüdnud sättida nii,et sibullilled jääksid mingi taime varju kui lehed kuivanma hakkavad aga üldpilt ei tule ilus.Mul on püsikutest kenade roosade õitega kipslill, mille diameeter vast 1m, kõrval kastanilehe moodi taim vist oli rodgersia,heledam kõrge kukehari mis on liiga võimas tema lähedal ja tumedam veidi eemal.Proovisin paigutada kõrgemad lilled klumbi keskele ja madalamad äärtele.Tühje auke olen täitnud üheaastaste taimedega.Sel aastal olid lõvilõuad väga ilusad need olid põõsakesed.Lillede vahele olen pikkinud ka kive.Häda on selles,et isegi ühest kohast ostetud taimed on erinevate kõrgustega(ostsin taimed Nõmme turult)Pilt on näotu.Kui üks samaliigiline taim kasvab nt,25 sm pikkuseks,siis kõrval kasvav on 60 sm.Kahest küljest tuleb ka puude pisike vari peale aga see klump on üldiselt päris päikese käes.Klump on vabakujuline mitte ümar.Panin kastmisvooliku maha ja sättisin seda voolikut niikaua kui tulemus rahuldas mind.On seal veel saialilli,hõbelehte,sinist päsmaslille.
 
k 10. august 2007, kl 09.54
Ah jaa unustasin öelda seda,et minu suvilakrunti ääristab kahest küljest mets. Mul pole kadakavorme kuigi need meeldivad mulle väga.Kui poleks metsa siis istutaksein vaid kadakavorme.
 
k 10. august 2007, kl 09.54
Ah jaa unustasin öelda seda,et minu suvilakrunti ääristab kahest küljest mets. Mul pole kadakavorme kuigi need meeldivad mulle väga.Kui poleks metsa siis istutaksein vaid kadakavorme.
 
nu-nu 10. august 2007, kl 14.39
kasuta erineva lehevärviga hostasid ja kukehari annab ka jumet juurde.
 
k2 10. august 2007, kl 19.42
Klump keset muru: no olenevalt sellest kui suur see klump on, kipun arvama, et parim variant oleksid sellised taimed, mis oleksid kena lehestikuga ja mille ´õied annaksid ka lisaväärtust juurde. Pakun et enelad, sest neid saab igakevadise ja õitsemisjärgse kujunduslõikusega just õige kõrguse peale timmida (Shirobana, Little Printcess, oi neid sorte on palju). Ka pargiroosid annavad klumbina väga hea efekti, proovi nt. Pink robustat ja robustat, nii 3-5 taime klumbis koos kadakatega. Need sordid on uskumatult efektsed klumbina murus ja tegelikult õitsevad viimase võimaluseni kuni lumi maha tuleb, kuni kadakad on väikesed võid nende vahele istutada tulbisibulaid ja krookusi vms, ja mõne hosta, mis peidavad tulbilehed pärast õitsemist. Häid mõtteid saab ka tallinna loomaaia suurepäraselt kujundatud peenardelt, eriti troopikamaja ümbruse omad meeldivad mulle kujunduse poolest. Põhiline nipp on mitte istutada lilli liiga hunnikusse kokku, vaid jätta ikka piisavalt ruumi erinevate taimesortide vahele, siis on lõpptulemus ka parem ja taimed ei veni välja.
 
nii ja naa 11. august 2007, kl 12.32
Ma ei tea, kas sain sinust õigesti aru, et tahad peenart nagu ümmargust ühekõrgust mütsi. Miks? Just vahelduvad lehevormid ning taimede eri kõrgus teeb asja huvitavaks.

Soovitan sulle siis meie pere variant: tegime keset muru paekivist kuivmüüriga neerukujulise lilleklumbi, mille madalamas osas on suur vana veekatel veesilmaks. Meil ei ole see peenar tasapinnaline, vaid väike mägi. Lihtsalt kujunes nii, sest sisse panime kive ja muud sodi, mis krundil üle (peitsime sinna) ning siis panime alles mulla - saigi mägi. Nüüd näen, et talitasime väga targasti, sest kui kõrvuti asetsevad ka 60 cm ja 25 cm lilled, siis kui madal lill on kõrgemale istutatud, on pilt ikka hea. Lillidega ongi nii, et eri kasvukohtadel kasvavad nad erinevalt, võivad jääda madalamaks või kasvada hoopis oodatust kõrgemaks. Tõin sinna peenrasse oma aia teistest peenardest lilli ja nad olid kõik erineva kasvuga kui algsel kohal. Kui mõni lill kasvab "vales" kohas, kirjuta see üles ning kevadel istuta taimed sobivalt ümber.

Mul oli siiani see peenar enamasti vaid püsikutest, kui lilleilu jäi väheseks. Nüüd panin püsikute vahele 1aastasi lilli ning peenar õitseb järjepannu kevadest saati kuni sügiseni.
 
Plena 12. august 2007, kl 17.55
Soovitaksin kasutada vähem erinevaid lilli.Alati näeb peenar parem välja kui ta pole väga sigri-migri.Ka värvid on olulised,peenar nagu mustlase jõulupuu kaotab ära lille ilu.Vähem erinevaid sorte ja rohkem (st.tükke )ühesuguseid lilli.Võibolla pingutad üle lihtsalt? Aia puhul ongi see nii, et ilu ja rahulolu tulevad aastatega.Kui praegune ei meeldi,proovi uuesti,küll tulema hakkab.
 
kris 13. august 2007, kl 14.08
Aianduse võlu ongi see, et igal aastal saab midagi ümber teha, taimede asukohti vahetada, juurde tuua, mujale viia.

Mul on keset aeda selline igast küljest vaadeldav peenar. Keskel kõrged lilled, äärte pole aina madalamaks läheb.
Konkreetselt:
kõrged (ca 1m) - sinine käoking, erinevad floksid, mingi kõrge liilia.
keskmised (40-80cm) - erinevad lupiinid, päevaliiliad, erinevad kõrrelised, roosad maranad.
madalad - mingid kenad mättad, mille nime kahjuks ei tea.

Peenras on ka okaspuu.
 
k 13. august 2007, kl 22.54
Püsikuid olen vahetanud ja ümber sättinud,aga ikkagi on suurem mure 1 aastatsed taimed.Kas tõesti on ühes müüdavas lilleseemnepakis erikõrguseid isendeid?Ostsin taimed,tahtsin nendega täita püsililledevahesid aga nüüd on tulemus väga sant.Lillede pikkuse vahe ühel ja samal sordil inetult suur.Kogu üldmulje on rikutud.Tegin muidugi ka sellega vea,et ostsin lõvilõuataimeid mis olid segu.Taimed on küll ilusad põõsanutsakud,aga pilt on liiga kirju.Olen püüdnud küll keskele istudada pikad ja äärde poole madalamad aga ju siis taimede valik polnud õnnestunud.Järgmisel aastal võtan arvesse siinseid soovitusi.Tänu vastajaile.
 
kui valdad soome keelt 15. august 2007, kl 16.44
vaata
http://www.perenna.fi/perennasuunnittelu/

seal on värvid ja kõrgused ja istutusajad jne..
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!