Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
kas ja kuidas siis tulpidega toimida
 
nohik 24. mai 2008, kl 21.26
Enamus tulpe on õitsemise lõpetanud või lõpetamas, eelmisel suvel kaevasin sibulad üles, sel aastal ei kavatse, lõikaks ainult varred-lehed ära, et suvelilledele ruumi saaks. Küsimus: millal oleks õige aeg? Olen kuulnud äärmuslikke arvamusi alates sellest, et kohe kui on ära õitsenud, võib lõigata kuni selleni et peab laskma neil peenral täitsa ära kolletuda. Sii on jälle nii kole.
 
tulbifänn 24. mai 2008, kl 21.45
Lõika äraõitsenud õienupud maha ja lase vartel-lehtedel kolletuda, et sibul saaks jõudu järgmise aasta õitsemiseks.
 
murututt 24. mai 2008, kl 22.03
Kui tugevaid õisi tahad uuel aastal siis tuleb õied lõigata juba õitsemise ajal, nii saab sibul kõige tugevam.
 
j. 25. mai 2008, kl 08.25
ma kogu elu teinud nii, et äraõitsenud õievarre lõikan ära, istutan tulpide kohale uued pikemad juba õitsevad suvelilled turult, poest(nt.peiulill, tubakalill, daaliad jne) üles tulpe ei viitsi võtta,
 
nohik 25. mai 2008, kl 11.02
nojah, õievarre ära, aga maailmatumad lehed ju seal veel ruumi võtmas, millal need ükskord kolletuvad; tahaks juba midagi muud peenrale istutada. Mis teha siis?
 
parbi 25. mai 2008, kl 13.24
Eks nende kolletumisega läheb veel paar nädalat,triumftulpidega kauem.Kui sa tahad ka järgmisel aastal tugevaid õisi näha, tuleks lasta uuel sibulal end maksimaalselt suureks kasvatada(selle,mille sa eelmisel aastal mulda panid-tema aeg on nüüd lõplikult otsas).Kuid ehk annab suvelillede taimed nende vahele sobitada,neilgi alguses veidi varju vaja enne kui korralikult juurduvad.Ise olen küll seda usku,et tulbid kasvavad gruppidena ja sügisel maha istutades arvestan sellega,et suvelilled saaks ette või kõrvale istutada.
 
katariina 26. mai 2008, kl 10.23
tuleks ikka ära ooodata, kui lehed kolletuvad, neid lehti on sibulal kasvamiseks vaja:)
 
iiah 26. mai 2008, kl 13.19
Natuke teise kandi pealt küsimus: millal peaksin mulda panema need lillesibulad, mis talvel toas õitsesid? Mul on sel aastal nii hüatsinte, nartsisse, tulpe kui krookuseid. Neil on praeguseks lehed kõik kolletanud ja kuivanud, kas peaksin kohe peenrasse torkama või oleks mõistlik augustini oodata?
 
g. 26. mai 2008, kl 14.43
või kohe, võid siis sept.oktoobri alguseni oodata.
ma olen kevadel, kui potis nartsiss või hüatsint ära õitsenud pistnud mulda ja kõik on läïnud uuesti ilusasti õitsema
 
murueit 26. mai 2008, kl 17.07
panin ka närtsinud hüatsindi või õigemini sibula eelmine kevad mulda ja hüatsint hakkas oktoobris peenras õitsema:-) ja nüüd kevadel ei õitsenud, ei tea, kas hakkab jälle oktoobris siis õitsema või, lehed on küll ilusad ja suured.
 
tiina 27. mai 2008, kl 21.56
.... pole kunagi tulpe välja kaevanud st. umbes 5 aastat kasvavad samas kohas, viitsi mina neid kaevata ja kuivatada. Tulbid kasvavad suured ja tugevad ilusa õiega. Kui tulp on ära õitsenud siis murran õie ja kõik sinna juurde kuuluva ära. Ootan kuni lehed muutuvad kollakaks ja siis tõmban varre maa seest välja. See vars on maa sees päris pikk ja tõmmata saab siis kui sibul "lubab" see tähendab seda et vars tuleb sibula küljest lahti. Mul tulbid istutatud rooside alla ja neid ei saa välja kaevata nii kuidas tuju tuleb. Kui tulp õitsmise lõpetab on roos piisavalt suur et kolletuvaid lehti varjata.
 
Silvi 16. mai 2018, kl 19.30
Kas te ka tõmbate äraõitsenud tulpide õied läbi peo ära, mis kohe-kohe maha kukkumas või lõikate koos varrega ära?
 
ja-jah 26. mai 2018, kl 09.56
õielehed, kui nad ise ära ei lange, eemaldan tõesti. aga varred ja kõik muu mu silm ei riiva; sätin peenrasse uued pilgupüüdjad. sibulaid võtan üles harva, aga aeg-ajalt tõstan õitsvaid tulpe ümber. mul on sisse seatud "sanatoorium", kuhu satuvad pikapeale kehvaks jäänud eksmplarid - pisikesed ja kängunud, s.h peaaegu olematud sibulad. sanatooriumis rammusa mulla ja laheda ruumi peal enamus kasvab jälle ilusaks. ja sealt siis, kui näen, mis õis on, viin teiste omasuguste juurde. jälle viis aastat hooletu.
 
suu 07. juuni 2018, kl 10.15
raadios rääkis lille-agronoom, et ainult seemnekupar eemaldada, kõik muu lasta loomulikul viisil pikkamööda kuivada.

mul kuivavad see aasta väga aeglaselt, sest õitsemise ajal kastsin tulpe, vähemalt neid, mis olid lauspäikese käes. kahju oli kogu ilu "mõne hetkega" lasta ära kuluda.
loodan, et selle võrra said ka sibulad tugevust juurde. kõdumullaga väetasin neid ka kevadel. kui juba mullalaariga pojengide juurde suundusin, poetasin sealt ikka iga kord tulpidele ka.
 
paljud tulbid 01. juuli 2018, kl 21.41
kaovad ära, kui neid üles ei võta, nii jääb igal aastal tulpe aina vähemaks.Ainult vanad talutulbid kasvavad visalt edasi ning levivad ise ka seemnetega.Uhked sordid aga kaovad.Kuna ei viitsi igal aastal aina uusi tulpe osta, siis sel aastal võtsin osa tulpe üles.Varastel sortidel on juba lehed kolletunud ning juured kuivanud, neid pole mõtet enam maas hoida.Tulbid ei taha liigniiskust , eriti mitte talvel, siis mädanevad sibulad lihtsalt ära.
 
suu 02. juuli 2018, kl 18.48
nojah,
aga talveks maha pead sa nad ju siiski jälle panema.
kohev ja rammus muld tagab kevadise õieilu, selge see.
mina kastan ka enne õitsemist neid hoolega. tulpide päris-kodumaal ainult kevadeti vihma tulebki,. väitis üks asjatundja.
 
paljud tulbid 10. juuli 2018, kl 21.38
tulbisibulaid saab maha panna alates septembrist kuni külmade tulekuni.Tulp kasvab hästi ka viletsal liivmullal, seepärast ma tulpe kasvatangi nagu ka muid sibullilli nagu hüatsindid , krookused , siniliiliad , ja kõik muud liiliad.
 
tulbike 01. märts 2019, kl 16.24
Sain mõned aastad tagasi vana taluaia omanikuks, kus vähemalt 10 aastat pole keegi midagi liigutanud, ja ma ise pole ka kunagi ühtegi sibulat välja võtnud, aga igal kevadel hakkab suur kogus tulpe õitsema. Äkki need ongi siis need vanad talutulbid, millest keegi kirjutas.... Aga mulle sobib. Olen sinna natuke uusi ja "moodsaid" juurde pannud, saab näha, kaua need siis vastu peavad.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!