Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
oma esimesse aeda
 
iti 14. juuli 2008, kl 23.01
Palun soovitage õuna-ploomi sorte, mida oma esimesse aeda nüüd sügisel istutama hakata. Aiandusärides küll sordikirjeldused aga maitset ei tunne ja kõiki valida ei saa ju. Teil omad lemmikud, kaupmehe meelest kõik head ja mina veel parem kui platsi tühjaks viin.
 
Capek 15. juuli 2008, kl 00.38
Pirnist vali "Pepi"-piisab hest puust,vähenõudlik,külmale vastupidav,annab kiirelt saaki,viljad väiksed,aga maitsvad.Ilus ka.
 
rahu 15. juuli 2008, kl 08.39
vali nii suve-, sügise- kui talvesort õunu. ploomide puhul on tähtis, et oleks vähemalt 2 eri sorti, mis omavahel tolmlevad- seda peab istikukasvataja teadma, millised ristuvad, tavaliselt mõni kollane ja sinine ploom. maitsev õnaklassika on klaar, kuldrenett, talvanauding jne.
 
pirtsakas printsess 15. juuli 2008, kl 08.57
Nüüd on hakatud tegema maitsmisepäevi, küllap sellel sügisel ka tulevad, kui on, mida maitsta...Jälgi reklaami, käi ära, uusi sorte ju nii palju. Tolmlemist tuleb ka õunapuude puhul jälgida, piisab, kui naabri aias tolmuandja kasvab, nii et tuleb sul ka luurajaks hakata...
 
hobi 15. juuli 2008, kl 09.13
Ploomist soovitan meie pere lemmikut Emma Leppermanni, ei vaja tolmlejat lähedusse, väga suured, maitsvad heledad viljad, haiguskindel ja ka talvekindel. Ka kõige vingemal ploomiaastal meie peres ükski Emma purki ei jõua, kõik pistetakse nahka.
Pirnidest parim Pepi (pisike puuke väikeste maitsvate viljadega).
Valge klaarõun on küll klassika, aga tema vili ei säili kaua, samuti ei sobi küpsetamiseks.
Sügisdessert on meie pere vaieldamatu lemmik (suured, mahlased magusapoolsed viljad), suveõunadest Krügeri tuviõun (roosade põskedega mahlane magushapu vili)ja talvesortidest Tellissaare (hea säilivusega, maitsev kollane, võtab vahakihi peale).
Need siis meie pere lemmikud ja mittespetsialisti sordikirjeldused.
Aga kui ruumi vaid ühe õunapuu jaoks, siis on lahenduseks perepuu. Perepuu vajab küll oskaja kätt võra kujundamisel ja sellega ei pruugi päris algaja toime tulla.
 
Elle 15. juuli 2008, kl 09.28
Samad soovitused, mis ees: pirn -Pepi, ploom -Emma Leppermann, õun - Krügeri tuviõun, Kasper...
 
jah 15. juuli 2008, kl 09.45
mina ostsin kah sügisel laadalt Kasperi. netist enne uurisin - varavalmiv, talvekindel, ega viska vilju maha nagu valge klaar vaid hoiab ka valminud viljad puu otsas. saak juba 1.-2. aastal. no kahjuks on minu omal lehed praegu pruunilapilised, ja mustad pisikesed putukad olid peal, pritsisin rohelise seebiga, laikude kohta veel ei tea millest. aga kevadel olid õied ja 3 õuna kah peal, nüüdseks viskas need maha:-( aga see pole sordi viga.
 
Värske 15. juuli 2008, kl 14.10
Mul polnud ka oma aeda võimalik laia valikut istutada. Aga seda teadsin algusest peale, et Valget Klaari minu aeda ei tule. Vastik sort, ruttu läheb jahuseks ja plekiliseks. Kõik töökaaslased, kellel aed on, tassivad pool suve neid tööle kaasa ja jagavad - kodus neid ju keegi ise süüa ei taha. Selle eest varajane.
 
klaara 15. juuli 2008, kl 18.41
valge klaar on minu lemmik, lapsepõlv tuleb kohe meelde :) ja klaarist saab väga hea õunapüree (selle valmistamine on muidugi üksjagu peavalu kuid tulemus on seda väärt)
 
Mari 15. juuli 2008, kl 20.31
Pirnidest üks vene sort, ilusad suured ja hästi mahlased-magusad, nime ei mäleta, õuntest Sügisdessert, Orlik, Martsipan,
 
jansa 16. juuli 2008, kl 09.26
http://www.plantex.ee/?mid=3&lang=et&t=look&sub=13
ole lahke vaata aga pilte ja vali välja. Korraliku kvaliteediga istikud
 
kolaja 16. juuli 2008, kl 10.40
Kui aed pole just hiiglasuur, siis soovitan õunapuudest valida nn. perepuud, kus ühe puu otsa on poogitud mitu sorti. Minu kadunud ema õppis veel vanuigi ära pookimise ja tema aias oligi vaid 3 õunapuud- 1 suve-, 1 sügis- ja 1 talisortidega, sorte kokku vist tosinajagu. Sama oli ploomipuudega, ikka igasse puusse poogitud 3-4 sorti.
Perepuid "toodavad" Polli, Saare ja Tõrvaaugu aiandid ja Seedri puukool
 
fosse 16. juuli 2008, kl 13.00
Oleksin ka muidu perepuid soovitanud, aga eile juhtumisi vaatasin Hansaplandis, mis hind neile külge on "poogitud". Läks isu ära...
 
millal 16. juuli 2008, kl 15.23
Meil on umbes 7 aastat kasvanud aias Emma Leppermann, aga ploome pole siiani saanud. Puu ise on juba päris suur, üle 2 meetri, ei õitse, ei ole ploome. Millal ta võiks lõpuks kandma hakata? Kas keegi teab? Kas see on normaalne, ootan aga edasi või mida teha?Ploome tahaks juba.
 
to: millal 16. juuli 2008, kl 15.28
Oled kindel, et Emma Leppermann on isetolmleja? Ei oska 100% öelda, aga nähtavasti oleksid pidanud panema 2 ploomipuud. Ilmselt on asi selles, et tolmlemist ei toimu ja seepärast pole ka saaki.
 
hobi 16. juuli 2008, kl 16.21
kopisin Emma Leppermanni kohta Calmia istikuäri kodukalt
Keskmise valmimisajaga sort, mille sünniaasta on 1897 ja sünnikoht on Magdeburgi lähedal Saksamaal.
On suureviljaline ( 36 g ) ploom. Viljad on väga ilusad - kollased, roosade põskedega. Ekspertide poolt antud maitsehinne keskmine. Mõnede arvates on viljaliha liiga vesine ja püdel. Teiste arvates pole ilma "Emma Leppermann"-ita mõtet aeda pidada. Maitse asi! Ploomid valmivad augustis. Nende luuseeme on lahtine. Saab teha väga head kompotti (koor ei tule lahti, ainult praguneb).
On isetolmleja ja on hea tolmuandja teistele puudele. Saagikas, rekordsaak ulatub üle 100 kg puu kohta. Puud on piiriliselt külmaõrnad. Karmimates kohtades võib jääda saagita. Puud hakkavad vara kandma. Eelistab viljakat mulda, mis ei oleks ülemäära kuiv. Lupjamine teeb talle rõõmu.
 
katariina 16. juuli 2008, kl 17.11
kui ploom isegi mitte ei õitse, siisn on tal ehk väga vale kasvukoht v pinnas?
 
ploom 16. juuli 2008, kl 19.41
Noorte ploomide jaoks on olnud viimased aastad väga ebasobivad. Külmad teevad kevaditi õiepungadele liiga, seepärast õisi ega vilju ei näegi. Minul (läänerannikul) õnnestus oma kuus aastat tagasi istutatud Avel sel kevadel esimesi õisi näha.
Ploomisortidest kiidaksin mina Victoriat. Väga maitsev, kuid väga hiline sort.
Valget klaari hindan suurepärase moosiõunana. Suveõunaks on istutatud magemagus soomlaste Make, kannab esimest suve, maitseomadusi ei oska kommenteerida. Sügisõunana on parim Liivi kuldrenett. Cortland on talveõunaks.
Lutsu võipirn on pirnipuuks.

Ah, ja ma ei oskagi täpselt põhjendada, miks, kuid mina istutaksin viljapuid kevadel.
 
ntx 17. juuli 2008, kl 01.05
õunasortidest:
1 martsipan, 1 valge klaar (suveõunad)
2 kuldrenetti, 1 sügisdessertõun (sügisõunad)
1 paide taliõun, 1 lobo, 1 sidrunkollane taliõun või katre (talveõunad)
 
n42 17. juuli 2008, kl 12.42
suvesortidest eelisataks Krügerit Klaarile, talvistest meeldib talvenauding rohkem kui sidrunkollane, sügistest meeldib Kuldrenett ja Tartu roos (mõnusalt hapukas-mahlane ja ilusa punase välimusega). istutasine sel aastal ühe kKlaarist pisut varajasema sordi ka -Kasperi, kuid selle kohta kogemused puuduvad, teised õunasordid aga juba aastaid aias. Sügisdesserti küll kiidetakse ,aga on vastuvõtlik puuviljamädanikule ja kärntõvele
 
reet 18. juuli 2008, kl 15.40
Mis on teie pere puuviljatarbimistraditsioonid? Meil näiteks lähevad kõik õunad, mida kohe ära ei söö, otse mahlaks ja taliõunad on seega puhas mõttetus (kelder on kehv, ega seal midagi purgivälist ei säili ka). Mõni teine pere jällegi hindab just taliõunu, mida siis kevadeni kastist toomas käiakse. Ise soovitaksin ka just Valget Klaari ja Kuldrenetti, Krügeri Tuviõun on ka väga hea - lapsepõlve lemmikud. :) Ploomidest võiks olla mingi sinine ploom ja vähemalt üks kollane munaploom, maitse on täiesti erinev, aga kollased munaploomid ei tahtvat üksi tolmelda. Kui võimalik, osta taimed koos mullapalliga, siis on kindlam, et kasvama lähevad.
 
viki 20. juuli 2008, kl 17.31
Õuntest minu lemmik Kuldrenett, Sügisjoonik. Valge klaar on väga hea kompotiõun ja õunapüreeõun, kui õigel ajal ära korjata.
Ploomidest kindlasti Ave, ülihea suur ploom! Emma Leppermann pole maitse poolest nii hea, aga see-eest hästi armsad ja ilusad viljad ja tõesti, parimat ploomikompotti saab neist.
 
sips 20. juuli 2008, kl 19.48
meil ka uus aed:
kolm õunapuud (1 panime üle)
* kevadõun- make (soov oli ka martsipan, ruumipuudusel ei pane)
* suviõun- kuldrenett (suisleppa tahtsime ka)
* taliõun- sibulaõun (tahaka ka krügeri taliõuna)

Oleks pidanud ka vaatamata hinnale perepuud panema-Hansaplant ongi vist kõige kallim aianduspood, Pollis oli 2 sordiga perepuu 275 + 90 eeki iga sort juurde, vms

ploomid (soov oli 2 panna, panime 3 ;))
* Ave- pidi olema eesti parim maitse omaduste poolest
* Liivi munaploom- lihtsalt ammune unistus, sest mega head varased ploomid, kahjuks vajab tolmlejat, milleks Ave ei sobi, seetõttu panime kolmandaks puuks
* Kihelkonna

PIRN: Pepi
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!