Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
Kartuli kasvatamisest
 
Kardulas 17. aprill 2009, kl 16.27
Nii- tahaks see aasta paar kartuli taime maha panna. Valisin mõned seemne kartulid Laura sordist. Mida ma enne maha panekut nende mugulatega tegema peab ja millal võib kartuli maha panna.
 
. 17. aprill 2009, kl 16.58
laura on ilus ja hea, aga hilisepoolne. vali mõni varasem sort.
hoia soojas, kuni ilusad valged idud peale tulevad... siis kui muld soe parajalt paned mulda. muld peaks suht kobe olema. kartul tahab kasvades pidevat muldamist..st , et kuhjad mulda ümber kartulitaime. siis korjad ära mardikad ja nende vastikud vastsed...
 
Kartul 17. aprill 2009, kl 17.49
tahab viljakat maad, arvesta seda. Lihtsalt maha torgates on vähe saaki loota. Ise paneme vakku kartulite peale kõdusõnnikut, kõlbab ka kompost. Väetisi pannud pole (kuigi ka see aitab), sest meeldib keemiata kasvatatu.
 
eee 17. aprill 2009, kl 17.53
valgetest idudest paremad on rohelised: seega mitte ainult soojas, vaid ka valges hoia nädalake enne mahapanekut. See roheline aine, mis seal valgusega tekib (solaniin?) pidi mugulat kaitsma ka haiguste vastu.
 
mina 17. aprill 2009, kl 18.03
lasen toas sojas ja valguse käes seista ja siis panen ca 15 cm vahedega turbaga täidetud kasti. Vahepeal kastan ja lisan turvast juurde.
Kui ilmad soojemad, siis välja katteloori alla.
Kuu aega umes toas ja väga ilusad juured tulevad alla
Eelmisel aastal hakkasin 16 juuni värsket sööma.
Oli Adretta. Tänavu katsetan Jõgeva varast kollast, Maretit ja Galat.
Rohelisi näppe kõigile!
 
kasvatajanna 17. aprill 2009, kl 18.46
Kartulid pannakse maha siis kui toomingas õitseb. Väga palju kasu annab kui kartulivaod neli, viis päeva enne kartulipanekut valmis teha, muld saab sügavamalt soojeneda, saak tuleb suurem ja mugulad ilusamad.
 
mugul 20. aprill 2009, kl 13.26
* eelidandamine
Idandada tuleb seemnemugulaid kindlasti VALGES RUUMIS, sest siis tulevad värvilised (rohekad, lillakad), jämedad ja tugevad idud -nagu peab. Roheliseksminek on seemnemugula puhul ka hea. Kui sa aga pimedas idandad, siis tulevad idud valged, peenikesed ja väljaveninud. Niisugused pimedas kasvanud idud on nõrgad ja kipuvad muldapanekul murduma.

* mahapaneku aeg
rahvatarkuse järgi jah siis, kui toomingas õitseb

*maa ettevalmistamine
Kuna kartul tahab kasvamiseks kohevat ja õhurikast mulda, on soovitav kuhjata tema jaoks kõrgem VAOHARI või kasvõi kuhjake.
Sinna, kust sa mulla võtad ehk siis mõlemale poole jäävad vaokesed. Vahemaa ühe vaokese põhjast teise vaokese põhjani võiks olla 90cm.

*mahapanek
kui on ainult mõni mugul, siis kõige kergem on uuristada kühvliga vaoharjale auk, mugul (idud ülespoole) sisse panna (maapinna tasemele) ja kinni ajada. Kahe mugula vahe on sama suur, kui mehe jalalaba, väiksem mitte, suurem võib olla.

*muldamine
suve esimesel poolel, kui vaohari "ära vajub" või muld pealt kõvaks muutub (vihm), tuleb seda korduvalt üles kuhjata-pealt kobestada. Mullata võib seni, kuni kartulipealsed veel vaokülgi ei varja, kui nad on juba väga laiad, siis enam ei mullata (see lõhuks pealseid), vajadusel võib umbrohte ettevaatlikult ära tõmmata.
 
Kardulas 20. aprill 2009, kl 18.01
tänud nõuannete eest, vaatan mõne varasema sordi siis ka varuks :)

aga mille järgi ma tean, et nüüd on mugulad valmis?
 
H 21. aprill 2009, kl 10.39
Kui õitsema hakkab peaks esimesi mugulaid saama. Mina olen käega katsunud vao servast ja üksikud suuremad mugulad välja õngitsenud. Nii saab lasta väiksematel veel edasi kasvada.
 
tavaliselt 23. aprill 2009, kl 12.38
kaks nädalat peale õitsemist.Sügisel korjan siis kui pealseid enam pole.
 
Kartoffel 07. aprill 2020, kl 19.53
Mu vend käis üheksakümnendail Venemaal, mitte kaugel Eestist metsatöödel. 1 mail pandi kartul maha ja 9 mail võeti üles põhjendusega kusat nada ehk süüa on vaja Et niipalju siis venelaste säästudest
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!