Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
Vastik põldosja
 
Rita 24. august 2009, kl 18.43
Kuidas sellest lahti saada? Ei aita mürgitamine ja kõplamine. Mida rohkem kõblata,sest rohkem teda tuleb juurde. Teen peenra puhtaks ja ta kasvab ja kasvab ja rohkem kui enne kõplamist oli. Isegi muru sisse ronib.
 
muld 24. august 2009, kl 21.12
on liiga happeline. Tegelikult peks ta pideva rohimise-kõplamisega hävima. Juurt sa tal välja kaevata ei jõua, sest risoom sügaval ja tugev. Kuid teooria ütleb, et osi hävineb, kui tal pidevalt maapealsed osad ära koristada. Proovi ka mulda aluselisemaks muuta (tuhk, lubi).
 
Sinu aednik 25. august 2009, kl 04.30
No ei ole nii. Kõblates teed ta katki ja sellest tükikesest areneb uus taim. Mõtle kui palju tükikesi kõblates saada võid. Ka ei ole tegemist mulla happelisusega. Oleks see vaid nii lihtne :)

Mina mürgitan teda lolli järjekindlusega kiviktaimlas, kus ta kasvas enne mind ja huviga ootan, kes võidab. Muid mõjuvaid variante ei ole täheldanud. Võimalik, et põllumajanduses on selleks mürk, aga ma arvan, et ka seal jäädakse tõrjumisega jänni.

Mulle tundub, et mürk mõjub mingi juureosani, aga peajuureni ei jõua.

Kui tutvuda liigikirjeldusega http://bio.edu.ee/taimed/sonajalg/poldosi2.htm siis on kahtlus õigustatud. Nimelt tungib risoom mullas kuni 2 m sügavusele. Juured kinnituvad üksikult risoomi sõlmedele, tugevasti harunenud. Maapealne osa on üheaastane. Paljuneb peamiselt risoomiga.

http://virkus.com/aiandus
 
muld 25. august 2009, kl 23.11
no botaanikud väidavad küll miskit muud, kulla aednik. Ma ei taha sinu teadmistes kahelda, kuid samas ei kahtle ma ka ülikooli botaanikute teadmistes. Peajuur tõesti sügaval ja minu jutt ei käinud mitte juure kohta, vaid pealsete maha kakkumisest ja sellega fotosünteesi takistamises, mis talle lõpuks ka hävitavalt mõjub. Muideks, proovi järgi. Mina teda oma aias sel aastal enam ei kohanud, kuigi varasematel aastatel ma teatud kohtades temaga püsti hädas olin. Ja osi vajab kasvamiseks tõepoolest happelisemat mulda.
 
Sinu aednik 26. august 2009, kl 17.56
no ma ei tea :-)

mürgiga takistad ka fotosünteesi, sest maapealne osa kuivab ära. roundup hävitab taime kuni juureni. põldosja puhul arvan, et mingi juure hargnemise kohani ehk siis risoomini, aga risoomi sisse ei jõua :( aga iga pisema juure hävimine tähendab, et uut maapealset osa ei teki :)

üldiselt on ta raskesti hävitatav umbrohi (nagu ka põldohakas :)) just selle sügaval asuva risoomi tõttu.

teooria on üks asi, praktika teine asi, tore kui nad koostööd teevad. bioloogidesse suhtun sügava lugupidamisega, kahtlen vaid selles jutus: "muld on happeline, tee ta aluseliseks ja pealsed pead kogu aeg ära kõplama". no ma ei tea.

põldosi reegline levib kuivemas ja tavalises aiamullas. võimalik, et ta on kohanenud juba ka turbase pinnasega ja vohab ka seal. pinnase aluseliseks muutmine ei kaota osja kohe kindlasti. aga mine tea :) vb on kellegil kogemata õnnestunud ja nii on see teaduseks vormunud ;) niipea kui mul võimalus avaneb, uurin maad põldosja kohta rohkem kui mul hetkel teada ja oma kogemusi on :) päris huvitama hakkas kohe ;)

millised botaanikud? meili palun mulle, uurin lisaks.
 
malle 26. august 2009, kl 20.02
Mina mürgitan staranega ja mulda ka lupjasin, märgatavalt vähemaks on jäänud.
 
muld 29. august 2009, kl 00.48
kulla aednik, tõestust sellele, et osi tahab kasvada happelisel mullal saad, kui kasutad google otsingut. Ei pea ma hakkama sulle botaanikuid selleks üles lugema. Tark inimene kontrollib enne, kui teiste teadmisi maha teeb.
 
Sinu aednik 29. august 2009, kl 09.08
Kulla Muld,

oh issand.. :) sama võiksid ka ise teha :-) ja olla tähelepanelik. teema pealkiri on põldosja.

põldosi (Equisetum arvense) kasvukoht: Pärisniidul, puisniidul, liivakatel ja savikatel nõlvadel palumetsa servas, umbrohuna põldudel. Valguslembene, talub hästi põuda.

allikas internet: http://bio.edu.ee/taimed/sonajalg/poldosi2.htm

soo-osi Equisetum palustre kasvukoht: Soodes, turbaaukudes, veekogude kallastel, niisketele niitudel ja karjamaadel, umbrohuna soode lähedal põldudel. Lodu-, lammi-, raba- ja soometsas, madal- ja siirdesoos, sooniidul. Alati niisketes kasvukohtades.

allikas internet: http://bio.edu.ee/taimed/sonajalg/soo-osi2.htm


viimase suhtes on sul õigus ja minul jälle selles, et räägime eri taimedest.


Päikest õigile!
 
muld 29. august 2009, kl 19.21
http://www.maamajandus.ee/index.php?old_rubriik=7591&old_art=38258&old_num=
http://pmk.agri.ee/est/KNK_koosolekud/kn%20protokoll12.04.07%20nr2.htm
 
Tulbi 29. august 2009, kl 19.52
Loe teemat, saad teada miks ta mürgile ei allu ja kuidas teda ikkagi sihipäraselt hävitada http://www.aialeht.ee/news/aialeht/aiahooldus/article.php?id=24088779
 
Tulbi 29. august 2009, kl 19.52
Link uuesti http://www.aialeht.ee/news/aialeht/aiahooldus/article.php?id=24088779
 
Sinu aednik 29. august 2009, kl 19.57
super! lahendus leitud :-)
 
Posse 26. juuni 2019, kl 17.12
Nii ulle ika and otsi
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!