Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
siberi kontpuu
 
uusaednik 31. oktoober 2009, kl 17.40
Tõesti, mu küsimused võivad tunduda tobedad, aga kuna olen alles neljandat aastat aiaomanik ja igal kevadel püüan millegi tundmatu ja kenaga oma üleliigset territooriumi täita, siis iga taim on minu jaoks suht uus.
Nimelt ei tee ma sugugi vahet põõsastel ja taimedel - ses mõttes, et mis kuivab sügisel ära ja varred võib kõik maha lõigata ning millel lähevad lehte uuesti samad varred! Või mis kasvatavad vanadest vartest palju uusi.
Siin mu selle aasta kaks arusaamatust - lõigata maha või mitte:
1. harilik siberi VÕRS-kontpuu (mitte siberi kontpuu, mis on kindlalt põõsas!)
2. mustjas luudpõõsas (nime järgi võiks olla tavaline põõsas, aga välja näeb, nagu kõrval kasvav astilbe, täiesti pruun ja kuivanud - mina võiks ta ära nülgida küll:))

Mu kogenud aiaomanikest tuttavad väidavad, et kui mõnel taimel midagi üleliigset kasvama jätta, siis sealtkaudu tungib külm sisse ja tapab taime ära, toovad näiteks roose, millel tulevat alati rohelised varred tagasi lõigata. Samas on puukoolides üleval pikad juhendid rooside hooldamisest - sügisene muldamine ja kevadine kahjustatud osade lõikamine, ei midagi sügisesest tagasilõikusest.
Aga mu võrs-kontpuu on pagana kena ja ei tahaks temast ilma jääda! Lehed kõik läinud, varred helerohelised!

Ja mida teha helmikpööristega? Esimese talvega suri maha 2 taime, ei katnud. Teisel talvel katsin, ikka surid osad. Kes räägib, et kardab külma, kes, et ainult kevadpäikest. Eelmisel talvel olid 5 taime novembrist saati paksu lume all ja niipea, kui märstis lumi läks, tõmbasin päikese kaitseks katte peale, mai esimestel päevadel päästsin välja - ikka surid mõned.
Nad on isegi praegu nii uhked ja ilusad, ei jõua igal kevadel uusi osta! Kas peaksin ka lehed maha lõikama? No ei soovitata ju?!
 
punamütsike 31. oktoober 2009, kl 20.30
http://www.tartupuukool.ee/hinnakiri/?id=281&keel=ee
esiteks
 
punamütsike 31. oktoober 2009, kl 20.48
Ja teiseks, toksi googlisse 'helmikpööris' ja saad palju lugemist.
Seemnemaailma lehelt, Plantexi lehelt ja mujalt. Minu arvates oled lihtsalt kärsitu olnud ja arvanud liiga vara, et surnud on. Ära lehti lõika midagi, kevadel puhasta.
 
uusaednik 31. oktoober 2009, kl 21.17
Lugemist - no olen ikka lugenud, kes siis guugeldada ei oskaks, küsin kogemusi, kuna minu omad igal kevadel täiesti erinevad ja ei tea, miks. Kärsitust ei ilmne kuskilt, need mahasurnud taimed on siiani rahulikult juuripidi mullas, oleksid võinud igal hetkel kasvama minna, mitu aastat aega olnud.
Kontpuu kohta on seesama pisike jutt ka mu taime lipikul kirjas:)
See ei ütle heleroheliste võrsete kohta midagi, kollased on ainult 2 jämedamat vart altotsast.
 
vuhvik 31. oktoober 2009, kl 21.59
helmikpööriste kohta võin oma kogemustest märkida, et varakevadel vajavad nad kindlasti päikese eest korralikku kaitset. Ise torkan neile kuuseoksad päikesepoolsesse külge lausa mulla sisse. Varju kasutan kuni uute lehtede kasv täiega hoos on. Tuleb ka jälgida, et võimalike talvekergituste puhul vajutada juurte ümber muld kindlalt kinni, head teeb ka kastmine-kuigi tundub,et kevadel on muld piisavalt niiske.Helmikpööriseid on mul endal üle 10 sordi küll, niiet ...:). Tundub,et oranzilehelised ja rohke valgega lehtedega sortidel on kevadpõletuse oht suurem. Lehed jäävad talveks nii nagu nad on,kevadel võib siis inetud ettevaatlikult ära võtta. Võrs-kontpuust ei ole kuulnud(tuttavamini kõlab võsund-kontpuu),ent kontpuude värvilised võrsed ongi talvisel värvivaesel ajal nende boonus(on võrsed siis kollased,punased või ererohelised). Aga kui sa ei tea,mismoodi põõsas või püsik käitub,lase vähemalt ühe hooaja tal ennast sulle tutvustada:). Kui külm võtab ära noored liigrohtsed võrsed, pole ju hullu kui need alles kevadel eemaldad. Mingi müstiline külmanakkus nende surnud võrsete kaudu põõsasse ei levi. Roosid on omaette teema.
 
uusaednik 02. november 2009, kl 16.41
Tänud, vuhvik. Aga talveks kinni ei kata helmikuid? Minul läksid kahel aastal välja imelikul kombel 1 tume punakaslilla ja tumeroheline, heledad jäid alles:) Ise kartsin just, et äkki jäid kevadel liiga kauaks kuuseokste alla.
 
vuhvik 02. november 2009, kl 17.39
Ei ole talveks katnud ühtegi helmikut.Ainus kate olid mõned jõulukuuse oksad, mis kohe pärast pühi neile päikesepoolsele küljele peale ette sättisin. Need siis kevadel seal olid, kuniks okkad lõplikult pudenesid. Esimesel võimalusel asetan ka kompostmullast multši puhmikutele. Kui kevadel on märgata,et mingil põhjusel puhmiku lehed kipuvad üha kuivama ja noored ka ei taha hästi kasvama hakata,olen ka nendele tugevama päikesevarju tekitanud,kastnud ja nad on ellu jäänud. Välja on läinud ainult Caramel ja Amber Wave(mõlemad oranžikate lehtedega).
 
pööris 04. november 2009, kl 16.34
äkki helmi liigse vee sees, soovib kuivemat kohta, kus liigne vesi saab kaduda.
Silvi Blum 02. september 2017, kl 12.40
Kus Tallinna lähistel on võimalik osta siberi kontpuud-varred punased ja lehed valged rohelised,kasvab kuni 3m pikkuseks.
 
uu 04. september 2017, kl 08.25
jah, vähe sellest, kasvab isegi lillepotis või "kus iganes". lollikindel. kui ei taha kellegi aeda seda küsima minna, vaata ringi mõnes mahajäetud kohas või tühermaal. Stroomi metsa kandis...ise sain sealt kunagi.
Agne Tamm 04. september 2017, kl 08.26
Kontpuud küll katma ei pea!
 
keegi 07. september 2017, kl 22.41
kevadel oli s.k. saadaval Calmia istikuäris, arvatavasti mujalgi aiandites/ puukoolides.
 
mõtle vähe 24. detsember 2017, kl 15.09
kes looduses neid taimi ja puid lõikab
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!