Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
Lillepeenar ja erinevad lilled?
 
Aidake algajat :) 10. märts 2010, kl 13.20
Olen esimest aastat maal ja sooviksin alustada vaikselt aiapidamisega, olen lugenud erinevaid raamatuid aga liiga keerulised olen vast valinud ja ei tea algtõdesi sooviks alustada vähe nõudlike lilledega!
1. Millised püsilille tasub panna peenrasse ja kas jäävad kogu talveks maha, ma tean et tulbid ja nartsissid aga kas on veel?
2. Millised lilled on need mille juured pärast ära võetakse ja seisma pannakse talveks?
3. Millistelt taimedelt ja kas ka lilledelt korjatakse seemneid pärast õitsemist ja kuidas säilitatakse?
4. Kuidas siis jagada peenart nii et kevadest sügiseni oleks midagi õitsemas?
Tänan ette kes viitsib vastata :)
 
jaa 10. märts 2010, kl 14.37
vaata seemnemaailm.ee kodukalt, seal on ka peenarde näidised ja aiaplaanid, kust võid ideid leida.
kõige odavamalt saad oma peenrakollektsiooni täiendada mõne naabrimemme aiast - näed täpselt ära mis lill millal õitseb ja kui kõrgeks kasvab, sealt siis võsu võtta (või sibul või juurikas) ja saad omale ka peenra sättida.

juurikad kaevatakse talveks üles jorjenitel ja krüsanteemidel, muud lilled võib maha jätta.

seemneid korjatakse tavaliselt suvelilledelt (üheaastastelt), et neid siis ise järgmisel aastal külvata, püsikutelt tavaliselt ei korjata vaid lõigatakse äraõitsenud varred ära (see soodustab teistkordset õitsemist samal aastal ja on ilusam vaadata ka)
 
s 10. märts 2010, kl 15.03
Ikka saab ju raamatutest kõige paremini ideid, kui suveni pole aega oodata, et naabrite peenardest eeskuju võtta. Kui on olnud keerulised, siis otsi mõni, mille pealkirjas on "algajale" või "lihtne" vmt.
1. Tulbid ja nartsissid on sibullilled, mitte püsililled. Kas mõtlesidki sibullilli? Igasugused väiksed varakult õitsevad sibulad on ka kogu aeg maas: lumi- ja märtsikellukesed, krookused, sillad, kobarhüatsindid jne. Püsililled ongi sellepärast sellise nimega, et püsivad mitmeid aastaid. Vaata erinevaid püsililli nt http://www.aiasober.ee/index.php?Shop=14&Lang=est.
4. Et kevadest sügiseni oleks midagi õitsemas, peab valima erineva õitsemisajaga lilli. Esimesed ongi varajased sibullilled, aga nendega on see konks, et pärast õitsemist lähevad neil lehed koledaks, aga ei tohi enne ära lõigata, kui päris kuivanud on. Nii et hea oleks leida neile koht, kuhu kevade jooksul mingi kõrgem taim ette kasvab. Paljud suvelilled on väga pika õitseajaga, varase külvi korral maiskuust kuni öökülmadeni välja. Kui raha jätkub, siis kõige lihtsam on osta kevadel juba õitsvad taimed ja istutada omale peenrasse - hiljem vaja ainult rohida ja väetada ja vajadusel kasta. Ainult et järgmisel aastal tuleb jälle uued osta, kui just seemneid ei korjanud ja ise kasvatamist ette ei võta. Seemneid tuleb hoida lihtsalt kuivas kohas, mul on nad toas ühes kapis.
 
linke 10. märts 2010, kl 18.50
http://www.gardener.ee/
http://aiaklubi.ee/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=14&id=53&Itemid=75
http://www.disainikool.ee/jagu.htm
http://aidivallik.wordpress.com/category/aed/
 
köhh 11. märts 2010, kl 12.45
gladioolisibulad pead ka sügisel üles võtma.
püsilillepeenra tegemiseks tuleb suur töö teha just peenra enda ettevalmistusel, kaevamisel, väetamisel, peenraserva kujundamisel, rohimisvõimaluste läbimõtlemisel... ma peaks ju igale poole ulatuma, aga nii, et taimi maha ei murra või ära ei talla. kas panna selleks kivid, või teha peenar kitsam? ja siis pead arvestama palju ja kaua sinna päikest paistab. kas aias on palju tigusid jne.
leplikumad on kevadeks kevadfloksid, meelespead, kurekellad, priimulad, kitsekakrad. suvel hostad, floksid, halli nelgi eri sordid, värvilised raudrohud, kortslehed, käokingad, sõnajalad, päevaliiliad, kurerehad. sügisel sügisastrid, kukeharjad, päevakübarad. eks õigem on käia vaatamas naabruskonna aedu ja malli võtta, mis neil hästi kasvab.
 
Sinu aednik 18. märts 2010, kl 09.11
Loe, kuidas teha umbrohuvaba lillepeenar ;)
http://www.virkus.com/aiandus/ounapuude-loikamine
 
Sinu aednik 18. märts 2010, kl 09.14
Jajah.. sry, siin peenra rajamise link
http://www.virkus.com/aiandus/umbrohuvaba-pusilillepeenar
 
Aidake algajat :) 18. märts 2010, kl 14.13
Suur suur tänu kõigile, ise loeksin edasi keerulisi raamatuid ja istutaksin taimi mida hooldada ei oska :)
 
x 19. märts 2010, kl 14.58
Kui väga ropult rügada ei taha, on väga oluline arvestada kasvukoha tingimustega- mulla happesus, kuiv või liigniiske kasvukoht, valgustingimused. Alati ei pea suurelt alustama ja tegema mingit hiigelpeenart ja ära võib kasutada ka kohalikke looduslikke liike.
 
Liis - see algaja 23. märts 2010, kl 08.40
Ega seda ideaalset kohe ei saagi. Mina ka alguses tegin kevadel ringi peale tuttavate-sugulaste aedades. Sibulajupp siit, juureke sealt:) Vahele siis ostsin ise turult-poest püsikuid ja alles teisel aastal hakkad aru saama mis songermaa kokku oled keeranud:) Siis istutad ümber, kujundad jne. ostad juurde.
Aga on üks lihtne nipp - ära istuta igast liigist mingil juhul ühte taime - siis tulebi juudi peenar. Muretse ühest liigist mitu isendit ja istuta grupiti - tulemus märksa parem.
 
maaMari 23. märts 2010, kl 10.27
Igati soovitatav vähenõudlik lill, mis võiks olla enamvähem igas maa-aias on Harilik murtudsüda. Olemas on valgeõielist, seda kõige traditsioonilist roosaõielist ja suhteliselt harvaesinevat sorti Goldheart´i(kuldsed lehed ja roosad õied, pirtsakam ka). Mitu aastat järjest korraldatud Aiaklubi Rohevahetus on hästi hea võimalus algajal oma aeda taimestada. Kusjuures tihti on siiras aitähh! päris maksujõuline :) ja lahkeid pakkujaid on rohkesti.
 
x 23. märts 2010, kl 16.20
üks lollikindlamaid valikuid, mis kasvab nii päikese käes kui varjus ja on pealegi lehtdekoratiivne, on bergeenia (õitseb kevadel)
 
... 23. märts 2010, kl 17.31
No nende sibulillidega arvesta, et need õitsevad kevadel ja suvel on sul see peenar üks suur ja lage must laik. Peenra loomisel võta arvesse, millal miski õitseb ja kui lopsakaks, suureks kasvab. Selleks kuluvad sul vastavad raamatud marjaks ära.
 
provintsist 23. märts 2010, kl 21.08
suvelilled on tänuväärsed taimed, kuid nende peenrasse istutamisel ei tohi kiirustada, esimesed öökülmad võivad puhta töö teha. algajana valiksin selliseid lollikindlamaid ( saialill ei karda öökülmi, kindlasti on neid veelgi...)
 
puru 24. märts 2010, kl 10.01
Mul just saialill ei taha kasvada, mingi hallitus kipub külge tulema.
 
Lillelaps 28. mai 2020, kl 21.18
Leidsin laheda lillelagendiku kus lilli laos lausa ladnalt lademetes
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!