Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
Kanade pidamine ja aed?
 
Eliisa 22. juuli 2010, kl 09.01
Kas siin on inimesi kes teavad midagi kanade kasvatusest, nimelt on ämmal kanad ja tegime lauda taha ka võrgust aia kus nad ringi joosta saavad kuid ämm väidab et kanad ei mune kui nad hoovis ringi joosta ei saa, kuidas on see võimalik kas tõesti siis kõigil kellel on kanad on lillepeenrad ja aiamaad segi kraabitud või peab igapäev tund aega jalutama vits käes kanadega, ootan väga teie arvamusi muidu igapäev annan värsket rohtu, vilja, jõusöödaputru, merikarpe ja vahel saia kaerahelbeid
 
Kris 22. juuli 2010, kl 09.48
Minu vanaema on pidanud pikalt kanu. Kõik munesid. Muidugi läks ka vanema süda vahel haledaks ja lasi kanad aeda ringi jalutama (loe: siblima ja kakama), aga seda vaid harva. Enamuses ajast olid nad kanalas, kus olid pesakastid e -korvid paku otsas, õrred jmt. Kanalal oli aken. Päeval oli lahti suur uks ja kinni sisemine poolik uks. Kanalas oli seinas kuuri taha auk, kust kanad said kuuri taha oma aedikusse minna. Talvel oli auk kinni pandud, suvel öösiti lahti. Mingit probleemi ei olnud. Kanal on oluline, et ta saaks jalaga kraapida, käia, tiibu sirutada ja mullas sulgi soputada (supelda).
Soovitan, kui võimalik katta jalutusaedik ka pealt võrguga. Ma ei tea sinu keskkonda, aga see kaitseb võõraste loomade (nt rebased, kasid) ja lindude (nt kullid, varesed) eest.
Vanaema kanapidamise ajal ei olnud jõusöödaputru, merikarpe jm. Keetis neile köögiviljaputru lisaks teradele, leotas saia ja vist andis kõiksugu kodutoite (ilma soolata). Peenardel kasvab mingi umbrohi, mida me siiani nimetame 'heaks kanasöögiks'.
 
muna 22. juuli 2010, kl 09.48
kanadele piisab tõesti aedikust, mis võiks olla ikka oma 30m2. Oleneb muidugi kanade arvust ka, aga see on ikka arvestatud ca 30 kanapeale. Meil kooberdasid nad ka algul suvaliselt ringi, aga ema 80.a sai ise ka aru, et see ei ole tore kui nad kraabivad lille ja juurikapeenrad segi. Ja munad saagikus ei ole mitte vähenenud:)
Küsi talt kuidas siis Talleg veel pinnal püsib, neil ju kanad vaid seespidamisel ja väga tihedalt koos.
 
muna 22. juuli 2010, kl 09.50
Hea kanasööt on peenras vesihein:)
 
Eliisa 22. juuli 2010, kl 12.30
Ok, tänan sain palju targemaks, meil ainult 3 kana ja neil võrguga kaetud aed on kusagil 4x4 suur ma siis tean et ei ole nii loll kui lolliks ämm mind teha tahab aga eks tal kade meel et mul nii ilus ja korras aed ja kindlasti naerab kui kanad selle segi tuhnivad ning kusjuures tal endal on veel eraldi aed maja ümber kus alati värav kinni et kanad sinna ei pääseks need peenrad on korrast ära tal ja kastan nagunii mina kui jõuan siis rohin kaa ega kõigil ei vea nende ämmadega :)
 
maali.maalt 22. juuli 2010, kl 13.53
teen reklaami sellisele toredale lehele
http://kodulinnud.4rumer.com/forum.htm
saad vastused kõigele, mis huvitab :)
 
mari 22. juuli 2010, kl 14.26
anna kandaele värsket rohtu ( muru hake aitab ka). Kui on mineraalainete puudus , siis kanad ei taha muneda. Head on kuivatataud ja siis puruks tehtud munakoored, teokarbid sobivad ka kui elad kusagil mere läheduses.
 
muna 22. juuli 2010, kl 15.01
mõtlesin ämma kiusuajamise peale.........ja tundub, et nii see ka on. Kolmele kanale on tõesti piisavalt ruumi.
Aga sa ütle ämmale, et kanadele pidi kõige paremini mõjuma kui nad saavad sibada näiteks lõuna-põhja küljel, vastavalt siis sellele kuspool tema aiaga piiratud peenrad asuvad:):)
 
paula 06. august 2010, kl 20.21
saada ämm kukele! sa teed õigesti ja küllap on ka kanad rõõmsad. mul on suurem kanaaed ja seal annavad kulli eest varju sirelioksad ja vihma eest väike suvekuut, muidugi ei kasva seal aias mingit rohtu, kanad lihtsalt ei lase. lasen vahel neid ka aiast välja murule, aga siis peab tõesti silma peal hoidma, sest kana teeb kobedasse peenrasse kiirelt kaevanduse ja rapsib jalgadega ka madalamad taimed puruks.
 
anne 07. august 2010, kl 15.56
Kulli eest kahjuks sirelioksad küll ei kaitse, peale eelmist kevadet hakkas see õudus peale, no kui ikka varahommikul 3-4 kana viidud...pidime olude sunnil siseruumidesse tassima, kuniks aiale võrgu katuseks ka peale ehitada jõuame.
Aga muidu aedik jah on kanadele vägagi sobilik, ei pea nad midagi vabalt siblima. Ja isegi oma olude sunnil siseruumides elavad tibud munevad kenasid kollaseid mune, no saavad iga päev mitu kärutäit rohelist endale sinna ju ka.
 
Algaja 29. jaanuar 2012, kl 20.01
Minul selline küsimus, kuidas need kanad talved üle elavad, mis temperatuur peaks olema kanalas?
 
mamsel 30. jaanuar 2012, kl 00.25
http://kodulinnud.4rumer.com/forum.htm
 
Kana 31. jaanuar 2012, kl 18.54
Mida soojem, seda parem muidugi. Olen aastaid kanu pidanud. Kui laudas olid lehmad ja muud loomad, polnud probleeme. Laut oli soe ja kanad munesid ka kenasti,aga kui suuremad loomad ära kadusid, muutus laut külmaks ja kanad talvel siis eriti ei mune.Lisaks soojale tuleb neil päeva "pikendada".Nad kannatavad üsna külma, aga miinust ei tohiks kanalas ikka olla. Ja see pole jutt ega midagi, et aedikus peetav kana ei mune. Rohtu tahab lihtsalt saada juurde, siis munad kenasti kollased.Mina lausa niitsin vahel. Kõik rohimissaadused said ka omale ja kui muruniiduk majja tuli , riisusin pärast niitmist rohu kokku ja kanadele.
 
... 01. veebruar 2012, kl 00.01
kana toit peab olema ikkagi niisuguse koostisega, et sellest muna ehitada saaks- piltlikult öeldes.
st siis, et palja tera ja kodulobiga ta munebki vähe.
kui kana ei mune, siis on viga ikkagi kas toidus või siis tõu eripäras...
 
tohohh!!! 01. veebruar 2012, kl 11.13
punktiirile - mida siis kanadele süüa andma peab, et muneksid, kui mitte teri ja "kodulobi", suvel lisaks rohelist? aastasadu kanu nii toidetud ja aastasadu need ka munenud. me muuseas ka paarkümmend aastat oma tarbeks kanu pidanud, munevad kodulobi peal küll mis müriseb. erandid on sulgimisaeg või kui väga külmaks läheb, siis ka munadesaak võib väheneda, aga praegu veel saab küll kenasti munakesi.
algajale - muidugi meeldiks kanadele, mida soojem on. kogemus ütleb aga, et kenasti elavad talve üle ka jahedas ruumis, pea-asi, et päris miinustesse ei langeks, seda näed aga joogiveest kohe. praegu enne suuri pakaseid panime nende ruumi radika, siiani aga sel talvel veel lisasooja vaja ei olnud, esimese lumega paterdasid veel väljas ka vahepeal käia, kui päris lumiseks läks, siis loobusid.
 
Ka hädas 01. veebruar 2012, kl 22.47
Appiii kui tuttav teema, ainult selle vahega et meil on see hull minu ema.See õudus kestab juba aastaid ja ei ole mina suutnud selgeks teha et need sitapritsid võivad ka aias elutseda.Segi kraabitud peenardest ei taha rääkidagi.Kujuta ette kui tuled õhtul töölt ja kõik su töö ja vaev on vastu taevast lennanud.Vihastad ja nutad aga tolku ei miskit.Ja nii päevast päeva.Eelmisel suvel külastas mink meie kanalat ja nüüd kahetsen südamest et ei lasknud sel elukal neid kõiki maha murda.Nii kõrini on neist.Oleks siis veel munegi.Need müüb küla muttidele maha ja mina ostan mune poest sest iga kord kui küsin siis pean täpselt aru andma mis ma nendega teen.Mis teie muidu arvate mis munadega tehakse:)Sellepärast ostangi poest et ei suuda seda viginat kuulata.Ühesõnaga tean mida tunned ja tunnen sulle südamest kaasa.
 
tauri 17. veebruar 2012, kl 11.25
Loomulikult munevad kanad paremini kui nad saavad vabalt väljas käia ja mis peamine, kanad näevad ilusamad ja tervemad välja ja munad lähevad hästi kollaseks.
Kanad aga ei tohi peenardele pääseda, siis pole seal eriti võimalik midagi kasvatada.
Hea oleks kui kanaaed oleks nii suur, et nad ei jõua seal rohtu ära süüa.
Vanasti taludes ja ka praegu mitmel pool on asi lahendatud nii, et iluaed ja peenramaa on aia sees, kuid kanad pääsevad laudast välja õuele ja kõikjale mujale, ainult mitte sinna aeda.
Lahtiseid kanu muidugi ohustavad rebased, võõrad koerad ja kullid, kass kanadele ohtu ei kujuta.
Üldiselt oleks mõistlik sellisel juhul kanad lahti lasta alles peale lõunat, isegi õhtul näiteks kella kuuest suvel. Siis pole vaja näha vaeva nende sisse ajamisega, kuna kohe varsti tuleb uneaeg ja nad ronivad ise sisse. Ka pole siis ohtu, et nad pesad ära peidavad.
Rebaste vastu aitab küllaltki hästi lahtine koer ja ka hooldatud lage maa.
 
tauri 17. veebruar 2012, kl 11.28
Ah jaa, kanade munemiseks talvel on vaja päeva pikendada vähemalt 12 tunnile, veel parem kui 14 tunnile.
Valgus on tähtsam kui soojus, muneb kenasti ka kuni 10 miinuskraadiga, aga sellest enam võib harja ära võtta ja siis nad surevad vere mürgitusse.
 
. 17. veebruar 2012, kl 12.10
mul laudas praegu vaid väike lisavalgus 12 tundi (hommikul 6-st õhtul 6-ni). miinuseid oli kõige külmemal perioodil laudas 10. Kanad munemises mingit pausi ei pidanud. suviseks perioodiks on kanadele tehtud eraldi aedik (pealt võrguga) ja ööputka magamiseks. sealt aiast neid välja ei lase. saab sinna heina viidud ja mättaid. samuti köögiviljajääke, ülekasvanud salateid ja muud säärast... ka tigusid saab kokku korjata....
meil laudas veel mõned loomad, aga kellel pole ja oht, et liiga külmaks võib minna, siis hankige vastupidavamad tõud. eestis täiesti kättesaadavad.
ma olen ikka sedameelt, et maainimesel võiks vähemalt muna laual olla 'päris'. muide- kanafänne on juba linnaski..
 
tauri 18. veebruar 2012, kl 17.26
Muna võiks muidugi laual olla, kuid oma kanade munad tulevad liiga kallilt kätte, osta on odavam.
Muidugi juhul, kui näiteks vilja kuskilt poolmuidu ei saa.
 
. 18. veebruar 2012, kl 19.05
ma ei ütleks, et ma talumatult palju peale maksan. suur boonus on see, et laual on hea, lõhnav ja maitsev muna.
kanapidamises oli väike paus vahepeal, aga see lõppes just haisvate poemunade tõttu. puhtama toidu nimel on kanadele lisandunud veel ühtkomateist pudulojust.
 
tauri 22. veebruar 2012, kl 11.37
Jah, endalgi kanad, kuid olen teinud arvestust ja kuidagi ei tasu ära. Sellegi poolest jätkan nende pidamist, munad on ainult üks asi, aga nad ju ilusad linnud ka ja mul igavesti palju tõugusid kokku segatud, siis kena vaadata kohe.
Siis ära ei tasu majanduslikus mõttes, kuid emotsionaalses mõttes kindlasti tasub pidada.
Minu kanad pääsevad ka täitsa vabadusse. Metsa vahel on mul võrk ja peenramaa on laudast nii kaugel, et sinna nad ei lähe.
 
Mats 22. veebruar 2012, kl 14.24
Sinu probleemil on vist lihtne lahendus, mida siin ei pakutud.Sul on kolm kana aga kukk.Vanasti oli küll tarvis kanakarja hulka kukke.Mida usinam kukk oli seda rohkem mune.Tänapäevaseid kanu ei tea kas on aretatud mõni kesksooline tõug umbes nagu inimestel on Feministid.
 
. 22. veebruar 2012, kl 15.39
ka feministile on meest vaja, kasvõi doonorit, et 'muneks'
aga jahh.. tänapäeval pole kukke otseselt vaja. tegelikult polnud vaja ka vanasti, aga kana on kuidagi lõbusam ja kõbusam, kui direktor ka karjal olemas.
mul on äntust hangitud kanad ja nemad on loodud munema. ilma kuketa aga on jama. vahepeal mul kukke polnud ja siis ei saanud neile enne süüagi anda kui pidin ise kõik läbi kabistama-irw jahh, aga nii on. viskuvad terve kambaga su jalgeette nii, et edasi astuda ei saa...
mul miksitud segukanu pole- ei oska kommenteerida.
 
ehh 26. veebruar 2012, kl 13.37
kana munemiseks polegi kukke vaja, pole kunagi olnud.
eks naistelgi on ju päevad ka ilma meheta.
 
Varja 29. veebruar 2012, kl 22.21
ämmale kätte suur supilusikas ja las hakkab õuepealt kanasitta kokku koguma ja vaadake et ta ise kõike ära ei söö, et teile ka ikka midagi jääks.
 
ka huviline 05. märts 2012, kl 13.01
Aga mida teha siis ,kui soojal aasta-ajal saaks pidada ,aga talviseks ajaks pole ruumi ? Tuppa,keldrisse ka mitte ei võta kanu. Väga tahaks kevadel mõned kanad osta, küllap saaks selle suvise pidamise kohagi teha ,aga mis saab vastu talve ? See variant ei sobi ,et ära söön, ei taha.
 
Mats 05. märts 2012, kl 15.02
Too minu kätte küll ma nad ära suitsutan ja söön. Sööd
ise ka kui ei ütle et sinu kanad.
 
Aime 15. mai 2012, kl 13.05
Mats, kus kandis sa oma suitsuahjuga asud?
 
Mats 19. mai 2012, kl 20.54
Harjumaal päris ligidal linnale.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!