Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lapsesoov
Basaaltemperatuur väga madal
 
? 12. november 2008, kl 09.10
Kas on normaalne, kui basaaltemperatuur on väga madal
1.-10. päev 36,2 siis järsku 36,1 siis 36,4(arvasin, et toimus ovulatsioon) siis jälle langes 36,1-36,2 (hakkasin võtma duphastoni, tsükli 16. päev)ja nüüd 17.-20. päev on jäänud 36,3-36,4 peale.
On see normaalne kui basaaltemperatuur on koguaeg nii madal?
Teised kirjutavad siin et 36,6 ja ülespoole.

Taustaks: Olen 21 aastane ja lõpetasin pillide võtmise 2008 jaanuarist. Olnud on igasugu jamasid- tsüst (üks munajuha opereeriti selle käigus ära), emakakaela polüüp (sellega ei ole seni midagi ette võetud), lisaks tsüstilised munasarjad.
Viimased kaks kuud oleme üritanud rasestuda.
Kas on inimesi, kellel on olnud sarnaseid olukordi ja kes oskavad midagi toetuseks öelda?
 
K 12. november 2008, kl 10.58
Kui sa tahad Basaaltemperatuuri jälgida, siis ole pai, kõigepealt loe allolev info läbi.
Kehatemperatuur rahuolekus (basaal) on inimestel erinev ja ju siis sinul ongi see nii madal. Minu normaalne kehatemperatuur on näiteks 36,9 :)
Ovulatsiooni toimumist (st seda, et OV just on ära olnud) saab määrata siis kui basaal tõuseb VÄHEMALT 0,2-0,4 kraadi ja püsib seal nii 3 päeva. Vaata edasi, sinu olukord võib tähendada, et ov siiski toimus ja kui basaal ei lange, on isegi lootust rasedusele. Samas, kui sa oled asaali nii vähe mõõtnud, siis ei tea kindlalt öelda, kas see 0,2 kraadi tõusu oli ov jaoks küllaldane või võttis su töötav munasari sel kuul puhkust.
Minu kaastunne, selliste diagnoosidega nõuab rasestumine kannatlikkust, jõudu Sulle!

ÜLDISELT BASAALTEMPERATUURIST
(1) Mis on basaal?
(2) Kas basaal on friikidele?
(3) Kas basaal aitab rasedaks jääda?
(4) Miks on basaal parem kui ovulatsioonitestid?
(5) Millal ma peaksin basaali mõõtma hakkama?
(6) Olen juba 2 kuud triipe püüdnud, kas soovitaksite basaaltemperatuuri mõõtma hakata?

BASAALTEMPERATUURI MÕÕTMISE REEGLID
(7) Kas ma pean kindlasti mõõtma basaaltemperatuuri iga päev samal kellaajal?
(8) Miks ma päeval ei või basaali mõõta?
(9) Kas basaali mõõdetakse digitaalse või tavalise kraadiklaasiga?
(10) Kust oleks basaali kõige mõttekam mõõta?
(11) Kas ma vannitoas ei tohigi basaali mõõta, noh et tõusen üles ja kohe vannituppa minnes mõõdangi?
(12) Mis võib basaali mõjutada?
(13) Kui suurel määral on basaal mõjutatav?
(14) Millal ma peaksin basaali mõõtma hakkama?

BASAALTEMPERATUUR JA OVULATSIOON
(15) Kuidas ma saan basaali järgi aru, et mul on ovulatsioon?
(16) Millest ma aru saan, et ovulatsioon on toimunud?
(17) Kas enne ovulatsiooni võib toimuda temperatuurilangus?
(18) Kuidas ma saan basaali järgi aru, et ovulatsioon ei toimunudki?
(19) Mul ei tõusnud basaal 37 kraadini, kas ovulatsiooni ei toimunudki?
(20) Kui kiiresti temperatuur peale ovulatsiooni üles tõusma peab?

BASAALTEMPERATUURI TÕLGENDAMINE
(21) Kuidas ma saan basaali järgi aru, millal ma pean seksima?
(22) Mul näitas üleeile ovulatsioonitest positiivset tulemust, basaal tõusis aga alles täna, milles asi?
(23) Hakkasin basaali mõõtma tsükli keskel, sain tulemuseks 36,9, mida see tähendab?
(24) Mu basaal on 36,6, kas mul pole veel ovulatsiooni toimunud?
(25) Mu basaal pole kunagi olnud 37 kraadi või üle selle ja nüüd äkki on, mida see tähendab?
(26) Mu basaaligraafik on nii hüplik, ma ei saa üldse aru, millal mul siis ikkagi ovulatsioon toimus.
(27) Basaal ajab mind närvi ja ma ei oska neist graafikutest midagi välja lugeda.

PÄEVAD JA TESTIMINE
(28) Millal ma testi teha võiksin, kui mul eile oli ovulatsioon?
(29) Mul tõusis basaal täna, millal mul päevad hakkavad?
(30) Millal basaal päevadega seoses langeb?
(31) Mul hakkasid päevad, aga basaal on ikka üleval?

BASAALTEMPERATUUR JA RASEDUS
(32) Kas basaal näitab, et ma olen rase?
(33) Kas basaal tõesti ei lange, kui ma olen rase?
(34) Kas basaal on kogu raseduse aja üleval?
(35) Mul on basaal madal, kas ma ei saagi nüüd rase olla?

LÕPETUSEKS BASAALTEMPERATUURIST
(36) Millal võib mõõtmistulemustest sügavapõhjalisemaid järeldusi tegema hakata?
(37) Kas basaal on Püha Tõde?

ÜLDISELT BASAALTEMPERATUURIST

(1) Mis on basaal?
Basaaltemperatuuri mõõdetakse kas suust, tupest või pärakust iga päev kindlal kellaajal enne voodist tõusmist. Öeldakse, et iga liigutus peale voodi kõrvalt öökapilt kraadiklaasi võtmise on üleliigne. Võib mõõta nii digitaalse kui tavalise kraadiklaasiga, kuidas keegi usaldab. Mõõdetakse ühest kindlast kohast. (mitte vaheldumisi tupest ja suust näiteks) Näitab, kas ovulatsioon on toimunud (pärast ovulatsiooni temperatuur tõuseb vähemalt 0,2-0,4 kraadi võrra). Ovulatsiooni basaaltemperatuur ei näita, ka ei näita basaaltemperatuur, kas oled rase. Basaaltemperatuur langeb üldiselt vahetult enne päevi, kui oled rase, jääb temperatuur üles.

(2) Kas basaal on friikidele?
Basaaltemperatuur on inimestele, kes on huvitatud oma keha põhjalikumast tundmaõppimisest. Ka on see inimestele, kes tahavad odavalt ovulatsiooni toimumist kontrollida. Kui selliseid inimesi nimetada friikideks, siis jah, basaaltemperatuuri mõõtmine on friikidele.

(3) Kas basaal aitab rasedaks jääda?
Kas E-vitamiini võtmine aitab jääda rasedaks? Kas korstlehetee teeb rasedaks? Vastus on ühene: ei, basaaltemperatuuri mõõtmine ei aita jääda rasedaks. Ta aitab sul lihtsalt aru saada, kuidas su keha toimib, ei midagi rohkemat. Ka ei tee rasedaks kortslehetee või E-vitamiin, nad võivad ainult soodustada raseduse tekkimist. Rasedaks jäämise eelduseks on mustmiljoni eri komponendi kokkulangemine, millest ainult kaduvväikest osa saad sina mõjutada. Ülejäänud on müstika valda kuuluv.

(4) Miks basaal on parem kui ovulatsioonitestid?
Keegi pole väitnudki, et basaaltemperatuuri mõõtmine oleks parem kui ovulatsioonitestide tegemine, küll on ta aga odavam meetod teada saada, kas ja millal sul toimub ovulatsioon. Samas kui tahad juba ette teada, millal ovulatsioon toimub, siis kasuta ovulatsiooniteste.
Basaaltemperatuuri mõõtmise plussiks on ka see, et see annab sulle teavet, kuidas su keha toimib. Lisaks ei teki sul kunagi kahtlusi, kas just sina pole mitte see päevadega rase, sest kui basaaltemperatuur ikka enne päevi langeb, siis rasedust loota pole.

(5) Millal ma peaksin basaali mõõtma hakkama?
Ovulatsiooniteste tegema või basaaltemperatuuri mõõtma soovitaks hakata enne arsti juurde minekut. Arsti juurde soovitatakse minna pärast aastast tulutut proovimist, siis ei saa ka arstil olla enam mingit kobisemist, et vara tulite, proovige veel niisama.
Seega enne arstivisiiti kontrolli kindlasti üle, kas ovulatsioon üldse toimub, sest see on niikuinii esmane küsimus ja üldse esimene asi, mis tuleb kindlaks teha, enne kui midagi ette võtma hakatakse. Siinkohal on sulle abiks kas ovulatsioonitestid või basaaltemperatuuri mõõtmine.

(6) Olen juba 2 kuud triipe püüdnud, kas soovitaksite basaali mõõtma hakata?
Ei soovita. Kaks kuud ei ole veel mingi aeg raseduse püüdmiseks, soovitaks rahulikult edasi proovida. Ma ise hakkasin küll juba teisel kuul basaaltemperatuuriga tegelema, kuid see oli rohkem huvist oma keha tundma õppida. Nii vara ei soovitaks siiski numbritega end närvi ajama hakata. Aga kui sa ei taha ovulatsiooniteste teha, kuid soovid kindlaks teha, kas ovulatsioon ikka toimub, siis palun väga: basaaltemperatuuri mõõtmine on selleks tõesti üks võimalus.

BASAALTEMPERATUURI MÕÕTMISE REEGLID

(7) Kas ma pean kindlasti mõõtma basaali iga päev samal kellaajal?
Pead küll. Basaaltemperatuur on nii kergesti mõjutatav, et paar tundi rohkem ööund annab juba täiesti teise tulemuse. Sellel põhjusel pead sa basaaltemperatuuri mõõtma ka puhkepäevadel samadel kellaaegadel kui tööpäeval. Olen huvi pärast mõõtnud basaaltemperatuuri erinevatel kellaaegadel aga öösel, ja ka sellisel juhul on üldiselt tulemused totaalselt erinevad.
Lõplik vastus: jah, põhimõtteliselt võid sa mõõta basaaltemperatuuri erinevatel kellaaegadel, aga ära siis imesta, et tulemusedki suures osas kõiguvad ja sa lõpuks millestki sotti ei saa.

(8) Miks ma päeval ei või basaali mõõta?
Lihtsal põhjusel: basaaltemperatuuri mõõdetakse peale 3-5 tundi ööund. Peale ärkamist hakkab basaaltemperatuur vähehaaval tõusma, küündides õhtuks päris korralikesse kõrgustesse. Kuna erinevates päevades on erinev hulk erutavaid faktoreid, siis ühel juhul võid basaaltemperatuuri keset päeva mõõdetult saada 36,8 ja teisel juhul 37,3 - mida sa sellest järeldad? Ei midagi. Ja kas ovulatsioon on toimunud või mitte, ei saa sa nii kohe kindlasti teada.

(9) Kas basaali mõõdetakse digitaalse või tavalise kraadiklaasiga?
See on puhtalt sinu enda valik, kummaga sa basaaltemperatuuri mõõta tahad. Öeldakse, et digitermomeeter ei ole nii usaldusväärne. Ei tea, minu digikas on mind teeninud juba kaks aastat ja näitab siiani tõeseid tulemusi. Pealegi saab digitermomeetriga kiiremini tulemuse kätte (umbes 1 minut) ja seda täpsemalt. (näitab sajandiktäpsusega) Aga kui sa kasutad tavalist kraadiklaasi, siis palun väga. Pead ainult meeles pidama, et ühe tsükli jooksul mõõdetakse basaaltemperatuuri ühe ja sama kraadiklaasiga.

(10) Kust oleks basaali kõige mõtekam mõõta?
Basaaltemperatuuri mõõdetakse kas suust, tupest või päraku kaudu, valik on sinu. Üht pead aga meeles pidama: vaheldumisi näiteks tupest ja suust ei mõõdeta, niimoodi usaldusväärseid tulemusi saada pole võimalik. Mina mõõdan tupest, kuna suu kaudu pole ma nii usaldusväärseid tulemusi saanud.

(11) Kas ma vannitoas ei tohigi basaali mõõta, noh et tõusen üles ja kohe vannituppa minnes mõõdangi?
Basaaltemperatuuri pädevad tulemused saab voodis mõõtes, vahetult peale ärkamist, ainsa liigutusena voodi kõrvalt öökapilt kraadiklaasi võttes. Olen korra hädaolukorras vannitoas mõõtnud, ei muutnud midagi, kuid samas kui ta teinekord ovulatsiooniootel muudaks, siis ei oskaks ma end ära kiruda, et ma sealt voodist välja ronima pidin.

(12) Mis võib basaali mõjutada?
Basaaltemperatuuri võivad mõjutada paljud tegurid, näiteks häiritud öine uni, keskkonnamuutused, emotsionaalne stress, alkohol, kuumus jms. Igakord kui basaaltemperatuur kuu lõikes tavapärasest tugevalt erineb, võid tagasiulatuvalt mõelda, mis siis seekord basaaltemperatuuri mõjutas: mõnikord suudad selle teguri tuvastada, teinekord jääbki teadmata, miks graafikusse suured kõikumised sisse tulevad.

(13) Kui suurel määral on basaal mõjutatav?
Eeldades, et sa mõõdad basaaltemperatuuri õigesti ja su tulemused on reeglitele alluvad , graafik ei meenuta ameerika mägesid, olen vähemalt mina suutnud oma basaaltemperatuuri mõjutada 0,2 kraadi ulatuses. Juhul kui sa ootad samal ajal ovulatsiooni toimumist, on see väga suur kõikumine, mis aga annab eksitavat teavet. Basaaltemperatuur on vägagi mõjutatav, minu puhul on temperatuurimuutusi põhjustanud näiteks magamatus, keskkonnavahetus ja emotsionaalne stress. Purk siider minu basaaltemperatuuri mõjutanud ei ole. (ja rohkem ma tarbima pole võimeline)

(14) Millal ma peaksin basaali mõõtma hakkama?
Basaaltemperatuuri võid mõõtma hakata kohe peale päevade lõppemist, võid seda teha ka alles mõned päevad enne oodatavat ovulatsiooni. Alusta aga kindlasti varuga, sest kui seekord peaks näiteks ovulatsioon toimuma varem, et sa siis hiljem lihtsalt kõrgenenud numbritega ei peaks vastamisi seisma: toimunud ta on, kuid millal, ei tea, ei sattunud peale.
Kui sa esimest korda hakkad basaaltemperatuuri mõõtma, siis alusta kohe peale päevi.

BASAALTEMPERATUUR JA OVULATSIOON

(15) Kuidas ma saan basaali järgi aru, et mul on ovulatsioon?
Basaaltemperatuuri järgi sa ei saagi aru, millal sul ovulatsioon on. Mõnedel naistel küll langeb basaaltemperatuur päev enne ovulatsiooni, kuid ei pruugi. Kui sa tahad ovulatsiooni kindlaks määrata ja selle järgi tegutseda, siis kasuta ovulatsiooniteste. Basaaltemperatuur näitab ovulatsiooni ära küll, kuid alles tagantjärele.

(16) Millest ma aru saan, et ovulatsioon on toimunud?
Ovulatsioon on toimunud, kui basaaltemperatuur on tõusnud võrreldes ovulatsioonieelse tasemega vähemalt 0,2-0,4 kraadi ja püsinud seal 3 päeva.

(17) Kas enne ovulatsiooni võib toimuda temperatuurilangus?
Võib küll. Tavareegel peaks olema, et päev enne ovulatsiooni võib temperatuur langeda, osadel naistel langeb basaaltemperatuur ovulatsioonipäeval. Kas ka sinul temperatuurilangust enne ovulatsiooni esineb, pead ise järele kontrollima. Kui esineb, palju õnne, sa saad basaaltemperatuuri järgi ovulatsiooni määrata, kui ei esine, oled see tavaline basaalimõõtja, kes temperatuurikõveriku pealt endale ovulatsiooni ette ennustada ei saa.

(18) Kuidas ma saan basaali järgi aru, et ovulatsioon ei toimunudki?
Kui ovulatsiooni ei toimu, siis basaaltemperatuur ei tõuse või tõuseb vähem kui ovulatsiooni toimumise eelduseks mõeldud 0,2-0,4 kraadi. Ovulatsioon ei ole toimunud ka siis, kui basaaltemperatuur ei püsi kõrgustes nõutud 3 päeva. Ovulatsiooni ei peeta korralikult toimunuks, kui basaaltemperatuur jääb kõikuma väga suurtes ulatustes.

(19) Mul ei tõusnud basaal 37 kraadini, kas ovulatsiooni ei toimunudki?
Basaaltemperatuur ei peagi tõusma 37 kraadini: see on loll jutt, et siis ovulatsioon ei toimunudki või sa sellisel juhul rase olla ei saa. Basaaltemperatuur peab tõusma vähemalt 0,2-0,4 kraadi võrreldes ovulatsioonieelse temperatuuriga ja see on täiesti piisav. Kui sul ovulatsioonieelselt on keskmine temperatuur 36,5 ja basaaltemperatuur tõuseb 0,3 kraadi ning jääb sinna püsima, on sul ovulatsioon toimunud. Ja ka selliste näitudega (ovulatsioonijärgne basaaltemperatuur 36,8) võib jääda rasedaks. Mina jäin, probleeme polnud.

(20) Kui kiiresti temperatuur peale ovulatsiooni üles tõusma peab?
Oleneb sinu keha eripäradest. Minul tõuseb temperatuur kahe päevaga üles ehk siis olles ovulatsioonijärgsel päeval keskkõrge ja sealt edasi kõrge.

BASAALTEMPERATUURI TÕLGENDAMINE

(21) Kuidas ma saan basaali järgi aru, millal ma pean seksima?
Ei saagi, kui sul just ei esine temperatuurilangust enne ovulatsiooni. Basaaltemperatuuri järgi saad sa alles tagantjärele öelda, millal sul oli ovulatsioon, nii et selle mõõtmisest sul vahekorra ajastamisel palju abi pole. Kui tahad ette teada saada, millal sul on ovulatsioon, kasuta ovulatsiooniteste.
Üks on aga kindel: kui sa oled ära tabanud esimese basaaltemperatuuritõusu, siis kohe vahekorras olles on suur võimalus, et tabate veel viljaka aja lõppfaasi, ehk aega, kui munarakk veel viljastumisvõimeline on. Basaaltemperatuur hakkab nimelt tõusma pärast ovulatsiooni ehk peale munaraku vabanemist munasarjast, sealt edasi on aga munarakk veel 24 tundi viljastumisvõimeline.

(22) Mul näitas üleeile ovulatsioonitest positiivset tulemust, basaal tõusis aga alles täna, milles asi?
Kõik on kõige õigemas korras. Ovulatsioonitestid näitavad 24-36 tundi ette, et ovulatsioon on toimumas, basaaltemperatuur näitab seda aga tagantjärele. Ehk siis kui ovulatsioonitest oli positiivne esmaspäeval, siis viitab see ovulatsiooni toimumisele teisipäevale. Kui basaaltemperatuur hakkas tõusma kolmapäeval, siis kinnitab see omakorda ovulatsioonitestide tulemust ehk siis et ovulatsioon toimus teisipäeval. Basaaltemperatuur näitab ovulatsiooni toimumist päevase hilinemisega.

(23) Hakkasin basaali mõõtma tsükli keskel, sain tulemuseks 36,9, mida see tähendab?
Suvalise koha peal suvalisel ajal mõõdetud temperatuur ei näita üldiselt midagi. 36,9 on aga juba nii suur number, et pakuks: ovulatsioon on toimunud. Millal see ovulatsioon toimus ja millal võiks päevi oodata, ühekordne mõõtmine otseloomulikult ei näita.

(24) Mu basaal on 36,6, kas mul pole veel ovulatsiooni toimunud?
Ühekordsest mõõtmisest lõplikke järeldusi teha ei saa. 36,6 võib väga madala kehatemperatuuriga naise jaoks olla see lagi, kuhu basaaltemperatuur tõuseb peale ovulatsiooni toimumist, samas kõrgema temperatuuriga inimese jaoks on see ovulatsioonieelne tähis. Mõõda järgmine kord kogu tsükli vältel, saad targemaks.

(25) Mu basaal pole kunagi olnud 37 kraadi või üle selle ja nüüd äkki on, mida see tähendab?
Soovitaks edasi mõõta. Kuna basaaltemperatuur on vägagi mõjutatav, siis võib see olla näiteks haigusest, minul on keskkonnavahetus ka basaaltemperatuuri märgatavalt kergitanud. Samas aga kui mingeid olulisi segavaid faktoreid juures ei ole, ise ka terve inimene ning temperatuur jääbki nüüd üles, siis võib sinu puhul tegemist olla ka kolmefaasilise basaaltemperatuuri graafikuga, mille puhul peale raseduse pesastumist tõuseb temperatuur veelgi. Kas jääda rasestumisele lootma? Mina loodaks: kaugeleulatuvaid järeldusi veel ei teeks, kuid loota ei keela ju keegi. Seda muidugi juhul, kui sul kunagi varem pole temperatuur tsükli teises pooles topelt tõusnud ja temperatuur nüüd üles jääkski.

(26) Mu basaaligraafik on nii hüplik, ma ei saa üldse aru, millal mul siis ikkagi ovulatsioon toimus.
Sellisel juhul soovitaks kasutada www.fertilityfriend.com/ abi: sealne süsteem arvutab üldiselt poole nädalase hilinemisega ise välja, kus kohas sul ovulatsioon täpselt toimus. Arvutamise aluseks võetakse seal üüratud andmebaasid teiste basaaltemperatuuri graafikute näol, lisaks inglise keelt rohkem osates saad sealselt koduleheküljelt palju huvitavat oma tsükli kohta juurde lugeda.

(27) Basaal ajab mind närvi ja ma ei oska neist graafikutest midagi välja lugeda.
Osadel inimestel ei reageerigi kehatemperatuur nii, et tulemustest mingid mõistlikud graafikud välja joonistuksid. Sellisel juhul lõpetaks ma basaaltemperatuuriga jamamise, sest tulemusteta ei ole nüüd ka mõtet end iga hommik kraadida.
Kui sa aga lihtsalt lähed basaalinumbritest närvi, siis võib-olla peaksid aja maha võtma või siis samuti mõõtmisest loobuma. Rasedust ootava naise tsükkel on niikuinii täis närvipinget, basaaltemperatuuri mõõtmine ei peaks seda kohe mitte sinna juurde lisama. Basaaltemperatuuri mõõtmine on mõeldud abistama, mitte olukorda sogaseks ajama.

PÄEVAD JA TESTIMINE

(28) Millal ma testi teha võiksin, kui mul eile oli ovulatsioon?
Parimad rasedustestid lubavad näitama hakata 10 päeva peale ovulatsiooni, aga ei pruugi. Kui oled kannatamatu inimene, siis hakka testima alates sellest 10. päevast, tehes seda ülepäeva. Iga päev pole mõtet, isegi reaalse rasedusega ei toimu kehas nii palju muutusi, et järjest päevadel testides saaksid positiivseid tulemusi. Kui oled veidi rohkem kannatlik, testi päev-kaks enne oodatavaid päevi, kui aga pürid kannatlikkuse etaloniks, siis mõõda päevade algamise päeval basaaltemperatuur ära, ja kui see on ikka veel kõrgel, võta oma valmisostetud test ette ja looda positiivset tulemust. Selleks ajaks enamus juhtudel rasedustest raseduse korral ka positiivset tulemust näitab.

(29) Mul tõusis basaal täna, millal mul päevad hakkavad?
Päevad hakkavad kaks nädalat ovulatsioonipäevast edasiarvutatult ehk siis eilsest päevast arvuta kaks nädalat edasi ja kusagil sealkandis peaks sul päevad hakkama. Minu kogemus on, et viimasest madala temperatuuriga päevast tuleb kaks nädalat edasi arvutada, siis on päevad ka platsis. (puust ja punaselt: minul kui ovulatsioon toimub reedel, siis päevad hakkavad kahe nädala pärast reedel)

(30) Millal basaal päevadega seoses langeb?
Basaaltemperatuur langeb päevadega seoses erinevalt. Mõnel langeb päev või kaks enne päevade algust, tavaliselt aga siiski samal päeval. Kui hommikuks on basaaltemperatuur märgatavalt võrreldes ovulatsioonijärgse tasemega langenud, võid kahjuks punaseid ootama jääda. Langenud basaaltemperatuuriga rase olla pole võimalik.

(31) Mul hakkasid päevad, aga basaal on ikka üleval?
Kui sa oled varasemate basaaltemperatuuri mõõtmiskordadega kindlaks teinud, et temperatuur langeb sinu puhul enne päevi, nüüd on aga päevad platsis ja kraadiklaasi kõverik ikka laes, siis soovitan arsti poole pöörduda: tegemist võib olla rasedusega, mis vajab toetavaid rohtusid.

BASAALTEMPERATUUR JA RASEDUS

(32) Kas basaal näitab, et ma olen rase?
Ei näita. Basaaltemperatuur näitab ainult, kas sul on ovulatsioon toimunud, ja vahetult enne menstruatsiooni langedes, et sul on kohe päevad hakkamas. Osadel naistel küll raseduse pesastudes tõuseb basaaltemperatuur veelgi ja nemad võivad seejärel lootma hakata, et ehk ikka ongi rasedus, kuid minul näiteks ei tõuse. Tavaline ovulatsioonijärgne basaaltemperatuur nagu ikka, millest ei loe isegi pikemaajalise mõõtmise järel midagi välja.
Basaaltemperatuur näitab rasedust ühel juhul: kui sa oled basaaltemperatuuri mõõtes tabanud ära ovulatsiooni ja sealt kaks nädalat edasi basaaltemperatuur mitte ei lange, nagu see enne menstruatsiooni aset leiab, vaid jääb üles. Sellisel juhul näitab basaaltemperatuur küll, et oled rase. See aga eeldab ovulatsiooni tabamist ja kaks nädalat hiljem temperatuuri ülesjäämist.

(33) Kas basaal tõesti ei lange, kui ma olen rase?
Jah, basaaltemperatuur tõesti ei lange, kui sa oled rase: raseduse esimese trimestri püsib basaaltemperatuur ilusti üleval, kuhu ta pärast ovulatsiooni ja tulemuslikku viljastumist on tõusnud. See välistab ka kahtluse, et võid olla päevadega rase: kui basaaltemperatuur ikka päevadega langeb, siis rase sa olla ei saa.

(34) Kas basaal on kogu raseduse aja üleval?
Basaaltemperatuur on üleval raseduse esimesel trimestril, seejärel temperatuur langeb. See on täiesti normaalne ja ei tähenda, et su rasedusega oleks midagi halvasti.

(35) Mul on basaal madal, kas ma ei saagi nüüd rase olla?
Oleneb, kuidas see sul madal on. Kui sa kunagi varem pole basaaltemperatuuri mõõtnud ja nüüd juhuslikult mõõtsid, siis see ei näita midagi. Kui sa oled basaaltemperatuuri juba mõnda aega mõõtnud ja basaaltemperatuur ei tõuse üle 37 kraadi, siis see ei tähenda, et sa ei võiks olla rase: sinu keha puhul lihtsalt temperatuur ei kerkigi 37ni. Kui sa aga oled basaaltemperatuuri juba pikemalt jälginud ja nüüd oodatavate päevade eel on temperatuur ikka veel ovulatsioonieelne, siis julgeks väita jah, et sa ei ole rase, lisaks on sul ilmselt seekord ovulatsioon toimumata jäänud.

LÕPETUSEKS BASAALTEMPERATUURIST

(36) Millal võib mõõtmistulemustest sügavapõhjalisemaid järeldusi tegema hakata?
Tegelikult saad sa juba paari tsükli järele enam-vähem kindlalt väita, et minu ovulatsioonieelne temperatuur on see ja -järgne on see. Igasuguseid veidraid üllatusi aga jääb basaaltemperatuurigraafikusse sisse tulema veel pikaks ajaks. Ma ei kujuta ette: kui aastaid mõõta, siis võib-olla basaaltemperatuur sind oma tulemustega enam ei üllata, peab aastaid mõõtnute käest küsima.

(37) Kas basaal on Püha Tõde?
Kindlasti ei ole basaaltemperatuur Püha Tõde, mõnel ei näita kahjuks basaaltemperatuuri mõõtmine mitte midagi. Näiteks basaaltemperatuur ei tõusegi peale ovulatsiooni, ometi on ultraheliga kontrollitud, et ovulatsioon toimub, või annab temperatuurigraafik seinast seina tulemusi, millest ei saa mingeid järeldusi teha.
Lisaks on basaaltemperatuuri vaja mõõta mingi perioodi vältel, et lõplikke järeldusi tegema hakata, mis ei tähenda, et basaaltemperatuur ei võiks oma kapriisitsemistega veel tulevikuski sind üllatada.
Basaaltemperatuur annab lihtsalt kõige muu jälgimise kõrval sulle temperatuurikõverike näol teavet, kuidas su keha toimib, mõnikord käib kõik nagu raamatu järgi, teinekord ei saa tuhkagi aru.
 
K 12. november 2008, kl 11.01
Üks märkus veel: Duphastoni võttes ei ole sinu praegune basaalinäit tõene, sest ravimis olev progesteroon tõstab kehatemperatuuri olenemata sellest, kas ov tegelikult ka toimus või mitte! Sorry... kui tegu oleks täiesti loomuliku tsükliga, siis võiks progesterooni tõusu -> kehatemp tõusu järgi arvata, et ov toimus, kuna progesterooni toodab kollaskeha, mis tekib ainul pärast ovd.
Sulle soovitaks nt ov jälgimist, lase arstil tsükli 12-13. päeval ultraheli teha, siis saab kõige täpsemalt näha, mis toimub.
 
? 12. november 2008, kl 11.10
Aitäh vastuse eest, selle basaali mõõtmise jutu olen mitmeid kordi läbi lugenud ja olen teadlik, samuti olen kuulnud et duphastoniga ei pruugi saada õigeid vastuseid.
Olen ka lugenud, et on naisi, kellel temperatuur ei tõusegi peale OVd.
Olin oma küsimuse vb valesti sõnastanud. Soovin infot, et kas niiii madal temperatuur kui mul, on veel kellegi olnud ja kas see võib tähendada ka midagi halba?
Aga seda arstil ov jälgimist peaks arutama küll! Aitäh nõuande eest!
 
K 12. november 2008, kl 11.23
Siis oled sa asjalikum kui ma arvasin :) väga tore, kui sa kõike seda tead.
Väga madal basaltemperatuur (enne ovulatsiooni ehk tsükli esimesel poolel) võib viidata kilpnäärme alatalitusele (ja muude sümptomitena on märgitud ka anovulatoorsed tsüklid, väsimus, kaalutõus, peavalud jns). Kui sa inglise keelt loed, siis palun,
http://www.ewtn.com/library/MARRIAGE/THYROID.TXT

Sinu arst saab kilpnäärme tööd testidega kontrollida.
See oli ainult üks võimalus!

AGA- see temperatuur võib vabalt olla sinu loomulik kehatemperatuur. Kõik ei olegi 36,6 ja ei peagi olema.
Ja tegelikult ei pruugi sul midagi viga olla.
 
K 12. november 2008, kl 11.41
Üks väike detail: kustkohast sa basaali mõõdad?
Kaenlaaluse temperatuur on harilikult 0,3-0,6 kraadi (!) madalam kui suust mõõdetud temperatuur.
Pärakust mõõdetud temperatuur on 0,3-0,6 kraadi kõrgem kui suust või kõrvast mõõdetud temperatuur. Ja kui võrrelda kaenla alt ja pärakust mõõdetud temperatuure, siis võib vahe olla päris suur.
Kõige täpsemalt pidavat näitama tagumikukraadiklaas.
Basaali mõõdetakse igalt poolt, aga tähtis on, et seda tehtaks siis alati ühest ja samast kohast :P

http://www.revolutionhealth.com/articles/rectal-ear-oral-and-axillary-temperature-comparison/tw9223
 
? 12. november 2008, kl 14.30
Basaali mõõdan suust.

Basaali ei mõõdeta igaltpoolt!!!


"ÜLDISELT BASAALTEMPERATUURIST

(1) Mis on basaal?
Basaaltemperatuuri mõõdetakse kas suust, tupest või pärakust iga päev kindlal kellaajal enne voodist tõusmist."
 
:) 15. november 2008, kl 12.55
ei ole sa oled ebanormaalne!
 
? 17. november 2008, kl 14.26
Aitäh, seda arvan minagi, et olen ebanormaalne!
 
muretseja 07. november 2013, kl 12.55
Kui mul on 35,5-36,3 alapalavik,päevad on hiljaks jäänud,väsinud olemine hommikust õhtuni ja kõhus on imelik tunne
Kas see võib midagi tähendada,et olen rase?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!