Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lapsesoov
Kahesarveline emakas
 
Kurbus südames 25. märts 2009, kl 16.37
Tere,

käisin täna hommikul Mustamäe Polikliiniku Naistenõuandlas protseduuril - munajuhade läbivusuuring ning selgus, et minul on sünniga kaasa antud kahesarveline emakas, mistõttu on minu võimalus rasestuda ning laps lõpuni ära kanda, nullilähedane. Vähemalt need olid dr Juta Silma viimased sõnad enne minu ärasaatmist. Nutsin kogu tee, mis ma koju kõndisin :( niiiii raske oli seda seletada oma kõige kallimale mehele ning kohe-kohe pean seletama ka oma emale. Kõige vähema soovin ma, et ema hakkaks ennast süüdistama, et tema on mind sünnitanud, tema on selles süüdi jms. Ma lihtsalt tean oma ema niivõrd hästi. Inimene, kellega ma koos elan, on mulle niivõrd kallis, et kaalun oma peas mõtteid, et kas ei oleks targem tegu, lasta tal oma elu edasi elada ilma minuta. Oleme noored inimesed, kes suudavad ning peavad unustama ja eluga edasi minema. Olen 2 aastat kuulnud oma lähedaste suust lauseid - temast tuleks suurepärane isa jms. Aga..... nüüd selgus, et ma ei olegi võimaline talle last kinkima. Natukene aega tagasi me vestlesime sellel teemal ja tema kinnitas, et jääb minuga elu lõpuni, aga .... see teeb mulle meeletult haiget. Teadmine, et mina ei saagi kunagi seda imetillukest olevust enda käes hoida, ei saagi emadepäeva olles ise ema tähistada. Olen kurb ja kadunud on vähimgi soov edasi elada. Oleme 1,5 aastat üritanud titat saada, kõik kontrollid läbinud ja nüüd siis selline uudis. Miks ....mida olen ma elus valesti teinud, et mind sellise asjaga on "õnnistatud". Paljud küsimused keerlevad peas, millele vastust ei olegi loota saada.
Kas on veel naisi/neidusid, kes tunnevad/kogevad sama?
Soovin kõigile ilusat ja päikeselist kevadet!
 
Kriss 25. märts 2009, kl 17.18
Esiteks oma ega mehe sugulasi ära kuula - see teeb asja hullemaks!!!
Teiseks - mine käi mõne teise arsti juures ka kindlasti. Ära jää käed rüppes istuma - nii ei juhtu midagi!
Minule anti ka tõenäosust rasestumiseks 4%. Leppisin juba mõttegagi, et loomulikul teel lapsi ei saa ning tuleb kunstliku viljastuse tee jalge alla võtta. Hetkel aga rasedust 5 kuud ja 2 päeva :D Ja täitsa kogemata juhtus - loomulikul teel :D:D:D
Ära lase pead norgu, mine käi kasvõi Fertilitases, uuri mis nemad räägivad - vastuseid võib olla erinevaid ning tänapäeva meditsiinis piisab ühest entusiastlikust arstist, kes su elu unistusel teoks võivad aidata saada!
 
mõngel 25. märts 2009, kl 19.19
Mina tean mitut mitut paari kahjuks, kus naise tõttu ei saadud lapsi, aga mehed on ikkagi jäänud nendega, võtnud nad naiseks ja elatud koos nagu iga teinegi paar. Ühed on ka adopteerinud.
Ühtedel on tänu meditsiini arengule ikkagi võimalus laps saada, mis siis, et diagnoosi hetkel öeldi, et kindel EI!!
Nuta ennast tühjaks, kurvasta ära (ka see tuleb läbi teha) ja siis hakka uurima võimalusi, mis laseks sul oma unistused ellu viia!!!
Palju palju edu!!!
 
Nurse Betty 25. märts 2009, kl 23.36
Tegin siin nats internetiuuringuid Su eripära suhtes ja leidsin, et pole võimatu emaks saada ka kahesarvelise emakaga. Muidugi oleneb asi ka sellest, missugune just Sinu emakas on, sest iga selline anomaalia on ju unikaalne. Leidsin näiteks sellist inglisekeelset infot:

"Reports of miscarriage with a bicornuate uterus show a high rate of about 30 percent. Preterm birth rates in one study were about 20 percent, and fetal growth restriction occurred in about 10 percent. Abnormal presentation or position of the baby can occur; breech presentation occurred in about 43 percent. Cesarean-birth rates also are increased; in one study, cesarean births were performed in about 82 percent."

Teiste sõnadega, on küll riskantne värk ja palju oleneb sellest, kuhu loode emakas kinnitub. Aga päris lootusetuks ma loetu järel küll asja ei nimetaks. Ka lugesin, et tihti on just selle "sarvilise" emaka puhul esinev loote sünnituseelne põigitiasetsus, mis tähendab kindlat keisrilõiget.
Kui tahad internetis ise otsida ja valdad inglise keelt, tee näiteks googles otsing "bicornuate uterus" ja loe. Seal on üks koma teine rase sellise emakakujuga küsimusi esitanud - tähendab, et asi on ikkagi võimalik, eks? Otsi kindlasti spetsialistilt abi ja tuge. Kui on hädad munajuhadega, siis saab ju alati IVF abi kasutada.
 
Nurse Betty 26. märts 2009, kl 00.15
Loe näiteks seda:

http://miscarriage.about.com/od/problemswiththeuterus/p/bicornuate.htm
 
lingiabi 26. märts 2009, kl 09.36
lastetuks ei jää ükski pere,saab ka ju lapsendada. :)

http://miscarriage.about.com/od/problemswiththeuterus/p/bicornuate.htm
 
Kurbus südames 26. märts 2009, kl 10.11
Pisarad kurgus loen teie kõigi nõuandeid ning lootustandvaid kirju. Ma tänan teid kõiki kogu südamest, et olete nii mõistvad ning lootustandvad! Lähen täna oma naistearsti juurde ning kindlasti uurin erinevaid variante. Õnneks on minu kõrval mind armastav elukaaslane, suurepärane - maailma parim ema ning teie minu kallid tundmatud sõbrad! Luban, et kui mul tõepoolest kunagi õnnestub emaks saada, siis annan endast märku!

Kena kevadet kõigile
 
Päike 26. märts 2009, kl 10.20
Tean, mida sa tunned! Sain ka mõni aeg tagasi teada, et minu ainus võimalus on IVF, alguses oli meeletu shokk, nüüd olen leppinud sellega ja kavatsen selle läbi teha. Kahesarvelise emakaga saab ju ka kunstlikku teha.
 
Nurse Betty 26. märts 2009, kl 12.16
Ja muide, kahesarveline emakas on tegelikult väga ilus, südamekujuline... Kutsutakse inglise keeles mõnikord ka "heart-shaped uterus".
Lihtsalt lohuks...
 
Nurse Betty 26. märts 2009, kl 12.20
Ja muide, kahesarveline emakas on tegelikult väga ilus, südamekujuline... Kutsutakse inglise keeles mõnikord ka "heart-shaped uterus".
Lihtsalt lohuks...
 
K 26. märts 2009, kl 12.46
Kullake, sul on see teadasaamise shokk veel uus. Mine teise arsti juurde, teete uued uurinud ja saad teise arvamuse, kas tõesti on tõenäosus nii väike. Raseduse riskid on veidi suuremad, enneaegse sünni tõenösus väga suur, aga täiesti võimatu on raseduse kandmine õnneks vähestel naistel. Kui ongi võimatu(kahesarvelist emakat on erineva raskusastmega, kui sügavale ulatub vahesein ja kui suured on kojad, kas vähemalt ükski neist oleks võimelike last kandma seni, kuni ta küllalt suur on jne), siis tasub kaaluda muid võimalusi. Adopteerimine näiteks (surrogaatemadus kahjuks pole Eestis lubatud).
Maailma teaduskirjandusest on teada juhtumeid, kus kahesarvelise emakaga kanti peaaegu lõpuni kaksikud- kumbki omas emakapooles tehtud pesas :)

Võib-olla ootad vähemalt mõne päeva, enne kui emale ja muudele sugulastele sellest räägid? Rahuned maha, otsid lisainfot... Praegu on sinu olukord sarnane kõigi nendega, kes saavad väga halbu uudiseid. Hiljem shokk annab järele ja suudad reaalsemalt mõelda.
Suured kallistused, mul on sinust nii kahju et pisarad tulevad silma, kuigi ma tean, et olen Sulle täiesti võõras inimene...
 
K 26. märts 2009, kl 12.48
Kui üks emaka koda on suurem kui teine ja põhimõtteliselt võimeline kandma rasedust, siis saab teha kunstliku viljastamise näiteks, et munarakk just õigesse emakapoolde suunata. Ja võimalusi on veel! Kõik pole lootusetu, kuni pole ära kasutatud viimane õlekõrs! Jõudu.
 
K 26. märts 2009, kl 14.37
Kuule, seda ultraheliarsti doktor Silma on siin kirutud küll ja küll, et karmi ütlemisega ja lõppude lõpuks eksib tihti! Ausõna, alles hiljaaegu oli teema...
 
pähh 26. märts 2009, kl 15.07
kle tõesti, ära seda Silma vastust ainuüksi nüüd küll arvesta, ausalt! Soovitan minna üldse teise kliinikusse, mine kasvõi Pelgulinna või Keskhaiglasse ja palu teise arsti arvamust.

Mul siin mustakal tädi ei osanud õieti UH piltigi lugeda, ei saand täpselt aru kas 6 võ 8 nädal läheb... jättis tänu sellele mitte eriti proffesionaalse mulje...
 
... 26. märts 2009, kl 16.11
Tere,
tean oma tutvusringkonnas kolme naist kellel on kahesarveline emakas neist kahel on ka kaks last ja ühel üks laps. Arstid imestasid, et üldse rasestusid ja kandsid rasedused lõpuni. Ühel neist on 2 keisrinnat, teised sünnistasid ise. Nii et kõik ei ole veel kadunud ja uuri teiste arstide arvamusi ka. Edu Sulle!
 
Kurbus südames 26. märts 2009, kl 17.33
Armas "K" ja loomulikult ka teised, kuigi olete võõrad, aga minule väga kallid inimesed, sest suutsite taas minu suule naeratuse võluda ning anda lootust. Teisipäeval lähen Fertilitasse dr Kask´i juurde ning eks siis vaatame/mõtleme edasi.
 
Nurse Betty 26. märts 2009, kl 18.05
Kurbus südames,
täiesti õige käik käia teise arsti juures, ehk teha uus UH, saada rohkem selgitusi jne. Kas saad toetava inimese (mehe, ema, sõbranna) kaasa võtta? Siis on kergem seal olla, meelde jätta, mis öeldi ja küsida. Hea on näiteks oma küsimused eelnevalt üles kirjutada, arsti juures on kerge unustada. Neli kõrva ja silma on ikka topelt rohkem, kui kaks.
Ja lootust ära tõesti kaota. Usun, et ka tillukeses Eestis on olemas günekolooge, kellel on erioskuseid ja -kogemusi just Sinu probleemiga ning kes oskavad pakkuda tuge ning aidata!
 
anka 26. märts 2009, kl 19.27
Ka mulle öeldi, et ma ei pruugi üldse lapsi saada. Nüüd aga rasestusin täiesti ootamatult - üllatusena. Ei osanud hoiduda, kuna teadsin, et ma nagunii ei rasestu. Tõsi mul on natuke teine probleem, nimelt 3 müoomi emaka küljel.Loodan parimat, et need ei takista mul praegust pisikest sünnitada. Mina olen positiivne ja usu - igale halvale uudisele järgneb alati mitu head!
 
Kurbus südames 27. märts 2009, kl 11.15
Anka, soovin Sulle südamest õnne! Loodan, et ka mina saan sama õnnelik olema kui Sina ;)
 
kk 27. märts 2009, kl 14.27
Tere!Ka minul on kahesarveline emakas.Sünnitasin ise ja rasedus kulges täiesti ilma probleemideta.Nii,et ära kurvasta,küll kõik läheb veel hästi.
 
... 27. märts 2009, kl 14.29
Kindlasti külasta ka teist arsti. Tema arvamus võib olla hoopis ristivastupidine. Olen kindel, et saad ka sina emaks. Päikest ning ära kurvasta :(
 
üks tuttav 29. märts 2009, kl 11.23
oli koos minuga säilitamises ka sama probleemiga.Esimese lapse ajal lamas kogu aeg ja emakas oli alt kinni õmmeldud sünnitas 7-ndal kuul terve tütre, haiglast enne üldse välja ei saanud.Tütar on esimene.Poisiga läks tal lihtsamalt-vist natuke varem küll sündis, lihtsalt tihti oli haiglas, mõlemad nüüd juba suured lapsed. Vaev tasus end mega ära. Tema oli vist 32 aasane esimese lapse ajal. Nüüdseks isiklikult me küll ei suhtle, kuid tuttavate kaudu saadame ikka terviseid.
Soovin sulle järjekindlust ja edu!
 
K 30. märts 2009, kl 17.38
Ole tubli ja ootame Sinuga koos homset! :)
 
Kurbus südames 30. märts 2009, kl 21.44
Tere õhtust,

homme käin arsti juures ära ja siis annan teada ;)

kallid
 
Nurse Betty 31. märts 2009, kl 16.32
Mul on pöidlad pihus ja loodan parimat!!
 
Kurbus südames 31. märts 2009, kl 17.22
Tere kõigile :)

arstil käidud ja olen nüüd positiivsust täis :))) arst ütles küll, et tema pole imetegija, aga võttis vähemalt esialgse paanika ära, ütles, et tema küll ei usu, et minu võimalused 0-lähedased on. Te ei kujuta ette kui paha tunne mul on, sest tuleb välja, et mul mitte ainult 2-sarveline emakas, vaid probleemid ka hormoonidega. Dr Kask määras raviskeemi - pean nüüd iga päev Estrofemi võtma ja siis kuu aja pärast arsti juurde tagasi minema. Dr Kask vaatas ka ultraheliga ning ultraheliga ei tundu emakas nii "hull" olema, on küll 2 sarvega nagu mina - kaljukits kahe sarvega :))) aga muidu arsti arvates pärs võimeline titat enda ümber hoidma.
Täna võtsin siis esimese tableti ja eks kuu aja jooksul vaatab, kuigi dr ütles, et aega võib kuluda kuid, kahjuks ühe päevaga ei saa miskit teha, millest ma väga hästi aru saan. Leppisime kokku, et vaatame ja katsetame, eesmärk on ikkagi üllas :) Kallid inimesed,kes te kõik mulle toeks olete olnud, aitäh teile ja palun hoidke pöidlaid minu eest, et ka minul titaootele jäämine lähiajal õnnestuks. Annan teile koheselt teada, kui väiksemgi muutus toimub ;)
Ps muideks, dr Kask on niivõrd inimlik, sõbralik ning mõistev inimene, ta süstis minusse niivõrd palju energiat ning oma olemusega jättis väga professionaalse ning toreda inimese mulje. Ta veel küsis, et ega mul ei ole midagi selle vastu, et mõnda aega tema juures käin :)

Hästi palju päikest kõigile
 
Nurse Betty 31. märts 2009, kl 17.45
Oh, ma nii rõõmustan Sinuga! Hea, et endale sobiva arsti leidsid. Eriti tore on, kui arst ise entusiastlikult härjal (või emakal:)) sarvist haarab ja ehtsat huvi tunneb. Arvan, et Sinu "juhtum" võib talle juba puht erialaliselt huvi pakkuda.
Ikka palju edu!
 
K 31. märts 2009, kl 18.24
No näed, asi kohe palju roosam, eksju!!! Mul on niii hea meel Su üle!
Ega nende hormoonihädade ja muuga lähebki aega, kõigepealt on vaja ravi paika saada ja vaadata, missugune ravi kõige paremini sobib ja nii saab tsükli paika timmida. Aga edasi on võimalused juba head.
On tohutult tähtis leida omale arst, kes sinu murest ka huvitub ja püüab aidata ja normaalselt suhtub. Palju õnne, tundub, et leidsid sellise! Eks ta läheb erakliinikus kalliks, aga see on ju võrreldes võiduga tühine.
Sümpaatne on, et arst rääkis ka sellest, et imesid juhtub harva ja et ravi võtab aega ja tundub, et ta tõesti teab, millest räägib- see äratab usaldust.
Minu pöidlad on sinu jagu, kõike head Sulle, vastupidavust ja kannatlikkust!! Sa siis hoia omakorda mulle pöialt, eks? :)

Ühe arsti mõtlematu ja külma südamega öeldud lause võib elu tükiks ajaks untsu keerata, kahju, et nad ise sellest aru ei saa. Aga sinul on juba parem! :)
 
annan lootust juurde 31. märts 2009, kl 19.45
Mul on sugulane, kel on ka 2 sarveline emakas. Poja oli ainult tagurpidi sees ja sündis keisrilõike abil enneaegsena, nats kitsaks läks...
 
Kurbus südames 31. märts 2009, kl 19.47
Armas K,

minu pöidlad on alati peos, hoian Sulle pöidlaid ning soovin samuti edu! ;)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!