Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Pulmad
Pulmade planeerimine
 
Ulvika 09. august 2012, kl 11.31
Millega te alustasite oma pulmade planeerimist ja organiseerimist? Plaanime abielluda 2014 aastal ja enam-vähem on teada, mis kuus me pidu pidada tahame. Kui pikalt ette ja mismoodi peaks kogu seda asja hakkama planeerima? Aasta varem? Millest tuleks üldse alustada? Ehk keegi viitsib oma kogemuse kirja panna, kuidas pulmade organiseerimine toimus ja mida oleks võinud kas teisiti teha või millele tuleks tähelepanu rohkem pöörata. Meie sooviks on pidada maha üks mõnus pulmapidu lähimate sõprade ja sugulaste seltsis - ei mingeid ülespuhutud ideid. Aga ühel õhtul arutasime mehega seda teemat ja jõudsime järeldusele, et meil pole aimugi, kuidas ja millest üldse alustada. Tänud juba ette neile, kes viitsivad veidi oma kogetut jagada.
 
zzz 09. august 2012, kl 11.44
Varakult peokoht ja pulmaisa/bänd kinni panna ning ega muud midagi varem teha polegi. 4 kuud enne hakka riideid, sõrmuseid vaatama. Siis edasi juba 2 kuu pealt ülejäänud asjad.
 
teemasse 09. august 2012, kl 11.48
Kaval oleks palgata kogenud pulmaisa. Tema oskab soovitada kõike ülejäänut (kohta, rendiautot, toitlustajat, juuksurit, lilleäri, ansamblit jms).
Kui tahate hästi säästlikult teha ja on olemas piisavalt suured ruumid või kaunis aed, kuhu saab panna vajadusel lauad ja/või telgi, siis tasub oma tuttavad läbi mõelda, kes mida saaks aidata teha. Nii et esmalt koht, kus pulmi pidada, pulma kuupäev, külaliste nimekiri ja kutsed, seejärel toit, riietus, pruudikimp ja kaunistused... kõik oleneb sellest, mis laadis pidu, mis seltskonnale ja millise raha eest...
 
teemasse 09. august 2012, kl 11.51
Päris ohtrasti on lugemismaterjali: http://pulmad.ee/
 
:) 09. august 2012, kl 12.24
Soovin õnne!

Nii palju aega enne pulmi arutaksin tulevase kaasaga oma visiooni küllaltki detailideni läbi (ja teeks vajadusel kompromisse). Enne oma pulmade plaanimist oli meil väga palju kasu ingliskeelsest küsimustelistist, mida ma praegu üles ei leia, aga mis aitas väga mõnusalt ühisele arusaamisele jõuda, missugune meie pulm välja peaks nägema. Üks silmiavavamaid küsimusi oli, millisena tahate nt 10 aasta pärast oma pulmi mäletada (et endal oli mõnus olla, et sõpradel oli lõbus, et vanemad olid õnnelikud, et laud oli lookas...). Sealt siis ka planeerimise rõhuasetused (meie tahtsime ennekõike olla sellised nagu oleme ja ise ennast hästi tunda - sellepärast jäid ära nt mõned asjad, mis "peavad ühes õiges pulmas olema").

Aga muidu - esimesed asjad võiks olla kuupäev, peokoht (eeldab umbkaudse külaliste arvu teadmist), registreerimise koht (perbüroo, kirik, notaribüroo, pulmapaik, looduskaunis koht, teile tähenduslik koht...). Pulmaisa võib-olla ka, jah, aga temal ärge laske endale pähe istuda. Selles mõttes on hea enne ise tähtsamad asjad läbi mõelda.

Mitte et see teie kohta käiks, aga üldiselt: aasta või rohkem peab ette planeerima hakkama ainult sellist pulma, mis on täpselt nagu kõigil teistel, ainult et kõige ilusam. Aga kõige popima mõisa, kõige hõivatuma cateringi ja kõige paremini ennast müüva pulmaisa jaoks pole te võib-olla üldse nii erilised kui väärt oleksite...
 
Ulvika 09. august 2012, kl 17.01
Aitäh! Sain juba mõtlemisainet. See on õige küll, et mehega on vaja palju asju läbi arutada ja selgeks saada, kuidas kumbki meist asju ette kujutab ja mida peost üldse ootab. Kuna meil on pulmad planeeritud alles mitme aasta pärast, siis oleme tegelikult ka juba päris pikalt asju arutanud. Me ei ole enam verinoored, oleme päris pikalt koos elanud ja pulmad otsustasime teha alles 2014 ühel kindlal isiklikul põhjusel. Pealegi oleme me mõlemad sellised aeglasema mõtlemisega inimesed ja meile meeldib, kui ettevalmistusteks on rahulikult aega. Tihtipeale aja jooksul saabki alles aru, mida ma siis ikka täpselt tahan. Otseselt säästupulmi ei plaani, aga uhked mõisad, valged tuvid ja ülikallid aksessuaarid ei ole meile omased. Oleme lihtsad inimesed ja pulmad peaksid tulema ka meile omases lihtsas stiilis. Seega ajaliselt ei pea ma ilmselt muretsema selle pärast, et saaksin kinni pandud mõne kalli mõisa, kuhu tung on meeletu. Aga mõte on siiski hea- võtame kätte ja paneme mõlemad kirja inimesed, keda pulma tahame kutsuda. Vaatame, kui suur seltskond tuleb ja siis peab hakkama ringi vaatama koha suhtes. Vähemalt eeltöö teha, kas ümbruskonnas on kohti, mis meile meeldiks. Nonäed - on ikka kasu küll, kui targematelt nõu küsida :-) Aitäh! Ja head ideed ning nõuanded on endiselt teretulnud!
 
Täheke2 18. september 2012, kl 12.52
Juba ette ruttavalt soovitaks ühte kohta, mis ei ole uhke mõis koos valgete tuvidega, küll aga mõisa aidahoome e. siis Viimsi Peokeskus =). Olenemata peo suurusest 50 või 100 inimest, ikka on seal hubane, soliidne ja samas veidi ka muinasjutuline.
 
caramella 18. september 2012, kl 14.38
Viimsi peokeskusel on vist vesi ahjus? Meeleheitlikult reklaamib end nii pulmad.ee foorumites kui siin. Seega mine tea, ehk on järgmiseks aastaks hoopis pankrotis?

A teemasse: mõistlikud nõuanded on juba olnud:
1. pane paika võimalik eelarve ja arvesta, et vähemalt 15% tuleb veel juurde ettenägematuid kulusid :)
2. mitu inimeste ja kas ööbimisega
3. sobiv piirkond
4. tegijad (pulmaisa?, bänd, fotograaf)

Fotograafi leidmiseks soovitan lapata erinevaid kodulehti ja näidiseid. Käekirjad on väga erinevad, oleneb, mis endale meeldib. Kui tahate pulmaisaga pidu, siis soovitan kohtuda rohkem kui ühe pulmaisaga, rääkige talle oma visioonist, kõhklustest ja kuulake, mis tal on pakkuda. Meie kahjuks lendasime ühe väga tuntud pulmaisa orki, praegu jagame maid, tema ei taha oma kindlas kavas muudatusi teha, meie ei taha sellist kava nagu tal. Ettemaks on ka makstud, halvasti läks selle asjaga aga ehk saame veel jonksu!

Igatahes palju õnne ja põnevat planeerimist!
 
Ulvika 20. september 2012, kl 11.58
See pulmaisa ja fotograafi otsimise vihje on väga hea - pulmaisa tuleb meil kindlasti, sest külaliste arv on piisavalt suur, et ise ei jõuaks kogu pidu käimas hoida. Nii et panen kõrvataha teadmise, et enne kellegi palkamist tuleb asjad põhjalikult läbi rääkida. Fotograafide osas olen hetkel üsna nõutu - väga palju on pakkujaid ja olen vaadanud läbi tohutult kodulehti, galeriisid. Seni pole veel ühegi puhul tekkinud tunnet, et just see on õige. Öelge, kas fotograafidelt oleks mõtet küsida proovipiltide tegemist, et näha, kas omavaheline klapp on olemas ja kuidas fotograaf meid piltidel näeks - võõraste fotode järgi on väga raske midagi otsustada. Ma ei mõtle tasuta proovipilte, aga kas sellist asja üldse tehakse? Ma küsisin sellist asja kahelt fotograafilt, kelle käekiri äratas huvi, aga need olid küll ülimalt imestunud, kui uurisin proovipiltide tegemise võimalust ja hinda...
 
2014a 21. september 2012, kl 11.46
miskil põhjusel kummitab halb eeloaimdus et need pulmad jäävad pidamata kuna te lihtsalt ei abiuellu vaid selleks ajaks lähete kumbki oma teed..
 
:) 21. september 2012, kl 14.48
Fotograafidest: kindluse mõttes võiks muidugi proovipildistamise teha (kas või pere- või paaripildistamise kujul, kui proovipildistamine neile võõrastav sõna tundub).
Käisin sel suvel kolmes pulmas. Kõigil olid erinevad fotograafid, kes end ka hoolega reklaamivad ja kelle blogid-galeriid Sul tõenäoliselt nähtud on. Tööstiil oli kõigil erinev - üks tegi nalja, pildid meeleolukad, aga mitte väga ilusad (õues tehtud ülevalgustatud ka); üks juhendas palju, pildid ilusad, aga ületöödeldud; kolmas püüdis jääda võimalikult märkamatuks, pildid hästi loomulikud, aga jällegi, sellist kaminasimsile pandavat vähevõitu, paar väga head leidu siiski ka. Tehniliselt oli see kolmas kindlasti kõige parem. Kõige parem oleks ilmselt olnud suhtlejana nr 2 ja kõige muu osas nr 3.
Ise palkasime fotograafi, kes pulmapeoga samas kandis tegutses - seega oli võimalik pildistamiskohti koos valida ja üle vaadata jne. Koduleht ja galerii olid ka normaalsed, aga pulmafotod on ju võta-üks-ja-viska-teist, nii et selle järgi küll ei oleks osanud valida.
 
fotograafiks soovitan 21. september 2012, kl 19.27
soovitan ühte väga toredat meest pilte tegema. tegemist siis harrastajaga, kes siiski pea 40 aastat pilte teinud juba!1

tema oskab leida nurgad ja teha pildid nii, et te ei märkagi ära. samas on humoorikas ja oskab ka juhendada. seega saate 3 ühes pildid

super vana, otsige üles Ants Maripuu Läänemaalt, Martna vallast - ta oli muide ka eestimaa uhkus 2012
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!