Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Pulmad
Kuidas korraldada lapsega pulma
 
Anneken 13. august 2014, kl 08.21
Kui on lapsed. Meil ka 7a tütar, kes juba suur ja asjalik. Registreerimisele muidugi tuleb kaasa, aga hiljem õhtusele peole ei tahaks võtta või kui, siis organiseeriks ta varem ära? Tegelikult ei tahaks üldse väga lapsi peole. Mitte sellepärast, et mulle nad ei meeldiks, vaid lihtsalt hilja õhtul ikka suurte inimeste peod ja teadagi, et lapsed kipuvad trallitama ja üle keema, eriti kui veel pikkade tundideni üleval peab pidama. Mina ikka tahaks, et oleks meie päev, kasvõi see ükskord elus. Kuidas üldse kombes on? Lapsed käivad pulmas kaasas?
Kuidas sellisele olukorrale viisakalt läheneda, ma täiesti nõutu ja pea paks. Ei taha kedagi sõpradest ka solvata, enamikul lapsed ja osad täitsa väiksed ning pole kuskile jätta võib-olla.
 
mees 13. august 2014, kl 09.33
kui suur sa ise oled?
 
....... 13. august 2014, kl 09.34
Üldjuhul jah käivad lapsed ikka pulmas, nii enda kui külaliste omad. Kui ei viitsi ise nende trallamist taluda, võib neile lapsehoidja palgata, kes lastega tegeleb. Suuremates pulmades tavaliselt nii ongi. Mul üks tuttav käib pulmades lapsehoidjaks, teevad lastega näomaalinguid ja mängivad ja meisterdavad jne. Ja on tavaliselt suurte seltskonnast eraldatud.
Kui Sa aga lapsi oma pulma kindlasti ei taha, siis loomulikult Sul on selleks õigus ja nii külalistele kutse peal ausalt ütlegi, et pulmapidu on ilma lasteta.
Mind aga on ammu huvitanud üks asi, mida oleks just Sinult asjakohane küsida: kui inimesed on juba pikalt koos elanud ja lapsedki saanud, kas siis tobe ei ole enam nö takkajärgi abielluda ja veel pulmapidu pidada? Noh, hea küll, kui lõpuks jõuti arusaamisele, et ikka kedagi paremat ei leia ja vanus ka tuleb juba peale ja eks võib siis ju oma elukaaslasest ka ausa partneri teha, siis käiakse registreeritakse vaikselt ära, aga pulmatrall sellisel puhul... minu jaoks on sellel meeleheite maik juures. Abiellutakse ja pidutsetakse ikka ühise elu alguses, et tähistada ühiselt läbi elu minemist ja pere loomist. Kui juba lapsed on olemas, siis minu arust ei ole naisel enam kohane pruuti etendada, vähemalt mulle jätab see halva meki man.
 
jenga 13. august 2014, kl 11.10
Mul on teemaautori lapsest kahju. No mis oma päevast sa räägid pulma puhul, kui see on vaid naiivne etendus? Mingi süütu pruut sa ju ilmselgelt pole. Kuid kui ikka armastus on nii suur, et vaja takkajärgi rõngastada, siis võiks vähemalt peretunne sinnajuurde käia ja 100% ka oma lapsega arvestada. 7 aastane on juba nii suur küll, et ka tema jaoks oleks see ju tähtis päev, kui vanemad midagi nii olulist teevad.
Ja veel - oma pealkirja oled sa ka nii kaunilt sõnastanud, et ma esimese hooga hakkasin mõtlema, et keegi peast soe tahab lapsega abielluda.
 
Anneken 13. august 2014, kl 11.27
Ma arvan, et see oleneb rohkem inimeste suhtumisest.
Enne 3-4a kooselu ja siis ikka abielu. Mis ma selle võõraga ikka abielluma hakkan :) aga taas maitse asi, kuidas kellelegi.
Samuti ka raha. Mille eest sa abiellud kui oled 23a? Kui tutvusime, tegelesime mõlemad õpingute lõpetamisega- raha ja aeg läksid enamik sinna. Teisel kooselu aastal soetasime ühise kodu ja sündis tütar. Kolmas aasta kulus minul kodus ja neljandal läksin ka mina tööle. Elu hakkas sujuma. Viiendaks kooselu aastaks olime siis saavutanud hea järje ja stabiilse sissetuleku- saime võtta vabamalt käia reisimas ja maksta ära järelmaksud/ liisingud. Tundsime, et võime endale hakata üht- teist rohkem lubama.
Ja nii ta läks, et sel samal aastal tuli ka ettepanek meie kooselu ametlikuks teha.
Muidugi olime sellest ka varem rääkinud, aga see oli meie ühine otsus, et abiellume ikka siis kui saame endale ka korralikud pulmad lubada. Seega 5a kihlumine ja 8a pulmad. Mingit häbi ega tuttavate viltuvaatamist me tundnud ega tähele pannud.
Aga jällegi- see kõik on maitse asi :)
Päikest!
 
Anneken 13. august 2014, kl 11.35
Millest Sa räägid Jenga?

Keegi pole rääkinud oma lapse kõrvale jätmisest? Registreerimine on registreerimine ja pidu on pidu. Üks on lastele sobilik ja üks mitte.

Ja miks sa arvad, et 10a koos olnud paaridel ei tohiks olla "oma päevi". Et nüüd elame vaid perele? Kas me oleme kuidagi kehvemad kui noored abiellujad? Vastupidi- me tunneme ja väärtustame teineteist läbi ühise elu ja kogemuste palju rohkem kui need paarid, kes alles esimest korda koos kohvi laua taga jooma hakkavad.

Igatahes nõme. Oma küsimusele vastust ma siit ei saanud.
 
mõdedera 13. august 2014, kl 11.43
Muidugi lapsed pulma - AGA neil peab olema järelvaataja. Palka paar nooremat tuttavat, kes pole "traditsioonilisest pulmast" - sült, viin, lauajutud ja toostid huvitatud. Sest muidu on järelvaatajaks lapsevanemad - ehk siis argipäev, mitte pulmaskäik.

Ei mõtle just pulma aga üritusi üldiselt aga üks debiilsemaid asju ongi kui on teada, et külalised on väikeste lastega -
- siis peetakse pidu kuskil tiigi/jõe ääres (lapsevanem peab pidevalt järgi jooksma, et väikelaps sinna ära ei upuks) või kitsas kohas, kus lapsed ei saa ringi joosta (pidev ving ja rahustamine, et varsti lähme ära).
 
imelik 13. august 2014, kl 11.51
Ei tea. Mu sugulane küll palus, et väikestele lastele leitaks tore hoidja.
Mind ennast väga häirib, kui kasvatamatud lapsed kogu ürituse ära rikuvad. Olgu see siis pulm, sünnipäev, teatrietendus, aktus vms.
Täiesti mõistan teemaalgatajat.
 
lähisugulased surnud või teiselpool eestit 13. august 2014, kl 12.07
_"leia tore hoidja väikelapsele"_
jumala õige - ikka ilgelt rõve kui tulevad mingite väikeste, vääksuvate olenditega inimesed pidu rikkuma.
Need saab ju nagu ketsid kuhugi "toredasse" puukuuri või keldrisse kinni panna. Natuke vett ja maisihelbeid ja pole häda midagi.
 
tädi 13. august 2014, kl 12.09
tegelikult on sellel noorel naisel, emal ja pruudil ju täitsa õigus.
Igale poole ikka lapsed ei sobi, teismelised enam suurtega kaasa ei kipugi, aga alla 10-aastased võivad ikka peo täitsa ära rikkuda. Kui pisemad ringi möllavad, igale jutule vahele naaksuvad, jonnivad ja lihtsalt ruigavad ja suuri tüütavad ja kogu tähelepanu endale tahavad, siis on parem tõesti kui neil on mujal hoidja või kodus keegi koos nendega või muu lahendus.
Käisin hiljuti ühel 65 juubelil. Eriti pidulikult kaunistatud rahvamaja saal, sõnavõtud sõpradelt sugulastelt. Külaliste seas ka kolm mudilast ja natuke vanemaid lapsigi, kokku umbes 10. Mudilased jooksid ja kiljusid, tirisid suuri inimesi riietest, keelmise peale lihtsalt lõugasid nutta, kõnede ajal aeti ümber nii kommilaud, kui kaks lilleseadet. Lastele oli kaetud eraldi "lastelaud", aga sealt oli vaja joosta emmede-isside juurde, käed toidused või midagi pihus. Hiljem joosti tantsijate vahel sihitult ringi, esineja/laulja küll hoidis ennast tagasi, kuid kord läksid temalgi ärritusest sõnad sassi.
Ütlen ausalt, väga närviline seltskond sundis peolt varem lahkuma kui plaanis ja meiega ühel ajal läks ära veel kaks vanemad paari, kes pahaselt porisesid- issand millised jõnglased, nimelt oli üks lapsuke ühele prouale lihtsalt oma joogi selga ajanud kui klaas käes emme laua juurde jooksis.
 
imelik 13. august 2014, kl 12.29
Iroonitseja 12.o7, hoidjaks võib olla ka vanaema või tädi. Ei mõelnudki võhivõõrast inimest. Keegi sugulane või lähedane peretuttav on kõigil olemas. Ok, kui välismaal, aga üldjuhul on lastel ka armastavad sugulased, kes rõõmuga ühe õhtu last hoiavad.
 
imelik 13. august 2014, kl 12.32
Lastel olgu ikka oma üritused, kus nad kogu tähelepanu endale saavad.
Pulm on noorpaari jaoks.
 
to imelik 13. august 2014, kl 12.51
to imelik - no seda ma räägingi - pulm on noorpaari - ega nendel pole lapsi vaja - nemad sellise jõledusega kokku ju ei pea puutuma. Kumm on seks.
Pealegi see on iganenud komme, et lapsed on osa perest. Vabalt võib ju Vello ja Herberti pulm olla onju - siis oleks lapsed juba laus-solvang.
Pealegi Normaalses pulmas ikka viina voolab, rusikad lendavad, roobert käib külas, saun põleb maani - lastekaitse peakski pulmadele peale passima ning vägisi sealt lapsed ära viima - lähevad veel hukka.
 
Teema algatajale 13. august 2014, kl 19.45
Väga hea kuulda, et kaks inimest on otsustanud abielluda. Palju õnne teile! Pulmapidu on nn tavaks nii lastega kui ka ilma lasteta. Üks variant on see, et kirjutad pulmakutsele/annad teada, et pidu toimub ilma lasteta, ning külalised peavad ise oma lastele lapsehoidja sebima. Teine versioon on selline, et ütled, et pulmad ilma lasteta ning viisakusest orgunnid neile mingi vahva hoidja selleks ajaks kuksil mujal (kes siis tegeleb nendega ning pärast magama ka ilusti paneks, hommikul saavad kõik oma võsukeste järgi minna). Kolmas variant on see, mis juba siin välja pakutud, et eraldad peost lapsed kellegi vahva tädiga, kes siis nendega peol eraldi lauas ja ruumis tegeleb (külalistest eemal). Normaalsed sõbrad ja inimesed ei solvu, kui soovid pidu ilma lasteta ja eriti õnnelikud on nad veel siis, kui sa orgunnid neile lapsehoidja selleks ajaks ning ka need vanemad saavad 100% pidu nautida.
 
Pulmaema 13. august 2014, kl 21.27
Aastatepikkused kogemused on näidanud, et just need pulmapeod, kus ka lapsed on külaliste hulgas, on parema õhkkonnaga, elutervemad ja loomulikumad. Mida on siis ühes pulmas sellist, mida laps ei võiks näha. On olnud väheseid pulmi, kus lapsed tahavad "lage pealt tõsta". Väga paljudel juhtudel on lapsed ka tantsinud ja lustiga kaasa elanud. Kui on palju lapsi, oleme ka lastele üht-teist korraldanud, enamasti aga mitte, sest nad on loomulik osa peolistest, ega vajagi erilist tähelepanu. On olnud ka lapsehoidjaid pulmas, kes siis joonistavad, vaatavad multikaid jms. Minu meelest on see tobe, et lapsed peavad kusagil kõrvalruumis mõtetustega tegelema ja ei saa osa toredast peost. Ühes pulmas pandi lapsed kuhugi mullivanni, ei saa aru miks, täiskasvanud ju nii ei tee. Ei pea laste elu üleorganiseerima, seepärast nad nõuavadki, et nendega tuleb kogu aeg eraldi tegeleda. Üks juubel on tõesti jäänud meelde eriti üleannetute poisikeste päärast. need lapsed sõid terve peo aja jäätist baari külmikust, jooksid šokolaadiste kätega tantsijate vahel, jookisid täie hooga vastu klaaseina jne. selliseid on vähe. Kas noorpaar siis tõesti ise raatsiks oma last peost ilma jätta ja saadaks koju magama nagu beebi. Külalistega on ka nii, et eks nad teavad kõige paremeni oma lapsi, kui laps on hüperaktiivne, siis teda arvatavasti ka ei võeta kaasa. Aga juhul kui noorpaar täpsustab tulijate hulka ja saab teada, et paar võtab lapsed kaasa, tuleks ilma häbenemata vanematele öelda, et oma lastel tuleb silm peal hoida ja lastelt oodatakse viisakat käitumist. Lapsi ei võeta ööklubisse, aga pulma ikka. Mul endal on lapsepõlvest mitmeid toredaid mälestusi pulmapidudest.
 
arvamus 14. august 2014, kl 13.33
Vahet pole, mida külalised õigeks peavad.
Normaalne, et iga kutsutu aktsepteerib kutsel olevat teksti. Kogu lugu. Kui see ei sobi, siis jäetakse minemata. Mitte ei minda kutsuja soove eirates.
 
h 14. august 2014, kl 18.05
Mina ka ei tahaks oma pulma lapsi kutsuda, sest neid on kokku kuskil 14 (vanuses 1-14a). Need on ka ainult sugulaste omad.
Ei tea mida teha.
Väga meeldis pulm, kus lapsed olid täiesti eraldi, ainult noorpaari lapsed käisid emme ja issiga tantsimas, siis läksid jälle minema.

Oma lapsed kupatan kindlasti hiljemalt 00:00 magama, noorema isegi varem. Ei kannata neid üleväsinud lapsi.

Kõige hullem oli see pulm, kus pruudil oli rinnalaps, ta ei saanudki peost osa võtta, sest laps rippus ainult rinna otsas.

Hea meelega teeks nii, et pulmas oleksid ainult minu ja mehe venna lapsed.
 
Anneken 15. august 2014, kl 09.29
Oi, kui palju vastukaja see teema siin saanud on. Tänud kõigile arvamuseavaldajatele!
Otsustasime siiski, et pulmakutsetele otsest laste vastast "keeldu" ei pane kuna omal ka ju laps- oleks kuidagi irooniline.
Peopaigas teeme ühest toast nn ema- lapse toa, kus väiksemate mudilaste vajadusi- toitmine, mähkud jne saab rahuldada.
Kuna peokoht ja ööbimiskoht on teineteisest eraldatud, siis saab lapsed väsimuse korral õigeaegselt magama saata. Täitsa beebipered ilmselt üle öö nagunii ei jää.
 
kogemus 15. august 2014, kl 17.29
Mul on kogemus 9 aastasena pulmas osaleda - oma tädi pulm oli. Jube igav oli. Mäletan, et käisin, istusin lauas ja mingid nõmedad pulmamängud, kus veidrad täiskasvanud omavahel tatti panema hakkasid (vist mängiti mingit pulmapärga maha, ja täitsa kurb olen, et täna mul on just ila panevatest võõrastest mingi pilt mälus :) ). Ja muud ei miskit.

Siis nüüd on mul paariaasta tagune pulmakogemus külalisena 80 inimese pulmas Taagepera lossis, kus olid lapsed ka. Lapsed siis olid seal lauas kaasas (nad otseselt ei seganud kedagi). Vanemad ei jõudnud neil koguaeg silma peal hoida ja ühe paariaastasega oli põhimõtteliselt nii, et teised pulmakülalised pidid vaatama, et kui nad tooli lükkavad (et lauast tõusta), et kogemata laps alla ei jää, sest alkoholijoobes (mitte purjus) õnnelikud vanemad ei suutnud neil lihtsalt koguaeg silma peal hoida ja arvestada piisavalt lapsele tekkivatest ohtudest teiste külaliste poolt kes neid ei märka. Ka väga tuntud pulmaisa puhul oli näha, et ta oli häiritud sellest, et ta ei saanud oma tööd korralikult teha (valju häälega rääkida), kuna väikesed lapsed hakkasid kohe nutma või oli oht, et jäävad pulmamängudel jalgu ja võivad endale viga teha. Mina külalisena täitsa vaatasin kurbusega pealt ja lootsin parimat, et keegi väiksele lapsele tooliga otsa kogemata ei sõidaks lauast tõustes. Samuti ei ole OK see müra lastele (band ja muu melu).
 
ämm 16. august 2014, kl 17.27
to mammi Anneken
tore , et ikka abiellute!

aga mammi oled seepärast, et sul on laps, läänemaal kutsuti kõiki abieluta vallaliis lastega naisi mammideks

nüüd saad prouaks

niisis lapsele anna puulma soma ülesanne, las toob sõrmused või käib ees j apuistab lili- vb teil ka mõni lapsega samaealine laps veel ka pulmas sis saavad toimetada koos

ja nt lilleneiudeks olemine - kindlasti muretse mingis korvikesed kuhu saavad lilled panna sest roosiokkad ju torkavad


ja veel, kui pulmaisa, siis kindlasti mänge ka lastele organiseerida

edu ja ikka pulm olgu perepidu kui juba laps olemas
 
hmm 20. august 2014, kl 13.31
Sellepärast saadaksegi lapsed peale pulmi ja teiste lapsi pulma ei kutsuta - pulm on suurte inimeste pidu. Laste koht ei ole täiskasvanute peol poole hommikuni. Lapsed väsivad ära, neil on igav ja hakkavad pidu rikkuma oma traalivaali ja jonniga. Milleks? Selleks õhtuks ikka hoidja leiab.
 
öääh kibe rsk, miks Meie Meest ei lasta! 21. august 2014, kl 14.02
Käisin pulmas - vana suur rehielamu, palju rahvast - lapsi/noori/vanu - targad inimesed. Pubekad tegelesid väiksemate lastega; suuremad vestlesid, jõid, sõid. Mängudesse ja tantsu võeti ka lapsi sekka.
Abielu tähendabki pere.
Samas eelmine pulm oli ossipulm - nagu tavaline saunaläbrakas, ainult peopaik ja riided olid uhkemad ... sealt hoiaks lapsed tõesti eemale.
Ehki igaühele oma.
 
ei meeldi nii 23. august 2014, kl 19.41
abielus paar moodustabki pere. kuskil pole kirjas, et pere peab olema 3+ liikmeline. kui mees ja naine elavad koos, siis see on pere. kui on lapsed, on lastega pere. ma olen käinud nii lastega kui ka lasteta pulmades ja pean mainima, et ilma lasteta pulmad on palju romantilisemad ja ilusamad olnud. kogu tähelepanu on noorpaaril ja kõik saavad segamatult pidu nautida. vanasti saadi lapsed ikka peale pulmi, seega polnud lastel pulma mingit asja. nüüd aga saadakse kähku lapsed ja siis 15-aasta pärast tehakse pulmad... minu meelest täiesti mõttetu ja ebaromantiline
 
reaal 24. august 2014, kl 17.50
lapsed siis tuleb vist lastekodusse anda sel paaril
 
Minni 25. august 2014, kl 13.40
Laste kaasa võtmine sõltub mu meelest pulma stiilist, väga pidulikku vastuvõtupulma pole mõtet võtta rüblikutest lapsi, kes pudeliski ei püsi. Samas mingisse rehielamusse vanaaegsete kommetega pulma võib neid ju kaasa võtta. Külalised võiks ka ausalt ära hinnata, kas lapsed lasevad neil endal ka pidu nautida või tuleb neil kogu aeg sabas käia.
 
kuri 28. oktoober 2014, kl 21.07
Meie ei votnud mehe lapsi oma pulma. Lpased olid kutsutud aga naine tahtis neid jatta meile hommikuni.Ma ei tahtnud, et minu mees terve ohtu lapsi vaataks. Mingi aeg aga kell 11 soovisin , et ema viiks lapsed koju magama. Ei neid ei antud ei registreerimisele ega ka ohtul peole mitte. Oosel aiad ammad voivad lastega olla aga ma arvan, et kui on voialik , siis nad voiks oma kodus magad koos lapsehoidjaga voi kellegi tuttvaga.
 
kas lapsed koju sobivad? 30. oktoober 2014, kl 00.00
Anna parem heaga lastekodusse ära, segavad igasugu toredaid koduseid tegevusi.
 
hhhhg 18. november 2014, kl 10.20
Pulmad on traditsiooniliselt pigem lastega pidu olnud. Seal ei tehta ebasündsusi, mida lapsed näha ei tohi. 7-aastane on päris suur ja jääb seda päeva mäletama, aga hiljem võib hakata ette heitma, et miks ta peale registeerimist nagu koer kuuti aeti.
 
M 18. november 2014, kl 14.14
võta laps kukile, las istub seal terve peo...
 
Mali 21. november 2014, kl 14.03
Pulmamöllus võivad lapsed vigastusi saada ja laste nähes ei tohi alkoholi tarbida. Vaevalt pulmi ilma alkota tehakse. Kus on lastekaitse.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!