Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Pulmad
laulatus hiljem?
 
naine 23. august 2007, kl 19.46
meil oli vaikne registreerimine mitu aastat tagasi. nüüd mõtleme, et oleks võinud ka pulmad olla, ja sellega seonduvalt küsin, kas keegi on lasknud end laulatada aastaid pärast abiellumist?
 
Ann 23. august 2007, kl 20.36
Mul ämmal oli laulatus 25-dal pulma-aastapäeval. Aga tuttavatel on olnud laulatus ka 1,5 aastat hiljem ja ühed plaanivad laulatust praegu, oma 5-ks pulma-aastapäevaks.
 
(lihtsalt, et...) 23. august 2007, kl 23.22
Olen noor ja loll. Mis vahe on abiellumisel ja laulatusel? :)
 
icicic 24. august 2007, kl 07.59
laulatusel on kohal Jumal, aga registreerimisel ainult perekonnaseisu ametnik! :)
 
laulatatu 24. august 2007, kl 09.06
Meil oli laulatus 5 aastat peale registreerimist.
Peaaegu sama väike seltskond oli kokku kutsutud, kes kunagi registreerimisel käis. Laulatus ise toimus väikeses maakirikus. Väga armas ja ilus oli.
Olin lihtsama kleidiga kui registreerimisel ja loori ei olnud ka muidugi enam, aga siiski oli tunne, et nüüd on siis päris abiellumine alles.
Soovitan kindlasti see läbi teha.
 
naine 24. august 2007, kl 11.27
aitäh vastajaile:) ise ka mõtlesin, et ehk 5a pärast registreerimist...me pole kumbki ristitud, nii et ristimine ja leer tuleb vist enne läbi teha?
 
laulatatu 24. august 2007, kl 11.38
Jah seda küll, kui tahad luteri kirikus laulatust korraldada, aga samas ei pea sa olema leeritatud (ehk koguduse liige) just seal, kus laulatust tahad korraldada.
 
naine 24. august 2007, kl 12.52
oot, mis võimalusi siis veel lisaks luteri kirikule? st me pole ametlikult mingit usku, aga ka mitte ateistid mõttelaadilt, usun, et jagame üldisi kristlik-eetilisi põhimõtteid
 
kassvõinaine 24. august 2007, kl 13.29

Lihtsalt mõtlesid, et oleks vahva altari ees seista ja seejärel kiriku välja astuda, valge kleit seljas?

Laualatus on üks seitsmest pühast sakramendist.

Ristmine, leeritamine, armulaud, laulatus jne. (minu mäletamist mööda)

Enne pead olema ristitud ja leeritatud, st täielik luterlane (või katoliiklane vms) ja koguduse liige.

Kui tahad niisama tsirkust, siis katoliku kirik Firenzes näiteks "laulatab" Jaapanlasi suure raha eest. Aga seda ei tee vist isegi päris kirikuõpetaja...
 
naine 24. august 2007, kl 16.11
to kassvõinaine: tõesti ei tahtnud kellegi usulisi tundeid solvata. kui nii juhtus, vabandan siiralt.
ei mõtle tsirkusele ja valgele kleidile. saan nii aru, et ka eelmised kommijad mõtlesid minuga sarnaselt - laulatus oleks veelkordne meie liidu püsimise, teineteisele ustavuse kinnitamine...
 
kassvõinaine 24. august 2007, kl 16.19
to: naine

Ei tahtnud ka sinu tundeid solvata.

Muuseas, ma pole ka mingi korralik kristlane, kuigi olen ristitud-leeritatud (viimane oli väga hariv kogemus muideks.)

Pulmad pidasime hoopis vanade eesti prekristlike traditsioonide kohaselt.

Arvasin, et inimesed tahavad kiriklikku laulatust sellepärast, et oma liitu jumala palge ees kinnitada. No, et see jumal on neile kuidagi muidu ka oluline.
 
naine 24. august 2007, kl 20.54
to kassvõinaine: ega ma solvunudki :)
jah, oma kommis unustasin lisada olulisima. laulatus oleks teineteisele ustavuse kinnitamine jumala ees, st, et millessegi jumalataolisse, kõrgemasse võimu, me usume, usume, et on midagi püha, kuidas seda/teda ka nimetada... ja seda arvan minagi, et leer poleks tüütu kohustus enne laulatust, vaid annaks midagi nii vaimule kui hingele.
 
maibel 25. august 2007, kl 20.38
to kassvõinaine: kas sa viitsiksid rääkida, millised olid teie prekristlikud pulmad.
Ise olen ka mõelnud, et kui teha pulmad, siis midagi vanade Eesti kommetele vastavat. Ja söögiks ei rendi üüratu raha eest restorani vaid palkaks paar abilist ja teeks sealiha kartuli ja hapukapsaga jne.
 
- 27. august 2007, kl 14.40
no peale luteri kiriku on ka muid kirikuid. minu lapse laulatas mart metsala kuna ta meie tuttav. aga samas kui pole kristlane siis tema teile ilmselt ei sobiks. kirikuid on palju erinevaid üldiselt. rääkige kellegagi kes on pulmas olnud laulatajaks ja siis tema saab soovitada erinevaid kirikuid mis teile just sobiks.
 
kassvõinaine 27. august 2007, kl 19.06
to: maibel

Kahjuks ei taha ma siinkohal oma pulmi pikemalt kirjeldama hata. olid suurepärased, aga mõne vihje annan ikka:

On üks suurepärane nõuka ajal välja antud raamat, mis jutustab eesti pulmatraditsioonidest. Olemas vähemasti Tallinna Keskraamatukogus. Nimi oli vist "Eesti pulm" või "Eesti pulmad".
Sealt tuli peamine. Selline kollakas kõvakaaneline, linoollõikes graafika sees.

Edasi on veel www.maavald.ee, ma ei ole nüüd süvenenud, palju neil pulmakommetest kirjas, aga üldise meelsuse annab see leht ikkagi.

Edasi - interpreteerisime väga kindlakäeliselt ja julgelt. Peaasi, et endale selgeks teed, milliseid pulmi tahad. Ära unusta - see on elu tähtsaim sündmus!

Üldiselt, loe seda raamatut!
 
kassvõinaine 27. august 2007, kl 19.12
to: maibel
vabandust mu kirjavigade pärast!

Muuseas, ka söökidel on väga oluline roll pulmas.
Ja teine sõnum, nagu isegi kirjutasid: look where the money goes!

Ei ole tõesti mõtet mingi poolpiduse resto eest hunnik pappi välja käia, kui võib head kokad ka teisiti leida. Samuti tasub ka kõik teised nn pulma kohustuslikud detailid, nagu mõtetu limu (kus pruutpaar üksi kannatab) jne hoolega läbi mõelda.

Ja pole ma kaunagi mõistunud neid pulmi, kus pruutpaar eraldi lauas istub!
Nagu seda hiljem vähe ette tuleks! Pulmas peaks ikka sõprade keskel olema.
 
ave 28. august 2007, kl 20.53
Meil saab järgmine suvi kümme aastat ametlikku abielu ja siis teeme ka laulatuse.Hakkan seda juba varakult planeerima ja külalised kutsume ka. Teeme ainult vastuvõtu, pidu oli juba siis.
Kindlasti tuleb see kuskil väga väikeses kirikus ja pikk kleit ka, aga mitte valge.Pulmas olin ma pika valge kleidi ja kinnaste ja looriga. Kahe lapse emale ei sobi enam sellised asjad.
Kleit saab olema selline nagu ma tahtsin pulmakleiti, aga kuna ma ootasin siis meie teist last, siis sellist enam selga ei tihanud panna.Kuigi välja ei paistnud veel midagi.Lapsed tahavad väga limusiini ka, aga vaatame.
 
Papitaat 11. september 2007, kl 19.52
Leer = sks lehre - õpetus. Ennemuiste käisid papid koguduse kodusid pidi lapsi loetamas st lugemisoskust kontrollimas (siis külakoole a la Lutsu ``Kevade`` polnud).

Konfirmeeriti = pühitseti Kiriku täisõiguslikeks liikmeteks lugemisoskusega täisikka jõudnud noori. Toonane ja tänanegi teh minimum on M Lutheri Väike Katekismus.

Päris vanasti pidid noored paari sovijad tõestama ka oma lauluoskust. Sealt sõna laulatus.
 
urrae 09. jaanuar 2008, kl 02.00
Laulatuse tarbeks peavad mõlemad olema ristitud ja leeris käinud. Kui usklikud, see on nüüd igaühe enda asi. :D
Ajasin oma paganast mehe ka leerist läbi, sai isegi hakkama :D
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!