Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Pulmad
Kiriklikku pulma aga ristimata :(
 
minaa 27. august 2007, kl 15.29
Niisiis soovime mehega mõlemad võimsaid kiriklikke pulmi, aga mõlemad oleme ristimata =(

Kas teist on keegi läbinud leerikooli sel põhjusel, et saaks kirikliku pulma? Kuidas leerikool üldse välja näeb, mida seal tehakse ja kaua see umbes kestab ja millega lõppeb?

Tänan vastajaid.
 
uskmatu 27. august 2007, kl 17.59
tundub, et sa usust miskit ei tea, milleks sulle siis võimsad kiriklikud pulmad? kas mingi näitemäng ainult? usk ja laulatus võiks ikka tõsine asi olla. ka ilmalikult saab väga ilusti ja võimsalt abielluda.
 
nii ja naa 27. august 2007, kl 18.58
on mindud küll ainult sellepärast leerikooli, et saada laulatatud. poleks te esimesed ega jääks viimasteks:)
osadel kirikuõpetajatel on õigus ka abielusid registreerida. mismoodi see välja näeb, pole aimugi. kas pannakse vaikselt käärkambris paari:) või ikka samamoodi nagu laulatuse puhul, ei tea.
mis seal teha tuleb? õpetatakse piiblit (kümme käsku, usutunnistus jms). lõpeb konfirmatsiooniga, mille läbi saadakse koguduse täieõiguslikuks liikmeks.
täpsemalt leeri kohta saad lugeda siit http://www.nommerahu.ee/index.php?id=35
kursuste alguse kohta saad infot ilmselt oma kodukoha koguduse kodulehelt. kui kodulehte ei ole, astu kirikusse, uuri järele.
isiklikult ühinen uskmatu arvamusega.
 
kairi 27. august 2007, kl 20.27
Kui inimene ei ole näiteks lapsena ristitud ning ise ei ole seda teed ette võtnud et leeri minna, kas tema peaks kirikust välja viskama??? Vastupidi, kui inimene soovib minna leerikooli, et saada kiriklikud pulmad, saab ta palju muudki. Teadmisi usu kohta. Leerikool ei ole ainult läbinisti usklikele inimestele. Näiteks mina käisin leerikoolis, et rohkem õppida ja aru saada sellest usust, mitte selleks, et ma sellesse ennast pühendada tahan.
Ja tee mis tahad aga kiriklikud pulmad ON lihtsalt ilusamad. Õudne on Õnnepalees abielluda nagu konveieri peal- kohutav.
Ning jah osadel kirikutel on õigus abelusid ka registreerida, et pole vaja ka perekonnaseisuametisse minna. Leerikoole on olnud erinevad. näiteks 3 kuud pikk, kes tahavad rohkem süveneda, neile on näiteks 6kuune kool. Ning kes just abiellumiseks ja kiirelt siis kokkuleppel kirikuõpetajaga ja usun et mingi tasu eest saab ka kiiremini tehtud. Üldiselt on leerikool selline vestlusring. Kus kirikuõpetaja räägib ning leeriõpilased arutlevad kaasa :)

Edu ja õnne tulevasteks pulmadeks!
 
meeli 27. august 2007, kl 20.37
Jah, eks see oli igaühe enda asi, aga ka minul tekib küsimus, et miks seda kiriklikku pulma vaja on kui usust ja selle juurde kuuluvast pole õrna aimugi??
Lihtsalt sellepärast, et ILUS ON pole minu arvates õige vastus. Kui selle taga on sügavam hingeline soov, on küll olnud tahtmine, aga varem pole seda teed Jumala juurde ette võetud ning nüüd leitakse koos, et selleks on õige aeg, siis edu teile!

Ilusaid pulmi on võimalik pidada väga paljudes kohtades ilma oma uskmatut nina kirikusse toppimata. Registreerija tuleb kohale täpselt sinna kuhu ise soovid. Vali selleks siis mõni kaunis mõisahoone või pankrannik või lapsepõlvekodu.
Ise ma usklik ei ole aga leian, et kiriklik laulatus ei ole igaühele lörtsimiseks vaid ikka nendele, kellele see midagi sügavamat tähendab .. mitte nendele, kes seda lihtsalt ilusaks peavad. Mina pole näiteks kunagi kiriklikku pulma ilusaks pidanud, sest see jutt mis sinna juurde käib ei oma minu jaoks mingit tähendust ning kõlab võltsina, sest ma ei usu Jumalat.

Seega mõtle hoolega järgi, miks sa seda teed. Ja kui otsustad kirikliku laulatuse kasuks siis pöördu selle konkreetse kiriku poole ja räägi kirikuõpetajaga. Erinevatel kirikutel on veidi erinevad tingimused ja nõudmised.
 
Teilor 27. august 2007, kl 21.25
roosa mulli pärast kirikus abielluda ja leerikoolis käia on nii labane, väiklane ja madal, et ma rohkem ei ütlegi midagi..
 
veilor 28. august 2007, kl 01.21
mina tahtsin ka kiriklikke pulmi aga leeris ja ristitud enne,mees käis abiellumise pärast..võimas oli kiriklik paaripanemine.
 
imelik 28. august 2007, kl 08.32
jutt mida laulatusel kuuled, on uskmatule kõrvale ikka äärmiselt naiivne, mõttetu ja lausa tobe. võimas ja ilus on kiriku hoone, aga see on ka kõik. eks igaüks teeb loomulikult omad valikud.
 
minaa 28. august 2007, kl 08.52
Jaa igaüks otsustabki ise ja mina olen otsustanud kiriklike pulmade kasuks ja ükskõik, mida siin mõni ütleb ja mõtleb - tõesti sügavalt ükskõik.

Mina olen eluaeg kujutanud ennast abiellumas kirikus ja nii see ka läheb. Mis asja te jahute siin? Minu jaoks on kirikus antud abieluvanne tunduvalt tähendusrikkam kui kuskil suvakas õnnepalees, kus on 20 minutit paari peale arvestatud!

Usk...pole minu viga, et mind sündides kohe ei ristitud ju...ja kui mind olekski sündides kohe ristitud kas see oleks minust teinud usuhullu või ja paadunud uskuja?? Lambad! Tõenäoliselt oleksin elanud samasugust elu nagu praegu ja ei nühiks ikkagi iga pühapäev kiriku vahet.

Inimesed mõelge ka enne kui midagi räägite.
 
keegi 28. august 2007, kl 12.18
ei hoia kiriklik laulatus kedagi kauem koos. Mu tuttavatest mitu paari, kes suurele uhkele laulatusele vaatamata aastaid lahus, selle vahega, et ametlikult lahutamata, kuna kumbki naine pole mehele lahutust andnud põhjendusega, et ma ju kirikus laulatatud ja lahutus ei tule sellepärast kõne allagi, mis siis, et üks paar elas koos vaid paar aastat ja nüüd lahus 20 ja mehel ammu teine naine. Teise paari mees ka ammu jalga lasnud uue naisega, a oma naine keeldub lahutamast.
 
oh jah 28. august 2007, kl 14.54
Ei tee ristmine muidugi kellestki usklikku, ristitakse sind ikka vanemate soovi järgi ja siis nö täisikka jõudes tulebki leer kus sa ise saad oma soovi avaldada elada kristlike tõdede järgi. Eelkõnelejaid tsiteerides kas suvakas õnnepalee või siis laulatus suvakas kirikus ei tea mis selles siis ikka vahet on kui te tegelikult ju sellesse ei usu ja see teile siiani tähtis pole olnud. Edasi tuleb küsimus, et kust leida abiellumiseks kõige kenam kirik?! Ei kuijutaks ausaltöeldes ettegi abiellumist mujal kui peiu või pruudi nö kodukirikus või vähemalt mõnes teises perekonnaga lähedalt seotud kirikus. Ilusaid ja võimsaid kohti leiab kindlasti mujaltki, miks teha endale sümbolit asjast millesse te tegelikult ei usu.
 
minaa 28. august 2007, kl 15.11
Mul kodus paistab köögi aknast võimas kirik ja aeg-ajalt ikka mõtlen, et seal võikski toimuda pulmad!
 
noh 28. august 2007, kl 20.41
Vot minegi siis sinna köögiaknast paistvasse võimsasse kirikusse ja küsi kuidas saaks kiiresti ristitud-leeritatud, et sa saaksid tulla oma võimsaid pulmi pidama?
Oled kunagi kiriklikul laulatusel käinud? Kas sulle meeldis see jutt mida seal aeti? Mind ajab see näiteks naerma!
Mis suur tähendus on sellel võimsal ja ilusal kirikul kui kirikuõpetaja poolne jutt tundub tõesti naiivne ja eluvõõras ning ajab nii laulatatavaid kui nende sõpru itsitama?!
Aga eks igaüks teeb nii nagu talle meeldib ...
 
K 29. august 2007, kl 11.23
meil oli kiriklik laulatus.
Mina juba ammu ristitud-leeritatud, abikaasa käis enne pulmi 4 kuud...
See ei ole niisama, et võetakse kohe teid jutule, eriti kui te mõlemad "paganad". Kõvasti peate enne oma otsust põhjendama.
"Pühapäeva" usklikke eriti ei taheta näha.
 
mäletaja 29. august 2007, kl 13.23
Mäletan, et Lauri Vahtre laulatus oli Tallinnas vist Kaarli kirikus, igatahes pilt oli ka lehes sellest. No ja tulemus? Elasid mis elasid, aga lahus ammu-ammu ja Lauril ammu-ammu uus naine, kellega ka 2 last, a abielus vist ei ole senimaani.
 
icicic 29. august 2007, kl 14.14
no isegi pastorid lahutavad ja lähevad "uuele ringile", mis siis veel nö. lihtsurelikest tahta. alati ei püsi kahjuks ka jumala poolt kokku pandud liit. aga võimsad pulmad....no kui see abielu koos hoiab, laske käia! irw.
 
kairi 29. august 2007, kl 14.16
No ja tulemus???
Mitte miski ei saagi olla kindel. Kiriklik abielu ei kindlusta mitte midagi. Asi on selles kuidas inimene ise tunneb ja tahab. Kui inimene tunneb, et abielu kirikus muudab millegi tõttu tema abielu tugevamaks, siis lasku käia! Miks mitte proovida. Sa ei saa elada nii, et näääääe, lauri vahtre abiellus kirikus ja nüüd lahutatud - nii mõeldes ei saaks mitte midagi teha. Sa ei saa elada teiste järgi !!!

Ja neile kes arvavad, et ilma usuta ei tohiks oma nina kirikusse toppida - minu arvates on see äärmiselt haige arusaam. Enav-vähem, et kui vett kardad, siis ei tohiks isegi dushi all minna, rääkimata ujumisest! Kuskilt peab ju alustama. Minu arvates on äärmiselt tore kui kiriklik laulatus ja selleks vajalik leerikool mõne inimese ka usu juurde juhatab :) Kui ei juhata siis ei juhata, mis teha :)
 
- 29. august 2007, kl 16.16
kui tahad kirikus pulmi ja pole usklik siis vaata et mainid seda ka sellele kes paari paneb. vastasel juhul räägitakse paarile pikka aega jumalast kelle vastu keegi ruumis olija huvi ei tunne peale rääkija. kõik kiriku pulmad kus olen käinud on olnud kristlaste omad ja reeglina räägib ka paari panija jumalast...niiet kui usku pole siis miks vaja kirikut? loomulikult on hea kui tunned usu vastu huvi. mine julgelt kirikusse ja sa ei kahetse. aga kui sa lähed ainult leerikooli selleks et abielluda ja muidu ei usus ega plaani kunagi kirikus enam käia siis see on vale. ja nt protestantlikus kirikus ei ristida lapsena. piibli järgi on ristimine ikka enda otsus ja sinu vanemad ei saa seda sinu eest teha.
 
mammi 29. august 2007, kl 17.10
teema algatajale:
kui abielu algab juba teesklusega-kui sa ei usu ja lased end laulatada-siis see on ju teesklus...no siis teeskle võiduka lõpuni!
ja kuula laulatusel hoolega pastori juttu, icicic! ja põlvita ja palveta vähemalt pealtvaatajatele usutavalt!
 
mall 30. august 2007, kl 15.39
leian, et kiriklikud pulmad on ainult siis mõtet, kui tõesti on sinu jaoks oluline, et nö jumala palge ees saaks paari pandud. Kui seetõttu, hoolimata et leeritamata, sisi aga palun

Kui aga niisama, et oleksid uhked pulmad, sisi mina leian et se eon vale. Sest leian, et see on lugupidamatus usklike suhtes. Sama hästi võiks ju sisi pulmad pidada mošees - vahet pole ju, peaasi et mingi pühamu.

Sama uhked pulmad saad, kui kutsud registreeria õnnepaleest välja kuskile kaunisse kohta, veidike loomingulisust ja võid ise kena lillealtari teha jne - ameerika filmid peaksid olema eeskujuks küll!
 
irw 30. august 2007, kl 19.32
kui usukauged ja silmakirjalikud võivad inimesed olla...
 
katariinarosalie 01. september 2007, kl 11.50
Käisin eelmine suvi oma elu esimeses kiriklikus pulmas. Kuni sinna maani olin ma kindel, et tahan ka endale kirikliku lalulatust just sama mõttega, et nii ilus ja võimas ja muu sinna juurde kuuluv. Peale pulmi on minu arvamus pöördunud 180 kraadi. Mind ajas ka see jutt naerma, haigutama ja absoluutselt ma ei tundnud, et see kuidagi läheks minu elu ja iselommuga kokku. Kogu see tseremoonia oli ilus küll, jah, kuid nende abiellujate jaoks, kes ka sellesse usuvad. Mitte aga minu, kui inimese, kes ei ole päeva ka pühandanud elu jooksul usule ja jumalale. Ma ei poolda ka Õnnepalee stiilis konvoieri peal pulma (järgmine pulm kus käisime kuu hiljem, oli just selles stiilis), see on tõesti inetu(kui nii võib öelda), aga on olemas väga palju ilusaid kohti (uhked mõisad, looduskaunid kohad)ja just selline koht oleks minu jaoks see kõige ideaalsem.
 
kaku 03. september 2007, kl 13.05
mul suured pulmad oktoobris ja laulatame jõulude ajal väikses seltskonnas. lihtsalt armas ja kena :)
 
Papitaat 05. september 2007, kl 00.14
Vaadake ette!!!
Kord mõtlesin minagi nii koos oma tulevasga, et lähme teeme ära, kena komme ja nii ilus ju! Pärast elame oma elu edasi. Läks aga teisiti. Jah, käisime leeris, meid ristiti nädal enne pulmi, laulatusest suurt ei mäleta, siiamaani vaidleme, kas kella löödi, kui kirikust välja tulime.

22 a oleme koos püsinud ja igasugu välku näinud. 20 a sellest olen leivatöö kõrvalt Jumalariigi tööd teinud. Taoline elu pole kerge olnud mulle ega kaasalegi, kuid kahetseda pole ka põhjust.

Teema algatajale: Minge pealegi! Võime uskuda on and ülevalt ja pole sugugi enda teha. Leerikursus ei vii kedagi usule ja õndsusele lähemale. Pigem annab inimestele elementaarse ettevalmistuse selleks, et kui Jumal inimese nö pihku haarab, siis ei lähe ta ehmatusest lolliks vaid saab Inimeseks, selleks, kelle Jumal lõi omaenese näo järele.
 
khmmm... 05. september 2007, kl 14.17
Ega kiriklik laulatus ei kesta ka registreerimisest kauem.
Teadmiseks siis sulle
 
Manuela 06. september 2007, kl 09.48
Olen ise katoliiklane ja ei saa ka alati aru nendest, kes lihtsalt niisama kiriklikku laulatust soovivad.
Aga - kunagi pole välistatud, et see sündmus jätab inimestesse sügava mulje ja erilise tunde ning nende edasine elu on kasvõi alateadlikult rohkem Jumalaga seotud.
Samas - olen nõus mitme eelpool kirjutanuga, et usu- ja kirikuvõõrale inimesele võib laulatusel räägitav jutt igav ja võõras tunduda ning selle tähtsa päeva väärtust hoopis kahandada.

Kirikust ei aeta kedagi ära, aga tasuks põhjalikult mõelda, mida laulatus teie jaoks tähendab. On see ainult välist efekti taotlev show või sünmus, mis teie kahe jaoks elu lõpuni midagi tõsisemat tähendab ja südamesse selle erilise tunde loob.
 
mótiskleb... 13. september 2007, kl 21.44
Kirikus vóiks end laulatada lasta náiteks hóbepulmade ajal...
 
Uskmatu 17. september 2007, kl 18.24
Mnjah, kirikud on ilusad - käin vahel vaatamas. Aga kui mul pole sinna asja jumalateenistusele, ei ole mul sinna asja ka abielludes või lapse sündides. Eneseväärikuse küsimus.
 
uhh 30. september 2007, kl 20.26
Sellised lörtsivad kiriklikud pulmad ära. ohh lahe pleisss, läheme abiellume kirikus. mis jura see kirikuõpetaja küll ajab, sittagi ei saa aru, aga ahh lass olla, ikkagi pleisss on võimas.
 
Urr 09. oktoober 2007, kl 10.06
tasu eest ei saa midagi kiiremini, oluline on ikka, et asjad saaksid selgeks.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!