Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Pulmad
kui pulmamängud ei meeldi
 
b 12. veebruar 2008, kl 20.01
Mida siis teha? Kas siis on üldse mõtet pulmaisa organiseerida? Millised oleksid alternatiivid? Aitäh, kes viitsib vastata :)
 
uhm 12. veebruar 2008, kl 23.48
Mina soovitaksin küll - aitab ikka paremini rahvast koos hoida ja tarbitava alkoholi kogus on väiksem. ;)
Mulle ka paljud mängud ei meeldi, aga pulmaisa oli meil ikkagi. Sai valitud selline inimene kes ei tee sellist inimeste piinamist ja kohati lausa mõnitamist (see minu isiklik arvamus muidugi).
Ta tegi natuke teistmoodi asju, mis meile meeldisid - tal oli endal pakkuda terve rida asju. Mõned asjad tegi omal algatusel meile üllatusena, aga kuna ta oli meiega täiesti ühel lainel, siis piinlikkust need asjad küll ei tekitanud.

Positiivne on pumaisa olemasolu juures veel see, et kui pulmarahva hulgas on palju võõraid (noh, näiteks mõlemalt poolt lapsepõlvesõbrad, sugulased, töökaaslased, ülikoolikaaslased ja muu rahvas kes omavahel ei tunne üldse), siis pulmaisa oskab mingeid asju küll korraldada kus inimesed rohkem sulavad, paneb nad omavahel suhtlema - eestlased ju nii tagasihoidlikud ja omaette kampades nurgas nohistajad kuni teatud alkoholikoguseni.

Mina ühesõnaga soovitan, mis sellest, et traditsionaalseid mänge ei taha. Lihtsalt pead leidma õige inimese ja olema 100% kindel, et ta ei hakka korraldama titemähkimisi ja ämmade köievedu või muud sinule mittesobivat. Ära siis otsi traditsionaalset pulmaisa vaid lihtsalt õhtujuhti näiteks.
 
pole probleemi 13. veebruar 2008, kl 10.27
just nagu eelmine kirjutaja mainis, võta õhtujuht hoopis:)
pulmaisadega assotseerub kohe hulk nilbeid mänge ja külapulm...
 
liisu 13. veebruar 2008, kl 11.21
Meil oli küll pulmaisa aga selline, kes eluski ei tee ei külalisi ega ämmasid-äiasid piinlik olukorda panevaid asju.
 
Kuldar 13. veebruar 2008, kl 22.20
Meie ka ei salli neid piinamismänge. Leidke õige pulmaisa, kes sellega arvestab. Meil oli tõesti tore pulm, nalja sai ja mõned mängud ka, aga pruutpaar ja ämmad äiad jäid kiusamata. Külalisi ikka natuke kimbutas, sest me tahtsime, aga ainult vahvate asjadega :)
 
Leeni 14. veebruar 2008, kl 11.21
Häid pulmaisasid niigi raske saada ja suur oli meie üllatus kui ühe tuntud tegijaga siiski saime jutule ja meie soovi peale, et peamine mida ei tohi olla on need tobedad rinnasiltidega musitajad-kibekarjujad-laulikud ja mida iganes valimised.
Niikui pulmades need mängud algavad siis on ju näha, et enamik soliidsemaid-intelligentsemaid eestlasi tõmbub kühmu ja "palun mitte mina" aga noh pruutpaari rõõmuks siis ikkagi tehakse mäng kaasa. Ehkki kõik need valimised on kõigile nii läbinämmutatud, et no ei viitsi enam.
Ja kui pulmaisa selle peale osaks ainult öelda aga mida naljakat siis veel pulmades teha...
Aga kuna meil tõesti valikut polnud siis pidime selle komejanduiga leppima. Ja hiljem oli ka pulmakülaliste hulgast kommentaare, et no miks ei võiks olla lihtsalt naljakiad mänge-ühislaulmisi-ühistantsu-kõnesid vms.
 
hämmingus 14. veebruar 2008, kl 13.47
Aga miks siis ei võiks? Meil olid küll ametid aga ei olnud mingeid rõvedaid silte v asju neile. Lihtsalt öeldi välja kõvahäälega, et nt see inimene vastutab selle eest, et alkohol laual oleks ja see inimene on nö eestlaulja. Kõigiga oli eelnevalt kokku lepitud ka see nii et kellelegi ei tulnud see üllatusena. Tegime korralikud laulikud, mis lauldi kaanest-kaaneni mõnuga läbi. Samuti ei olnud ühtegi sellist mängu, kus pulmaisa käiks kättpidi kõiki mängima tarimas st ei olnud nt pruudi-peigmehe võistkondi jne.
 
kannike 14. veebruar 2008, kl 18.54
Hämmingus kommenteerijale - mõni inimene ei soovi selliseid asju ja kõik. Miks peaks?

Samas olen nõus, et paljusid asju annab korraldada ka mitte-labaselt. Meil olid mõned ametid, aga ei olnud näiteks "pulmatemplit" mis minu arust on alati üks nõme amet.
Oli inimene, kes alko eest hoolt kandis, oli tantsulõvi ja veel mõned (osad täiesti mitte-klassikalised). Valitud ainult sellised inimesed, kes konkreetset asja ka rõõmuga teeksid. Tantsulõvi oli näiteks teada-tuntud inimene, kes tavaliselt alati igal peol kõik naised läbi tantsitab nii või teisiti. Pulmas võttis ta oma ametit eriti tõsiselt ja kõik (ka kaaslaseta tulnud naised) said mõnusalt jalga keerutada. Suurt tralli nende ametite ümber ei olnud, pulmaisa oskas seda kuidagi nii toredasti teha.

Kui pulmaisa oleks meile öelnud, et "mida naljakat siis veel teha", siis poleks ma selle inimesega juttu jätkanud. Õnneks meie pulmaisa ütles, et talle ei meeldi endalegi piinlikkust tekitavad mängud-värgid.

Pulmaisa kogus meie kohta palju infot ja tegi hästi huvitava ja armsa kokkuvõtte sellest koos piltidega. See oli ülivahva, sest kõik sugulased-tuttavad-sõbrad ei tea ju ikkagi eriti palju selle uue suguvõsa liikme kohta - naeru oli palju ilma kellegi üle nalja viskamata, aga samas infot oli ka palju.

Meie jaoks oli ka oluline, et asi ei oleks üleorganiseeritud, et oleks aega ka niisama olla-suhelda-lobiseda-tantsida ja kui pulmaisa oli otsa lahti teinud, inimesed ülesse sulatanud siis peale seda oligi hea see niisama-aeg kus sai vanu aegu meenutatud, räägitud inimestega keda pole kaua näinud ja palju uusi tutvusi loodi ka meie pulmas. ;)

Mina soovitan ka leida ikkagi mingi pulmaisa või õhtujuhi moodi tegelane ja lihtsalt peate temaga kõik väga täpselt läbi rääkima. Siis on ikka natuke teistmoodi pidu kui niisama suur pralle.
 
hämmingus 14. veebruar 2008, kl 23.31
Minul täpselt samad mõtted :) See miks siis ei võiks käis eelmise postitajate külaliste arvamuse kohta, et miks ei võiks olla lihtsalt natuke tantsu ja laulu ja mõnusat olemist. Tahtsingi just öelda, et on pulmaisasid, kes oskavad pulmi läbi viia ka ilma labasuste ja nõmedate üritusteta.
 
klm 15. veebruar 2008, kl 10.50
Olen olnud pulmas, kus pulmaisa koos kaasaga käsutasid pulmarahva märjale heinamaale ringis mingit loitsu laulma. Kusjuures pool pulmaseltskonnast oli loomaarstist peigmehe poolt sama eriala rahvas, s.o. esoteerikast kaugel pragmaatiline seltskond. Muidugi ei viitsinud sellist jama kaasa teha, liiati veel pidulike riiete/pidukingadega märjas mudases rohus kahlata. Siis pulmaisa konkreetselt SÕIMAS neid, kes ära läksid. Mina varjusin autosse. See-eest pulmamajas vajus seltskond gruppidesse, mingit ühistegevust ei ärgitatud, tunne oli nagu veterinaariakonverentsil, teine pool rahvast igavles laua taga. Väga mage. Kusjuures pulmaisa ja ema olid nooruses tuntud näitleja ja laulja.
 
nujah 15. veebruar 2008, kl 15.07
aga kas see mitte pole nii et igal inimesel omad asjad. mina näiteks olen käinud 5 pulmas. 1 nendest oli kah selline pulmaisa kes ainult ütles koguaeg et võtame pruutpaari terviseks. ja siis poole peopealt oli juba rahvas laiali vajunud. ainuke asi mida ma veel sellest pulmas mäletan on see et see oli kohutav pulm. ja samas kõige meeldejäävam oli just see pulm kus pulmavana tegeles koguaeg rahavaga nii et isegi vanavanaema mängis kkasa. see oli tõsiselt lõbus ja meeldejääv pulm.ja ei olnud seal ühtegi mängu kus keegi pidi midagi häbenema. nii et ma ikka arvan et ei saa nii üldistavalt et see on nõme. igatahes teeksin oma pulmad nii et rahvas ei peaks nurgas igavlema ja ainult viina jooma
 
* 15. veebruar 2008, kl 17.02
Ainus mulle meeldinud pulmaisa on olnud Veikko Täär. Täiesti 5+!

Muidugi ei olnud ta selline traditsiooniline pulmaisa-rahvamees, vaid pigem äärmiselt meeldiv ja asjalik õhtujuht. Ei võtnud tilkagi alkoholi. Pulmamänge jms oli üsna vähe, inimestel oli aega süüa, suhelda, tantsida ja ringi jalutada. Kõik oli pidulik ja armas.

Eks pidu olene paljuski külalistest, õnneks selles pulmas eelistati veini ja tantsimist viinale ja "jämmimisele"...
 
mari 13. märts 2008, kl 14.08
meie ka ei tahtnud pulmamänge, st selliseid nö piinamismänge, et katsu säärt ja leia mees üles ja jumal teab, mis veel.
meie pulmaisa oli seetõttu 5+ (kirjelduse järgi nagu veikko täär eelmises postituses) , ei mingeid piinlike mänge, vaid sellised toredad tegemised ja jube hea jutuga oli. lisaks veel oli tal oma bänd, mis pakkus tantsukeerutamiseks mõnusat muusikat.
seega kui pulmaisaga kohtute, tuleb kindlasti öelda, mida te ei taha ja uurida, mis tal harilikult kavas on. aga pulmaisa võtta tuleb kindlasti, hoiab tuju üleval, rahvast koos jne jne.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!