Aitäh! Aga näen veidi vastuolu? Kui eelmisel postitajal juba sellisel tasemel tehnilised oskused on, siis ei ole ka Windowsi ekraanil aknast aknasse liikumine mingi probleem.
Ma olen lugenud sisse päris palju õppevideosid, kus õppijal kõrvaklappides minu selgitus ja ekraanil videopildis jookseb mööda ekraani kollase ringiga ümbritsetud hiirekursor. Kunagi töötas nende põhjal kogu kooli arvutiõpe, kus õpetajaks olin. Oli selline kool, kus suht episoodiliselt tunnis käidi ja mingi frontaalne edasiliikumine oli arvutiõppes võimatu.
Oleme võtnud kasutusele need videod algajate kursuse 5-ndal või viimasel 6-ndal korral (tavaliselt on 2-3 täistundi korraga). Ma selgitan esmalt projektori ekraanil näite, kuidas neid kasutada. Näitan huumori-kujul, kuidas ei ole õige. Aga kui tegevuseks läheb, siis hakkab vähemalt kolmandik ikka käivitatud õppevideo sees liikuvat hiirekursorit enda hiirega taga ajama ja seal video peal klõpsima siiras usus, et nii nad töötavadki kaasa. Sama ränk viga on panna sellise videoga töötades lihtsalt käed sülle või mõnusalt rinnale risti ja vaadata "kinupilti". Need videod on aktiivseks kaasatöötamiseks - pisike 10 sek jupp ette mängida ja klõps video pausi ja siis alt tegumiribalt oma aknasse tagasi ja sama järgi teha. Kui ei õnnestu - tagasi videosse ja liugurist videot veidi tagasi kerida ja uuesti kuulata.
Kurusel ei julgeta liiga sageli vahele hüüda, kui järgi ei jõudnud ja seda tuleb õppijate selja taga õpetajal ise näha, kui kusagil probleem. Aga õppevideoga võib lasta õpetajat sama asja kasvõi kümme korda rääkida.
Need on väga efektiivsed õppevahendid, kui on õigesti ja ka kaasahaarava tooniga tehtud. Need on täiesti viimistlemata - otse õpetaja poolt live esituses sisse loetud. Ses mõttes ka mõni viga siin-seal. Aga kuna selliste loomine on tehniliselt väga lihtne, saab alati uuesti ja uuesti proovida. olen lugenud selliseid sisse ka otse kursusel - kuulajate ees, kui on selge, et ei ole võimalk ilma meelde jätta.
Aga rõhutan, et NEED EI SOBI ALGAJATELE!!!
Kui keegi tahab mingit etttekujutust sellest saada, siis vist mingi Google otsing - Tiit Tilk cmsimple - peaks mingi näite andma. Kõigi vigade ja puudustega. Väga puhtaks viimistletud videod, mida olen seni näinud, on minu tehtule vastand selles mõttes, et puhtad müügiks tehtud videod tihti hästi igava häälega sisse loetud. Sageli ei ole ka kaasatöötamine nii lihtne. Ma ei kiida enda tehtut - see ei ole mu põhitegevus.
Suured tänud naisteka arvutifoorumi meeldivalt kõrge sallivusega osalejatele ja publikule!