Sünnilood
Paanika! :(

N 23. mai 2008, kl 20.05
Ma ei taha siin kellegi rõõmsat lapseootust ära rikkuda, aga palun andke mulle nõu... Arvan, et satun sünnitusel hüsteeriasse, ilmselt hakkan nutma jne... lihtsalt tean, et kui mul on suuremad valud, siis ma ajan olukorra oma mõtlemisega veel hullemaks. Ei talu valu, tervisehäireid üldse :( Paanikahooge on taolistes olukordades ennegi tulnud ja sünnitus oleks selle juhtumiseks kõige halvem variant vist.

Peaksin võtma keisrilõike? Või aitab hirmu vastu ka näiteks naerugaas?

Abordi jaoks pole ka veel hilja. Kuigi laps on meie perre oodatud ja meie kindel soov, ei saa ma eitada seda meeletut hirmu... Võib-olla pole ma õige naine lapse ilmaletoomiseks :/ Hirm ei tulnud rasestumisega, vaid oli enne ka. Ju ma siis jään viimase hetkeni mingeid emalikke tundeid (instinkti, mis ütleks et kõik läheb hästi) ootama :(((

N 23. mai 2008, kl 20.15
Lisaks veel, et unes olen mitu korda näinud (enne rasestumist), et olen 9 kuud rase ja viimase piirini... Lähedased hakkavad haiglasse mind orgunnima, ja ma satun juba siis unes täiesti paanikasse... Ütlen, et ei ma ei taha sünnitada.. tehke abort või midagi, lihtsalt ei taha. Sellised unenäod siis. :(

cc 23. mai 2008, kl 20.32
ära aborti küll tee, kui see laps nii oodatud on. pärast ei jõua ära kahetseda. mina olen ka alati kartnud valusid ja mõtlesin rasedana, et ma ei taha sünnitada. noh, abordile ei mõelnud ma kordagi. plaan oli siiski ise sünnitada, uskusin viimase hetkeni, et sünnitan ise. aga asjad ei läinud nii nagu vaja. tehti erakorraline. ja need valud peale valuvaigisti kadumist olid ikka päris kõvad. sain tunda ka sünnitusvalusid, aga tundus, et opijärgne valu oli hullem. kokkuvõttes oleks tahtnud igal juhul ise sünnitada. ja op on minusse jätnud päris sügava jälje vaimses mõttes. vahel mõtlen, kas saangi sellest üle ... aga jah, kõigil on sünnitused erinevad - mõnel käib see suhteliselt valutult, mõnel on peale oppi täitsa ok ... sa ju ei tea, kuidas sinu sünnitus kulgeb. lihtsalt mõtle nii, et sünnituse lõpptulemuseks on sinu laps, keda sa oled nii kaua oodanud. kelle nägu ta on, mis värvi silmad jne jne. palju asju, mille peale mõelda.
kõik läheb hästi!!

a 23. mai 2008, kl 22.54
Mida siin paanitseda on (mitte pahas mõttes), arvesta selle mõttega, et sünnitamine ongi valus, siis vähem üllatust. Usu kui asi käes, siis pole aega isegi paanikasse minna. Soovitus: mine kindlasti joogasse, annab kõvasti kindlust juurde, arvesta faktiga, et ongi valus ja kui tahad lohutust, siis hommikul oli mul sünnitus juba meelest läinud, sest pisikesega oli tegemist kui palju. Sünnitus on võimas enese proovilepanek ja kogemus ning igat valu väärt.

tuhatjalgne 26. mai 2008, kl 20.41
Rahu, rahu! Minagi arvestasin sellega, et sünnitus on valus toiming ja olin tohutult mures, kuidas ma selle üle elan... sest olen ennast alati pidanud madala valulävega inimeseks ning teismeliseeast on meeles tohutult valusad menstruatsioonid. Olin kindel, et sünnitusel on valu veelgi meeletum. Selgus aga, et ei olnud ... kui hakkasin lõpuks epiduraali nõudma, siis selgus, et kohe-kohe tuleb laps välja :)
Soovitan sul minna perekooli loengusse, õppida hingamist (võib-olla tundub, et sellest pole kasu, aga vähemalt on sul valu ajal millelegi keskenduda) ja võtta tasuline ämmaemand, kes on sünnituse ajal sinu päralt ja võib sind igal ajal maha rahustada. Ja ära karda nõuda valuvaigisteid, igaüks ei pea olema kangelasema, kes vapralt ilma nendeta sünnitab (mul lihtsalt juhtus kogemata :)).

c 28. mai 2008, kl 12.06
kas samas jälle need valuvaigistid mitte sünnitegevust ei pärsi???

sama asi 04. juuni 2008, kl 14.53
Soovitan keisrilõiget. Siis pole mitte mingit hirmu - sa ei tunne valu ja laps ka mitte. Hiljem on muidugi haav, aga see pole hull. Kõik haavad valutavad ju - igemehaav, sõrmehaav jne. Vähemalt ei pea sünnituste ajal tunde piinlema tundes, et kohe lähed lõhki. Pealegi võviad sünnitused komplikatsioonid tekkida...eriti nõme ju, kui laps on pooleldi kinni aga välja kuidagi ei saa.:D

Mina kardan ka õuuuuuuuuuuuuuuuuuuudsalt seda.:D Aga ma teen 100% keisrilõike. Ma hakkan juba pelgalt siis nutma ja värisema, kui keegi räägib sellist..rääkimata siis õppefilmi nägemisest või ise selle kogemisest! Kuna mina ei taha mingeid komplikatsioone nt lapsel hapnikupuudus..ammugi ei taha ma katki rebeneda vms. See on jälk lihtsalt. Ma ei taha nii ka, et olen seal lihtsalt selleks, et see valutekitaja endast välja pressida. Tahan, et see oleks valutu mõlemale ja keisrilõige seda on. Laps ei pea ka end kuskilt kitsast august välja punnitama ja traumasid/verevalumeid vms saama. Pealegi...vahet pole, kas sünnitada või teha keisrilõige - peaasi, et laps lõpuks käes ja mõlemal hea olla!

küsimus 07. juuni 2008, kl 20.04
Aga kus seda keisrit niisama lihtsalt tehakse?

ka hüsteerik 19. juuni 2008, kl 17.43
See on vist esimene kord, kui loen selle kohta, midagi sellist, kus tunnen ära iseennast. Ma õnneks ei ole veel rase, aga ka mina olen näiteks näinud samasuguseid unenägusid, kus ärkan juuksed püsti. Ja olen selle hirmuga elanud kogu oma teadliku elu, sattudes paanikasse mõttest, mida veel siis tunnen, kui see reaalselt käes on. Ja tegelikult ei suudagi seda siiani reaalselt ette kujutada, kardan isegi, et ei suuda seda iialgi ette võtta. Mis on kurb. Aga sa oled väga tubli, sest sina oled selle ette võtnud ja varsti juba õnnelikult finišis. Ja on ainult lootus, et järsku see kõik ei ole nii jube, nagu arvame

keisri vastu 05. juuli 2008, kl 15.17
Kui sinu ja lapsega on kõik hästi, ei tehta sulle naljalt keisrit. Arvesta, et loomulik sünnitus on võibolla sünnitamisel hullem keisrist, kuid see ei kesta ju kaua. Keisrist taastumine kestab palju kauem ja on vaevalisem! Ja arm jääb ka.

votnii 13. juuli 2008, kl 23.35
Mina palusin arstidelt keisri lõiget aga seda ei tehta lihtsalt seepärast et sina nii soovid. Anestisioloog ütles, et naistearstid tahavad, et naine ise sünnitaks

naine34 17. juuli 2008, kl 05.27
Teema mulle tuttav.Olen üldse aastaid põdenud ärevushäiret.Mul on 3 last.Viimasel(siis oli suurim paanikahäire periood) sünnituse eel võtsin maarohtudest rahusteid.Laps sündis kiiresti.Paanika jäi ära!Kuskil ajakirjas,vist Pere ja Kodu,oli artikkel selle kohta,et ongi selline haiguse seisund,nagu sünnitushirm.Õnneks oli ka ravi.Te peaksite sellest oma hirmust tohtriga rääkima.Kindlasti ta aitab teid,peaks vähemalt.Eks on nad ka selle sünnitushirmuga rohkem kursis.Sünnitusehirm on paljudel,kel vähem,kel rohkem.Sa saad sünnitusel hakkama nagunii.Küsi vaid abi.Soovin sulle edu!Muideks ma tahan ka veel rasestuda....

mahara 19. juuli 2008, kl 13.31
Seda jah,et keiser tehakse ainult siis kui teistmoodi ei saa, omal soovil kindlasti mitte

R 19. juuli 2008, kl 22.43
Ma olen ka terve elu igasuguseid valusid kartnud ja olen mõelnud, et appi kui saabub see aeg, et jään rasedaks ja sünnitama pean! Muidugi olen teadnud alati, et last millalgi soovin. Alles paar kuud tagasi mõtlesin jälle sellele. Nüüd olen rase, rasedus on väga algusjärgus...ja mul pole mingit hirmu. Ma kardan, et see kõik pole mulle veel päris hästi kohale jõudnud või siis on minu rõõm nii suur, et ma ei suuda sünnituse peale veel ette mõelda. Hetkel mõtlen, et mida ikka karta, kõik on hakkama saanud, saan mina ka. Aga ma ei tea, mis edasi saab...kardan, et kui juba kõhuke ette hakkab tulema, siis tuleb ka paanika. Aga last tahan igaljuhul :)

ema 05. august 2008, kl 00.53
Paanika ja hirmud.
Kui oma last 37-st nädalast peale juba välja ootad ja siis 40 nädal ka veel üle tiksub, pole hirmudest ja paanikast haisugi:)
Loe kirjandust ja tead, mis kus ja täpselt on..siis oskad hinnata kogu valutamise ja sünnituse kulgu.
Valud pole nii hullud, kui arvata võib. Presside ajal tunned juba ükskõiksust ja tungivat soovi seda valu endast eemale pressida.

lastemassöör 12. september 2008, kl 20.07
pole see keiserlõige nii süütu midagi. Päris paljud beebid, kes mingi hädaga massaaži satuvad, tuleb välja et on keiserlõikega saadud.

carmen 13. september 2008, kl 21.43
ei ole see sünnitamine nii jube midagi..ärge laske end teiste juttudest hirmutada...igal inimesel on see erinev..teil ei pruugi üldse eriti valusid olla..minul näiteks oli kaa alguses jube hirm,sest ämm rääkis kuidas teda lõhki lõigati ja käsi enam-vähem sisse lükati ja laps välja kisti...see hirmutas mind,aga kui asi oli juba sealmaal,siis käis asi kiiresti ja suht valutult...pärast kui tita käes oli,siis minu esimene mõte oli,et krt enam ei saa tükk aega k...i:P:D...andestust,aga nii see oli

Maarja 10. oktoober 2008, kl 20.04
Minul siis praegu teine rasedus ja 3 kuud täis. Esimene sünnitus oli väga pikk, kestis mingi 28 tundi, sünnitasin loomulikul teel. Kõige hullem oligi see, et ma olin lõpuks nii jõuetu sellest hingamisest ning presside tagasihoidmisest (siis kui emakas pole piisavalt avanenud, siis ei tohi pressida vaid ainult hingata, muidu tekivad rebendid), samuti ei tulnud mul veed ära, vaid lootekott avati kunstlikult (see oli minu jaoks üks ebameeldivamaid asju, samas olen kuulnud, et see ka pole kõige hullem), kui lõpuks öeldi, et nüüd võib pressida, siis oli mu rõõm nii suur, sest see oli viimane jõupingutus( pressisin mitu korda, ning laps oligi käes, arvasin enne seda, et lapse väljapressimine ongi vist sünnituse kõige valusam osa, kuid hoopis mingi kõditav tunne oli hoopis :)). Nüüd on juba varsti 7 aastat vahet, kuid hirm on ikkagi :(, see vist on loomulik, sest iga sünnitus on ju erinev, kuid loodan, et seekord nii pikalt ei pea kannatama. Mul oli alati väga raske menstruatsioon, ausalt öeldes tuletas mulle sünnitusvalu menstruatsioonivalu meelde, kuid tugevamalt. Ma arvan, et loe ja uuri võimalikult palju sünnituse kohta, käi perekoolis, kindlasti võta sünnitusele kaasa 1-2 tugiisikut:mees või mõni sünnitust kogenud sõbranna (mul oli ema, ma ei tea, mis ma ilma temata oleks teinud). Ära karda, see on ajutine valu.

uhh.. 28. jaanuar 2009, kl 14.40
hea kuulda, et ma pole ainuke =)
kardan sünnitust nii õudsalt, et vahel mõtlen, kas üldse tahan kunagi rasedaks jääda..aga lapsi tahaks ju küll..
kuna mul sõbranna on rase ning teine tahab rasestuda, siis teema on minu jaoks väga aktuaalne..loen neid jutte ning klimp on kurgus, tahaks nagu nutta.. lohutust ei paku seegi, et kõik hakkama saavad ning eks mina siis ka..

tints 13. aprill 2009, kl 13.25
Ma kardan ka meeleheitlikult, aga ma looda, et sel hetkel läheb see üle.

Nurse Betty 13. aprill 2009, kl 15.40
Ka mina soovitaks Sul tungivalt sellest oma ämmaemandaga rääkida. Rootsis on sünnitushirmu tundjatele rasedatele omaette vastuvõtud/grupid ja tulemused on väga edukad!! Isegi, kui Eestis konkreetselt sellist abi ei ole, on kindlasti olemas mingit sorti tugiisikuid - erioskustega ämmakaid, psühholooge või nõustajaid, ühing vms. Tee ka palju internetiotsinguid, loe. Jooga pole kindlasti ka paha.

Hirmul on suured silmad. Arvatavasti on Sul suure paanikaga ettekujutus sünnitusest palju hullem, kui tegelikkus. Mõtle ka nii, et nüüd on Su ajud seda nii palju kedranud, et on hästi ette valmistatud. Unes ja fantaasias aju testibki meid, harjutab ja õpetab. Usun, et kui juba 40. nädal käes on Sul ainuke igatsus raskest kõhust vabaneda ja oma enda tita juba kõhule ning kätte saada. Sul on palju kuid ees ning need ongi ettevalmistuseks ette nähtud. Olen täiesti kindel, et saad hästi hakkama ja ei löö põnnama ega miskit. Ära alahinda ennast!!Sünnitus nõuab keskendust, usu, naised on nii ehitatud, et kõige sellega hakkama saada.

merike 14. aprill 2009, kl 09.53
Mida rohkem te endassse seda kartust sisestate seda hullem sünnitus ka tuleb. Sünnitusvalu on mõtlemises kinni. kui kardad, tõmbud krampi ja ka valud tunduvad hullemad. Kui oled rahulik ja ei karda, läheb ka sünnitus lihtsamalt. Omadest kogemustest räägin ;)

T 14. aprill 2009, kl 14.01
Aga kuidas sul sünnitus läks? :)b Said üle oma hirmust?

p 14. aprill 2009, kl 21.23
aga mul on just nii,et ei kartnud sünnitust, aga peale 1 lapse sündi kardan nagu tuld, nüüd tean mida karta.Nägen siiani 5 aastat hiljem õudusunenägusid vahest ja kardan meeletult rasedaks jääda.Mina küll tahan keisrit, muidu lihtsalt ei sünnita rohkem lapsi.Keisri haava käes sa ei röögi meelemõistuseta 19 tundi jutti, nii et igast august midagi välja purskab.Opil olen enne ka käinud niiet need valud talun ära.Aga tahan ,et mul oleks garanteeritult keiser. Kas pean selleks välismaale minema?

ära karda 15. aprill 2009, kl 08.35
minu soovitus, kui ikka võimalik sünnita loomulikul teel. Ise oli ka suur paanitseja ja lapse saamine enne 30 ei tulnud kõne allagi, sest hirm sünnitusvalude ees kaalus kogu selle asja üles.
Ja lõpptulemus oli see, et päeval, mil sünnitustegevus algas sisendasin endale, et nüüd on see siis kätte jõudnud kallis pojake, katsume siis koos hakkama saada ja ärme siis pikka viha pea. Nätuke huumorit sellel hetkel kulub ära:)! Tagant järele võin öelda, et hirm oli 10x suurem, kui tegelikkuses kõik rääkisid. Minu puhul võis tõepoolest rääkida hellikust, kes näpust verd andes ka kokku kukkus, nii et paanikaks oli mul vägagi põhjust! Usu seda, et loodus on sünnituse paika pannud ja organismi selleks päevaks ette valmistanud. Minu hea ämmaemand ütles, et mõtle selle peale, et see väike lapseke peab sellise teekonna läbima, et siia ilma tulla-kitsukese, peenikese, kokkusurutult ja hirmunult!Tema ei tea, mis teda nüüd seal ees ootab-teda lükatakse soojast emaüsast välja ja temal on õigus hirmunud ja paanikas olla. See kuidas laps ilmale sünnib mõjutab tema edasiet arengut! Mina sünnitasin vette, valud olid 3tundi (esimene laps) ja laps on tänaseni hästi rahulik. Peamine-sisesta endale, et me koos pisike saame hakkama!

rahu 2 lapsega 15. aprill 2009, kl 22.27
ära karda selle asemel et paanitseda mine parem rasedate võimlemisse või emade kooli.mina käisin ja väga lahe oli.midagi hirmasat sinuga ei juhtu,sünnitamine käib ju üsna kähku.ise jõudsin 3 tunniga haiglas hakkama saada.enne seda jalutasin ja võimlesin palju et kergem oleks ja oligi nagu käkitegu.hoopis raskem on nad üles kasvatada.edu.

BLJAAA 10. mai 2009, kl 17.50
SURE JAH OMA PAANIKAHAIRETESSE!

p 11. mai 2009, kl 09.54
vot seepärast tehtigi keiser et oli riskirasedus, see ei pruugi üldsegi olla keisrilõike süü

das 11. mai 2009, kl 22.50
tunnen end ära.. juba sellele mõeldes tekib meeletu hirm ja haletsus. pisarad hakkavad voolama j anii häbi on samas. ei taha teistele seda näidata, aga ma olen juba kord selline hellik:(

kardan lapsi, rasedust ja emadust:( kas sellisest inimesest võib saada ema ???

das 11. mai 2009, kl 22.51
tunnen end ära.. juba sellele mõeldes tekib meeletu hirm ja haletsus. pisarad hakkavad voolama j anii häbi on samas. ei taha teistele seda näidata, aga ma olen juba kord selline hellik:(

kardan lapsi, rasedust ja emadust:( kas sellisest inimesest võib saada ema ???
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!