Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Sünnilood
Meie lugu:)
 
Ema 23. september 2007, kl 16.43
Lootsime vaikselt, et saame enne tähtaega sünnitatud, kuid kõhulaps otsustas teisiti.
Õhtul sai ette võetud igaõhtune pikk jalutuskäik ja jõudsin kurta, et see raseduse etapp võiks ometi läbi saada. Päev otsa oli enesetunne ülimalt hea olnud.
Mees jäi magama, mina aga vähkrema. Järsku lõi tugevama valu kõhtu. Lõin silmad lahti, ise mõeldes, et kas nüüd tõesti sedasi hakkabki pihta? Vaatasin igaks juhuks kella 02:17 ja märkisin selle telefonimällu. 6 minuti pärast valu kordus ja kuna see sarnanes üpriski kõhulahtisuse tundele, venitasin end püsti ja käisin vetsus. Kõht oligi lahti. Sain aru, et nüüd vist tasub ruttu tekialla pugeda, kuniks veel valu leebem on. Saingi olla tunnikese, lugedes ja märkides valude vahesid-ebakorrapärane.
Kella kolme paiku ajasin end püsti ja läksin teed keetma (nõmmliivateed, mis pidi aitama emakakaelal kiiremini avaneda). Valud jätkusid ja tunni lõpus olid juba korrapärased-iga 4 minuti tagant. Nood sai juba paberile kirjutada. Kuna valu oli talutav veel, mõtlesin igaks juhuks oma ämmaemandale helistada ja endast märku anda. Ta kuulas mure ära ja palus tunni aja pärast tagasi helistada ja siis raporteerida.
Kella viieks olid valud juba ilusti 4 minuti tagant käinud. Iga valu ajal ajasin end jalgadele, kuna valu hakkas selja alaosast ja lõppes kintsudes. Väga tugevad ning istudes lõid suisa jalad tuimaks. Helistasin ja ütlesin, et valud on tugevnenud ning sagenenud. Ämmaemand siiski arvas, et ootame veel tunnikese ja soovitas vahepeal poosidega leevendust leida. Mõtlesin, et selle sagistamise ja kõndimisega edasi-tagasi olen mehe ka ammu üles ajanud, kuid ametlikult kutsuma ei hakka, kuna ta jääks jalutusteele ette. Edasine tund oli sagenev piin. Valuhood käisid vaheldumisi kord nelja kord kolme minuti tagant ja ajasid kindlasti pool maja juba üles, kuna ajasid hädaldama. Kolmveerand kuus ajas mees end voodist välja, et kohvi keetma hakata. Oli aru saanud, et sedasi karjudes kliinikusse minek on raudne. Mina siis jalutasin hädaldades :”Oi, kui jube!” ja „Vastik, vastik, vastik!” Kella kuut ei suutnud kuidagi ära oodata. Nii, kui valude vahe lubas, helistasin ämmaemandale, et ma tahan haiglasse minna ja ei suuda enam kodus ammu olla. Ta ütles, et poole tunniga jõuab tema ka sinna, mingu me ees ja palugu end kohe sünnitustuppa viia (olime varasemasel visiidil paberid juba ära täitnud).
Mehe kohvimõtted salgasin maha ja sammusin kott seljas auto poole. Andsin talle aega järgi tulla. Autosõit oli õudne (munakivitee viis polikliinikusse). Mina karjusin ilma igasuguse häbitundeta autos, aknad alla keritud (ju jahedus lohutas mind). Mees märkis ikka veel valude aegasid üles. Mina panin ainult tähele, et mida aeg edasi, seda pikemad olid valud ja väiksemad vahed.
Haigla ukse ees ostustas mees auto ümber parkida ja küsis nõu. Saatsin ta parkima, et natukene veel saaks jahedas olla. See igavikuline aeg (mis tegelikult oli 5 minutit) oli täis järjestikuseid valusid. Vaatasin, et see küll enam õige asi pole. Läksime vastuvõttu ja jõudsime märkida, et meil tasuline ämmaemad tulemas, kui ma sõna otseses mõttes möirgama hakkasin ja pressi tundsin.
Tüdruk vastuvõtus kohkus ära ja pakkus raamile pikaliviskamise võimalust. Keeldusin (igasugune pikaliolek tundus minu jaoks füüsiliselt võimatu).
Sünnitustuppa minnes sain isegi pikemat vahet nautida, kui jälle press peale tuli suure möirgega. Siis jooksis palat ämmaemandaid ja teisi tegelasi täis, kamandati voodile, kisti püskid maha. „Täisavatus ja pressid juba peal. Lootekott tuleb avada!”
Mees helistas ämmakale ja palus kiirustada, et me juba sünnitame siin. Ämmakas jõudiski ja palat jooksis tühjaks. Tegi veed lahti ja lubas kaasa pressima hakata.
Neid presse enam eriti täpselt ei mäleta. Üritasin igal võimalikul momendil puhata ja mäletan, et jalad kogu aja ainult värisesid. Mehe käsi oli väga hea jahe ja lohutav. Lubati seda isegi hammustada, kuid sinnamaani õnneks asi ei läinud.
Lõpus, kui ämmaemand ütles, et järgmiste pressidega saab vast pea välja, otsustasin vaatamata valule, mis meeletult hirmutas, kaasa pressida. Pea oligi paista, ämmakas pakkus, et katsuksin, keeldusin, kuna valu oli väga kibe. Justkui tundsingi rebenemist.
Uue pressiga mõtlesin, et nüüd või mitte kunagi. Pressisin kaasa kolm korda, pea oli väljas. Pressi ei tulnud, pressisin siis oma jõuga ka keha välja ja saingi tita kõhule. Tüdruk!!! Nii soe, libe ja megaarmas tunne.
Sünd 7:16. Apgar 9-9. Sünnituse ajaks märgiti 3 tundi 21 minutit. Mitte hetkegi ei kahetse nii kiiret, head sünnitust ja otsust võtta nii hea tasuline ämmaemand.
Isiklik kogemus: kolm kuud iiveldust oli minu jaoks õudsam, kui sünnitus.
 
rase33+ 23. september 2007, kl 17.57
Palju õnne!
Nii hea oli lugeda.. naer tuli peale kohati:)
 
riina 23. september 2007, kl 20.18
palju õnne,
 
triinu 26. september 2007, kl 19.30
Väga armas lugu! Oleks vaid endal ka selline sünnitus!!! ;)
 
anneke 27. september 2007, kl 18.49
suur aitäh imearmsa loo eest ja muidugi soovin sulle südamest palju õnne!!! mul pisarad veel praegugi voolavad ja külmajudinad jooksevad mööda selga, nii hästi andsid edasi oma emotsioonid! kõike kõige paremat teile! olgu väike vääksu sulle alati rõõmu toojaks!
 
jeesus 28. september 2007, kl 08.27
Kallis ema, kas Sa ütleksid, kus haiglas sa sünnitasid, kes oli see vahva ämmaemand ja kui palju see ämmaemanda tasu ka on?
Ja loomulikult palju õnne!
Hiiglama vaffa ikka!
 
Ema 29. september 2007, kl 19.52
Sünnitus oli Tartu Naistekliinikumis Toomemäel ja ämmaemand oli Margi Vaher.
:)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!