Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Sünnilood
vaakum ???
 
neiu 29. oktoober 2007, kl 10.12
Nii,asi selles ,et minule tehakse kas vaakum või keiser,et palun rääkige kellel vaakumsünnitusega kogemus ....kohe mitte midagi ei tea ma sellest....
tänan :)
 
Mia 29. oktoober 2007, kl 11.34
mnja...oled sa rase?? tead, pole mõtet vist ennast liigselt kurssi viia..hakkad veel kartma..
Minul oli vaakumsünnitus, mida sa täpselt teada tahad muidu? laps jäi lihtsalt kinni, keisrit ei jõutud teha. Midagi kenat seal ei olnud..lapse pea oli nagu lumememmel.:(
 
neiu 29. oktoober 2007, kl 11.37
jah, olen 26 nädalat rase ning silmade pärast ei lubata mul loomulikult sünnitada . Öelgi et ma ei või pressida , kuid kas siis selle vaakumiga ei pea pressima ??? ja lõigatakse mind alt väga puruks ??? Ja sellest taastub kauem kui tavalisest sünnitusest ja kui kaua ?
 
Mia 29. oktoober 2007, kl 11.56
siis tehakse sulle keiser lihtsalt..siin enne juttu olnud. Vaakum on juba siis, kui muud teha ei anna. Pannakse siuke "kummimusi" moodi asi lapse pähe ja tõmmatakse välja..tunne on ikka kohutav..ribadeks ka kõvasti..peale seda läksin opile, kuna platsenta ei tulnud enam välja..kuida ma veel sünnitama teist korda lähen, ei kujuta ette..
Muidu püsti sain kohe-kõht oli nii tühi, 2 päeva söömata..
 
neiu 29. oktoober 2007, kl 12.12
ei kõla jah hästi ....:S
Mulle öeldi ,et keiser on viimane võimalus ,kuna olen noor ja terve siis saan hakkama vaakumiga küll :S
eks siis paistab, aga aitäh :)
 
Mia 29. oktoober 2007, kl 12.16
Misasja?? kus haigas sa käisid?? äkki saad kuskilt mujalt seda uurida veel..ma nats kahtlen selles..ei taha sind päris ära hirmutada..aga see pole kõige parem variant..Lapse peagi näeb kohutav pärast välja-verevalumis ja sinine..Väga veider igatahes..otsi vanu teemasid, siin olnud küll, küsi nende käest..
 
neiu 29. oktoober 2007, kl 12.21
keskhaiglas räägivad nad sellist juttu mulle.....
ise arvan ka et äkki keiser parem aga samas öeldi ,et sellega nii palju riske nii emale kui lapsele ....ei teagi nüüd kohe kumba ise eelistada
 
Mia 29. oktoober 2007, kl 12.24
ütleme nii, et kui mul oleks uuesti valida, siis teeks keisri kasvõi ilma tuimestuseta..see oleks köki-möki...ausalt..
 
panthera 29. oktoober 2007, kl 14.24
nõustun Miaga
 
to neiu 30. oktoober 2007, kl 09.04
tahad omale ajukahjustusega last saada, et vaakumist räägid?
 
kepphobu 31. oktoober 2007, kl 03.46
Vaakumsünnitust peetakse lapsele suhteliselt ohutuks. Ei teki mingit ajukahjustust (mis sest, et muhk on peas püsti). Peaaegu kõik variandid, mis seisnevad loomuliku kanali kasutamises, on ohutumad kui keiser.
Mis sul siis silmadega on, et pressida ei tohi?
 
soni 31. oktoober 2007, kl 09.58
Sünnitasin 2,5 nädalat tagasi oma esimese lapse. Tõenäoliselt oli täiesti "tavaline" sünnitus, vaakum küll lõpuks toodi igaks juhuks ukse taha, aga vaja õnneks ei läinud ja lapsega on kõik korras. Tahan aga öelda seda, et see "tavalinegi" sünnitus oli hoopis valusam kui eales oleksin osanud enne ette kujutada. Vaakumiga lapse välja kiskumine on ilmselt veel kordi valusam ema jaoks, kuigi seda on raske ette kujutada. Arvan, et iga ema jaoks on väga tähtis, et tema lapsega käitutaks parimal võimalikul viisil, aga enda peale peab ikka ka mõtlema. Ema on ka inimene, kuigi siin osad kommenteerijad vist nii ei arva. Niiet mina soovitaks keisrit, muidu võibolla juhtub, et kogemus osutub nii jubedaks, et Sa hiljem enam lapsi ei tahagi. Kõike ilusat!
 
alf 01. november 2007, kl 00.07
ei julge kyll öelda kas vaakum oli valusam, mul ka laps jäi kinni, pea juba paistis siis tömmati vaakumiga. enne löigati lahkliha katki mitte ei lastud rebeneda. mingit muhku vöi muud ebaloomulikku lapse pea juures kyll ei täheldanud. uurisin kohe väga hoolega sest paljud lapsed synnivad ju koletistena ja kartsin sama. ise olin kohe jalul ainult ömbluskoht oli muidugi jube, ei julgenud vetsugi minna.
 
loen ja imestan 02. november 2007, kl 18.59
mis jutte te küll ajate!ajukahjustus,verevalumid,puruks lõigatud???mul kaks täiesti norm last-mõlemad vaakumiga,kuna samuti ei tohtinud pressida(südameviga).esimesel sünnitusel tehti ka väike lõige,aga see paranes ruttu ja laps täiesti ilus.teise lapsega läks samuti hästi,polnud vaja lõigatagi.
 
kas kõik on ühesugused või? 03. november 2007, kl 11.20
to: loen ja imestan

see, et sinuga ei juhtunud on väga hea, kuid kõikidel teistel ei ole nii hästi vedanud.
 
Liina (19.05.06) 03. november 2007, kl 13.55
Minu poiss aidati ka välja vaakumiga, oli teine küll väga all, aga kinni ta sinna jäi ja südametöö läks väga halvaks.
Ei olnud see vaakum nii hirmsat miskit- tehti süst, lõigati lahkliha (ei olnud lõikamist tunda) ja natuke tõmmati ja laps oligi käes....
Kuna ta oli juba väga all, siis ei olnud vajadust kõvasti tõmmata ja verevalumit ei olnud, hästi-hästi väike muhk oli, mis kadus päeva jooksul..
 
2last keisriga ilmale toonud 04. november 2007, kl 12.34
vaakumiga võib kõik hästi minna, kuid võib ka mitte. seda just lapse poolt vaadatuna. keiser on kindlasti ohutum lapsele, ja arvan et ka emale.
soovitan terve lapse nimel keisrit!
 
sillem 10. november 2007, kl 20.38
naine peab ise sünnitama ja täiest tavalisel ja loomulikul teel sest muidu sa ei tea ja ei koge seda kõige paremat protsessi milleks naine on loodud
 
assa 18. november 2007, kl 11.42
Kindlasti keiser. Vaakumiga võivad pisikesele ajukahjustused tulla.
 
iroonika 20. november 2007, kl 12.29
hahah KÕIGE PAREM protsess hahahah ,enne laseks ennast tuleriidal põletada kui selle LOOMULIKU asja uuesti läbi teeks
 
no33 20. november 2007, kl 21.46
Sünnitasin ka vaakumiga. Tehti süst, lõigati lahkliha lahti. Mina pidin ise kaasa pressima. Mõnda aega ei tohtinud istuda. Ei ole see nii hull midagi ja laps on täiesti normaalne. Praegu 2 aastane, räägib, koostab lauseid, tunneb mõningaid tähti, ei ole tal häda midagi. Arstid ise kartsid, et läheb keisriks, arvan, et kuna arstid keisrit ikka eriti teha ei taha, ainult siis kui muud võimalust ei ole, et ei ole see keiser nii ohutu ja tore midagi kui osa arvavad.
Peaksid enne ikka arstidega mõlemast variandist rääkima, et mis ohud ja ebamugavused asjaga kaasnevad
 
Liisa 29. november 2007, kl 00.28
Vaakum ei tekita lapsele ajukahjustust - kust küll selline arvamus üldse pärit on? Kui sünnib ajukahjustusega laps on see ju enamasti tingitud sellest, et lapsel on tekkinud sünnituse ajal hapnikupuudus, mitte vaakumsünnitusest. Vaakumi abil saab lapse välja saamist kiirendada (nt. juhul kui lapsel on hapnikupuudus või kui ema ei jõua/tohi liiga tugevasti pressida), ning välja tõmmatakse laps ikka siis kui emal pressitunne on, niisama ei hakka keegi sikutama...ei saagi.
Keisriga kaasnevad riskid on need, et peale lõikust on sul suurenenud oht saada trombi (kopsudesse, ajusse), sul on haavavalu + sünnitusjärgsetest emaka kokkutõmmetest valud; järgmise sünnituse korral tuleb sünnitust planeerida; lisaks, kuna tegemist on ikkagi operatsiooniga, võivad kõhuõõnde tekkida liited ja selle tõttu hilisemas elus nt. soolesulgus.
Keisri eelised on aga need, et ema ei pea üldse pressima ja laps saadakse väga kiiresti välja. Hea variant oleks keiser seljaajusüsti-tuimestusega teha, siis oled lõikuse ajal üleval (ei tunne valu ja ei näe lahtist haava) aga näed last kohe kui ta välja on võetud sinu seest (Kui üldnarkoosis tehakse, näed last alles paari tunni pärast, kuni oled üles ärganud ja anesteesiast toibunud).
Muide, kas Eestis on tõesti nii, et ema, kellel ju tegelikult meditsiinilisi teadmisi ei ole, saab ise valida/otsustada kumb variant talle parem on?

Jessas, jube pikk jutt tuli. Tegelikult tahtsin öelda vaid seda, et usalda oma günekoloogi - tema tegeleb ju sünnitajatega päevast päeva ja ta tunneb oma tööd:)
 
!!!!!! 07. detsember 2007, kl 13.17
Liisa, seda kirjutatakse igal pool ja iga arst teab seda! See vaakuumpump pannakse pea külge ja tõmmatakse. Kuma lapse koljuluud on väga pehmed ja vaakumiga venivad veits...suruvad nad aju kokku. Sellest võibki ajukahjustus tekkida(üliharva aga võib) Ise olen med. töötaja ja tükk aega olnud sünnitusmajas praxis. Vaakum on kõige ohtlikum just lapsele. Ajukahjustus muidugi ei pruugi tekida aga pehmed kolju luud venivad välja mingil määral. Keegi meist ju ei taha et lapsel oleks pea nagu muna.
 
Kata 21. veebruar 2008, kl 19.49
Tule taevas appi, äkki prooviks tangisünnitust kah veel? Seal samamoodi võetakse pea tangide vahele (lapse koljuluud ju pehmed)ei juhtu midagi. Aga millegipärast enam ei tehta . Vaakumi peaks ka ära keelama. Kui loomulikult ei saa, pole võimalik siis valiks ikkagi keisri( omal olnud).
 
Mari 13. oktoober 2011, kl 12.25
minule tehti vaakum sünnitus laps praegu 4 kuune kõik paisatb korras olevat neuroloogi juures käidud (pärast sünnitust tehti lapsele veel ajuuuring ka igaksjuhuks mis oli korras)laps esimesed 3 kuud nagu rahu ise ei nutunud üldse ega miskit aga nüüd 4 on ta rohkem nutma hakanud (vbl see jonn sest viskab ennast pulgaks ja kakleb :D , aga pea on küll vähekene piklikum ( sünnimuhk kadus järgmiseks päevaks ära)aga mitte oluliselt ja nüüd kui ta suurem ka juba siis läheb nägu ilusti ümmarguseks .. aga peale vaakumit oli küll selline tunne et ei sünnitaks enam kunagi , lahkliha rebenes ise 3 astme haavad nooja 3 kuud oli paranemine siis kui otsest valu enam seal allpool enam ei tundud ( vahekorras sain olla alles 4 kuud p sünnitust )järgmine sünnitus ma usun et kindlalt keiser ei tahaks seda enam läbi teha
 
pille 09. detsember 2011, kl 18.34
Minu sünnitus lõppes ka vaakumiga, sest lapse südametöö läks väga halvaks. Ei olnud tal muhku ega ole ka ajukahjustust. Need, kellel on see kurvalt lõppenud (lapse ajukahjustusega), vb lasti lapsel liiga kaua olla hapnikupuuduses?! Minul lahkliha lõiget ei tehtud, ilupisteid sain küll kokku 8-9 aga need paranesid ka üsna kiiresti.
Kui see vaakum nii hirmus ohtlik on siis miks arstid seda endiselt kasutavad? Ka loomuliku sünnituse puhul võib midagi valesti/halvasti minna ja samamoodi ka keisri puhul. Ühe mu tuttava lapsel näiteks oli küünarluu murd peale keisrit. Teisel lõigati kogemata suured haavad, sest laps oli suur ja emaka lõikamise ajal lõigati ka lapse nahka jne jne.
Mina usaldaksin ka arsti ja uuriksin võimalikult palju nii vaakumi kui keisri plusse ja miinuseid just arstide käest, kes on kokku puutunud erinevate juhtumitega.
 
nii 11. detsember 2011, kl 03.10
minul läks sünnitus ootamatult läksin kontrolli kunaarvasin et äkki veed tilguvad. kestis 10 h . Lõpuks tehti vaakum aga ei aidanud ja läks keisriks. Üldnarkoosiga. Igatahes Laps anti sõbranna kätte kes oli tugiisik. Ja ütles et peake oli veidi muhkus. Selleks ajaks kui ma toibusin ei olnud peal häda midagi. Keiser eiolnud ka midagi hullu. Järgmine hommik olin üleval ja kõik oli super. senini kuni haav hakkas kiskuma. aga läks üle nii 1 pooleteisega.
Põhjuseks miks täiesti ise eisaanud sünnitada kuna öeldi et vaagen on fysioloogiliselt kitsas. Ja see tõttu järgminegi tuleviku beebi on keisriga. Igatahes Keiser ei olemidagi hullu. kui vaid siis paranemine pikem ja valulikum. ( õnneks oli super meeskond ja võin ka eksida kuid kuulnud jutte et parim arst. Tänu sellee ilusti kokku õmmeldud ja lapsel ei ole häda midagi ) nüüdseks 11 kuune. Super rõõmus energiline ja väga tragi.
 
Marika 21. detsember 2020, kl 02.11
Oleks pidanud enne sünnitusele minekut tegema rohkem uurimustööd keisri ja vaakumi kohta.Sünnitus oli pikk,öeldi,et kui kahe tunni pärast laps allapooole ei lasku,tuleb keiser.Tagantjärgi oleks kohe võinud sinna opisaali minna.Räägivad,et lõikehaav paraneb kauem.Minu vaakumiga sünnituse haavad valutasid 4 kuud,et ei tahtnud sinnamaani olla vahekorras.Lapsel muidu polnud hullu,aga vaakumist tekkis pähe haav,millest on jäänud väike arm.Platsenta ei tulnud ise välja,et tuli minna lõikussaali eemaldama.Verekaotus oli piisav,hemoglobiini näit oli midagi 70-ga,et sain kaks kotti verd lisaks.Ütleme nii,et jube nagu "Saag" õudusfilmis,aga õnneks tuimestus päästis hullemast.Nendele,kes ütlevad,et tuleb ikka kogeda loomulikku sünnitust,siis kas tõesti see on seda väärt,et mu alumine ots pole enam kunagi endine,lapsel on arm peas ja kogemus oli tõsine trauma.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!