Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Sünnilood
epiduraalsüst?

- 29. jaanuar 2009, kl 13.55
Kas epiduraalsüsti saab ise valida ja milleks seda tehakse?

jah 29. jaanuar 2009, kl 17.21
Saab valida ise jah,see tuimestab alakeha ära ja vötab suured valud ära.
Mind aitas see hästi,synnitus pikk,24 tundi.
Aga pea meeles,et köiki valusid ta ära ei vöta ja vöib ka synnitegevuse aeglustuma panna.
Kontsulteeri arstiga.
Jöudu:)

ei 03. veebruar 2009, kl 00.49
Ma võtsin ka tuhude ajal otsuse vastu, et lasen teha epiduraali. Sina aga ole targem kui mina ja palun ära tee tuimestust. Üldiselt võtab suured valud ära, aga seda on siis vaja korduvalt süstida, muidu valud ikka samasugused. Ise kõndida siis ei saa või äärmisel juhul kui mõju hakkab kaduma toe najal. See tähendab ka seda, et sünnitada saab lamavas asendis. Veel aeglustab see sünnitustegevust ja on suurem oht rebenditele, mis minuga ka juhtus. Peale selle ei saanud ma peale sünnitust mitmeid päevi pissida ega kakada, sest alumine osa oli ikka tuim. See oli minu jaoks üsna ränk psüholoogiline kogemus, sest tahak uut titat nautida, aga peab hoopis mässama kateedrite ja muu säärasega.
Ise tahan järgmisel korral käija joogas ja õppida korralikult hingama, sellest olevat rohkem kasu ja tüsistusi vähem.
Parimat!

p 03. veebruar 2009, kl 01.15
Mina lasin ka teha.Sain vastupidiselt EI´le kõndida ja kohe peale sünnitust vetsus käia ja kõike muud teha.Võttis valusid oluliselt vähemaks ja kiirendas tunduvalt sünnitust :) mina olen väga rahul. ;Muidugi ei tea kuidas sul minna võib aga kui valud ikka talumatud on siis see tunnikenegi vähem valu aitab puhata ja ennast koguda.

jaana 07. veebruar 2009, kl 14.53
Mina v6tsin ka epiduraali. Tund peale synnitust sain ise jalule. Synnitus oli pikk, juba enne kui epiduraali sain, nii et olen rahul, et v6tsin, ei kujuta ette nii kaua valude all olla. Arvan, et nyyd kui j2lle synnitama l2hen 2 kuu p2rast, v6tan epiduraali. Uskumatu kui valutu synnitus see on. Eks sellel ka omad miinused, aga valude k2es olles, mind ei huvita muud, kui et saaks valudest lahti.

hhh 09. veebruar 2009, kl 11.40
sellest epiduraalsüstist pidid debiilikud lapsed syndima. t2nap2eva naised on nii n6rgad ja egoistlikud. Naised on sadu tuhandeid aastaid synnitanud ei midagi hullu, j2id ellu ja terved lapsed tulid.

minna 09. veebruar 2009, kl 13.59
Pidid ja ehkkid ja oleksid ei ole kindlad faktid. Epiduraali ei tehaks, kui see lapsele mingil moel kahjulik oleks.

Kati 09. veebruar 2009, kl 17.58
naerugaas on tunduvalt ohutum,seda ütleb sulle ämmaemand,kui vaid ise küsid ja huvi tunned,mis variandid veel on ja kuidas mõjuvad

p 11. veebruar 2009, kl 08.46
naerugaas ajab oksele ja ei aita apsoluutselt :)

mamm 12. veebruar 2009, kl 13.45
mulle tehti 2 korda. ühtegi rebendit ei olnud. esimene kord võttis valud ära, kuid teine ei mõjunud üldse. pandi ka sünnitust kiirendavad tilgutid. ja kõik kokku 14H. Ma olin ikka väga suurtes valudes ja ma ei kahetse üldse, et seda teha lasin. Ja laps oli ligi 5kilo, niiet see rebendite jutt- epiduraal seda küll nüüd ei tee!

jajah 13. veebruar 2009, kl 10.27
Minule küll ei antud isegi naerugaasi muust rääkimata. Öeldi, et ei saa.

kommija 13. veebruar 2009, kl 17.23
See jutt näitab, et naised on hoopis lollid:

"sellest epiduraalsüstist pidid debiilikud lapsed syndima. t2nap2eva naised on nii n6rgad ja egoistlikud. Naised on sadu tuhandeid aastaid synnitanud ei midagi hullu, j2id ellu ja terved lapsed tulid."

Loogish, miks te, sellised mutid, üldse haiglasse lähete? Sünnitage aga kartulivagude vahel, ilma arsti ja rohtudeta, külaposijad abiks - nii on ju 100 000 aastat tehtud. Mis see laste ja emade suremus siis oli, no keda see huvitab.

Ise eelistan lausa keisrilõiget, sest ma ei arva, et kui on vahendid antud, siis neid kasutada ei tohi, et saaks aga 10 tundi valust karjuda ja pärast 10 a mingeid lolle harjutusi teha. Aga eks lollid pidi kirikus ka peksa saama, nii et edu piinlemisel.

imelik 16. veebruar 2009, kl 01.10
Miks ei võiks epiduraal soodustada rebendite teket? Alakeha on juu tuim, isegi süstita on kerge endale liiga teha. ja muideks me oleme ikka tipp meditsiinist maas. Juhtumisi sünnitas mu tuttav USA-s ja seal öeldi, et epiduraalsüst on iganenud.

a 20. veebruar 2009, kl 17.05
Mina ei tahtnud epiduraali aga ämmakas lõpuks juba nõudis, (pikk jutt) peale epid. laps kahe tunniga käes ja miinimum rebendid, sest laps oli väike. Ise poleks seda elusees valinud, milleks riskida, väga paljudel mõjub see vastupidi, valud jäävad, aga liikuda ei saa, naerugaasist niipalju, et see ajab lihtsalt mõtted mujale :)

hmm 24. veebruar 2009, kl 21.22
Kui mul olid avanemisvalud, siis ei suutnud ma üldse paigal püsida. Epiduraali tegemiseks tuleb lamada külili, tõmmata end kerra, siis tehakse selgrookanalisse süst ja pead veel mingi aja ühe koha peal lamama. Nii et epiduraali tegemine ei ole nagu tavasüst, et suts ja valmis. Mulle sobis ringi liikumine, vannis enda kõigutamine ja naerugaas rohkem.

Piret 16. märts 2009, kl 21.29
Ma ei tea miks koik naised ei lase epiduraalsusti teha. Keegi ei pea kangelane olema sel paeval. Minu jaoks oli see vorratu kogemus, sunnitus laks vaga kiiresti ja tundsin end vaga hasti parast sunnitust. Soovitan soojalt;)PS. mul on kahe aastane ilus ja tark tutar - mitte debiilik!!!

kahemme 21. märts 2009, kl 03.53
ei kasutanud mingeid vaigisteid kuna nii kiireks läks, et polnud võimalik enam mingeid süste teha. Aitas arsti õpetuste täpne järgimine, (väga hea koostööö oli)Laps on terve, ise jäin terveks:)(polnud ühtegi õmblust)
Vedas vist:)

deem 22. märts 2009, kl 20.20
Autor: kommija
Aeg: 02-13-09 17:23

See jutt näitab, et naised on hoopis lollid:

"sellest epiduraalsüstist pidid debiilikud lapsed syndima. t2nap2eva naised on nii n6rgad ja egoistlikud. Naised on sadu tuhandeid aastaid synnitanud ei midagi hullu, j2id ellu ja terved lapsed tulid."

Loogish, miks te, sellised mutid, üldse haiglasse lähete? Sünnitage aga kartulivagude vahel, ilma arsti ja rohtudeta, külaposijad abiks - nii on ju 100 000 aastat tehtud. Mis see laste ja emade suremus siis oli, no keda see huvitab.

Ise eelistan lausa keisrilõiget, sest ma ei arva, et kui on vahendid antud, siis neid kasutada ei tohi, et saaks aga 10 tundi valust karjuda ja pärast 10 a mingeid lolle harjutusi teha. Aga eks lollid pidi kirikus ka peksa saama, nii et edu piinlemisel.

------------------------

kes meist siin loll on, kui epiduraal mõjub lapsele.. muudab lapse loiumaks ja laps ei pruugi huvi tunda söömise vastu veel paar päeva pärast sünnitust.. lapse rinnalepanek esimesel elutunnil on aga hädavajalik piima korralikuks tekkeks ja lapse-ema vahelise sideme kinnitamiseks.. lapse turvatundest rääkimata.. või äkki ei peaks lastele rinda ka enam andma, me rumalad naised.. pudelitoidud on ju olemas tehnikasajandil? kui tahad pikemat loengut vastava haridusega inimeselt rinnaga toitmise tähtsusest, siis anna teada ja ma varustan sind oma andmetega..
selle jutuga ei tahtnud ma epiduraali ka päris maha teha.. mõistagi on see teatud juhtudel õigustatud, aga arvestada tuleb sellega, et reeglina aeglustab see sünnituse kulgu ja tuleb hakata manustama omakorda ravimeid, mis sünnitust kiirendaksid jne.. enne sellise otsuse tegemist tuleks siiski arsti/ämmaemandaga põhjalikult nõu pidada ja miinuseid-plusse kaaluda..
ja keisrilõikest rääkides.. kangesti arenenud ja haritud inimene.. kas tead millised riskid on selle puhul nii sulle kui sinu lapsele? kas tead, miks on loodus ette näinud vaginaalse sünnituse (see on siiski norm ja riskide puhul on keisrilõige mõistagi põhjendatud)? miks on sünnituse aeg reeglina suhteliselt pikk ja sünnitusteed suhteliselt kitsad?
ehk tasuks selle üle natuke mõelda ja uurida vastavat tõenduspõhist kirjandust?
normaalne naine mõtleb ennekõike ikkagi oma lapse tervisele ja heaolule, mitte ei löö sellele kõigele käega väikese valukartuse pärast.. tõepoolest miljardid naised on läbi aastatuhandete sünnitanud ja see on normaalne füsioloogiline protsess, mitte protseduur.. loomulikult on alles viimastel aastakümnetel sünnitusabi kvaliteet tõusnud ja saanud teatavaks elementaarsed a ja antiseptika põhimõtted, aga toiming on ju sama?!
rääkimata sellest, et üha enam eesti naisi otsustab kodusünnituse kasuks, paraku on see ptaegusel hetkel veel seadusandlusega seoses raskendatud.. hollandis (üks arenenuma tervishoiusüstteemiga riike) muide on 1/3 sünnitustest kodusünnitused.. huvitav, miks küll?
minul oli sünnitusel palju abi naerugaasist.. olgugi, et valud viisid silmanägemise ja tunne oli nagu tahaks laps nagu "alieni" filmis läbi kõhunaha välja tungida, ei tulnud mul mõttessegi epiduraali nõuda.. naised, ärge olge sellised hellikud..

kommija to deem 23. märts 2009, kl 11.19
Ma ainult naeran su lolli jutu peale - sa oled ju masohhist! Naised on ikka eri loll tõug mõnikord. Ja otsi teisi lolle, kellele jutlustada oma "naturaalset" elustiili, mind see ei huvita, minu otsus on keisrilõike kasuks, ja nii see ka jääb.

H. to kommija to deem 25. märts 2009, kl 17.43
Deemil ei olnud loll jutt, vaid ta lähenes teemale lihtsalt teravalt. Ta ei ole masohhist, vaid eelistab loomulikku sünnitust. Ta ei teinudki sinu valikut keisrilõikele maha, vaid seletas, et see võib põhjustada ohtu nii sulle kui lapsele.

kommija 26. märts 2009, kl 13.11
Ja tavaline sünnitus ei või põhjustada ohtu ei mulle ega lapsele? Mina arvan, et tavasünnitusel on oht kordades suurem.

N24 29. märts 2009, kl 18.06
Olin juba 16 tundi haiglas sees olnud, sest lootevett vaid tilkus vähehaaval, valusid polnud ja sünnitustegevus polnud alanud, kui lootekott lõpuks ämmaemanda poolt katki tehti ja veed välja lasti. Kohe algasid väga tugevad valud ning väga väikeste vahedega, avanemist aga vaevu 2 cm. Sain vast 1,5 tundi valutada, kui pakuti epduraalsüsti. Olin nõus, aga enne kui narkoosiarst minu juurde jõudis, kadusid lapsel südametoonid ära ja tehti hoopis erakorraline keiser.
Mis ma tahan äelda on see, et põhimõtteliselt saab seda ise valida küll, kuid iial ei tea, kuidas sünnitus kulgema hakkab.
Minu plaan nr 1 oli nn "kangelasemalikult" ilma igasuguste abivahenditega sünnitada, plaaniks nr 2 oli kasutada vajadusel naerugaasi, epiduraal oli kolmandal kohal ning keiserlõige kõige viimasel. Nii palju siis minu plaanidest...

Kangelasema. 29. märts 2009, kl 20.02
Piret, keegi EI PEA kangelane olema, aga MINA TAHAN ISE KANNATADA SÜNNITUSVALUSID! TAHAN TUNDA SEDA ÜRGSET TUNNET, MIDA TUNDSID MU EMA JA EMAEMAD.

Nii et kes tahab, võtku epikas, kes ei taha, ärgu võtku.

Mulle tehti poolvägisi, mees kijutas paberitele alla, ja vandusin, et ei iial enam.

Mult võeti võimalus ise seda tunnet tunda. Järgmine kord ei luba mingi hinna eest!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!