Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
50+ nurgake
Kuidas pärast silmakae operatsiooni?
 
täitsa mures 31. märts 2013, kl 12.25
Küsin teilt, kellel tehtud silmakae operatsioon, kuidas te peale operatsiooni lähedale nägite?

Harilikult, nagu arst soovitas, tehakse see op nii, et inimene hakkab pärast hästi nägema kaugele, aga LUGEMISEKS on vaja prille. No selge see.

Mul eemaldati kae silmalt, mis enne nägi kaugele uduselt, aga LUGEDA sain ilma prillideta. Nüüd, peale oppi näeks vast kirikutornis kärbsegi ära, aga pihu pealt leian tableti vaevu üles, no oma viit näppu ikka seletan. Ja laual olevad asjad on ka kõik ähmased. Pooleteise meetri kauguselt köögis televiisorit ei näe, samas toa telekat, mis on u 2,5-3 m kaugusel, on vägagi hea vaadata.

Mind paneb see kõik natukene muretsema, kuna kaasa antud infolehes on kirjas, et võite kohe hakata telekat vaatama ja LUGEMA.

Miks ma lähemale kui kaks meetrit näen nii hirmähmaselt?
Keegi ei öelnud mulle, et saavutatud hea kaugnägemisega kaasneb VÄGA VILETS lühinägelikkus, kohe tunduvalt hullem kui ENNE oppi.
Keegi ei hoiatanud, et mitte ainult lugemiseks, vaid ka normaalseks elamiseks on tulevikus kogu aeg vaja prille. Et see, mis ma enne lähedale nägin, saab opiga kõik ära nullitud. Ise oma rumala peaga arvasin, et nii nagu ma enne lähedale nägin, jääb ka esialgu vähemalt alles.

Kas midagi on äkki valesti läinud? Või keerab see kumer lääts kaugnägemise küll heaks aga lühinägemise samal ajal nässu, no kohe ikka väga nässu? Ja mõnel ehk ka "kumerdab" mõlemad nägemised paremaks? Foorumitest olen lugenud, et enamusel elu pärast oppi nagu lill, ei prille ega midagi. Mul on just vastupidi, enne polnud prille vaja, nüüd ilma ei saa.

Hirmuga mõtlen, mis siis saab, kui varsti ka teise silma op tehakse. Mingeid prille ju varem ei saa, kui ka teine silm on opereeritud ja suti paranenud. Kuidas elavad veel need arvuti- ja kirjainimesed, kes varsti peale lõikust tööle peavad minema? Iga arvutiprogrammi teksti ei anna lõputult suureks kerida.

Küsiks ju arstilt, aga kabinetis jõuad ainult lõua selle toe peale toetada, oma silmad tolle "toru" ette torgata ja - uksest välja. Mingeid selgitusi pole loota, arstil lihtsalt ei ole nii tühiseks tegevuseks aega.

Jutt muidugi segane ja pikk, aga see tõesti vaevab mind.

Millised on teie kogemused pärast kaeoppi? Kuidas nägite?
 
kah ühe silmaga opil käinud 31. märts 2013, kl 13.38
Kõigepealt igaks juhuks täpsustaks, kas tegu oli hallkae ehk katarakti operatsiooniga? Kui jah, kas siis paigaldati monofokaalne või multifokaalne lääts?

Minul oli just see katarakti variant, operatsioonil asendati läbipaistmatuks muutunud lääts uuega (monofokaalne). Kuna lisaks kataraktile on mul ka aastaid olnud mõlemal silmal tugev lühinägelikkus, siis sai arstiga pikalt arutatud, kuhu dimensioneerida lõpptulemus. Jäi nii, et üritatakse -0,5 ... -1 kanti ja see ka õnnestus. Praegu on nii, et operereeritud silmaga näen kaugele täiesti hästi, lähedale vaadates näen paremini suuremat kirja heas valguses, aga midagi hullu ei ole. Selge see, et silma akommodatsioonivõime on nüüd kadunud ja edaspidi pean siiski hakkama lähedale vaatamiseks prille kandma, praegu saan siiski tänu teisele silmale ilma hakkama. Sellel veel operatsioon tegemata ja seal kannan kontaktläätse.

Kirjelduse järgi tundub, et teema algatajal on uue läätse dimensioneerimisel veidi mööda pandud. Kui ikka on tegemist katarakti opiga.
Aga see, et arst ei vaevu midagi eriti seletama, on muidugi täiesti omaette teema...
 
täitsa mures 31. märts 2013, kl 15.36
Tegu on jah hallkae ehk katarakti operatsiooniga ja paigaldati monofokaalne lääts. Tegu kõige lihtlabasema asjaga.

Mulle öeldi ainult, et pärast operatsiooni hakkan kaugele hästi nägema, aga LUGEMISEKS on prille vaja. Keegi ei maininud poole sõnagagi, et peale oppi on igasugune lühi- ja kesknägemine kadunud, nii et ilma prillideta pole elamine enam võimalik.

Kardan samuti, et see uue läätse dimensioneerimine on aia taha läinud. Minuga ei arutanud seal tõesti keegi midagi. Ei teadnud ise midagi karta ka, kõik see läätse määramine käis ju igavesti peente masinatega ja loodan, et ka õppinud inimestega. Oleksin osanud öelda küll, et kümnete kilomeetrite taha mul kirikutornis varblast pole vaja näha. Piisab, kui tuttavad tänaval ära tunnen ja bussinumbreid seletan. Aga nüüd on jah nii, et toas kuni pooleteise-kahe meetri kauguseni on kõik ähmane, edasi - mida kaugemal, seda paremini näen. Taldrikul aga võin roti šnitsli pähe ära hakkida.

Esimene suur šokk oli see, kui pärast oppi selle kollase lehe operatsiooni kohta ja ravimiretsepti kätte sain. Mõtlesin, et olen pimedaks jäänud. Ainus, mis seletasin, oli ühe lehe kollane ja teise rohekas värv. Ja silm, millega ma enne ilma prillideta ka väikest kirja lugesin, ei näinud isegi seda, kus mingi rida algab, kus lõpeb. Aga kaugele nägin jah tõesti hästi.

Täitsa tõemeeli arvasin siis, et alguse asi ja küll kõik paika loksub, anna ainult aega. Nüüd viis nädalat möödas, paari päeva pärast teise silmaga sama operatsioon ja hirmuga mõtlen, et kas siis ongi nii, et kaugele näen nagu binokliga aga oma igapäevaelu toimetan käsikaudu. Praegu siiski see oma silm veel aitab mul midagi ka lähedale näha.

Ei kujuta üldse ette, kuidas ma poes ntx käima hakkan.
Ilma prillideta ei näe ma midagi. Ja lugemisprillidega vist ei näe, kuhu koperdad. Edasine elu käib nüüd prillid-kotti-prillid-pähe?

Kardan, et pean edasiseks toimetulemiseks muretsema progresseeruvate klaasidega prillid ja küll ma ära elan, kae ise ju opereeritud. Aga noh, arstide jutu järgi pidi mu elu peale oppi küll märksa helgem olema. Niisugust asja ma siiski ette ei kujutanud.

Silmaop ise läks ju täitsa hästi. Opiarst oli super, pärast silm suti ainult valutas, midagi ei punetanud-veritsenud, vett-rähma ei ajanud, kõik oli OK.

Nüüd elan järgmise opi hirmus. Kui ühe läätse määramine on mööda pandud, ega see teinegi parem pole. Või on mul äkki mingid imesilmad, ehk polekski saanud muudmoodi teha? Ehkki ma tõesti pole kuskilt kuulnud-lugenud, et kellelgi IOL-idega kaugnägemist reguleerides oleks lühi- ja kesknägemine rappa läinud. Aga pole kuskilt küsida ka.

Või mida ma siis teha saaksin?
Millised teie muljed pärast hallkae oppi olid?
 
kah ühe silmaga opil käinud 03. aprill 2013, kl 19.02
Minu probleem oli pigem enne oppi, nimelt läks enne kõvasti aega ja vaeva, kui mul suudeti katarakt diagnoosida. Seda tegi vist alles kolmas arst, kelle juures oma murega käisin. Kui asi oli selge, siis otsisin ikkagi veel "second opinion-i" ja jõudsin põlise tallinlasena otsaga Tartusse, kus lasin lõpuks ka opi teha. Kõik läks igati hästi ja silm paranes normaalselt, kuigi muretsesin ka selle eeldatava lõpptulemuse pärast, kas ikka stabiliseerub sellele tasemele nagu plaanitud. Läks õnneks.

Aga mida ma muud soovitada oskan, kui et üheksa korda mõõda... Ehk siis võiksite lasta silma vaadata veel mõnel arstil, kas tulevad läätse määramisel sarnased numbrid. Ja lasta opi teinud arstil oma mõõtmisi veel opereerimata silmaga korrata, viidates opitud silma praegusele olukorrale, millele peaks muidugi tal ka seletus olema.
 
Nii see ongi 03. aprill 2013, kl 22.50
Käisin ka kae operatsioonil, vahetati lääts. Küsisin enne arstilt, et kuidas hakkan peale oppi nägema, lähedale nägin samuti päris hästi. Arst vastas, et oleneb läätsest, kas tahan ilma prillita näha lähedale või kaugele. Vastasin, et parema meelega näeksin kaugele ilma prillita, näeksin tänaval kõndida ja autoga sõita. Arst vastas. et siis nii panemegi. Sain aru, et anti valida.
Kuid minu emal vahetati läätsed ca 10 aastat tagasi, ja talle pandi läätsed, millega nägi (ja näeb päris hästi praegugi) nii kaugele ja ka lähedale. Ei vajanud enam prille ei lugemiseks ega ka kaugele vaatamiseks. Milles on vahe, ei tea. Kaldun arvama, et ka läätsede pealt üritatakse kokku hoida ja nii pannakse lihtsalt, mis odavam.
 
kah ühe silmaga opil käinud 04. aprill 2013, kl 00.15
Aastal 2010, kui mina opil käisin, oli selline seis, et Haigekassa maksis kõik kinni (ju see on praegugi nii). See tingimus kehtis muidugi vaid võimalikest valikutest kõige odavama ehk monofokaalse läätse variandi puhul. Kui oleksin tahtnud multifokaalset, mille puhul teoreetiliselt ei oleks vaja prille ei lähedale ega kaugele vaatamiseks, oleksin pidanud ise maksma, ja mitte vähe. Õnneks ei tekkinud peale selle läätse töötamise põhimõtetega täpsemalt tutvununa ka mingit tahtmist seda valida.
 
täitsa mures 04. aprill 2013, kl 09.17
Üleeile tehti sama opp teisele silmale. Pandi sama firma monofokaalne lääts, mis tagab hea kaugele nägemise, aga erinev. Samuti oli erinev operatsiooni teostus, ehkki kirurg oli sama.

Enne oppi kontrollis arst ka eelmise silma üle ja ütles, et kõik on OK. Kaugele näeb ta tõesti väga hästi ja isegi lähedale nägemine on suti nagu paranenud.

Peale teise silma oppi ei näe ma sellega ei lähedale ega isegi kaugele, ometi arst ütles peale oppi, et kõik läks hästi.

Suure pabinaga helistasin Silmakliinikusse ja kurtsin oma muret. Öeldi, et tilgutage aga neid silmatilku ja asi hakkab paranema. Et ehkki esimese silmaga hakkasin kohe paugu pealt nägema, ei pruugi see teise silmaga samuti olla. IOL-id erinevad, opimetoodika erinev, silm erinev.

No täna kolmas päev ka alles ja üks suur udu silma ees.
Ja nii palju sain ma ka aru, et see lähedale nägemine on nagu jumal juhatab. Eks ma ise, vana loll, arvasin et lähedale nägemine jääb nii nagu enne. Nüüd lepin lihtsalt sellega nagu on.

Ja muidugi on tasuta paigaldatavad monofokaalsed läätsed need kõige odavamad, ehkki sugugi mitte viletsad. Ega mulle üle kahe minuti otsustamiseks aega ei antudki, aga kui ma hiljem interneti erinevatest foorumitest uurisin, tuli välja, et nende kallite multifokaalsete läätsedega mängid nagu vene ruletti - saad pihta või mitte.

Tahaksin teilt ainult küsida, kes te kaeopil olete käinud, kuidas see kaugele nägemine (kuna enamusele paigaldatakse ikka need kaugelenägevad läätsed) järgmisel-ülejärgmisel päeval töötavad? Mõtlen, et kaua see selgema nägemise saamine aega võtab?
 
A 09. aprill 2013, kl 22.24
Kaugele nägemine oli kohe hea ning rõõm selge ja värvikireva maailma üle enneolematu.Avastasin enda jaoks maailma uuesti. Allapoole ei tohtinud vaadata, siis läks pilt uduseks ja mõne tunni pärast alles selgeks tagasi. Nii et pead tuleb rohkem püsti hoida.
Ligidale vaatamiseks on prillid kindlustatud nüüd elu lõpuni ja lugemiseks on vaja lisaks ka luupi. Ehk saan sellest viimasest lahti,kui porine udu on ka teise silma eest kõrvaldatud ja uued prillid välja kirjutatud.

Aga pea püsti- nii otseses kui kaudses mõttes!
 
Mures 03. august 2013, kl 09.10
Trauma tagajärjel on vaja ühe silma lääts uus panna. Seni kasutasin prille ainult lugemiseks. Mida oskate oma kogemustest öelda, kas monofokaalne lääts tuleks valida kaug või lähinägemiseks või oleks otstarbekam multifokaalne lääts. Kas kellelgi on kogemusi multifokaalsete läätsedega? Kas haigekassa maksab kasvõi osaliselt multifokaalse läätse kinni? Kui ühel silmal on kunst ja teisel oma lääts, kuidas siis nende koostöö toimima hakkab?
 
tibu 03. august 2013, kl 10.05
Silmadele on reegel nr 1- anna silmale puhkust! Seda ei pea ükskki arst ütlema ette, see on elementaarne. Kuidas? Pane kinni televiisor ja ära istu arvutis, need kaks on nägemisele kõige hullem mürk, eriti veel peale lõikusi! Taastumine võtab kauem aega, mida vanem inimene, seda rohkem. Ja...Kõik ,ka silmade puhul, nagu elus, on individuaalne. Ühel läheb nii ja teisel naa.Täiesti individuaalne.

Head telekavaba ja internetivaba taastumist!
 
annamaal 03. august 2013, kl 13.12
Tuttaval vanemal inimesel just tehti samasugune operatsioon.
Täpselt nii ongi, et kaug-ja keskmaa distantsilt näeb hästi, kuid lugeda saab vaid ereda valgusega ja alates 14-punktisest kirjast.
Praegu on lõikusest veel vähe aega möödas. Ootab taastumisaja ära ja siis saab vajalikud nägemisvahendid osta.
 
Reino Poolmaa 07. aprill 2019, kl 20.44
Tere. Sooviks teada kaua peale silmaopist hallkae paranine võtab? Millal võib tööle minna ja oma aktiivseid tegevusi teha? Varsti mul silmaopp. Planeeriksin ara.
did_1547500 16. märts 2022, kl 17.52
Läks sul tookordselt kõik kenasti silma oppiga? Tean, et sellest 4 aastat juba möödas. Mul on aasta ja opp läks kõik kenasti, taastusin ka kenasti aga hiljem on hallid laigud nägemisele tekkinud. Tahtsin küsida. Kuidas Sinul?
 
Asi on kahtlane? 16. märts 2022, kl 18.30
Ma pole küll see isik, kellelt sa seda küsisid, kuid ütlen oma arvamuse välja. Kui on tekkinud hallid laigud pärast seda, kui opist on nii palju möödas, siis on vaja uuesti minna silmaarstile. Võib olla, et lääts on natuke juba tuhmunud selle aja joojsul või on midagi muud silmal viga.
Kas arst vastab üleja ütleb, milles on asi.
Minul on kord ühe silmaläätse puhastatud, st. lasti läätsed natuke geeli välja..
 
minakaa 13. mai 2022, kl 16.45
On ka opist möödas juba pool aastat) . kõik on ok. enne oli -9, nüüd ei ole vaja läätse (endine läätse kandja)) ege prilli. absoluutne ime ikka see silmaoperataioon on. aga hallid laigud on mõlemal silmal, väikesed küll aga eriti näha ereda ilmaga. käisin silmaarstil, öeldi et ikka twkkib, pidi olema prügi läätse all aga midagi hullu polevat. et vajadusel vöib oppida aga pdii väga ohtlik olema . võib nägemise kaotada. aga mind ei häiri need täpid. endale leidsin nipi, keerutan silmadega natuke ja nad kaovad kusagile lau alla vist. aga super on olla nägija ja ka läätse raha jääb jäätise jaoks)
 
Reino 13. mai 2022, kl 18.00
läks hästi peale oppi. Kuid nädala pärast läks halvasti sest siis tekkis põletik glaukoom. Silmapõhja põletik. Ja ravin süstidega iga 2-3 kuutagant. Et nägemine alles jääks
 
Reino 13. mai 2022, kl 18.05
läks hästi peale oppi. Kuid nädala pärast läks halvasti sest siis tekkis põletik glaukoom. Silmapõhja põletik. Ja ravin süstidega iga 2-3 kuutagant. Et nägemine alles jääks
 
Äpukas 16. mai 2022, kl 05.29
Minul tehti glaukoomi operatsioon 13.apr 2021. Pori Silmaasemal vasemale silmale, nägemine paranes tervelt 0.25 dioptrit ja nüüd jääb üle ainult oodata millal parema silma kae lõikusküpseks kasvab.... huvitav asja juures on see et minu nägemisteravus püsib edasi samal tasemel alates 2014 aastast,kui kirjutati välja lugemisprillid.. ja ega needki pole tea mis kanged, vasak silm on 2,5 dioptrit ja parem silm on ikka aina 3.0 dioptrit ainult et mõni päev silmad tahavad silma tilkku. Pean ka kahetsusega nentima et olen üsna suur käsitöö tegija, ikka on midagi näpuvahel,,,
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!