Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
50+ nurgake
VALKLA PIONEERILAAGER KA....
 
KESKÖÖTUND 15. mai 2008, kl 15.49
Et jutt läks juba algul Lükati sanatoorsest koolist Valkla laagri juurde, siis panen üles uue teema. Nii et - kel on mälestusi, võtke ühendust!
 
meenutaja 15. mai 2008, kl 15.57
Ma pole küll 50+, aga Valkla pioneerilaagris olen veetnud palju suvesid. Aastad olid siis 1971-1975. Isa töötas kultuuri valdkonnas. Valkla on jäänud ka täna südamesse, korra suve jooksul käin seal ikka ära. Mis need rühmade nimed olidki- Päike, Veenus, Majakas, Kajakas, Tormilind, Romantika? Meenuvad suur sööklamaja ja sealsed üritused- isetegevuskontserdid, filmiõhtud. Eredalt on meeles "tondijutud" hooldekodu hulludest, kes tegelikult olid siiski rahumeelsed. Meenub, et randa ei tohtinud iga kell minna, sest piirivalvurid kündsid rannariba üles. Meenuvad poeskäigud Salmistu "putkasse", kust sai ostetud tuubi maiust nimega Kosmos. Ja spordipäevad Salmistu heinamaal. Tore aeg oli.
 
Kesköötund 15. mai 2008, kl 16.12
aitäh meenutamast! Valkla oli jah kultuuritöötajate ametiühingu laager. Mäletan minagi, et sööklaruumis toimusid õhtuti (eriti vihmase ilmaga) igasugu üritused ja esinemised. Ükskord käisid Filharmoonia omad meil külas! Voldemar Valge tegi igasuguseid linnuhääli ja muid hääli - suu ja sõrmede abil.

Aga lõkkeõhtud laagrilõkke ääres!!! Viimane lõkkeõhtu enne ärasõitu (laagri lõppemist) kestis poole 2-ni öösel! Väiksemad tantsisid rits-rats rundipummi ja me lähme rukist lõikama... suuremad püüdsid tantsida ja kurameerida. (vanema rühma rüdrukud olid parajad neiud juba - 13 ringis).

Aga kas sinu ajal lauldi ka seda laagrihümni?? (hümni sõnad vt. Kose-Lükati teema alt ).
 
meenutaja 15. mai 2008, kl 16.25
Ma hümni ei mäleta. Tõenäoliselt siiski lauldi, aga ma pole suurem viisipidaja- ju siis sellepärast ei mäletagi. Aga lõkkeõhtud ja lõkkeplats on meeles küll. Rits- rats rundipumm ja me lähme rikkist lõikama on meeles ja selged tänaseni.. Meie ajal oli laagriülem Kalamees ja tema naine mängis akordionit siis neil lõkkeõhtutel. Ja üks laul/ tants oli veel- shöder, shöder, sind ma armastan ( vabandust, kui kirjapilt vale).
Ja mäletan saunaskäike- alguses käidi seal majas, kus asus Veenuse rühm ja laagriülema maja oli. Hiljem ehitati söökla kõrvale uus saunamaja. Ja veel meenub väravavalves olemine- kõik tahtsid seda hullupööra, sest siis ei pidanud lõuna ajal magama. Ainus soov oli, et saaks seda tõkkepuud tihemini üles tõsta. ja mingi valvuriputka oli ka koos "telefoniga".
 
Kesköötund 15. mai 2008, kl 18.11
kui vahva on kuulata! Mõni asi oli 1970ndatel sama mis 1960ndal... mõni asi teisiti... kõike vist ei mäleta. Näiteks seda väravavalve asja küll ei meenu. Nojah, aga küllap sellepärast ei meenu, et MINA seal valves polnud...

Kahju, et ma seda mustvalget fotot niisama lihtsalt Netti üles panna ei saa... Väga ilus selge pilt on - näod kõik äratuntavad. Võib ju olla, et mõni tunneks end või oma sugulase sellelt fotolt ära..... Nii näiteks olen sageli selle juuditari Dorise peale mõelnud. Üksvahe isegi mõtlesin, et äkki see Doris, kes mingit juutide asja ajab ja eesti juutide ühenduses mingi tähtis asjapulk on - et äkki ongi seesama tüdruk???
 
ei saa vaikki olla 15. mai 2008, kl 21.36
Loete mu mõtteid- mõlgutasin just siin, Valklast,
mäletan samuti seda sööder-sööder laulu, saksapoisid ja minu esimene armastus, armusin nii noorelt hullupööra ära mingisse põselohkudega Saksa poisisse.
nimedest mäletan, Katrin- Külliki- olid õed.
Evelyn, Ulla, imelik kõik oleks kui olnud eile.
tõesti huvitav kuidas ma just eile kõige selle peale pikalt mõtlesin ja täna voilaaa- siin teema.
 
ei saa vaikki olla 15. mai 2008, kl 21.46
mäletan nende perenimesi isegi aga siia ei kriba, ei ole sobilik.
ja Saksapoisi nimi oli Gert- see ei unune surmani, no olid ilusad valged hambad ja teineteisele otsa vaadata ei saanud kohe hakkasime mõlemad punastama ja naerma.
aga see võis olla kuskil 1972- või 1973
 
Kesköötund 15. mai 2008, kl 23.38
No ja varsti ongi kesköötund ja mul alles nüüd aega uuesti siia tulla! Vahepeal on uusi kirjutisi tekkinud. Milline RÕÕM kohtuda uute "valklalastega"!
 
Immobilare 16. mai 2008, kl 12.27
...siis kui sajab, teeme kaminasse lõkke
muinasjutte loeme rõõmsalt laulame.
Pärast suure tamme juurde teeme retke
eks siis näe kes tuleb esikohale.

Hei matkama tüdrukud ja poisid
meid kutsuvad valevad teed
rõõmsa lauluga kõikjal kus me käinud
jätkub töörõõmu talvekski meil veel
 
Immobilare 16. mai 2008, kl 13.36
Ps, olin Valklas ühes rühmas Roman Baskini ja Jüri Järvet juunioriga.
 
kesköötund 16. mai 2008, kl 14.38
tere tänagi!! Hei! kihvt kuulda, et mõni "hull" peale minugi mäletab veel seda laulu.... (kolmas salm, eks olnud?). Ja üldse tore, et mäletatakse.... Võib-olla tuleb veel keegi, kes midagi meenutab???
 
rõõmurull 16. mai 2008, kl 15.45
näed sa, olen kaks päeva seda pioneerilaagri laulu ümisenud. Keegi tuletas siin seda kaminat meelde. Sellega seoses: üks suvi oli võimatult vihmane; ükskord sadas kaks nädalat järjest, jäid ära kõik lõkkeõhtud, spordivõistlused, matkad. Siis elasimegi päevad läbi selles kaminasaalis. Lugesime, mängisime tubaseid mänge, tegime joonistusvõistlusi. Tookord olid pioneeriastme nõuded, mis tuli täita. Oli terve raamatuke selle jaoks, kus kõik vajalikud oskused kirja pandud. Ja siis pioneerijuht või keegi kirjutas antud lahtrisse "täidetud" ning oma allkirja. Suvel Valklas sain alati kümmekond "täidetud" kirja!
I pioneeriastme nõuded olid lihtsamad; II astmes tuli osata mööda purret oja ületada; matkaks seljakotti pakkida; kümmet ravimtaime tunda... III astmenõudes oli 2-päevalisest matkast osavõtmine; triikraua parandamine (!!) ja muud vajalikku. Nii et polnud see pioneeriaeg sugugi ainult paraadil alati valmis! röökimine...
 
mees 17. mai 2008, kl 09.55
pole kirjutaja inimene. naine ütles et selline teema püsti aetud. Et mina kah ju seal olnud. Kõik õige, mis räägitud. Ei lükka ümber. Lisan, et 13 aastasena armusin esimest korda just valkla laagris ja see tunne kestis järgmise suveni. Siis polnud aga temakest enam laagris.
 
mina 17. mai 2008, kl 11.52
olin ühes rühmas koos Heini Vaikmaaga ja siis, kui sööklas oli pidu, pidi vaene Heini klaverit mängima, kuigi ta oleks tahtnud minuga tantsida
 
Immobilare 17. mai 2008, kl 13.58
Tuli veel meelde, et meie rühmas oli ka Andres Mustonen.
 
sooh 17. mai 2008, kl 14.02
Aasta siis oli vist 67,kui sai seal esimest korda käidud :)
Päikese rühm oli ja hiljem tulid juba muud rühmad :)
 
Kesköötund 17. mai 2008, kl 14.12
Praegu suvel aega nats vähevõitu... aga sügise poole võtaks õige kätte, koguks kõik mälestused kokku ja üllitaks ühe raamatu! Eks siis tuleb muidugi laiemalt see teema välja hõigata kui ainult Delfis.... Muide, kui kellelgi on FOTOSID alles, ärge jumalapärast ära visake! Neid võib veel vaja minna.. Arvestades seda, kui väike osa elankkonnast (ja viimasel kolmel päeval) on käinud siin Delfi naistekas ja just siin foorumis... siis on üllatavalt palju vastukajasid juba!!
 
sonaat 17. mai 2008, kl 18.41
Ka mina olen olnud Romantika rühmas, paar aukirjagi "hea esinemise eest karnevalil". Mäletan, et minuga koos oli Erik Boltovski...vahel näen seda nime teleekraanil.....siis oli nii mõnigi temasse armunud. Ja märkmik on alles:)
 
Kesköötund 17. mai 2008, kl 20.33
Sul on märkmik alles??? Kadestan!! Minu oma on vist nende kolimistega kuhugi kadunud... (elu on veerenud nõnda, et olen täiskasvanuna pidanud 4-5 korda kolima...). Aga vanad armastuskirjad on see-eest alles!!
 
meenutaja 18. mai 2008, kl 01.08
Mina olen ühes rühmas olnud õdede Hintidega ja teine kord jälle Paavo Järviga. Olin kõrvuni armunud temasse. Kahjuks ilma olulise vastuarmumiseta. Kestis see sahistamine- helistamine aga terve talve takkapihta kuni Järvide Eestist lahkumiseni.
Mul peaks ka mõned pildid kuskil olema, kui ikka tõesti raamatu kirjtamiseks läheb. Aga mu emal on kindlasti alles mu kirjad laagrist- ühel päeval tahan hirmsasti koju, teisel päeval hõiskan, kui tore seal laagris on. Muide, olen Valklas ka ise kasvataja olnud ühel suvel keskkooli viimases klassis- aasta oli siis 1981.
 
Kesköötund (öömytsike??) 18. mai 2008, kl 07.33
on kohe tõesti heameel selliste vastukajade üle... Praegu, kui valmistun "reisiks mere äärde" (tegelikult uhkustan niisama, et asja põnevamaks teha... Eestimaa merepiir ju väga pikk!)= olen pisut tusane: vihma kallas öö läbi ja kallab ka praegu. Vot sulle suvi ja puhkus!! Aga no ega siis tervelt kaks nädalat kah ei saja....... Ilusat suve kõigile "valklalastele"!
 
Arik 30. mai 2015, kl 07.03
Ka veteran.Majakas,Kajakas,Tormilind,Romantika,Jahimaja!Au ja sügav kummardus härra Kalamehele,kellel oli Jõudu seda vankrit vedada!!!!Mis on saanud nendest majadest?Ah jaa,Kajakas armusin Madjari plikasse Szusasse.Oh seda Lapse südamevalu!Head tervist kõigile Valklakatele!Ainult parimat arikult.
 
n55 30. mai 2015, kl 10.36
Mina olin paaril suvel Luunja pioneerilaagris.
 
Raivo Kohalik 30. mai 2015, kl 13.20
Valkla pioneeeri laagri lähedal oli kaa Karepa pioneerilaager kus mina olin lausa "veteran" . Kord märgiti see ära kaa kogu laagri eeski -olin seal järjest 7 aastat .Seegi oli haridusministeeriumile kuuluv laager . Samad kogemused mis siin eespool olid sealgi . Kord 7 aasta jooksul käis meie laager kaa külaski Valkla pioneeri laagris . Mõni aasta tagasi käisin mööödaminnes mõlemast läbigi suvel(autoga rännnates eestimaad vaadates) . Meenus kauge nooruseaegki ...sarnaste tunnetega kui siingi eespool .
 
Laagrid 30. mai 2015, kl 14.32
Mina olen olnud Käsmus, Kukulinnas, Karepal. Ainult head mälestused, aga eks aeg teebki kõik ilusaks :)
 
goša 01. juuni 2015, kl 01.52
mina olin kah nii mõneski laagris, mitte päris vabatahtlikult küll aga midagi vanas eas meenutada siiski. kel sarnaseid kogemusi, jagage muljeid, et kui kaugel koiku paraskist oli ja mitu korda nädalas valget saia anti?
 
Lee 01. juuni 2015, kl 09.05
Mina olin ka lapsena mõnes laagris:)))) Aga väiksel lapsel oli algul suur koduigatsus:((((((
 
Raivo Kohalik 01. juuni 2015, kl 10.22
goša
01. juuni 2015, kl 01.52

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

kui laagri "mitmekülgsust" arvestada - siis on veel olemas

"Kuul laagrid" -rull laagrid - rattalaagrid jne ..

loomullikult kaaa ,,,vangi laagrid ja ..vankri laagrid
 
Lee 01. juuni 2015, kl 11.31
Raivo, sa oled tõeline aga kaduma läinud talent:((((((
 
pole iial laagerdanud 01. juuni 2015, kl 11.49
Vaneamd ei lubanud kommude võsalaagrisse ja nii olingi õnnelikult kodus ja nautisin koos teste maalastega suvesid.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!