Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Probleem: naaber ja elekter
 
*-* 08. märts 2011, kl 09.39
Kirjeldan oma situatsiooni: elan Lasnamäe paneelmajas, kus eletriarvestid paiknevad paaritutel korrustel. St. meie mõõtja on alumisel korrusel, alumise korteri ukse taga. Selle korteri omanikul on ka võimalus meile elekter välja lülitada oma suva järgi. Mida tema ka teeb. Põhjusi ei hakka praegu lahti seletama, aga naabriga rääkimine ei aita.
Tegin avalduse Eesti Energiale, et üle viia kogu see varustus meie korterisse. See aga võtab aega.
Küsimus on selline: kuidas saaksin ennast antud situatsioonis kaitsta? Praegu tuleb välja, et mina ei saa elekterit kasutada keegi kolmanda isiku pärast, kes sekkub minu ja Eesti Energia vahel sõlmitud lepingusse. Kes võiks teda korrale kutsuda? Või mida saaks antud situatsioonis teha?
P.S. Oskab keegi äkki öelda, palju selline muudatus elektrisüsteemis maksma läheb? (Eesti Energiast öeldi, et esialgu teevad projekti, siis saavad öelda)
 
Salkli 08. märts 2011, kl 09.59
Osta maja endale.
 
... 08. märts 2011, kl 10.11
Aga kas sa politseiga pole mõelnud naabreid ähvardada? Kui naaber nii käitub võivad sul ju varsti kodumasinad üles öelda.
 
... 08. märts 2011, kl 10.14
Seda ka veel, et laske see kapp kinni panna. Võõrad isikud ei tohi seal kapis midagi teha. Tuttaval käis ka naabrimutt koguaeg elektrit välja lülitamas ja siis tema mees pani selle kapi nii kinni, et see mutt enam sinna kapi kallale ei pääsenud. Võid ju majavanemale ka oma muret kurta, et varsti kodumasinad katki jne. Küsi ka Eesit Energiast kas nad ei saaks seda kappi kinni panna.
 
*-* 08. märts 2011, kl 10.49
Kappi kinni panna ei saa, kuna see asub selle naabri ukse taga. Ma ei saa aru, miks oli vaja kunagi nende majade ehitamisel teha nii, et need arvestid ei asu iga korteri juures. Väga tobe. Niigi pean iga kuu naabri juurde külastuse teha, et Eesti Energiale oma elektrinäidu teatama ja nüüd siis veel see väljalülitamise probleem. Me nüüd võtame ette ja teisaldame kogu selle värgi enda korterisse, aga mõtlesin, et äkki keegi saaks nõu anda kuidas seni toimetada ja naaber korrale kutsuda. KÜ esimehega räägitud, tema soovitab pöörduda politseisse. Korra olen juba avalduse teinud. Vastuseks sain, et pöörduge kohtusse kui naabri selline tegevus põhjustab mingit kahju. Ma ei saa aru, miks mina ei saa kuidagi seaduslikult ennast kaitsta ja oma olukorra parandamiseks pean veel ka maksma.

Maja ostmine on muidugi hea variant, aga kahjuks pole loteriiga veel võitnud :)
 
lärm 08. märts 2011, kl 20.27
no vaevalt see naaber seda nüüd puht heast meelest teeb. Küsiks hoopis, mis kellast kellani seal müra tekitad?
 
kohtusse 08. märts 2011, kl 20.40
aga mine siis kohtusse. miks sa ei lähe?
 
*-* 09. märts 2011, kl 08.20
To: lärm
Lärmiks nimetab naaber lihtsalt kõndimist mööda põrandat ja viimati lülitas ta elektri välja kell 8 õhtul. Öörahu algab meie KÜ sisereeglite järgi kell 23.00. Aga arvan, et isegi öösel mul on õigus oma korteris ikkagi käia ja toimetada. Erilist lärmi ei saa teha ka puhtfüüsilistel põhjustel - olen viimast kuud rase ja mingit pidu korraldada öösel ei ole küll tahtmist ja jõudu. Ja minu arust, kui näteks keegi mind häiriks, siis kutsuksin politseid, et seda tõestada.
To: kohtusse
No vot ei oska peale hakata, pole kunagi midagi sellist ette võtnud, sellepärast küsingi siit nõu, mida ja kuidas teha. Lihtsalt minna kohtusse, et naabrile kätte maksta ei taha, aga kui tõenäoline on välja nõuda tema käest kogu selle elektrivärgi ümbertõstmise kulud tema käest? Ma olen ju sunnitud seda tegema. Kui selliseid asju saab kohtu kaudu teha, siis ilmselt läheksin küll.
 
mina 09. märts 2011, kl 14.39
Sa pead tõesti midagi ette võtma. Kui teda häirib praegu ainult sinu käimine (võib olla käid praeguses olikorras tõesti natuke raskema jalaga, aga see ei tohiks küll naabrit häirida) mis sa siis teed kui sul tita kodus on. Kui tita hakkab nutma, paratamatult ta seda ju teeb ja tita ei küsi kas on öö või päev. Tema nutab siis kui teda midagi häirib, see ongi ju tema eneseväljenduse viis, siis sul elektrit ultse pole. Naabrit häirib tita nutt ja ta karistab sind. Absurd olukord.
Ilmselt EE esitatud el. kilbi ümbertõstmis kulusid see naaber sulle ei korva sentigi. Tema ütleb, et teda see sinu el. kilp seal ei seganud ja ümbertõstmisest ta huvitatud polnud jne.
Kas see kilp on tõesti naabri korteris. Kui ka on korteris, siis sinna nn võõrale kilbile ei tohi temal kui kõrvalisel isikul ju ikkagi juurdepääsu olla. Kas seda kilpi kuidagi EE lukku panna ei saa. Äkki naaber varastab sinu elektrit ka. sa ju seda ei tea.
 
tet 10. märts 2011, kl 00.00
Pöördu ikkagi korra veel ühistu poole ja tehke sellele inimesele koos kiri selle kohta, et ta oma tegevusega häirib sinul sinu vara kasutamist. Seadusepunktid ka ilusasti sisse:

KORTERIOMANDISEADUS
§ 14. Korteriomandi võõrandamise kohustus

(1) Kui korteriomanik on korduvalt rikkunud teise korteriomaniku suhtes oma kohustusi ja kui korteriomanikud ei pea tema ühisusse kuulumist enam võimalikuks, võivad nad nõuda, et ta oma korteriomandi võõrandab.

(2) Võõrandamisnõude võib eelkõige esitada, kui korteriomanik:

3) häirib oma tegevusega oluliselt teiste korteriomandite kasutamist.

Mõne toob maa peale tagasi.

Ma ei saa ühest asjast hästi aru. Sa kirjutad, et käid iga kuu naabri juures näitu võtmas, aga kapp oleks nagu koridoris. Kas see on selline koridor, kuhu on vaheuks ette pandud?
Ja mida EE sellise olukorra peale ütleb? Sa ei saa ju teenust kasutada.
 
*-* 10. märts 2011, kl 08.23
To: tet

Jah, see elektrikilp on selles koridori osas, mis peaks olema kahe korteri ühine, nagu nendes Lasnamäe paneelikates on, ette on pandud vaheuks. Aga meil on nii, et selle ukse taga on ainult üks korter, sellepärast saabki naaber ise teha, mida tahab, kuigi tegelikult see koridori osa ei kuulu tema korteri juurde
 
*** 10. märts 2011, kl 18.51
Vaheust tegelikult ei tohi olla, mis sest et ta on 2 korteriomanik ning lasknud omale vaheukse teha. Elektrikilbile peavad juurde pääsema nii ametnikud kui ka teised elanikud, et näitu vaadata. Sul on kindlasti ka kõrvalnaaber, kes peab alumiste naabrite juures käima lunimas sisselaskmist, et el.näitu vaadata. Kas mingi ametkond ei saa talle trahvi teha.
Jakov Lindt 22. oktoober 2019, kl 11.17
Kuidas probleemi lahendasite lõpuks? Meil on sama lugu hetkel.
Maaks 22. oktoober 2019, kl 15.28
Müüs maki maha ja loeb edaspidi raamatut :-)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!