Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Kas elatist saab välja nõuda, kui isa pole lapse sünnitunnistuses kirjas?
 
Mariiii 10. jaanuar 2014, kl 14.44
Tere!

Mul tekkis selline küsimus, et kas keegi tark oskaks öelda kas elatusraha saab nõuda lapse isalt, kes ei ole lapse sünnitunnistuses kirjas?
Laps on ema perekonnanimega ja nö vallaslaps.

Ja kuidas see protsess välja näeks?
 
B. 10. jaanuar 2014, kl 14.52
Esitada tuleb isaduse tuvastamise hagi koos elatise nõudmisega.
 
Jurii 10. jaanuar 2014, kl 15.03
See et sa mingilt jorsilt spermaportsu välja petad, ei anna veel õigust elatist nõuda.
 
lihtne 10. jaanuar 2014, kl 15.10
Sellel pole mingit motet. Kui ta oli vaheke viisakama olemisega siis ta pole salalIIdu lIIge ja tal pole raha. Kui ta oli rikkam ja vaheke lollem ja koledam sIIs ta on salalIIdu lIIge ja tal on raha aga ta ei maksa kui sa ise ei ole salalIIdu lIIge. Kui sa ise oleksid salalIIdu lIIge ja tema ka oleks salalIIdu lIIge sIIs te oleksite kabielus.
 
Mariiii 10. jaanuar 2014, kl 15.26
Ei ole ma midagi välja petnud.
Kooselu oli olemas, lahkuminek ei peagi teile teada olema..
Aga kuna ta ei suvatse lapse elust osa võtta ega ka kuidagi teda toetada siis siiski oleks abi vaja. Laps on üsna väike ja tema kürvalt ei saa ma tööle minna ja ei saa ka lasteaeda/sõimerühma teda panna.
Vabandan, et küsin abi ja nõu - ma ei saa aru miks kohe peab halvustama hakkama, kui asjast konkreetselt midagi ei teata?
Aitäh B.'le konkreetse vastuse eest.
 
..... 10. jaanuar 2014, kl 15.43
Kui kõik oli eelnevalt seaduse mõttes korras ja inimesed olid abielus nagu eesti riik heaks tavaks peab, siis pole mingit probleemi - hoolimata sellest, kas mees on sünnitunnistusel kirjas või ei, on ta lapse isa ja peab lapse eest hoolitsema.
Kui aga ema otsustas lapse sigitada ilma riigi poolt tunnustatud suhtevormita, siis ongi see halvustamist väärt. Isegi suur asi, et riik (st maksumaksjad) on nõus kuigigivõrd aitama sellisel naisel oma elu joone peale saada. Pole siin vaja midagi plõksida!
 
pragaja 10. jaanuar 2014, kl 16.24
Miks sünnitunnistusel isa nime pole, kui koos elasite?

Loogish, et saab kohtulikult või kohtuväliselt ja ennem on sundkorras isaduse tuvastamine, kui tegelik isa vastu puikleb, siis korraldatakse sundtoomist, kui ei ela Eestis, siis muidugi problemaatiline. Nii, et kaks hagi üksteise järgi - kogu protsess peaks võtma oma 3-4 kuud

Muidugi, kui härral pangakonto tühi ja maksuametis näitab teenistust nulli, siis on küsimus, millist elatist saab määrata, arvata miinimum
 
Mariiii 10. jaanuar 2014, kl 16.32
Kohtuväliselt pole võimalik seda teha- konkreetselt tegi selgeks, et teda ei huvita mis sellest lapsest saab.
Ta teab, et laps on tema oma- laps on täielik isa koopia. Ja mees ise elab eestis ja käib tööl. Kuigi ka see võib osutuda problemaatiliseks, sest ta töötab sugulase firmas ja alati on võimalus, et sugulane lõpetab ametliku töökäigu ära ja edasi hakkab ta mustalt raha saama. See-eest on tal oma nn pension ikka olemas ja sissetulek igakuiselt.
Ja enne lapse saamist sai arutatud kui palju seda, et ta on ka edasipidi lapsel olemas, kui meie enam ei klapi.. Aga jutt jutuks ikka ja alati nagu sellel '' härral '' kombeks oligi.

Aga esimesena peaksingi siis esitama kohtusse hagi isaduse tuvastamiseks ja kohe sellele järgi elatusraha nõude?
 
mnja 10. jaanuar 2014, kl 17.02
ei oska öelda kuidas asjad käivad aga sinult vist nõutakse see dna testi raha välja kuna sina tahad seda teha?
 
Mariiii 10. jaanuar 2014, kl 17.14
Ei tohiks nii olla..
Kui mina saan väita kindlasti, et see on tema laps ja tema ise ka teab seda.
Ja kui ta pole lihtsalt nõus ja mina väljun kohtust võitjana siis kas mitte pole asi nii, et kaotaja maksab kohtukulud?
Kunagi keegi vähemalt nii rääkis ( ise ei ole spetsialist ja ei oska tõendavat fakti tuua ).
 
vastus 10. jaanuar 2014, kl 17.20
natuke soovitan mõelda - sest hiljem on temal õigus keelata sinul koos lapsega kolida, sest temal tekib kohe ühine hooldusõigus lapse suhtes. On naisi kes kiruvad seda otsust, kui tahavad näiteks lapsega välismaale minna- isa ei anna luba ja siis pead hakkama kohtu kaudu nõudma.
 
mnja 10. jaanuar 2014, kl 17.23
nii palju kui netis tuhninud siis sina maksad algul testi kinni ja kui test kinnitab et see mees on lapse isa siis saad kohtu kaudu nõuda et mees tasub, iseasi kas kohus sinu kasuks otsustab ja nagu mainisid et mees saab ennast kohe töötuks teha siis ....
 
Mariiii 10. jaanuar 2014, kl 17.35
Sellega ongi üks suur jama.. :/
Seda ma tean jah, et siis tuleb ühine hooldusõigus.. Selle vastu poleks mul tegelikult midagi- kui vaid ta ise tahaks seda siis ära kasutada ja ka lapsega koos olla..ˇ
Selge, siis tean.. :)
 
Mariile 10. jaanuar 2014, kl 17.57
Tubli oled ja esita kohtusse hagi.Selliseid keppi näljas mehi on terve riik täis.Kes ei jõua ega taha vastutada.Ega meestel saab samuti isa õigused ära võtta.Edaspidi käib graafiku alusel,millal on laps ema ja millal isa juures!
 
ja 10. jaanuar 2014, kl 17.59
Küsi julgelt kui abi vajad.
 
Mall 10. jaanuar 2014, kl 18.00
Ei tea jah kuidas sellised rongaisad kujunevad...Kas neil endil ka polnud isa?Aga ühel päeval kui laps on suur, läheb ja sülitab sellele isale näkku. Kuidas ma põlgan selliseid mehi.Vastutustunnet sama palju kui jänesel saba.Aga ehk leiate mehe, kellele on au ja rõõm olla lapsele Isaks?Sellised rongaisad tulekski heita kõrvale ja las nad siis vanaduses oigavad üksi ja kahetsevad oma vale otsust!
 
siiri 10. jaanuar 2014, kl 18.07
saan aru, et laps on alla 3a vana
teil oli kooselu
lapsele saad nõuda elatist, aga eelnevalt pead paluma kohtus tuvastada lapse isa.
kui isadus tuvastatud saad nõuda elatist nii lapsel ki ka endale, sest sul ei ole lapse eest hoolitsemise tõttu võimalik ise elatist teenida- kuni lapse 3a saamiseni.
 
Mariiii 10. jaanuar 2014, kl 18.12
Jah, tal endal oli ka rongaisa kes tema keset tühja tuba viinapudelitega mängima jättis ja teise naisega minema kolis.
Olime sellest eelnevalt rääkinud ja ta korrutas üha uuesti ja uuesti, et sellist lapsepõlve ta oma lapsele ei taha ja tema on alati lapsel olemas - aga nagu nad targad ütlevad - käbi ei kuku kännust kaugele.
Suhtes oli ta ise ka täpselt oma isa koopia- valetas, vassis ja pettis.
Ma ei tee ainuüksi teda pahaks, aga hetkel käib jutt vaid lapsest ja selle koha pealt on küll mul õigus nõuda rahalis abi temalt, kuigi ei keeldu ka sellest, kui lapsega tegeleks.

Ja varasemalt ma seda ei teadnudki, et saab taotleda ka endale elatist aga see selleks- seda pole vaja, hea kui lapselegi maksab.
 
hm 10. jaanuar 2014, kl 19.58
siis tekib sellel mehel vanaduses õigus nõuda, et laps teda ülal peaks.
kui mees on selline tõbras - siis oleks parem teda lapsest eemal hoida -ühel päeval leiad toreda mehe, kes on lapsele tõeline isa.
Ma ei õigusta selliseid mehi, aga oma last ma sellise mehega ei seoks, kuna laps saab endale tõprast mehe, kes võib teda tulevikus ära kasutada.
 
to Marii 10. jaanuar 2014, kl 21.36
kui lapse isa selline siis mine parem kov sotsiaaltöötaja jutule, oled väikese lapsega kodus, sissetulek olematu. sul on võimalik taotleda toimetulekutoetust

uuri täpsemalt oma elukohajärgse omavalitsuse kodulehelt
 
jz 10. jaanuar 2014, kl 22.09
Juhul, kui lapse emal puudub alus elatise nõudmiseks (lapse isa ei olnud lapse sünni ajal lapse emaga abielus, isadus pole omaks võetud, isadus pole kohtu poolt tuvastatud), on vajalik isaduse kohtulik tuvastamine. Elatise nõudmine hagimenetluses on riigilõivuvaba. Isaduse tuvastamise avalduse esitamise eest tuleb tasuda riigilõiv 300 eurot, avalduse esitamisel läbi e-toimiku 250 eurot. Lisaks peab arvestama kuludega, mis on seotud DNA uuringutega. DNA-ekspertiisi hind ühe analüüsiobjekti kohta on 57 eurot, kokku tuleb teha kolm testi. Kui Te oma majandusliku seisundi tõttu ei suuda tasuda menetluskulusid, on Teil võimalus taotleda riigipoolset menetlusabi menetluskulude kandmiseks.
loe pikemalt siit: http://claudiuslaw.com/oigusblogi/2-blog/28-elatis-ehk-alimendid
 
eiei 10. jaanuar 2014, kl 22.38
hm Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> siis tekib sellel mehel vanaduses õigus nõuda, et
> laps teda ülal peaks.
> kui mees on selline tõbra
> s - siis oleks parem teda lapsest eemal hoida -ühe
> l päeval leiad toreda mehe, kes on lapsele tõeline
> isa.
> Ma ei õigusta selliseid mehi, aga oma las
> t ma sellise mehega ei seoks, kuna laps saab endal
> e tõprast mehe, kes võib teda tulevikus ära kasuta
> da.

See oleks kõige rumalam tegu, kui ema jätab praegu suurest uhkusest elatise nõudmata ja isaduse tuvastamata, sest see ei anna see hoopiski mingit garantiid, et mees tulevikus ei nõua ise isaduse tuvastamist ja siis on tal ka täielik õigus ülalpidamist nõuda. Ja lapsed maksavadki, sest neil pole millegagi tõestada, et isa neid ei toetanud.

eiei, tingimata tuleb elatis välja nõuda. Kui ei maksa, siis vähemalt on garantii, et tulevikus on olemas tõendid, et isa oma last ei toetanud.
 
ei ei - le 11. jaanuar 2014, kl 08.06
kui praegu on laps ametlikult kirjas kui vallaslaps - isa andmed puuduvad siis ei saa ka isa kungi midagi nõuda, enne kui isadus pole tuvastatud.
 
eiei 11. jaanuar 2014, kl 11.26
ei ei - le Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> kui praegu on laps ametlikult kirjas kui vallaslap
> s - isa andmed puuduvad siis ei saa ka isa kungi m
> idagi nõuda, enne kui isadus pole tuvastatud.

Just, ja see isa võtab ja laseb isaduse tuvastada, ning nõuab siis ülalpidamist. Seda on muide juhtunud, ajakirjandusestki selliseid lugusid läbi käinud.
 
Tegutse 11. jaanuar 2014, kl 11.33
Isaduse tuvastamise ja elatise valjanõudmise (min. praegu 177.50 euri ühele lapsele) hagi esita ikka koos, mitte eraldi. Ühe aasta saad tagasiulatuvalt nõuda. Blanketid peaksid kohtus olemas olema, samututi kohus.ee kodulehel
 
Ametnik 11. jaanuar 2014, kl 13.36
Täpsustan(siin on ka valeinfot jagatud):

*esita isaduse tuvastamise hagi
*+elatise nõudmine lapsele
*+endale

Tagasiulatuvalt ei saa kahjuks(isadus oli tuvastamata)

Kohus määrab DNA analüüsi,kui isa end isaks ei tunnista.Algul maksad sina,kui ta isaks osutub on sul õigus see raha tagasi saada.
 
to tegutse 11. jaanuar 2014, kl 18.14
kui isadus tuleb ka tuvastada saab nõuda hagi esitamise ajast, mitte rohkem - kuna isal ei olnud kohustust last sel ajal ülalpidada. Kui laps on n.ö. vallalaps ja isa vanast peast tahab hakata isadust tuvastama - siis peab tema tõendama, et pidas last ülal st. tõendamiskohustus laseb isal ehk siis hagejal. Nimelt ei olnud temal seadusest tulenevat kohustust vaid täitis seda vabatahtlikult -seega peavad olema tõendid, et laps sai temalt ülalpidamist. Kui aga isadus on tuvastatud - siis eeldatakse, et isa seda tegi ning vastupidist peab tõendama juba laps.
 
chätrin 13. jaanuar 2014, kl 07.07
Aga kuidas leida isa üles, kui ta läks elama kuhugi Venemaale? Kas siis riik otsib ta üles ja nõuab elatise välja?
 
a. 13. jaanuar 2014, kl 09.06
Jah, kohus tegeleb ka sellega, et mujale kolinud isa üles leida.
 
nii on 15. jaanuar 2014, kl 00.18
esiteks oled väga rumal naine, et sünnitad lapse mehele, kellega abielus pole ja teadsid ju küll, et ta pole usaldusväärne

teiseks aga loomulikult tuleb elatist nõuda, seda saab ka tagasiulatuvalt, seega saad suurema summa. ja sugulase firmas pole näitaja, ei ole tal ka kerge nii elada, et ta tööl ei käi ametlikult, siis ei saa ta ka haigekassat jne. pealegi kui tead, kus töötab, on ainult maksuametisse helistamise vaev ju. saab veel portsu trahve ka see ettevõte. ja kui ei maksagi mingi aeg, siis kunagi ikka läheb tööle, ametlikult ja siis maksab järgi kõik. see ka ju tore mõte. lapsele saad kohtult kohe ka hooldusõigust ainult endale nõuda, sest isa pole lapsest huvitatud. siis ta ei saa keelata sul lapsega reisimist, muidu saab jah kiusata.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!