Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Töögraafiku koostamine
 
Töötaja 27. august 2015, kl 09.18
Asusin tööle viksesse 2-inimese firmasse, kus töögraafik pole määratletud. Kas tööandjal on õigus ainuisikuliselt töögraafik koostada, töötajaga arvestamata? Ja mis kuupäevaks peab olema töögraafik koostatud? Tänud ette!
 
Töötaja 27. august 2015, kl 09.18
parandus: väiksesse*
 
:(( 27. august 2015, kl 10.02
Mis mõttes, ainuisikuliselt? Sinu arvates peab näiteks suurtes kaubanduskettides tööandja kõigepealt kõigi töötajatega läbirääkimisi, et kellel mis ajal töötamine sobiks? Nalja teed või? Loomulikult koostab graafiku tööandja eelkõige ettevõtte vajadusi silmas pidades.

Ja mingit kuupäeva ei ole ja ei saagi olemas olla, mis ajaks graafik peab koostatud olema, sest iga ettevõte on erinev. Seadus ütleb, et graafik peab olema töötajale teatavaks tehtud mõistliku aja jooksul.
 
Töötaja 27. august 2015, kl 10.08
Ma ei tööta suures kaubandusketis, kuid eelnevalt töötasin väikeses butiigis ( ka kaks töötajat), kus tööandjaga koos koostasime töögraafiku, eelmise kuu 28-ndaks kuupäevaks oli see koostatud. Praeguses firmas polegi töögraafikut:(
 
:(( 27. august 2015, kl 10.14
vahet ei ole kas suures või väikeses firmas. Kui sa aru ei saanud, siis mõte oli selles, et graafiku koostab tööandja vastavalt ettevõtte vajadusele ja EI PEA töötajalt selleks luba ega nõusolekut küsima. Kui eelmises kohas sinuga seda arutati, siis oli see tööandja vastutulek. Mingit kohustust tal sinuga nõu pidada ei ole. Graafik koostatakse vastavalt vajadusele, mingit ühtset kuupäeva ei saagi olemas olla, nagu juba ütlesin, sest graafiku koostamise sagedus jms. on ettevõtteti väga erinev. Mõnes kohas tehakse graafik kuuks ajaks, mõnes kohas ainult nädalaks või paariks. Kuidas saaks olla mingi seadusega määratud kuupäev?

Ja kui teil graafikut polegi, siis milles üldse probleem on?
 
Töötaja 27. august 2015, kl 10.33
Sinu vastusest järeldan, et graafikud koostatakse väikestes poodides ainult tööandja vajadusi silmas pidades? Eksid, paraku tean väga palju väikeettevõtteid, kus arvestatakse töötajatega. Töötaja ei pea olema nõus tööd tegema 7 päeva järjest(9 tundi ) nagu minu graafik hetkeseisuga:)
 
:)) 27. august 2015, kl 10.45
TLS § 5 lg 1 p 7 kohaselt peab tööandja enne töötaja tööle asumist teavitama töötajat töölepingu kirjalikus dokumendis ajast, millal töötaja täidab kokkulepitud ülesandeid (tööaeg). TLS § 47 lg 1 sätestab, et töötaja üldreeglina peab täitma tööülesandeid tööandja ettevõttes tavalisel ajal (tööaja korraldus), kui ei ole kokku lepitud teisiti.

TLS ei sätesta, kui pikalt peab töötaja oma töögraafikut ette teadma. Tulenevalt TLS § 6 lg-st 6 tuleb tööandjal teatada töötajale tööajakava teatavaks tegemise tingimused. Tööajakavast teavitamine võib töötaja töölepingus olla esitatud kas otseselt või viiteliselt ettevõtte sisemistele töökorralduse reeglitele (varasemalt töösisekorraeeskirjad). Sisuliselt peab tööandja töötajale kirjalikult teatavaks tegema, millal töötaja tööajakavaga tutvuda saab.

TLS § 17 lg 2 alusel on tööandja kohustatud arvestama korralduste andmisel mõistlikult töötaja huve ja õigusi. Kui korraldus tuleneb nt ühekordsest hädavajadusest, võib tööandja muudatusi graafikus ette näha, kuid ei saa pidada õigeks tööajakava (graafiku) pidevat muutmist, asetades töötaja olukorda, kus tal puudub võimalus oma isiklikku elu planeerida.

Seega peaks töölepingus või töökorralduse reeglites töötajale teada antama, millal tööandja koostab tööajakava (graafiku) ning millal edastab ta sellise tööajakava töötajale (eelduslikult võimalikult varakult enne järgmise perioodi algust). Seadus siin konkreetseid etteteatamise tähtaegu ei sätesta kuid üldise põhimõtte kohaselt määrab tööandja kindlaks tööajakava teatavaks tegemise tingimused, arvestades sealjuures töötaja vajadust töö- ja eraelu korraldamiseks ning töötaja õigust tutvuda tööajakavaga mõistliku aja jooksul enne arvestusperioodi algust.

Kui tööandja antud korraldus ei arvesta töötaja huve ja õigusi või on vastuolus hea usu või mõistlikkuse põhimõttega (nt pidevad graafiku muutmised, millest töötajale antakse teada tööpäevale eelneval õhtul), on see tühine ehk töötaja jaoks ei ole korraldust kunagi antud, samuti ei ole vajalik korralduse vaidlustamine ja täitmine ehk töötaja võib keelduda sellise korralduse täitmisest (TLS § 17 lg 3).

Nn "palgata puhkuse" andmine saab aga toimuda ainult poolte kokkuleppel. Tasustamata puhkuse andmist seadus ei reguleeri.
 
:(( 27. august 2015, kl 11.24
Töötaja Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Sinu vastusest järeldan, et graafikud koostatakse
> väikestes poodides ainult tööandja vajadusi silmas
> pidades? Eksid, paraku tean väga palju väikeettev
> õtteid, kus arvestatakse töötajatega. Töötaja ei p
> ea olema nõus tööd tegema 7 päeva järjest(9 tundi
> ) nagu minu graafik hetkeseisuga:)

Ei eksi. Graafikud koostatakse igal pool ettevõtte vajadusi silmas pidades, mitte töötajatele mugavama äraolemise võimaldamiseks. Et sina tead mõnda firmat, kus tööandja töötajatega seda arutab, ei tähenda, et selleks mingi kohustus oleks.

Graafik peab olema koostatud kooskõlas seaduses ettenähtud töö -ja puhkeaja nõuetega. Kui seadusega vastuolu pole, siis on kõik ok, töötaja nõusolekut graafiku koostamiseks küll küsima ei pea. Pealegi räägid sa iseendale vastu, algul kirjutad et graafikut polegi ja siis et graafik on nii või naasugune. Mida sa vassid.

TLS
3. jagu Töö- ja puhkeaeg
§ 42 - 52

http://www.rmp.ee/toooigus/toolepinguseadus/787/#g787
 
lihtne 27. august 2015, kl 11.55
Ava ise butiik ja tee omale selline graafik, et käid ainult korra kuus tööl ja kui tundub, et ikka ei sobi, siis süüdista iseennast. :)
 
Nik 21. mai 2020, kl 15.24
5 päeva ennne perioodi graafik järgmiseks kuuks peab olema töötajale antud. Koostab tööandja vastavalt enda vajadusele ,aga seaduse piires.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!