Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
küsimus seoses korteriomandiga
 
renata 06. juuni 2019, kl 11.41
kui ma teen korteris remonti, ei lõhu midagi otseselt ära, paigaldasin uue elektrijuhtmestiku ja ka uus elektrikilp paigaldati otse minu korterisse ... remontisin ära vannitoa, st. vahetasin ära kõik veetorud ja ühendused, valasin põranda ja panime põrandakütte jne jne. kas ma pean korteri müügi puhul arvestama mingi dokumendiga, mis vaja muretseda teostatud remonttööde kohta või mitte? majas on ühistu. st. remondifirma kes saatis mulle töömehed, kes kogu seda tööd tegid - ehk siis eletrikud elektritööd, veemehed veetööd, torumehed ventilatsioonitööd, tema mulle arvet kui sellist ei esita. raha ei kanna üle , vaid maksan sulas. nii oli algne kokkulepe. konstruktsioone ei ole lõhutud, mina nimetaks seda sanitaarremondiks pigem. aga kuidas on seaduse silmis.
Maaks 06. juuni 2019, kl 14.26
Seaduse järgi (ehitusseadustik siis) tuleb ehitamine dokumenteerida, aga sinu tegevus ei käi ehitusseadustiku järgi ehitamise alla kuna ei ole väljastatud ei kirjalikku kooskõlastust ega ehitusteatist ega ehitusluba.
Elektri puhul võib sul vaja olla kontrollmõõtmiste akte kui selliseid töid tehti, vaata et elektrik sulle kilbi skeemi annab/ paneb kilbi ukse külge.
Kui "torumeeste ventilatsioon" hõlmas mingite klappide ja/või seadmete paigaldamist, siis nende asjade dokumendid korja enda kätte.
soni 06. juuni 2019, kl 14.49
renata Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> kui ma teen korteris remonti, ei lõhu midagi otses
> elt ära, paigaldasin uue elektrijuhtmestiku ja ka
> uus elektrikilp paigaldati otse minu korterisse .

> mina
> nimetaks seda sanitaarremondiks pigem. aga kuidas
> on seaduse silmis.

Sellised elektritööd ei ole enam lihtsalt sanitaarremont. Projekti selle kohta ilmselt pole, seega kogu uus elektrisüsteem on sisuliselt ebaseaduslik ega vasta seaduslikele nõuetele.
Maaks 06. juuni 2019, kl 16.46
IRW@ sisuliselt ebaseaduslik. Kas sul on A või B pädevus, et oled võimeline (distantsilt) määrama, et see elektripaigaldis ei vasta "seaduslikele nõuetele"?
soni 06. juuni 2019, kl 18.30
Maaks Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> IRW@ sisuliselt ebaseaduslik. Kas sul on A või B p
> ädevus, et oled võimeline (distantsilt) määrama, e
> t see elektripaigaldis ei vasta "seaduslikele nõue
> tele"?
**********************
Pädevust on piisavalt. Elektrisüsteemi ümberehitus peab toimuma projekti järgi.
Maaks 07. juuni 2019, kl 09.58
Siis ikkagi ei ole pädevust järelikult, sest muidu sa teaksid seda:
Lõik 4 siis
https://www.riigiteataja.ee/akt/108072015014#par...
 
renata 07. juuni 2019, kl 14.38
toide toodi väliskoridoris asuvast kilbist minu korterisse ja sealt läheb see minu isiklikku kilpi ja sealt edasi mööda korterit laiali. elektrike sõnul oli tegemist nõukaaegsete juhtmetega, mis suures osas oleksid varsti hakkanud kärssama nii ehk naa. kas uued juhtmed kulgevad täpselt nii nagu vanad enne ees olid, ma ei oska kommenteerida, ma ei olnud tööde tegemise juures. aga kui on plaanis varsti korter ära müüa, kas sellest tekib probleem. seda tahtsin teada. ventilatsioonitööd sisaldasid välisseina ventilatsiooniaugu tegemist ja vannitoas vabastati õhulöör sodist ning vannitoa ventilaator suunati äravooluga sinna vabastatud lööri.
soni 07. juuni 2019, kl 18.37
renata Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> toide toodi väliskoridoris asuvast kilbist minu ko
> rterisse ja sealt läheb see minu isiklikku kilpi j
> a sealt edasi mööda korterit laiali. elektrike sõn
> ul oli tegemist nõukaaegsete juhtmetega, mis suure
> s osas oleksid varsti hakkanud kärssama nii ehk na
> a. kas uued juhtmed kulgevad täpselt nii nagu van
> ad enne ees olid, ma ei oska kommenteerida, ma ei
> olnud tööde tegemise juures. aga kui on plaanis va
> rsti korter ära müüa, kas sellest tekib probleem.
> seda tahtsin teada
****************************************
Kui ostja hakkab dokumente uurima ja leiab, et pole kilbi dokumentatsiooni ega elektrisüsteemi ümberehitamise aluseks olevaid teisi dokumente, siis on tal tõsine põhjus hinda alla kaubelda.
Maaksi viidatud lingil on juttu auditist. Minu väide on, et vajalik on projekt. Projekt ja audit pole mitte kuidagi samastatavad.
Maaks 10. juuni 2019, kl 14.31
Unusta ära see projekt! Ainus asi mis sul võib vaja minna on "elektripaigaldise ehitaja kirjalik kinnitus, et kõik vastab normidele ja on kasutamiseks ohutu".
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!