Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Ühise lapse hooldusõigus lahutuse korral
 
Päikesepaiste kuuvalgel 12. märts 2020, kl 12.12
Tere!

Kas keegi oskab vastata, kellele jääb lahutuse korral ühise lapse hooldusõigus, kui esialgsel isaduse tuvastamisel (vanemad ei olnud sel hetkel veel abielus) sai märgitud, et hooldusõigus on ainult emal. Mõni aasta hiljem vanemad abiellusid ja abielu registreerija ütles, et nüüd on ühine hooldusõigus. Tänaseks päevaks elavad vanemad lahus ja laps elab emaga, aga kui ametlikult lahutada, kellele jääb siis hooldusõigus? Kas selle saab automaatselt ema, kelle kasuks oli hooldusõigus määratud isaduse tuvastamisel või peab kohtu kaudu jagama/mitte jagama?
eid_15049cc69a55ed 12. märts 2020, kl 16.32
Kui vahepeal on oldud nõus, et on ühine hooldusõigus, siis nii ongi, hoolimata lahutusest St lahutamine ei muuda hooldusõigust, seda peab uuesti taotlema.

Kõige kergem on, kui isa annab nõusoleku, et emal on taas ainuhooldusõigus.
Kui ei anna, siis kohtu kaudu ainuhooldusõigust saada on praktiliselt võimatu- kui just isa pole tõendatult kippunud lapse elu kallale või olnud süüdi situatsioonides, mis ohustasid lapse elu ja tervist. Pisut lihtsam on taotleda (põhjendatult, et kuidas see ema +lapse elu lihtsustab) ainuotsustusõigust (õigust emal ainuisikuliselt otsustada lapse kooli valiku, huviringide, reiside, elukoha muutuse jms eest, mis muidu nõuab isa nõusolekut).
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!