Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Kinkeleping ja korteri müük
did_1242320 27. august 2021, kl 19.04
Tere!

Sooviks nõus küsida inimestelt, kell kogemus.
Mul on enda korter ja lisaks sain kinkelepinguga korteri. Olen teadlik, et kinkelepinguga korterit müües läheb 20% riigile. Aga kui koliksin ise sinna elama ka müüksin enda korteri maha, kas siis peab ka riigile maksma?
Lisaks kas sissekirjutusega kinkelepingu korterisse ei saa seda "kui enda korterit" müüa?

Ette tänades!



Toimetatud 1 kord(a). Viimati did_1242320 27.08.2021 19.11.
did_1204962 29. august 2021, kl 18.38
Korterit v maja vm elukohta müües ei ole oluline, kuidas see on saadud (kinkelepinguga, päranduseks, ostetud)
vaid see, kas müügi eel on tegu sinu peamise elukohaga(NB! elukohti võib inimesel olla üheaegselt mitu). Sel juhul otsustab ta ise, kas tegu on elukohaga või ei.
St tulumaksuvabalt võid müüa oma elukohta, 1 tehing 2a jooksul.

Seega kui kasutad antud korterit elukohana ja saad seda tõestada, kui Maksuameti kontrolli satud pärast müügitehingut, siis sinult 20% ei nõuta.
Olgu tegu nn 1. korteriga või nn 2. st kingiks saadud korteriga, mõlema puhul sama- kui müüd elukohta, siis tulumaksuvabalt.

Sissekirjutus antud korterisse müügitehingut alustades on üks tõend, et müüd eluaset
aga
see ei ole nõutav, täiesti edukalt on müüdud ja tõestatud, et eluasemega tegu ka korterit, kus ei omata sissekirjutust (n arvete tasumine st on näha, et sina maksid ja kasutasid vett, elektrit jne st korter polnud tühi, lepingud sinu nimel, töökoht lähedal jne jne). Küll aga välistab eluasemena müügi see, kui korter on enne müümist välja üüritud.
Ka pole oluline, et veel müümise hetkel oleks sissekirjutus müüdavas korteris, sest müük võib võtta ju kuid...olulne on, et müüki alustades on sinu elukoht, vahepeal võib inimene kolida, sissekirjutust muuta jne aga jätkata ikka oma eluaseme müümist.

Ehk siis otsusta ära, kumba korterit müüa tahad. Kui praegust, kõik ok, müü kas või kohe kui eluaset (see ta ju on). Kui aga kingiks saadut, siis kasuta seda eluasemena ja müü seejärel (ei ole reeglit, kui kaua peab enne müüki olema tegu eluasemena kasutamisega...kuskil 3-4 kuni 6k vägagi ok).

küsi
Maaks 14. september 2021, kl 14.46
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!