Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
vara jagamisest- küsimus juristile
 
catya 05. november 2007, kl 20.38
Tere!

Enne kui küsimusteni jõuan, sissejuhatuseks veidike andmeid...
Abiellusime 1997 aasta sept alguses. Sama aasta märtsis soetas mees maja (sõlmiti ostu-müügileping), mis kinnistuks kanti septembri lõpul, kui olime juba abielus. Oktoobris võtsime majale renoveerimislaenu kümneks aastaks(olen selles laenus kaastaotleja). Maja lõhkusime karbiks ning laenu eest sai tehtud kapitaalremont. Abielludes olin mina juba lapseootel ning peale poja sündi (märts 1998) jäin mitmeks aastaks koduseks.
Maja laenu tagasimakseid ja ka üldisi kulusid suuremas osas kandis materiaalselt mees, st mina olin kodune ja tollased lastetoetusest ei jagunud rahaliseks abiks ning maksuteks,et mehele toeks olla. Samas olin aga maja korrastusel abiks moraalselt, aitasin kahel käel kaasa nii palju kui võimalik. Nagu ikka kui peres eluaseme remonti tehakse...värvimised,tapeetimised, nipet näpet sättimised, ikka aidatakse ja tehakse koos...aga mitte rahaliselt.
Natuke üle kolme aasta tagasi kolisime lahku.Peale lahusolekut kumbki kõnesolevas elamus ei elanud. Seisis tühjalt ja ootas, mil saame varajagamises kokkuleppele...siiani pole kahjuks mingit kompromissi saavutanud,sest mees väidab kogu vara tema oma olevat.
Kas eelpool kirjeldatu põhjal on meil ühisvara või on tegu vaid mehe vallasvaraga? Kas minul on õigus sellele varale ja milliselt see võiks jaotuda?
Siit edasi... pool aastat, kui viimane kuu välja arvata, olen olnud töötu. Finantsvabadust ei oma, iga kroon on arvel ning kulub argipäevas.Aeg aga on näidanud,et muud varianti pole kui kohtu poole pöörduda? Millised on minu võimalused, millest alustada? Kuidas toimida?

Veel. Milliseks võivad hetke seaduste järgi kujuneda minu kohtukulud? Eeldusel,et ühisvara väärtus on 1,5 miljonit.
Millisesse seisu seab mind riigikogus esimesel lugemisel olnud uus perekonnaseadus juhul kui see vastu võetakse?

Kuna lahusoleku ajal kumbki majas sees ei elanud,siis kas minu kaasal on õigus keelata minul majja siseneda. St õigus vahetada lukud või tõkestada muul viisil juurdepääsu meie koju? Olen ju siiani tema ametlik kaasa ning oman ka sissekirjutust sellesse majja.

Tänud ette!
 
Trish 05. november 2007, kl 21.01
Siin portaalis pole võimalik täielikke juhiseid anda. teen seda minimaalsel määral.

1. Ühisvara jagamisel loetakse abikaasade osad võrdseks, sõltumata sellest, et üks abikaasadest ei saanud sissetulekut seoses lapse kasvatamisega või muudel mõjuvatel põhjustel (PkS 19 lg 1)

2. Kui kinnistamine toimus kehtiva abielu jooksul (ning abieluliste suhete toimimise ajal) muutus tekkis kinnistu ühisvaraks - kuigi teine pool võib siin nõuda poolte võrdsuse põhimõttest kõrvalekaldumist - soetas ta ju hoone vallasvarana enne abiellumist ja ühisvara tekke algust.

3. Ühisvara jagamisel pole ühtset riigilõivu. Hagihind ning sellest tulenev riigilõiv võetakse selle osa ühisvara maksumuse põhjal, mille endale saamise nõude hageja esitas. näit 1 000 000 kroonise arvestusliku nõude puhul on riigilõiv rohkem kui 37 000 krooni; kui tahate ringkonnakohtusse edasikaebust esitada, maksate sama riigilõivu veelkordselt. Üldjuhul kannab hagilises perekonnaasjas kumbki oma kohtukulud ise.

4. Uue perekonnaseaduse eelnõud praeguses teadmatuses selle vastuvõtmise lõpliku redaktsiooni kohta ei sooviks kommenteerida.

5. Kinnistu kuulub teie ühisvarasse, sõltumata, kumma nimel on ta kinnistusregistris. Mingeid takistusi ühisvara kasutamisel abikaasa teile teha ei tohi (PkS § 17 lg 1)
 
nõid 06. november 2007, kl 11.50
mul konkreetne elukogemus sellest vallast ainult selle vahega et osad olid sinu omaga võrreldes vahetatud.sinuga võrreldes polnud mul laenu. kohus tunnistas selle minu lahusvaraks kuivõrd kinnistu ostmine toimus küll abielu ajal aga minu lahusvara arvel. ka ei suurendanud mees abielu jooksul oluliselt vara väärtust.sinu asemel ei pretendeeriks mina sellele varale sest sa pole sinna ei investeerinud ega oma vara sinna alla pannud. kohtukulud lähevad sul suuremaks kui asi väärt on.
 
Mia 06. november 2007, kl 16.02
mind hakkas ka see teema huvitama..fakt on see et teil ühisvara. Aga kui nt mees läheb kohtusse, et tema on maksnud maja eest? Laen, kulud, maksab siiani kindlasti? Mis siis saaks?
 
nonono 07. november 2007, kl 03.01
see kes maksab laenu pole tähtis, see on abielu ajal makstud laen ja mõlemad võisid võrdselt sellesse panustada, seda ei hakata selliselt võtma, et kes konkreetselt maksis. abielu ajal makstud laenud tehtud tehingud jne. loetakse võrdselt pooleks.
 
nonono 07. november 2007, kl 03.07
veel...
enne kui lähed kohtusse, pead olema kindel, kas teie maja loetakse ühisvaraks või vallasvaraks. muus osas on trumbid sinu käes, sest laenu tagasimaksmine on toimunud abielu ajal ja loetakse mõlemi poolt makstuks.
kas aga ühisvara teket loetakse ostu-müügi lepingu kuupäeva järgi või hoone kinnistusregistrisse kandmise järgi, seda uuri ennem hoolikalt. muidu maksad tõesti vaid suured kohtukulud.

kõige parem oleks sul minna juristi juurde, mitte küsida siit, kus sa saad palju vastukäivad vastuseid. aga milline neist see õige on???
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!