Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Pärandamine?
 
Tiina 05. november 2007, kl 22.12
Tere!
Kui keegi viitsiks lugeda ja arvamust avaldada,oleks väga tore.

Asi siis järgmine:isa tahab maja kirjutada minu nimele,aga maja on ametlikult veel isaema(ehk siis minu vanaema)nimel.Asja teeb keeruliseks see,et vanaema on juba aastaid teistpoolsuses.Isal on veel ka vend,kellel on minuarvates samasugune õigus pärida see maja.Et millised on üldse mul võimalused see maja enda nime peale saada?
Ette tänades.
 
B.A 05. november 2007, kl 23.13
Vanaema pärijad on tema lapsed. Nagu ma aru saan, oli tal kaks poega, seega - kumbki saab 50% majast. Sinu isa võib oma osa sulle kinkida, või kellele iganes ta soovib. Terve maja saad vaid siis, kui onu oma osast loobub või selle ka sulle kingib või müüb.
 
kaak 06. november 2007, kl 06.32
tänapäeval maja ei saa kirjutada kellegi nimele, saab kinkida või pärandada.
aga kui kohaliku kinnistusameti järgi on omanik vanaema, kes on surnud, siis pärimisseaduse järgi tema pärandus jaguneb tema abikaasa ja laste vahel, seda sel juhul, kui ta ei teinud testamenti.
uuri "pärimisseadus" ja "kinnistusamet".
 
? 06. november 2007, kl 14.00
Varem oli sellel pärimisel mingi tähtaeg ka, kümme aastat vist. Kas sinu isa ja vend on ikka pärandi vastu võtnud? Äkki polegi midagi kinkida, riigi oma juba.
 
!!! 06. november 2007, kl 22.29
Kui pärija on asunud majas (mis on pärandvara) elama peale pärandaja surma, siis selle tegevusega loetakse pärand vastu võetuks.
 
`? 07. november 2007, kl 01.59
Isa jäi haigeks ja tuli maalt ema juurest minu (tütre) juurde linna, suri aasta pärast,tema asjad siin. Kas olen pärandi vastu võtnud?
 
§ 07. november 2007, kl 14.36
to '?

Jah, oled küll vastu võtnud, pärandvara valdama asumise teel.
 
Mia 07. november 2007, kl 16.48
Missassja?? mida te ajate kui asjast ei tea midagi?? Mis seadus see siuke on?? et kolid sisse ja sinu oma? tere tali..peaks ka üksikuid maju nillima hakkama.
Isa peab lihtsalt notarisse minema, tegema avalduse. Pärimine kestab 2 kuud. Kui vend loobub, siis saab su isa terve maja. Siis kingibki, kas pool või terve, ehk saad onuga kokkuleppele. Ostad osa välja.
 
Trish 07. november 2007, kl 16.59
See pärandi vastuvõtmine tegudega (st. pärandavara vastuvõtmine seda valdama, kasutama või käsutama hakates) on sätestatud Pärimisseaduse §-s 117 lg 3

(3) Kui pärija ei ole esitanud käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud avaldust ega avaldust pärandist loobumise kohta, kuid on asunud käesoleva seaduse §-s 118 sätestatud tähtajal pärandvara või selle osa valdama, kasutama või käsutama, loetakse ta pärandi vastu võtnuks.

Näitena: kui sureb perekonnainimene, on temaga kooselanud pärijad saadud pärandvara vastu võtnud juba sellega, et elavad (osaliselt) pärandajale kuulunud hoones, kasutanud pärandajast järelejäänud esemeid, maksnud kommunaalmakse jne, jne. Kõige selle puhul loetakse, et pärija on pärandi vastu võtnud, sõltumata selle notariaalsest vormistamisest. Pärandvara loetakse vastuvõetuks ka siis, kui asutakse valdama-kasutama-käsutama ka ükskõik kui väikest osa pärandvarast.

Vajalik on muidugi ka veel PÄRIMISÕIGUSE VORMISTAMINE, kuid see pole enam seotud mingite tähtaegadega. Tegelikult (kui pärandvarasse ei kuulu registristesse kantavaid kinnis- ja vallasasju ega pangaarvet mille ümberregistreerimine on vältimatult vajalik) pole ka pärimistunnistuse väljavõtmine pärandajaks saamisel kohustuslik. Riigikohus on ühes oma lahendis selgelt märkinud, et pärimistunnistuse väljavõtmine või väljavõtmata jätmine ei omatähtsust, juhul kui pärand on eelnevalt tegudega vastu võetud.
 
Tiina 07. november 2007, kl 21.45
Selle viimase vastuse seaduselõigu järgi oleks asi väga lihtne.Isa elab siiamaani selles majas.Aga kas siis vennal on ikkagi õigus nõuda oma osa,kuigi tema seal pole elanud ega hooldanud.Ja väga hirmutab mind aeg,mille jooksul pole lillegi liigutatud,nimelt on vanaema juba 20 aastat surnud.Tahaks ennem olla kindel oma õigustes,kui juristi või venna jutule lähen.
Aga tänud juba sellisegi info eest:)
 
Mia 08. november 2007, kl 15.58
Mind hakkas ennast juba huvitama.
Ma ikka nats kahtlen...vend ju ikkagi pärija, ei loe kui sees pole eland..või loeb?
Pärimisavalduse peaks ikka tegema, siis kinnistusraamatusse ju kantakse siise.
Sa pane aeg notarile konsultatsiooni, see tasuta ju.
 
õde 08. november 2007, kl 16.43
vend on loomulikult pärija, ei loe, et pole sees elanud ega hooldanud- aga et 20 aastat asi vormistamata? Uskumatu.
Kuidas isa on saanud maamaksud makstud ja elektrilepingud sõlmitud? Mul probleem oma isamajaga, sest see oli meil vennaga kahasse, venna nimel oli ka elektrileping, selle sõlmimiseks venna nimele pidin oma kirjaliku nõusoleku andma. Nüüd vend surnud, pärimisega probleem ja elektrit ei saa ühegi valemiga enda nimele, sest ei ole teist omanikku, kes nõusoleku annaks. On tehtud ajutised lepingud minu nimele, et ikka maksta saaks. Maamaksuga sama lugu, maksuamet ei saada maksuteatisi surnutele, minu palvele tuldi siiski vastu ja kästi isiklikult kohale tulla, siis sain maksupaberi ja ära makstud. Ammusel nõukaajal lapsena elasime ka vanaema majas, mis oli ka peale vanaema surma ikka tema nimel, maamaks tuligi jätkuvalt vanaema nimele, a tänapäeval ju arvutid ja andmebaasid, maksuametil kohe teada, kui keegi koolend.
 
Tiina 08. november 2007, kl 20.04
Maamaksud ja elektriarved tulevad küll minu isa nimele.See et jah 20 aastat on möödas sellest ajast,on minugijaoks uskumatu.Oleks varem juba selle asjaga tegelenud,aga ei teadnud vanemate plaanidest maja minule pärandada.
Aga eks pean siis ikka juristi jutule minema,eks siis paistab kas saan selle maja endale või palju maksma peab selle eest üldse:(
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!