Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Lahkumisavaldus ja puhkus
 
Kakuke 07. november 2007, kl 04.45
Kuidas sellega on? Olen 8 kuud tööl käinud, kuigi endiselt katseajal, kuna ülemus muudkui leiab põhjuseid, miks mitte seda ära lõpetada. Põhjus teada - ma lihtsalt ei meeldi talle inimesena ja ongi kõik.
Nüüd on mul juba pikemat aega olnud plaanis siit ära minna. Hea asi on see, et ma pean vaid 3 päeva ette teatama, mitte kuu aega nagu "päris töötajad". Aga nende kuudega olen ma ühe ausa puhkuse ära teeninud. Minu küsimus on selline, et kas selle puhkuse olen ma igatahes ära teeninud, isegi kui ma enne seda lahkumisavalduse lauale viskaksin? Kui ma enam selle firma jaoks ei tööta, on mul üldse õigus mingit puhkuseraha nõuda? Sõbranna näiteks üllatas mind sellise uudisega, et ma võin selle avalduse enne puhkust ka lauale visata ja saan isegi rohkem raha (mingid kompensatsioonid).
Kuidas siis ikkagi sellega on? Tuleks juba varem ära kui saaks. Lihtsalt ei taha enam siia kohta tagasi tulla!

Ette tänades,
A.
 
seadus 07. november 2007, kl 06.42
Natuke võiksid seaduseid lugeda.
Töölepingu seadus
Paragrahv 33. Katseaeg
(1) Töölepingus kokkulepitud tööde tegemiseks töötajal vajaliku tervise, võimete, suhtlemisalase sobivuse ja kutseoskuste kindlakstegemiseks võib töölepingus ette näha katseaja.
(2) Katseaeg ei või ületada nelja kuud.

Paragrahv 34. Katseaja tulemused
(2) Kui katseaeg on lõppenud ja töötaja jätkab tööd, loetakse ta katse sooritanuks ja tööandja võib temaga töölepingu lõpetada ainult teistel seaduses ettenähtud alustel.

Puhkuseseadus
§ 13. Puhkuse andmine esimesel tööaastal
(1) Töötajal, kes on esimesel tööaastal töötanud vähemalt kuus kuud, on õigus saada puhkust võrdeliselt töötatud kuude arvuga. Saamata jäänud puhkuseosa antakse tööaasta kestel mõnel muul ajal või töötaja nõusolekul liidetakse järgmise tööaasta puhkusega või antakse teise tööaasta kestel mõnel muul ajal
§ 25. Kasutamata puhkuse hüvitamine töölepingu või teenistussuhte lõppemise korral
Töölepingu või teenistussuhete lõppemise korral on tööandja kohustatud töötajale maksma kasutamata jäänud puhkuse eest rahalist hüvitist, kuid kokku mitte rohkem kui nelja aasta kasutamata jäänud puhkuse eest.
 
Kai 07. november 2007, kl 08.57
Mismõttes katseaeg 8 kuud ikka veel kestab?? Kuidas tal see reguleeritud on? Seaduse kohaselt on katseaeg max 4 kuud, riigiasutustes 6 kuud.
 
Kakuke 07. november 2007, kl 17.08
Täpselt selles mõtts, et ikka kestabki. Tema nõuab "perfektsust". Kuigi tean, et asi küündib sellest kaugemale. Kui mu ülemus oleks endiselt see (meesterahvas), kes mind algselt sinna tööle võttis, oleks mu katseaeg juba enne 4 kuud lõpetatud, tean seda. Paraku aga tuli tema asemele teine (naisterahvas) ja nii see asi on veninud. Täielik idiootsus minu meelest ja ma tunnen, et lausa vimm on tema vastu tekkinud. Tahaks inimesele koha kätte näidata. Nii õel olengi.
Ei tea, kas peale 4 kuud oleks mul õigus küsida juba täispalka? Olenemata sellest, et leping on meil ikka katseajaline? Viha teeb see, kuidas üks inimene näeb sinus potensiaali ja oskab su panust hinnata ning teine ei taha sellest aru saada või kiusu pärast ei saa. Mina ei tea, igatahes kust ma netist leiaksin neid tööseadusi? Huviga kohe loeks, sest nagu näha olen ma viimased 4 kuud lihtsalt räigelt üle saanud.
 
cocci 07. november 2007, kl 17.30
Ma ei saa midagi aru, katseaja lõpetamine ei käi mingi paberiga. Töölepingus peab olema katseaja viimane kuupäev kirjas ja kui sa firma sees ametikohta ei vaheta või katseajal ei ole haiguslehel või mingil puhkusel (palgata, õppe-), siis ei ole mingit alust katseaega pikendada.
Mis mõttes küsida täispalka? Töölepingus on kirjas sinu palk ja kui seal on kirjas, et Töötajale makstakse katseajal ... krooni kuus ja alates sellest kuupäevast ... krooni kuus, siis alates sellest kuupäevast peakski su palk selline olema. Kui seal umbes sellise sõnastusega lauses puudub ega ole peale 4-kuulist katseaega tehtud Töölepingu lisa palga muutmise kohta, siis ongi su palk seni see.
Puhkust võid saada peale 6 kuud ettevõttes töötamist, praeguseks on sul õigus saada juba 8 x 2,33 päeva, kuid rahaliselt on kasulikum, kui tõesti plaanid lahkuda mitte puhkust välja võtta vaid puhkusekompensatsioonina koos viimase kuupalgaga. Need koos moodustavad nn lõpparve.
http://www.palk.ee/seadused.php
 
cocci 07. november 2007, kl 17.32
Täpsustan veel - see, et katseaeg haiguslehel või puhkusel oldud päevade võrra pikeneb, ei ole automaatne.
 
seadus 07. november 2007, kl 18.54
Kakuke, lugeda oskad?
Copi-pastesin sulle töölepinguseaadust. Katseaeg ei SAA olla üle nelja kuu. Loe paragrahvi 34. Sinu katseaeg on lõppenud ja sa oled tähtajatult tööl, kui tööleping just tähtajaline ei ole.

Täpsustuseks, avalikus teenistuses on katseaeg kuni kuus kuud.
 
Kakuke 09. november 2007, kl 00.02
coccile:

See lause jäi mul poolikuks, ma pidasin silmas seda, et kas mul on õigus nõuda tagantjärgi seda vahesummat, mis täispalgal ja katseaja palgal on. Nüüdseks juba tean, et on küll. Oleks pidanud selle tema juba ammu tõstatama, kuna nüüd, olles mitme inimesega rääkinud, ei saa ma tõesti aru, miks ma enne juba midagi ette ei võtnud. Lahkumisavalduse kirjutasin just valmis, homme viskan lauale. Hea, et ainult 3 päeva peab ette teatama mitte kuu. Järgmine nädal sean sammud Tööinspektsiooni ja uurin, mis väljavaated mul on. Kas edasi kaevata või mitte. Kuid nagu ma juba aru olen saanud, siis mul on igasugune õigus kõik saamata rahad tagantjärgi nõuda. Osa minust ei viitsi jännata, samas teine osa ütleb, et enda eest peab seisma. Mind huvitab see, kas ülemus ise on loll ja ei tea seadusi või ta teab neid küll, aga tahtis mind tillist tõmmata. Mõlemal juhul vahet ei ole - võitjaks kavatsen ma igal juhul jääma.

Homme siis viimane tööpäev... Lausa lustiga lähen! Ja oi milline kergendus on mõelda, et ei peagi enam sinna tagasi minema :)
 
Kunks 10. november 2007, kl 20.57
sinu katseaeg on ammu lõppenud. Ükskõik mida ülemus ütleb. Ja seega sinu etteteatamiskohustus 1 kuu.

Seda katseajast kõrgemat palka saad nõuda ainult siis, kui lepingus oli teil sõnasõnalt kirja pandud, et peale katseaja lõppu on selline palk. Kui on lihtsal tkirjas, et palk vaadatakse ümber, ei ole ju midagi nõuda.

Aga kui sa nüüd 3 päeva ette teatad, sisi ülemus, kui ta vähegi asju teab., võib selle avalduse mitterahuldada, st peab ülejäänud kuu palga, mida sa tööl pole, su palgast kinni või esitab kahjunõude.

Ja kui sa ülemusele ei meeldi - seleks katseag ongi, et kui ei meeldi, saab kohe lahti lasta.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!