Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
peale avariid
 
abipaluja 11. november 2007, kl 12.43
Vanemale prouale tagurdas auto õuealal otsa. (juba juulis). Avarii tekitajat ta ei tea, sest kiirabi jõudis enne kui politsei. Kannatanuga on võtnud ühendust kindlustus, kuhu tuli teha avaldus ja saata ravimitele kulunud kviitungid. Kas on mingi võimalus esitada autojuhile eraldi kahjunõue, sest inimesel on veel praegugi tervisega probleeme. Samuti ei suutnud ta kviitungitega tõestada kasvõi viina ostmist kompressiks. Kui veel võtta arvesse valu ja põetamisega seotud kulutused peale haiglaravi (luumurrud). Autojuht pole isegi vabandamas käinud, või huvi tundnud kuidas läheb. Tahtsin autojuhiga saada mingi kokkulepet aga politsei ei ütle kes oli avarii põhjustaja, samuti oli kindlustusest tulnud dok. kirjas, avarii põhjustaja teadmata. Kuidas vanaprouat aidata, sest maj. olikord ei ole tal teab mis asi
 
t 11. november 2007, kl 13.28
jah saad autojuhile küll nõude esitada, aga ilmselt ei ole ju teada, kes see autojuht oli.
 
realist 12. november 2007, kl 12.24
Väga kahju, et vanainimesega nii juhtus. Sul on võimalus minna kohtusse, aga isegi kui juht on teada, on selline nõue tõenäoliselt perspektiivitu. Õnnetuse korral kuulub hüvitamisele tõesti otseselt avariiga seotud ja tõendatud kulud ning need kannab kindlustus. Selleks kindlustusi tehaksegi. Samas hilisema avariist põhjustatud luumurru põetuse kulud tuleks kindlustuselt välja nõuda.

Ma olen kõrvalt näinud sellist olukorda, kus avarii tagajärjel hakkas kahju kannataja õnnetuse põhjustajalt nõudma:
1) maha kandmisele mineva auto kindlustuse poolt määratud turuväärtuse ja tema enda hinnangulise turuväärtuse kompenseerimist;
2) auto kaotusest põhjustatud firma lepingute mittetäitmisest põhjustatud kahju; ja
3) kuna tegemist oli rendiautoga, siis õnnetusjärgsete rendimaksete kompenseerimist.
Ei saanud ta seda raha. Kompenseeriti otseselt avariiga seotud kulud. Muud tagajärgedega seonduvad kulud ja saamata tulud sinna alla ei käi.
 
mukkel 12. november 2007, kl 14.58
eh, viina ostmise kulu kompenseerida :). aja asju kindlustusega, see kompenseerib kõik. topeltmaksmist st et autojuht veel ka lisaks, ei ole.
 
hvlp 12. november 2007, kl 16.39
avarii põhjustaja peaksid saama teada.lööb oma auto vin koodi www.lkf lehel sisse..tuleb sõiduki kindlustusjuhtumite ajalugu.seal peaks ka süüdlase auto omaniku nimi figureerima.kas nüüd just omanik avarii hetkel rolis oli see on omaette küsimus.
niiet alustuseks
https://www.lkf.elion.ee/pls/xlk/sysadm.lk_kah_ajalugu_r_l.show_form
 
c 12. november 2007, kl 16.48
§ 28. Liikluskahju koostis

(1) Liikluskahju võib olla tekitatud füüsilise isiku tervisele (isikukahju) või füüsilise või juriidilise isiku asjale (varakahju).

(2) Isikukahju on:
1) ajutisest töövõimetusest tulenev kahju;
2) püsivast töövõimetusest tulenev kahju;
3) kannatanu ravikulud;
4) surmaga lõppenud liiklusõnnetuse korral ülalpeetava elatise vähenemine või kaotus, samuti matusekulu;
5) liiklusõnnetusega seotud mittevaraline kahju.

(3) Varakahju on:
1) asja kahjustamise või hävimise kahju;
2) mõistlikud ja vajalikud kulud õigusabile ja ekspertiisile.
§ 31. Kannatanu ravikulud

(1) Ravikulud hüvitatakse raviasutusele või muule pädevale isikule, kes on:
1) ravinud liiklusõnnetusest tingitud tervisekahjustusi;
2) osutanud teenust traumajärgsete tüsistuste kergendamisel.

(2) Kannatanule hüvitatakse järgmised ravikulud:
1) tervisekahjustuse ravimise kulud;
2) ravimite soetamise kulud;
3) raviga seotud raviasutuse külastamiseks tehtud transpordikulud;
4) muud otsesed kulud, mis ei sisaldu käesoleva lõike punktis 1.

(3) Põhjendatuks loetakse kulutusi, mis ei ületa õigusaktide alusel sätestatud ravikulude teenuste hindu või hindade keskmist taset vastavate teenuste turul.

(4) Hüvitis makstakse välja tegelikku kulu tõendavate dokumentide alusel.

(5) Isikukahju korral peab kindlustusandjale esitama tõendid liikluskahjule eelnenud ja liikluskahjust tingitud tervisekahjustuste ja ravimise kohta.
§ 33. Liiklusõnnetusega seotud mittevaraline kahju

(1) Kui isik, kellele vastavalt käesolevale seadusele ja lepingule hüvitatakse isikukahju, pidi seoses nimetatud isikukahjuga taluma ülitugevat valu või tal tekkis puue, mis seisneb organi või kehaosa kaotuses või alatalitluses, ja eelnimetatu on tuvastatud arstliku ekspertiisi käigus, siis tasub kindlustusandja ühekordse hüvitise kuni 10 000 krooni.

(2) Sotsiaalminister kehtestab isikukahjuga seotud valu ja vaeva hindamise korra, milles valu ja vaev jaotatakse astmeteks, kusjuures esimesse astmesse liigitatakse niisugune valu ja vaev, mida ei hüvitata, ja viimasesse astmesse liigitatakse valu ja vaev, mille puhul makstakse välja kogu käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud summa.
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=721861
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!