Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
majaosa pärandus
 
Marleene 12. november 2007, kl 14.57
Kui on pärida majas, kus elavad sees kadunukese sugulased mitmesaja tuhandeline osa,ja maja kaasomanikel seda summat välja maksta ei ole, mis siis saab? Nad soovivad selle osa võlgu jääda, aga seoses inflatsiooniga , algselt võlakirjas märgitud summa aja jooksul kaotab pärimishetke väärtuse, kuidas siis käituda. Ei taha ka mingiks X ajaks selle majaosa nn. paberite järgi osanikuks ka jääda, seda enam, et see pärimisele kuuluv osa läheb veel mitme pärija vahel jaotamisele. Mida teha?
 
t 12. november 2007, kl 15.52
nii asi käib nii, et kui sa just pärandist ei loobu, siis kõigepealt pärid ja saad selle mõttelise osa ja kaas kaasomanikuks. siis, kuna see sind ei kuvita, saad nõuda kaasomandi lõpetamist. selleks on mitu viisi. reaalosadeks jagamine, nt eraldi kroteriteks, ilmselt siin kõne alla ei tule? siis on variandiks, et nad maksavad sulle sinu osa välja (pole sinu asi ju, kust see raha tuleb, võtku laenu) või et müüakse kogu maja maha ja raha jagatakse ära.
 
Kunks 12. november 2007, kl 16.45
jah, et poolt tehtud ettepanekud on õiged, aga t pole mõelnud sellele, et kui need ülejäänud kaasomanikud ei soovi laenu võtta, siis väitega "pole minu asi kust raha saate" poel midagi peale hakata. Ostuks sundida ei saa. Samuti ei saa sundida kogu maja mahamüümist.

Pane nad ultimaatumi ette, et sa ei anna oma nõusolekut ühekski heakorratööks, mis just hädavajalikud pole! Ja et ka nende eest peavad raha (kuna kaasomanikud peavad kõige eest võrdselt maksma) kohtu kaudu välja nõudma.
 
t 12. november 2007, kl 16.59
saab küll sundida, kohtu kaudu. kaasomanikul on igal ajal õigus nõuda kaasomandi lõpetamist.
 
kunagi 12. november 2007, kl 16.59
olin smasuguses olukorras.ei siia ei sinna. aitas kui ütlesin..OK ma üürin välja...paar sõpra on just rummust tulemas..otsivad elukohta.
 
a 12. november 2007, kl 17.36
kui on reaalosadeks jagatud,siis saad müüa oma reaalosa maha.Ostueesõigus on kaasomanikel,seda kasutamata läheb see uuele omanikule - kas õige arusaamine?
 
B.A 12. november 2007, kl 19.13
Kaasomanikul on igal ajal õigus kaasomand lõpetada - s.t. et teed hagi kohtusse, aga siin on mõeldud ikka seda, et see, kes soovib kaasomandit lõpetada, tahab kogu maja endale osta teistelt kaasomanikelt (hiljem võid selle muidugi ära müüa). Või saab nõuda ka kogu maja maha müümist ja raha jagamist, aga selleks peab mõjuv põhjus olema, miks sa kaasomanik ei taha või ei saa olla - nt. teiste kaasomanike tegevus kahjustab maja või selle väärtust, ei lasta sind sinu majja sisse jne. Muidugi võib maja ka reaalosadeks jagada, aga seda ei saa paljudel juhtudel teha.

Võid oma mõttelise osa ka ära müüa, aga sel juhul on teistel kaasomanikel ostueesõigus ja sellise osa müümine tuleb kõne alla vaid väga odava hinnaga. See on nii, et leiad ostja ja teavitad müügist ja selle hinnast teisi kaasomanikke ja siis on neil 2 kuud aega otsustada, kas ostavad ise või tuleb sinu asemele teine kaasomanik.

Pead arvestama sellega, et kaasomanikuks olemine tähendab teatud investeeringute tegemist. Näiteks tuleb ühiselt katta kulud, mis on vajalikud maja seisukorra säilitamiseks.
 
t 12. november 2007, kl 21.27
no jätke nüüd järgi, kaasomandi lõpetamiseks EI PEA mingit põhjust olema. tahad ja kõik.

Kaasomanikul on õigus igal ajal nõuda kaasomandi lõpetamist.

Kaasomandi lõpetamisel jagatakse asi vastavalt kaasomanike kokkuleppele.

Kui kaasomanikud ei saavuta kokkulepet kaasomandis oleva asja jagamise viisi suhtes, otsustab kohus hageja nõudel kas jagada asi kaasomanike vahel reaalosades, anda asi ühele või mitmele kaasomanikule, pannes neile kohustuse maksta teistele kaasomanikele välja nende osad rahas, või müüa asi avalikul või kaasomanikevahelisel enampakkumisel ning saadud raha jagada kaasomanike vahel vastavalt nende osa suurusele.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!