Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Üürnikud vajusid nagu maa alla.
 
marjukas 13. november 2007, kl 10.27

Juhtus selline lugu, et minu üürnikud, kaks ehitusmeest, on kadunud juba kümnendat päeva, mõlemal moblad levist väljas, enamus asju on kõik üüripinnale jäetud, kordagi ise ühendust võtnud pole. Ma ei tea isegi seda, kas nad on edasisest üürimisest üldse huvitatud või mitte. Minu väike detektiivitöö ei andnud erilisi tulemusi, läbihelistatud tuttavad-sugulased jahusid suht segast juttu, et tüübid läksid lihtsalt Soome tööle. No mida kuradit - kuidas saab niimoodi väljamaale tööle põrutada, et sellest ei teavitata ei senist ülemust ega elamispinna omanikku!? Olen juba üsna tige, ei tea, kas peaks hakkama nende majakraami võlgade katteks maha müüma, või mis?
Äkki ilmuvad ühel päeval kohale, hakkavad lõugama ja oma asju nõudma - aga ühistu ootab ka oma arveid. On mul ikka õigust nende asju rahaks teha?
 
Kah üürileandja 13. november 2007, kl 11.32
Oled sa nende ema, et neil sabas pead koguaeg olema? Kui on juba pikemat aega võlad (st. mitu kuud), siis saada lihtsalt meilile teade lepingu ülesütlemise kohta. Nende asju sa rahaks teha ei saa, soovitan pigem inkassosse pöörduda.
 
n 13. november 2007, kl 12.37
Mitu päeva möödas on?
Sa pead käituma ikkagi seadust järgides.
 
marjukas 13. november 2007, kl 12.59

N-le: Möödas on 10 päeva, seda juba mainisin. Küsimus ongi, et kuidas see seadust järgiv käitumine siis välja peaks nägema?
Ja mis puutub meilide saatmisse, siis ühel neist polegi meiliaadressi, teine aga ei külasta oma postkasti nädalate kaupa. Võin ju tigupostiga saata kirjad nende Virumaa aadressidele, aga mõlemil on sealsetel pindadel üürnikud, kes ainult haigutavad nende kirjade peale ega pruugi neid ülegi anda, või kui, siis mitme-setme nädala pärast.
 
B 13. november 2007, kl 13.12
Eks sul tuleb endal ühistule arve ära maksta, sina ju vastutad.
Hiljem, kui vennikesed tagasi tulevad, maksavad sulle ära või kui leping üles öeldakse, siis tasaarveldad tagatisrahaga (mille nad sulle ilmselt üürima asudes ikka maksid?)
 
k 13. november 2007, kl 13.20
Et 10 päeva on möödas millest? Ajast, mil pidi üür makstud olema?
Olen ise üürnik, aga pole küll selle peale tulnud, et korteriomanikku oma käimistest teavitada. See ei puutu temasse, kas ma olen parajasti Soomes tööl või Sajusaartel puhkamas. Ja pole siiani ükski mu erinevatest korteriomanikest tulnud selle peale, et minu äraolekul korteris käia (nii kaua, kui ma seda üürin, on see siiski minu kodu), nii et olen kergelt hämmingus sinu suhtumisest. Kas leping sai läbi, et sa ütled, et ei tea, kas nad on huvitatud edasisest üürimisest? Ka sellisel juhul peaks ju lepingus seisma, mis saab edasi.
 
üks üürnik 13. november 2007, kl 13.46
mulle jäi ka segaseks kas 10 päeva on ka maksmise ajast möödunud, et paanikaks põhjust? Kas tagatisraha on ikka võetud?
üürin samuti elamispinda:mina maksin tagatisraha (1 kuu summa) ja veel 1 kuu ette ka.
 
marjukas 13. november 2007, kl 17.33

10 päeva on möödas nende kadumisest, aga kuna nad mulle ka veel eelmise kuu eest osa raha võlgu jäid, siis jah, võib öelda ka, et maksmise päevast. Iroonitsemised stiilis "olgu või Sajusaartel" on põhjendamatud, sest point on selles, et inimesed ise lubasid tööandjale (ja mulle) möödunud nädala esmaspäevaks tagasi olla, isegi pesemata nõud olid kraanikaussi jäetud, seega ei teeks ma mingit paanikat, kui nende pikem ärajäämine olnuks ette teada. See, et ma üürnike elupinnale "jultunult sisse tungisin" ajab ausalt öeldes muigama, lõppude-lõpuks olen omanik mina ja leian, et mul 100% õigus olukorraga tutvuda, kui asi on kahtlane. Mis siis, kui ma oleks näiteks paari kuu möödudes avastanud, et nad on kadunud kõige majakraamiga ( mul oli kord juhus, kui võlgnikest üürnikud olid laelambi ka laest alla võtnud ja vaibad kokku rullinud - minu lambid ja vaibad, mõistagi)? Või mis siis, kui paari nädala pärast oleks kusagilt vaikselt laibalehka immitsema hakanud? Kas siis ka poleks mul õigust enda eluruumi kaema minna? Tagatisrahast tuleks juttu alles siis, kui üürnikud on avaldanud kindlat soovi üüripind üles öelda, mida nad ka ju pole teinud!
Ja üleüldse, ma ei viitsi enam siin jahuda... Tänud delfi debiilikutele ja paarile intelligentsemale kodanikule!
 
to marjukas 13. november 2007, kl 20.53
kas makse maksad üürisummade pealt, kui ei, siis kuidas kujutad ette inkassosse andmist? Sa lähed siis hoopis ise inkassosse...
 
k 14. november 2007, kl 10.19
No lõpuks olen ma siis delfi debiiliku tiitli ära teeninud:-) Aga ikkagi vaidlen sulle vastu. Ja ühtlasi rõõmustan, et mul on normaalsed korteriomanikud olnud. Ei vaidle - üürnikke on igasuguseid, aga kas siis sellepärast kahtlustad kõiki ja teed igaks juhuks profülaktikat? Kontrollid pidevalt (üürnike äraolekul), et nad midagi ära pole viinud või vahepeal ära surnud? Laibalehk oleks juba hoopis teine teema. Oma esimeses postituses ei kirjutanud sa midagi sellest, et üürnikud sulle lubasid, millal tagasi on. Nii et jään oma arvamuse juurde, et omanik ei pea teadma, kus ma olen või millal tulen. Omanikul on õigus korteris käia üürnikuga kokkuleppel. Mis siis, kui üürnik väidab, et tema kuld ja sinu laelamp on kadunud tema äraolekul, siis, kui sina korteris käisid?
 
:D 15. november 2007, kl 12.08
emainsinkt on üle vindi keeranud;) - lubati kodus olla aga ei olnud.
iga täiskasvanud inimene võib kodust nii kaua eemal olla kui tahab. mis see sinu asi on. kui on 3 kuud üürivõlga siis võid lepingu lõpetamist nõuda.
 
oh ja ah 15. november 2007, kl 12.18
KUIDAS SA VÕID ILMA ÜÜRNIKE NÕUSOLEKUTA ÜLDSE KORTERISSE SISSE MINNA?
 
marjukas 15. november 2007, kl 12.47

Kuulge, kaks viimast eriti räiget delfi debiilikut, nüüd sai minu mõõt küll täis! Esiteks olen harjunud, et täiskasvanud inimene, teab mida teeb ning ka täidab oma lubadusi! Kurat, ma pole selgeltnägija, et peaksin teadma, kas nad on elus, surnud, joovad kuskil või on marbellase põrutanud. Mina tahan, et üürisuhe toimiks, papp laekuks täpselt kokkulepitud kuupäeval ja kokkulepitud summas.
Teiseks, kust sa võtad selle kolm kuud? Mul on õigus üürnik välja visata KOLM PÄEVA peale seda, kui laekumist pole õigeaegselt tulnud, kurat võtaks, kes maksab lõpuks ühistule kinni selle kolme kuu jooksul korjunud võla?? Mina või? Kas mina kasutasin seda pinda ja hoian seda kinni või?
Ja viimasele idikale niipalju - lähen jah endale kuuluvale pinnale ja siis, kui seda vajalikuks pean - kas ahiküttega keldrikorter peaks kõik need nädalad ja kuud kütmata püsima ja ära hallitama, mil need idikad võtavad vaevaks välja ilmuda???
Kuidas kuradi päralt pidin ma nende nõusoleku saama, kui nad mõlemad on enda moblad välja lülitanud või koguni numbrid ära vahetanud? Loe läbi kõigepealt, mida mul öelda oli ja siis kommenteeri!
MINUL KUI OMANIKUL ON ABSOLUUTNE MORAALNE JA JURIIDILINE ÕIGUS TEADA, MIS TOIMUB MINU OMANDUSES OLEVA KINNISVARAGA JA ÕIGUS SAADA NII ÕIGEAEGSEID ÜÜRIMAKSEID KUI KA ÕIGUS KOHESELT TEADA SAADA, KUI ÜÜRILEPINGU JÄTKAMIST EI SOOVITA.
KÕIKSUGU KOMPLEKSIDES VAEVLEVAD KLÄHVIJAD, KEL ENDAL MIDAGI AJUDES EGA HINGE TAGA POLE, HOIDKU OMA SUU PAREM KINNI!!!
 
B 15. november 2007, kl 13.12
Kui sul on lepingus sees, mis juhtub siis, kui tüübid ei maksa tähtajaks, siis nüüd ongi aeg tegutseda selle tingimuse alusel.
Probleemi tekitavad ilmselt nende asjad, mis nüüd sinu korteris sees on.
 
Norija 15. november 2007, kl 13.46
Eks sa võta ja loe võlaõigusseadust. Üürimise kohta on seal pikk ja hirmus jutt. Muide.
 
:D 16. november 2007, kl 10.00
marjukas anna andeks aga sa oled idioot. suurusehullustus vist.
no ela siis oma ettekujutusega õigusest ja proovi tegelik elu sinu ümber sinule sobivatesse raamidesse suruda. jõudu!
 
marjukale 16. november 2007, kl 11.36
Ei saa aru teie pahameelest, ise küsisite nõu ja inimesed vastavad. Mina ka proovin. Esiteks selle omaniku õiguste kohta tahan öelda, et õigus võib ju olla ja ongi, aga iseasi, kuidas seda kehtestada ja toimima saada. Nende asjad võib näiteks vabalt prügikasti visata ja mitte üks kirp ei köhi. Aga võla kättesaamisega hoopis raskem lugu ja ilmselt jääbki saamata, sest vennad on kadunud ja kes neid otsib? Elamispinna üürile andmine on samasugune äri nagu iga teinegi ja igas äris on ikka riskid ka. Nii, et lihtsalt tuleb leppida sellega. Sisene ikka om pinnale, viska asjad prügikasti, korista ja küta ja üüri välja jälle. Ega siis ühe ebaõnnestumise pärast ei tasu veel püssi põõsasse visata, äris on tagasilöögid tavaline asi ja riskide maandamiseks tuleks saadud üüritulust osa raha pehmeks maandumiseks talletada. Sai vist küll selline väike ärikoolitus antud aga ehk on abiks edaspidiseks.
 
totu 17. november 2007, kl 15.54
§ 275. Sätete kohustuslikkus
Eluruumi üürilepingus lepingupoolte õiguste ja kohustuste ning vastutuse osas seadusega sätestatust üürniku kahjuks kõrvalekalduv kokkulepe on tühine.

§ 316. Üürilepingu erakorraline ülesütlemine tasumisega viivitamise tõttu
(1) Üürileandja võib üürilepingu üles öelda, kui:
1) üürnik on viivituses kolmel üksteisele järgneval maksetähtpäeval tasumisele kuuluva üüri, kõrvalkulude või nende olulise osa maksmisega;
2) võlgnetava üüri summa ületab kolme kuu eest maksmisele kuuluva üüri summa;
3) võlgnetavate kõrvalkulude summa ületab kolme kuu eest maksmisele kuuluvate kõrvalkulude summa.

Nii et ära väga kõvasti laula oma moraalsetest ja juriidilistest õigustest. Mingit erakorralist lõpetamise õigust sul küll ei paista olevat (313), nii et ootad kolm kuud, maksad ühistule, kulutad oma närve ja telefoniarvet ning siis loodad, et ehk lepingu ülesütlemisega nad ka reaalselt välja kolivad. Kui ei, siis ilmselt hakkab tõeline ooper alles pihta.

Tegelikult soovin sulle kaasüürileandjana edu ja järgmiseks korraks mõistlikuid üürilisi.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!