Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
jälle ühisvarast
 
võõras naine 02. detsember 2007, kl 22.58
See kuu on siis meie peres rõõmus kuu- abikaasa tasub viimase eluasemelaenu makse. Kuidas peab edasi toimima? Kas pangaga peab kokku leppima ja minema notari juurde, et hüpoteek maha võtta? Kui suur on notari tasu? Eluase on ostetud 10 a tagasi abielu ajal, aga mina ei ole kinnistusraamatus kaasomanik. Kas antud juhul ma peaksin taotlema kinnistut kaasomandisse? Palun praktilisi näpunäiteid, sest tõepoolest pole selliste asjadega varem kokku puutunud. Kunagi ei või ju ette näha, mis mõne aja pärast juhtuda võib ning kas mul siis on õigust lahutuse puhul ühisvara jagamisele kui ma ei ole kaasomanik? Abikaasa tasus küll laenumakseid, kuid mina tasusin omafinantseeringu, minu raha eest on eluase remonditud ning olen ka valdavalt perekonda ülal pidanud. Sellepärast ei tahaks nagu kunagi kodust ilma jääda.
Tänan ette vastuste eest!
 
natuke 02. detsember 2007, kl 23.09
vastust - hüpoteegi mahavõtmine maksab minu teadmist mööda ainult 100 krooni. Notari tasu oleneb tehinguväärtusest ja seda saad näha ja lugeda antud lingilt

http://www.notar.ee/520
 
Trish 03. detsember 2007, kl 07.48
Ükskõik kumma abikaasa nimel abielu jooksul soetatud vara registris on - tegemist on siiski ühisvaraga, mida üks abikaasadest ei tohi ilma teise nõusolekuta käsutada (PkS § 17 lg 4). Märge kinnistusraamatus abikaasade ühisvara (ja ühisomaniku) kohta pole ilmtingimata nõutav (ning enamikel juhtudel seda ka pole). Soovi korral võite selle siiski teha, õiguslik alus on PkS §-s 17 lg 5.

Samuti pole abikaasade ühisvara puhul oluline, kumb abikaasadest on tasunud sellel varal lasuvaid-lasunud kohustusi (näit. laenu- või liisingumakseid). See, et maksedokumentidele on kantud vaid ühe abikaasa nimi või et maksed toimusid ühe abikaasa pangakontolt, ei muuda seda vara veel tema ühisvaraks (ka mõlema abikaasa pangakontod on käsiletavad ühisvarana).

Abikaasade ühisvara on ÜHIS- mitte KAASomand ja kuulu´b mõlemale abikaasale kindlaksmääramata osades. Alles ühisvara jagamisel loetakse abikaasade osad võrdseks. Seega saab ühisvarast kaasomandi moodustada alles abieluvaralepingu sõlmimise või ühisvara jagamise teel. Senikaua räägime ikka ühisomandist või ühisvarast.

Hüpoteegi mahavõtmise kohta saad teavet notarilt. Vältimatult vajalik see pole. Äkki on teil tulevikus pangalt veel laenu vaja. siis on mugavam kui hüpoteek juba seatud.
 
teemaalgataja 03. detsember 2007, kl 09.07
Suur tänu põhjaliku vastuse eest!
 
_k_ 03. detsember 2007, kl 20.00
notaritasu hüpoteegi kustutamisel 59.- krooni (sellepärast, et teil enam laenujääki ei ole), riigilõivu suurus sõltub hüpoteegisummast.
Leian ka, et te ei pea kiirustama selle hüpotegei kustutamisega, võibolla tahate veel laenu võtta ja siis hüpoteek juba olemas. Samas kui ära kustutada tahate, siis notaribüroode prkatika on see, et hüpoteeki kustada saab kinnistusraamatusse kantud omanik üksinda, s.t. abikaasa nõusolekut ei ole vaja.
 
teemaalgataja 03. detsember 2007, kl 22.31
Suur tänu!

Aga kas notari juurde peab omanik minema koos panga esindajaga? Kuidas notar teab, et laenujääki enam pole?
 
tarmo 04. detsember 2007, kl 22.20
Kindlasti peate minema notarisse.Kõik asjaõiguslikud lepingud ja kohustused tuleb paika panna notaris.Varajagamise kohta on teave abieluseaduses ja perekonna ning abieluvaraseaduses kirjas. Lähemalt 56 149669
 
pp 05. detsember 2007, kl 09.36
Irww, nurgajurist Tarmo.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!