Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Rahamured
Kuidas säästate raha?
 
elis 26. detsember 2014, kl 12.21
Igatahes, olen siis üle kahe kuu täpselt kulutused üles kirjutanud, suutsin teisel kuul 20% vähem kulutada toidule ja ei tunne küll, et millestki oleks nagu ilma jäänud. Jälgisin kogu aeg päeva keskmist ja päeva kohta on see väike summa. Ainult et jõulukingid sõid seekord selle raha ise ära :D

Pensionisüsteemi veidrustega olen tuttav ja see on ka üks põhjus, miks natukenegi säästmisele ja investeerimisele aega kulutada. Muidugi ma ei taha terve oma elu töönarkomaani ja ihnuskoina tulevikku kartes elada, eelkõige tuleks ikka praegust hetke nautida, aga natuke võiks minusugune ette ka mõelda.
 
ehh 26. detsember 2014, kl 12.47
Mis selles pensionisüsteemis nii väga veidrat on?
Inimene, kes tööl käimise ajal rohkematele pensionäridele "pensioni maksis" (läbi sotsmaksu), saab ise pensionil olles rohkem pensioni.
Rohkem panustad -> rohkem saad.
 
uudishimulik küsib eliselt 26. detsember 2014, kl 17.02
Kas tõesti suutsid kirja panna kõik ostud sendipealt? Mina olen proovinud ka seda teha, aga ikka häda - kord on tšekk kadunud, turult pole seda antudki... peast ei mäleta jne. Küllap mul pole lihtsalt kindlat iseloomu!
Aga kui sina sellega toime tulid, siis kindlasti tegid ka omad järeldused. Tahaksingi küsida: mille peale siis ülearu raha kulus?
 
elis 26. detsember 2014, kl 19.15
Jah, hoidsin kõik tšekid alles kuni need excelisse kirjutasin. Umbes kuni 1 euro võisin terve kuu kohta eksida. Enam-vähem igal õhtul paningi kohe kirja need asjad oma tabelisse. Tegin erinevad valdkonnad, et toit, restoran, meelelahutus, kosmeetika, majapidamine, riided jms (esialgu tegin huvi pärast rohkem valdkondi, aga tulevikus vist panen midagi kokku ühe asja alla). Riiete, kosmeetika, meelelahutuse jms juurde kirjutasin ka märkmena, et mida ostsin, aga toidu juures oleks see juba liiga suur kirjutamine. Ma arvan, et ma lihtsalt jätsin mingid nipet-näpet mõttetud lisatoidud ostmata, valisin odavama alternatiivi ja mõnikord ei käinudki üldse poes, kui nägin tabelist, et päeva keskmine on juba mingisugune ja süüa oli tegelikult kodus ka. Kui sellised pisiasjad terve kuu peale ära jaotuvad, siis ei märka tõesti, et olen kokkuhoidlikum, aga eks mul ole veel arenguruumi selle asjaga.

Mul ka pole seda "iseloomu" aastaid olnud, alles nüüd ju kirjutasin need asjad üles :)
 
artist 26. detsember 2014, kl 22.19
Ei ole pättettevõte - rahvas ruulib. Poleks nõudlust, oleks ammu pankrotis, aga näe - täna pidu, homme pidu. Jeesuse juurest kirikustki tulevad siia armulauale lisa sööma.
Makaronid ning kartulid on tõesti supertoit!
 
pakkumine 26. detsember 2014, kl 23.22
kõva nõudlus, kui sa makaronide peal oled
 
artist 26. detsember 2014, kl 23.40
Makaronid on elu!
 
dr pork 27. detsember 2014, kl 08.45
Mulle hakkab tunduma, et artist on ka lolliks läinud.
 
ettemaksud 27. detsember 2014, kl 12.18
Säästan raha nii, et maksan makse ette, siis ei jää raha näppude vahele ja ei ole ka võimalus et see ära kulutaks.
Näiteks üüri ettemakse mitu kuud, interneti ettemakse, jne. Nõnda olen ka ilma jäänud aeg-ajalt ettemaksust, näiteks üüri omanik ütleb, et kao minema ja ole vait jne. Aga seda juhtub harva, ja kokkuvõttes on ühel hetkel päris palj uette makstud ja mõned palgad saab niimoodi täiesti endale jätta, ilma makse maksmata.
 
artist 27. detsember 2014, kl 12.35
Säästan nii et võtan kogu palga makaronides ja kartulites välja.
 
tre 27. detsember 2014, kl 14.17
dr pork
27. detsember 2014, kl 08.45
Mulle hakkab tunduma, et artist on ka lolliks läinud.

Kas alles nüüd said aru? Terve mõistusega inimene ei pillu oma "tarkusi" igasse foorumisse. Aga ju need tema arust on väärt mõtted.
 
sibul ja õun 27. detsember 2014, kl 14.20
artist Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Säästan nii et võtan kogu palga makaronides ja kar
> tulites välja.

Comarketis maksab väga punane hea õun 30 senti kilo, keskmine sibul 20 senti kilo. Kas neid lisad toidule vahel?
 
artist 27. detsember 2014, kl 15.17
Hull oled või??? 30 senti õunte eest maksab ainult mingi kröösus. Ei, ei, ei...mina ostan 14 senti kilo kartuli ja kõik. Ma üle 20 sendi maksvate asjade poole ei vaata ka!
 
artist 27. detsember 2014, kl 15.20
Siin on mängu tulnud mitu "artisti." Ma pole enam ainukene, teisikud ka võtavad sõna. Las võtavad, põnev jälgida, kuidas paljudel närvisüsteem krussi kisub.
Seda punast ladvaubinat tahaks küll, vaja Comarket üles otsida.
 
vahel õlu 27. detsember 2014, kl 23.11
Mul endal pikalt ühe ülbaselt makarone ainult süüa ei suuda. Sellepärast teen vahelduseks: kartul, riis, tatar. Kõige kauem saabki järjest kartuli garniiri peal olla. Minul. Sagedamalt ostan sibulat maitse jaoks, harvem porgandit ja kapsast. Aga ise ostan ikka võimalusel lihapoolist aeg-ajalt jms-st toekamat. Vahel ka soodsamad õlud.
 
artist 28. detsember 2014, kl 10.10
Õlut ma ei joo, aga viina võtan küll iga toidukorra kõrvale. Aitab paremini seedida ja on tervislik.
 
4 kartulit ja 2 sibulat 28. detsember 2014, kl 12.08
Mina praadisin hommikuks 4 suuremat kartulit ja 2 sibulat rohkema rasvaga, maitsestasin soolaga ja natuke mingi pipraseguga, palju ei pane, kuna kulukas puru. Sooja kraanivee tassi ja teepakike sisse. Head isu.
Toekamat lihapoolist saab kolmapäeva hommikul juba. :)
 
teadja 28. detsember 2014, kl 18.25
Kolmapäeva hommikul nimelt viskab loomade varjupaik hukatud kassid prügikasti.
 
artist 30. detsember 2014, kl 16.38
Erinevalt Sinust kiisusid ma ei söö. Üldse on kole loomi süüa, seepärsat ikka kartul ja makaron see õige toit. Ei haugu ega näugu hamba all.
Head aastavahetust makaronide seltsis!
 
loogiline 30. detsember 2014, kl 17.41
ega vaesurid jaksagi omale liha osta. Mugivad makarone ja kiidavad oma vegaanlust, endal silmaalused rauapuudusest lottis...
 
Teisest ooperist pisut 01. jaanuar 2015, kl 21.12
To ehh
26. detsember 2014, kl 12.47

Veidi mõtlematu vastus.
20 a tööstaashi galvaanikuna ja tükitööl, st palk suur, kuid EV-s arvesse ei lähe. Nõuk.aja kohta räägitud varastamine - soolhapet?, looderdamine - tükitööl?? Kunagi pole kõigil olud ühesugused. Lisaks sai tookord käidud sundkartulivõtmistel, sundkorras "Olümpia" hotellis lammutustöödel, parkides sundkoristustel, jne. Töötasu oli tükitöö eest. Elu oli teine, kuid tööpanust ei arvestata.
Vaba riigi nimel olen nõus leppima!!
 
teele to kle teele 01. jaanuar 2015, kl 21.21
"ehk ei ola sa märganud, aga pidevalt on mingi soodukas."

aaa, sa kasutad siis vaid neid asju, mis hetkel soodukaga saada ja mitte neid, mis meeldivad või sobivad? siis küll.
 
artist 02. jaanuar 2015, kl 13.03
Sooduka-ajal ostetaksegi nt. kuivaineid, kohvi ette. Hea kapist võtta, ei pea iga pakikese pärast poodi liduma ja poole rohkem maksma. Oli ju jutt säästmisest?
 
külmik välja 02. jaanuar 2015, kl 15.50
Jaanuar-veebruar võib võtta riski et külmkapp välja lülitada elektriraha kokkuhoiu eesmärgil ja panna toidukraam akna lauale, rõdule, lootes, et ilmad väga soojaks ei lähe ja linnud ei ründa.
kaaats1 13. veebruar 2015, kl 15.33
Mina tegin ka arvutused. Alati peab olema eesmärk, mida saavutada - mida vaja on!? Vähemalt minu puhul, hetkel siis eesmärk võlgadest vabaks pääseda. Summa on küll meeletu (eriti miinimupalgaga inimesele), aga kokkuhoid algas, siis ei uskunud ise ka.
Püsikulud: Korter 350 (laen) - kommunaalid 150€, kütus ca 200€ kuus, toit: 100 - 200€ kuus, telekas + internet: 23€, telefon: 50€, iluteenused 50€ kuus.

Kui vaadata täpsemalt kulusid, siis minu puhul on telefon nr 1 asi, millest kokku saan hoida. Teine asi on toit - alustasin 400 euri kuus. Nüüd olen lõpetanud väljas söömise ja järjest vähem ka kulub. Ütleme nii, et 140€ olen suutnud toidu saada, alla kahjuks hetkel mitte. Kui osta veel enam värsket, siis kindlasti. Ära olen jätnud võileivad, hommikuhelbed. Asendanud pudruga. Tööl kaasas toorsalat. Kolmandaks on minu puhul kütus, vaikselt olen ka seda vähendanud. On küll ökonoomne auto, kuid sõitude arvu veel vaja vähendada. eks ka see on eesmärk.

Ma olen nõus, kokkuhoiul võiks olla eesmärk. Nt 1000€ aastas mustadeks päevadeks, ülejäänud raha tehnikale, reisidele või siis minu puhul selleks, et võlgadeks vabaks saaksin.

Eesltase loomuses on see, et oleksid selged eesmärgid, siis ka liigub edasi. Ise olen tähendanud, et enne eesmärgi seadmist võisin nädalas nt. 3 shampooni osta - nüüd siis kasutan neid järele. Teiseks, kodukulude kohta, nt minu puhul on see, et ööseks keeran nii soojavee kui külmavee kraanid kinni. Et kindlasti jooksma ei hakkaks! Jne. Pesu pesen õhtuti ja nõudepesu samamoodi õhtuti (siis teada, et elekter odavam). Teleka sisse ja väljalülitamine on nt kahjulik telekale, et kui iga paari aasta tagant telekat ei soovi vahetada, as olla see sees!
kaaats1 13. veebruar 2015, kl 15.38
Lisan veel, et kõrvad tasub lahti hoida. Nt meeletu soodukas maximas, presskann 5€, ise soetasin tavahinnaga sama kannu enne jõule 3euriga. Selliseid asju on meeletult. Tasub kuulata tuttavaid, kus on odavat kaupa. On need realiseerimiskeskused, kust saab kodus vajalikke asju! Aga tuleb meelde jätta, et mis on reaalselt vajalik, mis mitte!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!