Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Müstika nurgake
Ükski heategu ei jää karistuseta

keegi 11. jaanuar 2010, kl 18.04
Öeldakse ja nii on olnudki.Kas Teilgi on selliseid juhuseid.Mida siis teha? Kas ei tohi üldse kedagi aidata?

zz 11. jaanuar 2010, kl 20.27

mina 11. jaanuar 2010, kl 20.29
mõnikord need nn. "heateod" lihtsalt ei ole päris heateod, vaid tehtud mingi tagamõttega. Päris heategijad oma tegusid heategudeks ei pea, vaid abivajaja aitamine on nende elu loomulik osa, mida isegi ei mainita. Minu arust on see ütlemine pärit nende inimeste suust, kes kasutavad nn. "heategusid" teistega manipuleerimiseks, võimu saavutamiseks, enese eksponeerimiseks. Sageli selliste inimeste "heateod" ahistavad ja koormavad teisi inimesi, sellest ka "karistus". Olge oma tegudes enda vastu aus..

nastja 11. jaanuar 2010, kl 21.24
Jah, teemaalgatajal on õigus, sajakordselt. Kahjuks on ka minu elus nii läinud, et mehevanematele tehtud heateod on mulle ja kogu perele nii jubedalt tagasi tulnud, et sellest pole võimalik rääkida, minu soovitus on küll selline - kui ikka inimene oma olemuselt ei oska ega tahagi olla tänulik, siis pole mõtet talle ka milleski vastu tulla. Ma teadsin, et need inimesed, kellele neid "heategusid" teen, ei ole tänulikud ja vihkavad mind sisemuses mu päritolu tõttu, aga ma ei suutnud neid ilma abita jätta, see pole minu loomuses.
sulle "mina", see on sinu arvamus, aga kui ikka näed, et keegi on suures hädas, siis abita jätta ei tohi, mina isiklikult ei ole teinud ühtki heategu omakasust, eks igaüks vaatab ja näeb asju "oma mätta otsast", nii sinagi....:(

oi 11. jaanuar 2010, kl 21.48
Õige heategu on siis kui sa midagi vastu ei oota:))

Revenge 11. jaanuar 2010, kl 23.02
ega tihti jah ei ootagi seda halba vastu mis sealt siis tulema hakkab..

,,, 11. jaanuar 2010, kl 23.09
Tee heategu ja unusta see heategu kohe. Kui hakkate oma mõtetes jahuma, kes on sinu heateo üle tänulik ja kes mitte , siis te pole heategu teinud, vaid ootate sellele vastutasu - tänulikkust ning olete solvunud kui te seda ei saa. Kuid tänulikkus võib tulla teinekord sealt, kus te üldse ei ootagi.

mündi teine pool 12. jaanuar 2010, kl 00.20
Kui heategu saab karistatud, siis järelikult polnud see heategu. Sel juhul heategu sai tehtud kas omakasupüüdlikult midagi vastu oodates, või aidati omavoliliselt ilma et teilt abi üldse palutigi. Vägisi aitamist ei hinnata. Ja miks peakski!?

üks mees 12. jaanuar 2010, kl 02.03
jumala õige ütlemine see!!!Olen palju teisi aidanud,endast pole üldse hoolinud ja alati olen tappa saanud selle eest...ei tahagi enam kedagi aidata...mündi teine pool paneb pada.

aga 12. jaanuar 2010, kl 06.39
enne tuleb alati luba küsida, kas on abi vaja...heategu saab karistatud siis, kui tegevuseks pole luba antud

üks naine 12. jaanuar 2010, kl 07.01
tohoh, kõik üksmeelselt tänamatut ja ebaviisakat abivajajat siin kaitsmas...

Neh. 12. jaanuar 2010, kl 07.14
Miks aidata inimest, kes sind ei austa ja kes sinu heaks kunagi midagi ei teeks? Mõttetu ajaraisk. A'la mingid mehevanemad kes iga heateo eest "kätte maksavad"

pärl 12. jaanuar 2010, kl 08.36
sina teed omaarust head, aga kas teine vajab sinu head? võib-olla sinu hea on teisele halb. mõelge natuke selle üle laiemalt ja ärge hädaldage palun, et mulle on liiga tehtud.

* 12. jaanuar 2010, kl 12.44
heateole ei järgne karistust, mõiste, et oled karistada saanud, on enese loodud ja kinni ootuses, et peale heateo sooritamist tegelikkuses ootad head vastu.me ei tunnista seda vastutänu ootust.me järeldame peale ootuse luhtumist, et meid pole tänatud ja meie ego sildistab abisaaja ärakasutajaks-manipuleerijaks

keegi 12. jaanuar 2010, kl 14.52
Ei ole selle pealegi tulnud,et kasusaamise pärast aidanud.Midagi vastu pole küll lootnud saada.Ja võib olla sõnastus natuke vale ise ei pea mingiks heateoks lihtsalt antud momendil loomulikuks abistamiseks.

keegi 12. jaanuar 2010, kl 14.53
Ei ole selle pealegi tulnud,et kasusaamise pärast aidanud.Midagi vastu pole küll lootnud saada.Ja võib olla sõnastus natuke vale ise ei pea mingiks heateoks lihtsalt antud momendil loomulikuks abistamiseks.

keegi 12. jaanuar 2010, kl 14.56

sama teema 12. jaanuar 2010, kl 15.33
see teema on ka varem siin foorumis olnud, ainult "halb kogemus" rubriigis
http://naistekas.delfi.ee/foorum/read.php?f=9&i=850629&t=847097

heategu 12. jaanuar 2010, kl 18.21
jahute siin hea teo üle ja et vahel see ei olegi hea tegu, sest see inimene ei oota seda teilt.

1. näed trollis, et varas pistab käe naisterahva käekotti
on see halb, kui teavitan?
teavitasin.
seega oli vale otsus, sest inimene ju ei oodanud, ei tahtnud?!
vargad lubasid mul näo üles peksta, sest jäid vahele - heategu sai karistada?!

või on see nyyd minu syy et aitasin ja mina kyll sellelt naiselt vastuteenet ei oodanud, et oooo päästsin nyyd sind varga käest, anna nyyd raha mulle "heateo eest" :)))

2. näed, et pekstakse kedagi.
astud vahele, lähed mööda, sest..... heategu saab ju karistatud ja siinse jutu järgi kõik ootavad ju ainult vastuteenet....

heategusid on palju ja mina olen ka seda meelt, et ükski heategu ei jää karistamata. mul palju näiteid.

üksnäide 12. jaanuar 2010, kl 19.54
Kui näiteks keegi palub mobiili, et helistada ja siis sellega plehku paneb, siis saad heateo eest karistada.

no mida 12. jaanuar 2010, kl 20.02
see väga nõme näide, sest seda teavad juba lasteaialapsed, et oma mobiili ei anta kellegile - helistad ikka ise, abivajaja poolt soovitud numbrile, kui abi vajatakse :D

just 12. jaanuar 2010, kl 20.10
aga
Aeg: 01-12-10 06:39

"enne tuleb alati luba küsida, kas on abi vaja...heategu saab karistatud siis, kui tegevuseks pole luba antud"

kiirabi võiks alati teadvuseta inimese soovi ka kindlaks teha, sest alati võib ju olla võimalus, et inimene tahab pigemini rahus surra, kui mingit abi.

meenub 12. jaanuar 2010, kl 21.00
ka endal üks seik,kus kooliajal päästsin ühe tüdruku klassikiusajate käest ja pärast hakati mind kiusama ja mõnitama.Aga nüüd tagasi mõeldes,on seda valus meenutada aga kui keegi abi paluks,annan ikka abikäe,tagajärgedele mõtlematta.

vana 12. jaanuar 2010, kl 23.08
Ennemuistne jutt.

Oli sõjaaeg, oli näljaaeg, olid sõjapõgenikud ja kotipoisid. Taluperenaine käis metsas lastele maiust otsimas. Sai torbikutäie maasikaid. Koju minnes kuulis metsaservalt lapsenuttu. Oh, kas oma lapsed järgi tulnud? Jooksis vaatama. Seal nad olid, kaks räbalapundart. Rohul pikali luukõhn näost sinine naine, tema kõrval virisev määrdunud mudilane. Ei see asi pole õige! Pisikesest kahju, kuidas ma jätan lapsukese siia üksi koolema. Mis see üks suu suure pere kõrvalt rohkem toita. Võttis lapse sülle, viis koju. Kodus juhatas sulase vankriga koolnu juurde. Laps pesti, kaltsud põletati - kardeti täisid.
Esimesena haigestus sulane. Hõõgus pikali asemes ja sõna suust ei saanud. Pere pesamuna jäi virilaks, hakkas oksendama. Sulane suri, pooled lapsed ja peremees olid haiged. Vanaperenaine suri. Koolnukesed olid kaetud sinakate paisetega. Koos leidlapsega oli perenaine katku tallu toonud.

Loo lõpp mõelge ise.

Võib ju filosofeerida kasusaamise, tasuootuse, omakasupüüdlikkuse või omavolilise heateo üle. Mille järgi tasu mõõdetakse? Jumal seda teab..

just 12. jaanuar 2010, kl 23.17
hea ja mõtlemapanev lugu.

keegi 13. jaanuar 2010, kl 03.46
too vana
see on ikka kohutav karistus.Mida siis ikkagi teha ?

noor 13. jaanuar 2010, kl 03.58
to vana

Oli, mis oli. Sel ajal kehtisid teised elunormid ja reeglid. Arstiabi polnud olemas. Kui see tänapäeval juhtuks, ravitaks kõik terveks ning sellist keissi kui sellist poleks olemas. Samas kui uskuda, et saatuse poolt on sul ette nähtud surra mingil ajal, siis sa ka sured. Kas kuuli läbi, mõne õnnetusjuhtumi läbi võis siis siin eelpool kirjeldatud moodusel. Taandada kogu lugu sellele, et abivajaja tuleks hätta jätta, on nõme. Heategusid tulebki teha iseenesetmõistetavana, mitte loota nende eest tasu, au ja hiilgust. Sellistel juhtudel ei teki teil kunagi küsimustki, et heategude eest makstakse halvaga. Ja veel võiks öelda, et kui kellelegi heateo teed, siis elus pole nii, et sellelt inimeselt selle ka tagasi saad. Saad tagasi täiesti ootamatult, võimalik, et ka aastaid hiljem ja teistelt inimestelt teises situatsioonis. Seda siis juhul kui oled aidanud kedagi omakasupüüdmatult ja tasu lootmata ning selle heateo unustanud. Tean mida räägin, sest olen seda ise kogenud.

heh 13. jaanuar 2010, kl 10.36
teed head, saad vastu pead!olen pidanud selles palju veenduma ja tõesti ei oota mingeid vastuteeneid. tundub,et kellegi heatahtlikkust kasutatakse ise juba palju ära.teed kellelegi teene,oled vastutulelik ja vastu saad täieliku sita ja siis tuleb tõdeda,et nii oligi see tal plaanitud....

n 13. jaanuar 2010, kl 10.36
no ei pruugi ju alati oodata vastuteenet ega ka tänu, et oled teist aidanud, midagi andnud, kaitsnud või lihtsalt kena olnud, aga inimese üritavad kuidagi ära kasutada sellist kena olekut, et annad sõrme ja üritatakse haarata mitte enam käsi vaid terve keha või hakatakse kohe nõudma, et nüüd peadki hakkama ka tema eest elu ära elama, tema seisab kõrval ja aga anna ja tee, vot selline asi teeb küll kurjaks, teist korda enam seda tüüpi küll ei abista

Miisu 13. jaanuar 2010, kl 14.31
Toetan ka neid, kes ütlevad, et omaalgatuslikult tehtud heategu saab karistatud. Isegi kui heategija midagi vastu ei oota.

Päris palju on tulnud vastuväiteid, et "aga mis siis, kui näed, et karguga vanainimene koperdab bussiukse vahel? Pime läheb üle tee ja sina näed, et eemalt kihutab auto lähemale?"

Kui suur on tõenäosus, et too vanainimene jääbki bussi ega saa välja? Küll ta saab :) Ja kui kärsitu bussijuht ukse kinni tõmbab, küll vanake teeb siis häält ja nõuab ukse avamist. See on tema õppetund, et ta saaks aru - abi paluda ei ole häbiasi.

Kui suur on tõenäosus, et auto tõesti teed ületavale pimedale inimesele otsa kihutab? Pimedatel on kõik muud meeled nii hästi arenenud, et ta jääb õigel ajal seisma. Või on autojuht nii kõva ralliäss, et pidurdab õigel ajal :)

Kiirabitöötajate jaoks on teadvusetute elluäratamine TÖÖ, see ei lähe üldise abistamise reeglite alla. Nende inimeste kutsumus on aidata neid, kellel mingil põhjusel on abipalumine võimatuks muutunud ja nad on selleks loa saanud (selleks on kiirabi kui päästeüksus asutusena ellu kutsutud) ning konkreetsetele inimestele on antud luba abistada (nad on võetud sellele kohale tööle); luba kinnitab ka kiirabiteenuse rahastamine ning kiirabitöötajatele palga maksmine. Kõik on tasakaalus :)

Veel üks asi, millele ma tahan tähelepanu pöörata, on heateo tasust keeldumine. Seda ei tohi teha! Mis sellest, et te ei teinud head tasu pärast või kui teate, et õnnetukesel on niigi raske - tasu tuleb vastu võtta. Vastasel juhul sunnite te abipaluja võlglase rolli ja keerate sellega iseendale jama kokku.
Lisa postitus
Autor:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!