Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kirjandus ja teater
Kas e-raamatuid ostate?
 
T. 17. august 2013, kl 18.09
Kui palju ja milliseid e-raamatuid ostate? Milline hind on e-raamatu puhul vastuvõetav?

Mulle sobib kõige paremini 5-6-7-eurone hind, rohkem on psühholoogiliselt raske maksta. Mõne eriti hea asja puhul ka 10-11€. Apollo e-pood tundub tegevat nüüd nädalaõppudel e-raamatute sooduspakkumist, sel nädalavahetusel on 5€ ga Kiri Osamale, ostsin ära ja tundub päris norm. Ostsin ka suure mõttetöö ja ensega võitluse tulemusena ühe kallima e-raamatu, nimelt Rowlingu "Ootamatu võimaluse" 13,98€ eest ja olen kohutavalt pettunud, sest raamat ei ole kohe üldse hea. Paberraamatu oleks kohe pooleli jätnud ja üritanud maha müüa, aga nüüd see seisab mul lugeris ja midagi pole peale hakata. Loen selle ilmselt ikka hambaid krigistades läbi, aga edaspidi olen e-raamatute ostmisel väga ettevaatlik.

Kuidas üldse suhtute e-raamatutesse jne?
 
R 17. august 2013, kl 18.44
Ostan väga palju e-raamatuid, aga mitte Eesti omasid, need on kallid. Amazonist põhiliselt, aga mujalt ka. Olen nüüd kaks aastat Kindle'i peal lugenud ja meeldib palju rohkem kui paberraamat (saab ise teksti ja reavahe suurust muuta, kerge käes hoida jne.)
 
T. 17. august 2013, kl 19.33
Ise plaanin ka põhiliselt ingliskeelseid enda omaga lugema hakata, aga alustuseks tahtsin eestikeelseid osta ja mõnesid ka edaspidi.
 
Kadi 18. august 2013, kl 21.35
Noo, Rowlingu raamat oli väga hea... Aga teemasse - ei osta ja praegu ei kujuta küll ette, et tulevikuski ostan. Armastan paberraamatuid ja paberlehti
 
R 19. august 2013, kl 01.54
Kadile -
mina arvasin varem ka samamoodi, et ikka paberraamat on see ainus ja õige. E-raamatuid hakkasin ostma olude sunnil - mul on väikeses kahetoalises korteris üle paari tuhande paberraamatu ja uusi ei ole lihtsalt füüsilises mõttes kuskile panna. Maha müüa raatsiksin neist väikese osa. Soetasingi siis kaks aastat tagasi Kindle'i ja avastasin endalegi üllatuseks, et mulle meeldib selle peal palju rohkem lugeda. Nüüd ostan peaaegu eranditult e-raamatuid. Mis seal salata, rahaline kokkuhoid on ka päris suur (välismaalt tellides lisandub paberraamatutele teist sama palju postikulu.) Eestikeelne raamat on nii kallis, et neid ostan päris harva, olgu paber- või e-kujul, pigem laenan eestikeelset kirjandust raamatukogust.
Muide ajalehti ja ajakirju loen ka mina endiselt paberkujul.
 
Ülla-ülla 19. august 2013, kl 15.55
Ei osta - veel.

Esiteks: perekond.
Mul on kolm last ja olen nad kasvatanud enam-vähem oma maitse järgi. See tähendab, et ka nemad loevad põhiliselt ulmekaid. Kui raamatu ostan, loen ise, siis loevad kaks veel kodus elavat last, siis läheb selle juurde, kes omaette elab ja siis loeb ka tema elukaaslane. Kui tegemist millegi sellisega nagu näiteks "Sõrmuste isand", kuulub lugejaskonda ka vanaisa. Jaga siis neid lugereid ja jälgi, milline kelle käes on . . .

Teiseks: mul on see loll komme, et paari aasta pärast loen paremad raamatud uuesti üle. Ja siis kuue-seitsme aasta pärast veel korra. Aga tundes meie IT-tehnoloogiat - elu läheb edasi, tehnoloogiad on pidevas arengus ja muutumises, praeguse tehnoloogiaga tehtud vahend või fail ei pruugi selleks ajaks üldse enam avatav olla. Mul on mõned kümne aasta vanused materjalid veel flopide peal - aga pole enam arvutit, mis flopisid sööks. Nii võib minna ka kõige muuga. Samas on mul raamatuid eelmise sajandi algusest ja paar tükki ka ka üle-eelmise sajandi lõpust - ja miski ei takista mind neid avamast ja lugemast.
(Kusjuures vahel ma tõesti avan neid uuesti ja loen - ja sama teevad ka minu lapsed)

Kolmandaks: hind.
Jah, ma tean, et mõnedele e-raamatutele on soodushinnad, kuid minuga on see kurb lugu, et ma olen juba nii vana, et ei taha mitte lihtsalt raamatut, vaid mingit kindlat raamatut. Üle 50-sena saad juba aru, et elu on ajaliselt piiratud ja kõiki maailma raamatuid läbi lugeda ei jõua. Niisiis loed ainult neid, mis tõesti huvitavad. Ja kui pakutakse mingeid vanu kirjandusklassikuid tasuta - no las pakutakse, mina olen neid juba lugenud või üleüldse ei kavatsegi lugeda. Mina tahan ikka neid uusi, mida ma lugeda tahan . . . ja need on sinna 13 euro kanti. Pigem ostan 20-eurose paberraamatu, saan lugeda teda uuesti üle selle aja jooksul, mis mulle veel jäänud on, ja saavad lugeda teised kodused seda lihtsalt riiulist võttes.

Ja siis veel neljas: säilivus.
Teame kõik, kui kergesti kaovad või riknevad arvutifailid. Paberraamat ainult põleb, kuid põlevad ka arvutid ja failid. Teiste kogemust ei tea, kuid arvutifaile on mul kaotsi läinud hulgem, raamatuid ainult paar tükki - laenasime välja, tagasi ei toodud. Aga paar tükki on tulnud ka eitea-kust - keegi kodus ei mäleta, kellelt või kunas saadud.

Muidugi, kui hind kunagi nii viie euro ringi kukub, siis ilmselt ei suuda enam kiusatusele vastu panna ja hakkan ostma. Aga seda ainult heade raamatute puhul.
 
niimoodi 19. august 2013, kl 20.14
Loen peamiselt ingliskeelseid e-raamatuid, mida Eestist kätte ei saa ja mille paberkujul tellimine läheks väga kalliks. Amazon pakub vahepeal kampaaniakorras häid raamatud isegi 20 penni eest. Eestikeelseid raamatuid pole raatsinud e-raamatutena osta.
 
niimoodi 19. august 2013, kl 20.15
PS! Rowlingu raamat oli nii hea, et selle ostsin ingliskeelsena isegi paberkujul.
 
R 19. august 2013, kl 21.18
Keegi ei hoia tänapäeval faile ainult arvutis. Minu e-raamatukogust nt on tehtud mitmed tagavarakoopiad erinevatesse pilveserveritesse. Kui arvutiga midagi juhtub, saan oma raamatud jälle uude arvutisse laadida, kõik on alles. Tulekahju korral ka, kusjuures paberrraamatutest ei jääks tulekahju korral midagi järele.
 
raamatuhull 19. august 2013, kl 23.43
olen ostnud, loen iPadiga. sõidan palju bussi ja rongiga. bussis on paberraamatu ligemiseks liiga pime, aga tabletiga seda häda pole, saab ekraani valgustust juurde panna.
koopiad kah pileveserveris.
 
T. 20. august 2013, kl 12.30
Armastan ka väga paberraamatuid, nt Moodsa aja sarja ei hakka ilmselt kunagi e-raamatuna ostma jne. Mul on päris suur paberraamatute kogu ja ka ruumi vähe. Ja muidugi on e-raamatute jaoks igausugu tagavarakoopiate ja backupide võimalused, pilved jne.
Mul on kobo e-luger ja sellel on sisseehitatud taistavalgustus, mida saab vajadudel (nt pimedas bussis) sisse lülitada, muul ajal loen ikka lambi valgel nagu tavalist raamatut. Peab ütlema, et ülimõnus.
Nt. Minu-sarja raamatud on küll sellised, mida pigem loen e-kujul. Kriostomuse raamatupoes on just praegu kuni augusti lõpuni neile päris hea soodukas, 6€ kandis (muidu poes 8-1-11€). Ostsin juba mitu raamatut ja plaanin enne augusti lõppu veel mõned osta. Need ei ole selline väärtkirjandus, et peaks tingimata paberkujul olema ja ruumi võtma. Populaarteadust meeldib ka lugerist lugeda, nendel pole ka minumeelest paberkuju nii oluline.
Krisostomuse soodukas minu sarja e-raamatutele - http://www.kriso.ee/minu-sari-20/specialoffers/petroneprint.html?utm_source=kriso&utm_content=others&utm_campaign=petroneprint&utm_medium=adproductscroller
 
T. 23. august 2013, kl 18.21
Sellel nädalavahetusel siis Apollo e-poes sellise e-raamatu allahindlus: Meisterklassi juveelivarga ülestunnistused, Gruenfeld, hind 6,72€ : http://www.apollo.ee/e-raamat-meisterklassi-juveelivarga-ulestunnistused.html/

Võib-olla kellelegi pakub huvi, mulle endale mitte.
 
piii 23. august 2013, kl 20.15
Ei loe. Pole seda riista, olen õpetaja, pole üleliigset raha tehnikaasjade ostmiseks, sülearvutigi järelmaksuga. Lapsed vaja koolitada.
 
lugerid 24. august 2013, kl 17.52
targemad, palun harige juhmi. kas need lugerid on kõik põhimõtteliselt sama? kõigisse saab kõike tõmmata(või kuidas see käib) ükskõik mis poest? kui ostan selle vidina välismaalt siis kas ta oskab ikka eesti keelt ka?
 
R 24. august 2013, kl 20.13
Ei mitte. Ükski e-tindil põhinev luger ei oska eesti keelt selles mõttes, et eestikeelset menüüd pole neist minu teada ühelgi. Eestikeelseid e-raamatuid on nad võimelised kõik lugema peale Amazoni Kindle'i, mille jaoks tuleb e-raamat tasuta programmiga Calibre ümber konvertida. Sony ja Kobo e-lugerid loevad epub-formaadis raamatuid, Amazoni omasid nt neil lugeda ei saa, mujalt ostetuid reeglina küll, sh eestikeelseid. Amazoni e-raamatuid saab lugeda ainult Kindle'i lugeritega, Kindle omakorda ei loe epub-formaati ilma konvertimata.

Kokkuvõtteks, luger osta vastavalt sellele, millises formaadis e-raamatuid sa peamiselt kavatsed lugema hakata. Kui eestikeelseid, siis Sony või Kobo on kõige etem. Kui Amazoni e-raamatud, siis Kindle.

Ja veel iseasi on, kui sa mõtled lugeri all tahvelarvutit (tavalise värvilise LCD-ekraaniga, näitab videot ja mängib muusikat), siis tuleb jutt mõnevõrra teistsugune. Tahvelarvuti ei ole sama, mis e-luger.
 
T. 11. september 2013, kl 18.49
Apollos Eripakkumiste rubriigis nüüd ka soodsad e-raamatud: http://www.apollo.ee/kampaania/eripakkumised/e-raamat.

Samas olen märganud, et kõige odavamad (umbes 0,50 € odavamad kui Rahva Raamatus ja Apollos) on eestikeelsed e-raamatud Krisostomuse raamtupoes: http://www.kriso.ee/e-raamatud
 
T. 11. september 2013, kl 18.53
Eriti magus pakkumine minumeelest Apollos praegu "Nõnda kõneles Zarathustra", Friedrich Nietzsche, 4,48€ eest.

http://www.apollo.ee/e-raamat-nonda-koneles-zarathustra.html
 
T. 18. september 2013, kl 22.14
Minu India, e-raamat Rahva raamatus aninult täna 4,37 €. Ise märkasin ka alles nii hilja.
http://pood.rahvaraamat.ee/e-raamatud/minu-india/923028
 
T. 19. september 2013, kl 21.45
Tundub, et Rahva raamatu veebipoodi v6ib nüüd iga päev vaadata, iga päev seal üks soodushinnaga e-raamat.
Aga apollos selle nädala l6pus eriti hea raamatu sooduspakkumine; "Väike mesilane!, 5€-ga: http://www.apollo.ee/uudised/e-raamatu-nadalalopu-eripakkumine1
 
M: raamat "1000 Mängu" 27. september 2013, kl 02.26
Müügiks raamat "1000 Mängu"

Autor on Miloš Zapletal

ilmumisaasta 1984
eesti keeles, kasutatud raamat


TUTVUSTUS
Autor on otsinud raamatukogudest, arhiividest, uurimisasutustest ja vanadest raamatutest ning ajakirjadest andmeid eri rahvaste ja hõimude mängude kohta. Ta kogus mänge eelkõige selleks, et neid praktikas kasutada. Hiljem tekkis mõte tutvustada neist mängudest parimaid ka teistele.
Raamat on heaks abivahendiks kõigile, kellel tuleb tegelda laste vaba aja sisustamisega.


Parim mängude raamat EVER!

Hind 6 EUR

Kontakt: ardo77@hotmail.com
 
M 27. september 2013, kl 03.23
Loen ainult paberraamatuid, palju tellin raamatukogust.Mu töö on selline, et vahepeal ei saa üldse televiisorit vaadata ega ka arvutis käia. Silmadel on nii suur ülepinge.
 
ardo101 02. oktoober 2013, kl 23.59
Hind 5,5 EUR
 
psühholoog 03. oktoober 2013, kl 16.11
Tahan teid kõiki imeda!
 
ardo101 07. oktoober 2013, kl 14.30
ära ime, vaid tee pakkumine!
 
ardo101 20. oktoober 2013, kl 23.27
uus hind on 5.43 EUR'i
 
ardoa 29. november 2013, kl 13.38
uus supperhind on 5.25 EUR'i
 
ardoa 05. detsember 2013, kl 13.57
uus jõuluhind on 5.20 EUR'i
 
kuku 22. aprill 2020, kl 12.49
Mind huvitab, kas e-raamatusse saab ise märkmeid ka teha? Näiteks võõrkeelest lugedes sõnadele tõlke juurde kirjutada?
 
raraa 09. mai 2020, kl 21.24
Apollo raamatupoe e-lugeri tutvustuses on kirjas: E-luger võimaldab tõlkida tekste, teha märkmeid, lisada järjehoidjaid..
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!