Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
Keeleõpe
 
Mari-riin 14. veebruar 2017, kl 20.56
Kas keegi oskab nimetada mõnda head läti või leedu keele õpikut, mis ei oleks välja antud tartu ülikooli poolt? On eestis varem üldse mõni läti või leedu keele õpik ilmunud? Töökaaslaselt, kes tegeleb läti ja leedu keele õpetamisega, uurisin selle kohta ja tema ütles, et ta õpetab läti koolides kasutusel olevate õpikute abil. Mul on vaja endal hakata läti ja leedu keelt õpetama hakata alates järgmisest sügisest aga ei leia kusagilt materjale õppetöö läbiviimiseks.
 
puru 23. veebruar 2017, kl 10.29
Läti ja leedu filoloogia on Eestis niivõrd nišivärk, et ma kujutan ette, inimene, kes on kvalifitseeritud neid keeli õpetama, teab ise algusest lõpuni kõiki materjale, mis selle kohta olemas on. Delfi keelefoorumis kedagi sellist kohata on küll nullilähedase tõenäosusega.
Muidu, kui oleks viitsimist, siis tahaks ise läti keelt õppida - tobe, et oma naabrite juures oled nagu umbkeelne mömm.
 
Läti keele õpetaja 23. veebruar 2017, kl 22.46
Õpikuid on külluses aga kõik on alla igasugust arvestust. Ma eeldan, et seda soovib teema autor edasi anda. Nende abil ei ole võimalik õpetada, mis Lätis ja Leedus kasutusel. Koostan juba 10 aastat kõik materjalid ise. Kui võtta ette ainuüksi tähtede õpetamine, siis on kõik õpikud erinevad. Üks õpik sõnastab palataliseeritud K tähe(Ķ) hääldamata jätmise, teine väidab mingit ebanormaalset KJ häälikut, mida ei eksisteeri. Tegelikkuses tuleb hääldada hoopis T tähena. Lätlane saab aru nn. KJ häälikust ja hääldamata jätmisest, mida see nende jaoks tähendab keeleliselt aga eestlane mitte.
Aastaid tagasi õpetasin keele algkursusel õpiku "Es mācos" järgi.
Siiani kasutan aeg-ajalt õpikut "латышский язык", seda 1979. aasta raamatut. Seal on aga need punktid sõnades ja selle pärast halb. Nt. "vienm.ēr", kui punkt eelneb e või ē tähele tähendab see automaatselt laia hääldust (lai hääldus vastab eesti keeles umbes meie Ä tähele).
 
Mari-riin 01. märts 2017, kl 22.05
"Es mācos" - olen katsetanud, venekeelne õppija jõuab järele, eestikeelne mitte. See on liiga vana ja üle A1 taseme sellega ei tee. Mul on vaja A2 ja B1 taset õpetada.
 
Läti keele õpetaja 18. märts 2017, kl 00.09
Võta siis "jalakäija" õpik ja TV. See on suhteliselt hea õpik. Katsetan seda ise praegu. Kõik saavad aru sellest ja hästi.
 
Tõlkur 18. aprill 2017, kl 17.40
http://neurotolge.ee
http://www.tilde.ee/tolketooriist
http://translate.google.com
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!