Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
kokku või lahku?
 
kokkulahku 19. mai 2017, kl 15.03
Kasside tuba vs kassidetuba?
Koerte maja vs koertemaja?

Mina kirjutaks esimese lahku ja teise kokku, aga miks, ei tea...?
 
kokkulahku 19. mai 2017, kl 17.36
Sain juba keelenõust abi, mõlemad on lahku!
 
Tõlgitseja 25. mai 2017, kl 01.27
Tõsi, aga näiteks "võõrastemaja", "riieteruum" kirjutatakse kokku :)
 
kokkulahku 05. juuni 2017, kl 10.37
Aga miks siis? Okei, võõrastemaja on uus tähendus, aga riieteruum? Kas ei ole hoopis mitte riideruum? Ja riiete ruum ikkagi lahku?
 
:) 05. juuni 2017, kl 11.55
ÕSi järgi pole ka riideruum korrektne, on hoopis riietusruum :) Ülejäänud kombinatsioonid ainsuses ja kokku: riidenagi, riidepuu, riidehoid, riidepood.
 
puru 30. juuni 2017, kl 10.21
Kokkukirjutus tähendab "mis sorti miski", lahkukirjutus "kelle/mille miski" - kas siis kassidele/koertele mõeldud tuba/maja või kassidele/koertele kuuluv tuba/maja - sisuliselt ju praktiliselt mingit vahet ei olegi! Sõltub sellest, kas laiemas kasutuses on selline asi eraldi mõistena välja kujunenud. Keelekasutaja vaist on siin sageli suureks abiks. Tõepoolest on ajalooliselt olnud sellised eraldi otstarbega hooned nagu koertemajad: kui mõisnik tegeles jahiga ja tal oli hulk jahikoeri, siis neile oli mõisa territooriumil oma maja. Ma ei tea, et tänapäeval kuskil mingi koertemaja oleks, aga äkki siiski on. Loomaaias vist pigem on nt ahvide maja ja papagoide maja, kuigi neid võiks ka kokku kirjutada. Sõltub ka hääldusest: ahvimaja ja papagoimaja on mugavam ühe hingega öelda.
Nii et kui sul on kodus tuba, kus elavad ainult kassid ja mis on sisustatud kasside jaoks, siis võid seda kassitoaks kutsuda. Või siis ka kasside toaks. Kassidetuba on pentsikum liitsõna kui koertemaja peamiselt selle pärast, et see on ühe silbi võrra pikem ja ebamugavam hääldada - mitte mingil põhimõttelisel õigekeelsuslikul põhjusel.
 
puru 30. juuni 2017, kl 10.27
Ahjaa: kokkukirjutus sellistes sõnades nagu "ahvimaja" ja "kassituba" näitab ühtlasi, et ahve ja kasse võib olla rohkem kui üks - ka näiteks nii, et sul on parasjagu üks kass, aga kui see ära sureb ja sa uue võtad, hakkab see jälle tolles kassitoas elama. Kui on "ahvi maja" ja "kassi tuba", siis järelikult on tegemist ühe konkreetse isendi elukohaga.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!