Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
laulusõnade tähendus
 
huviline 24. juuli 2018, kl 21.11
Hakkas kummitama vana tore lauluke ja sealt hakkas vaevama üks väljend. Ja kuigi olen otsinud siit-sealt, siis ei ole õiget niidiotsakest üles leidnud. Elik - kes oskab selgitada, mis asi on see ramm, mille kohta lauldakse: ...sest tuules oli ramm...?
 
hm 28. juuli 2018, kl 06.46
Jõud. Näiteks rammumees.
 
huviline 28. juuli 2018, kl 08.38
aitäh, hm. Rammu sõna tähendus ei ole võõras, kuid selles kontekstis tundub see olevat siiski mingi teine, jõud või jaks ei tundu olevat loogiline. Kas ei või olla see mingi (purje)laevaspetsiifilisem sõnatuletus?
 
hm 28. juuli 2018, kl 14.44
Aga tuleta laulusõnu meelde:

Jää jumalaga Mann,
sest tuules oli ramm
ja reisusihiks oli meile Rotterdam.

Vägagi loogiline. Jäetakse jumalaga, sest tuul puhus võimsalt ja seepärast oligi vaja Rotterdami poole teele asuda, enne kui tuul vaibub.
 
kotermann 03. november 2019, kl 11.41
https://forte.delfi.ee/news/militaaria/sensatsiooniline-leid-merepohjas-ajaloo-uhe-olulisima-merelahingu-tapne-asukoht?id=68222281

"Oluliste leidude seas on 11 pronksist rammi. Nii Rooma kui ka Kartaago tugevdasid oma laevade vööriosa, kinnitades sinna suuri ramme, millega sõideti vastu vastaste laevu."
Vöör ehk käil on laeva või muu veesõiduki kere esiosa ehk nina.
Rammima tähendus:

http://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=rammima

Kehtib ka praegu, nii vees kui maal.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!