Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
Käänamine: hägune
 
hägu 14. august 2018, kl 15.32
2-3 viimati loetud raamatus märkasin sõna "hägune" teistsugust käänamist, kui mina oleks arvanud, et peaks olema. Kontrollisin ka ÕSi, mis nagu toetaks minu arvamust. Aga raamatuid on toimetanud keeletoimetajad (eri raamatutes erinevad), seega hakkan kahtlema enda sõnavariandis. Esimene raamat, kus sõna silma jäi mitmes kohas - "Õhtuste udude aed", Varrak, teine - "Ei iial enam", Pegasus. Ning enne neid vist oli veel üks raamat. Sõna "hägune" oli siis käänatud "häguseid, hägused" jne. Ise käänaks "hägusad, hägusaid" jne.
ÕS ütleb otse välja, et on "hägusad silmad". Kuidas siis on? Mu arvuti õigekiri joonib alla "valeks sõnaks" vormi "hägusad", mis ÕSi järgi on ju õige. No ma lihtsalt ei saa aru.
Maailm ei muutu arvatavasti sellest, kas õige on üks või teine vorm, aga inimesena, kes enda arvates "tajub" keelt vähemalt hindele "hea", jään alati häiritult sõnu põrnitsema, kui need mu arvates valesti kirjutatult ette tulevad. Vajan kinnitust, et minu vorm on õige! :)
 
oh 15. august 2018, kl 11.01
Ma arvan, et erinevus tuleb nimetava vormist: hägus : hägusa : hägusat ja hägusaid.
Ja: hägune : häguse : hägust ja häguseid.
Ne-lõpulised sõnad muutuvad omastavas alati se-lõpulisteks.
isemaag 27. august 2018, kl 09.03
Käänaja pää käänatakse sinna kus pelše ja ongi hägune. Eesti keelest olevat mõned käänded ära kaotatud kooliõpikutes, toimub globaliseerimine. Kogu keeleteadus.
 
Tunnelinu 03. oktoober 2019, kl 15.53
Aga kuidas on seda sõna õigem pöördes käänata tunnelitega või siis käändes väänata tunnelitittedega
 
Tunnelinu 21. september 2020, kl 13.38
Aga kuidas on seda sõna õigem pöördes käänata tunnelitega või siis käändes väänata tunnelitittedega
 
Tunnel tittedega 21. september 2020, kl 13.47
No Tunnel peaks ikka olema võimalikult sirge ilma pööraste kääneteta. Olgu ta nii lühike jupats kui tahes ikka on parem kui ta on otse ja omadega.
 
joobert 06. oktoober 2020, kl 02.03
Küsija mõistus on vist mõnuainete toimel pisut hägustunud :D
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!