Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
Mida tähendab see vanasõna?
 
Anna 06. august 2019, kl 15.07
Tere!

Lugesin hiljuti ühte vanasõna, mis jäi mind nüüd kummitama nagu laul: "Kass koldes, tuhk silmas, rott salves, händ rõngas". Kas keegi oskab öelda, mida see täpsemalt tähendab või mis olukorras seda kasutada?

Mulle endale tundub, et see tähedab, et midagi on justkui pahasti (tuhk silmas, rott salves...). Umbes midagi sellist, et kui üks asi läheb halvasti, siis lähevad kõik muud ka.

Mõtteid?
 
mulk 11. august 2019, kl 09.29
Minu mõte:
Üks on kohas, kus tal on väga paha olla, aga teine seal, kus on väga hea.
Kassi koht on kolde ees, mitte selle sees ja kui ta on siiski sinna sattunud ning tuhk on silmas, tunneb ta end väga halvasti.
Roti meelispaik on viljasalv, kus on külluslikult süüa ja ta tunneb end suurepäraselt. Rõngas saba on hea tuju väljendus nagu kassidel ja koertelgi.
 
wenno 16. august 2019, kl 22.44
Kui kass (keegi, näiteks valvur) on vales kohas siis paha (rott, varas) ujub õnnes st varastab mida tahab. Kui valvur magab siis vargale on varastamine muretu.
 
Anna 22. august 2019, kl 16.27
Aitäh vastuste eest!

Saan nüüd aru sellest vanasõnast, see on täitsa loogiline asjade käik ju.

Kass kondab seal kus pole vaja > ei pane tähele mis mujal toimub > rott kasutab võimalust sahvrit külastada > rott on õnnelik!

Suurem tähendus ongi siis vist see, et pole vaja tegeleda kõrvaliste asjadega/kolada seal kus pole vaja, muidu jäävad olulised asjad tähelepanuta ning sellest võib tulla pahandus.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!