Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
kumb eksib?
 
õrnuke 16. märts 2008, kl 12.43
Järgmisel lehel (ehk Tallinna Ülikooli ametlik (!) Eesti Humanitaarinstituudi esileht) on Eesti Humanitaarinstituut kirjutatud suurte algustähtedega.
http://www.tlu.ee/?CatID=1920&LangID=1

vikerraadio.ee lehelt võime lugeda, et Tallinna Ülikooli (!) professor Martin Ehala kirjutab emakeelepäevaks koostatud etteütluses eesti humanitaarinstituut väikeste algustähtedega.

Kumb eksib: kas Tallinna Ülikool või (Tallinna ülikooli) eesti keele professor?
Või on tegu järjekordse eesti keele reeglistiku plämaga, et KÕIKE annab lõppkokkuvõttes seletada, miks vahel kirjutatakse nii, vahel naa?
 
Traktorike 16. märts 2008, kl 16.30
Allasutused (õppetoolid, instituudid, raamatukogud jne) kirjutatakse kõik väikeste tähtedega, seega on õigus Martin Ehalal, kes kirjutab sõna "humanitaarinstituut" väikese tähega.
 
r 16. märts 2008, kl 18.06
ei. ametlik nimetus ametlikus tekstis on alati suure tähega. muus kontekstis võib ka väikesega.
 
Traktorike 16. märts 2008, kl 20.33
Kusjuures ei ole nii, nagu r ütles... instituudi puhul on tegu ALLÜKSUSEGA.
Asutuse nime võib kirjutada läbiva suurtähega, kui on tegu ametliku tekstiga (näide: Tartu ülikool või Tartu Ülikool). Allüksused kirjutatakse aga ALATI väikese tähega.

Vastav õigekirjareegel:


Alati on väiketäheline
* allüksuste või allühenduste nimetused

Tartu ülikooli (~ Ülikooli) filosoofiateaduskond, Tallinna ülikooli (~ Ülikooli) ajaloo instituut, sotsiaalministeeriumi (~ Sotsiaalministeeriumi) ravi- ja hoolekandeosakond, Eesti Päevalehe kultuuri- ja haridustoimetus, Liviko haldusnõukogu, Eesti Panga nõukogu, Riigikogu keskfraktsioon, Tallinna muusikakeskkooli (~ Muusikakeskkooli) sümfooniaorkester.
 
Ei meeldi see 17. märts 2008, kl 13.33
Seda sama minagi imestasin, et TLÜ kodulehel on kirjutatud allüksused (instituudid) suurte tähtedega. Imelik ju. Mis ülikool see on, kus emakeelt valesti kirjutatakse. Teema ju tõsine vist. Või kui mitte, siis vähemalt reklaam on ikka ääretult halb. Mis mainet nii saab...
 
ei jaga matsu ära 19. märts 2008, kl 03.51
aga on ju Eesti Teaduste Akadeemia Füüsika Instituut - kas see siis polegi allasutus we?
 
hmm 19. märts 2008, kl 09.27
Minu meelest oli ka mingi asi, et allüksused muidu on väikese tähega, aga kui tegemist on tervikliku nimega nagu "ei jaga matsu" välja tõi, sis kirjutatakse suurega!
 
eee 19. märts 2008, kl 18.29
nojah, aga mille poolest siis Tartu Ülikooli Eesti Keele Õppetool ei ole terviklik nimetus?
 
arvan 20. märts 2008, kl 10.34
kogu lugupidamise juures grammatika vastu ei mõista, miks peab niigi keerulise asja VEEL keerukamaks ajama. Loogika ei aita enam üldse, tuleb päheõppida, lisaks veel, et siis peab ka teadma konkreetse asutuse puhul, on ta iseseisev või mitte, milleks see kõik hea on?
 
katariina 20. märts 2008, kl 15.19
põhjus, miks need nimed TÜ kodulehel on suurte tähtedega minuarvates lihtne - kõik TÜ instituudid on äriregistris eraldi ettevõtetena regitreeritud ja ettevõtte nimena on igati korrektne kirjutada kõik sõnad suure tähega
 
katariina 20. märts 2008, kl 15.34
vabandust, päris kõik veel ei ole:)
 
hoihoi 20. märts 2008, kl 17.23
no ega ikka ei ole küll korrektne kirjutada Tartü Ülikooli Filosoofiateaduskond - näiteks! Nii kirjutades tehakse VIGA, mõistate?
 
marikas 25. märts 2008, kl 23.36
Kui asutuse ees on kohanimi (Eesti, Tallinn, Tartu jne), siis on asutuse nimes läbiv suurtäht (sest nii väljendub ametlikkus).
Näiteks: Tartu Forseliuse Gümnaasium - Forseliuse gümnaasium.

Kui Martin Ehala oli tõesti kirjutanud ette ka Eesti, siis oli see igal juhul vale.
 
tigu 29. märts 2008, kl 13.29
marikas, aga Tartu ülikool võib ikka kirjutada - seda ju lausa soovitatakse tungivalt - neis tekstides, kus pole vaja hullult ametlikkust rõhutada (samas on see hirmus tüütu, et mitte öelda võimatu otsustada, kas on parajasti maru ametlik või mitte, kui on näiteks juttu kellestki, kes lõpetas Tartu ülikooli sel-ja sel-aastal...)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!