Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
üksteist ja teineteist
 
kuidas siis? 22. märts 2008, kl 21.07
mul on üks sõber, kelle naine mind eriti ei seedi. aga see selleks, pole oluline. olime seltskonnas ja tuli jutuks minu ja mu sõbra sõpruse pikkus. :) ütlesin siis, et tunneme üksteist juba kaheksa aastat. oi ma ta naise käest sain.. ütles, et ma täitsa kirjaoskamatu ja loll kuna õige on teineteist.
kas tõesti üksteist ei tohigi kasutada??
igal juhul oli see väga totter olukord. kõik jäid vait ja kõigil oli väga piinlik. vist sellepärast, et mina õpin ülikoolis pedagoogikat ja sõbra naisel on põhiharidus. ehh, kõik vist mõtlesid, et näe kus loll.. kes kumma kohta, ei tea. :P ma ei osanud miskit tarka kosta kah. aga see ei ole samuti enam oluline.
 
viluloog 22. märts 2008, kl 21.13
"Teineteist" käib kahe inimese kohta (Nt Mart ja Daisy rääkisid teineteisega), aga "üksteist" käib kolme ja enama inimese kohta (Nt saalis olevad inimesed kargasid üksteisele kallale).

Kahjuks või õnneks on keeleuuenduste käigus see reegel tühistatud. Nii et õiged on mõlemad.
 
villuloog 22. märts 2008, kl 23.20
kahjuks. mitte õnneks.
 
kolmteist 23. märts 2008, kl 00.51
tegelikult on vabaks antud üksteise (tunneme mehega teineteist/üksteist juba 8 aastat).
teineteise kohta on ntx uues ÕS-is märkus, et seda kasutatakse kahe osalise puhul. ja praktilises keelekasutuses pole ka nagu märganud, et seda sõna suurema seltskonna kohta pruukima kiputaks.
 
jep 23. märts 2008, kl 00.54
nii et sa tohtisid "üksteist" öelda küll :)
 
fmy 24. märts 2008, kl 18.15
Ma arvan, et keegi on lähiajal talle sellise märkuse teinud. Ja kuna sa talle ei meeldi siis ta lootis lihtsalt kasutada juhust sulle ära panna oma uute teadmiste abil :D
 
naine 31. märts 2008, kl 15.00
tegelikult nõutakse koolis juba üksteist teineteise asemel. mäletan oma kirjandite kirjutamist ja tahtisn ikka kirjutada teineteist kui tegemist oli kahe inimesega kuid õpetaja parandas üksteiseks (õnneks ta seda veaks ei arvestanud aga proovis mind ümber kujundada :))

nii, et Sul oli õigus ja see teine naine jäi lolli olukorda. kui mina oleks teie seltskonnas olnud, oleksin Sinu kaitseks välja astunud, sest tegu oli pahatahtliku mahategemise üritusega naise poolt, kes ise oma teadmatust ja harimatust tõestas :)
 
vana-aegse põhiharidusega 06. aprill 2008, kl 06.15
"Selles seltskonnas tundsid kõik üksteist." - "Mees ja naine närisid teineteist."
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!